G4Media.ro

Cioloș, apel adresat liderilor coaliției pentru un plan clar de negociere privind…

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP/ Jan VAN DE VEL

Cioloș, apel adresat liderilor coaliției pentru un plan clar de negociere privind aderarea la Schengen

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş, fost prim-ministru al Guvernului României, le cere liderilor coaliţiei un plan clar de negociere şi o echipă coordonată pe subiectul Schengen.

„După alegerile care au loc azi în landul Austria Inferioară, unul dintre motivele pentru care cancelarul Karl Nehammer a fost inflexibil total pe subiectul Schengen, mă aştept ca Guvernul României să aibă de mâine un plan ofensiv diplomatic clar pentru a repune subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen pe agenda UE”, a transmis, duminică, Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă, conform news.ro.

Eurodeputatul detaliază ce aşteaptă de la Guvern pe această temă: ”un plan de negocieri, o echipă de negocieri consolidată cu instituţii, dar şi persoane care au competenţe pe aceste domenii şi o presiune politică constantă pe Austria şi Olanda pentru a se aşeza la masa negocierilor”.

”Din acest plan ar trebui să facă parte şi Bulgaria, care, deşi urmează să organizeze alegeri, are un guvern în funcţie cu un premier care a dovedit că poate negocia eficient chiar dacă este învestit cu puteri limitate. Din experienţa ridicării vizelor canadiene pentru cetăţenii români pe care am reuşit-o în 2016, ştiu că o coordonare cu Bulgaria ajută, chiar dacă şi atunci vecinii aveau alegeri şi o agendă proprie”, a mai transmis Cioloş.

Acesta susţine că ”o sesizare a Austriei la CJUE pe care să o facă România poate pune presiune suplimentară”.

”Din punctul meu de vedere, în cazul în care se recurge la asta, trebuie să fie doar o parte a planului de negociere, nu elementul central. Decizia în consiliu rămâne una politică, iar analiza şi o eventuală rezoluţie bună pentru noi de la CJUE pe o astfel de sesizare ar putea dura chiar câţiva ani”, a mai declarat Cioloş.

Acesta susţine că nu vede ”deocamdată o coordonare eficientă a miniştrilor români pe acest subiect”.

”Sper doar că nu stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema – sau să se rezolve de la sine, ca o consecinţă a unor discuţii pe politica de azil şi migraţie, pentru că pierdem pe zi ce trece un moment bun şi orice nou eşec va alimenta în societate neîncredere atât în politica românească, cât şi în UE”, a mai declarat Dacian Cioloş, conform news.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. A ajuns Eujen sa-l aplaude pe Ciolosi 😆😆

 2. Bibu, rublă, vezi-ti de propaganda, ca iar nu iti atingi target-ul si luna urmatoare o sa mori de foame 👍

 3. Eu sunt votant REPER, dar sincer tu te bucuri deoarece s-a destramat USR+, care puneau probleme c0ruptilor pe care ii susti tu 👍

 4. De ce va mirati de ceea ce scrie USL-istul Eugen, care are cele mai penibile postari, de obicei? Are punctaj de la partide sa laude REPER si sa denigreze USR, ca poate voturile votantilor USR se duc , in parte, spre REPER, astfel incat sa nu intre in parlament nici USR, nici REPER! De asta il lauda pe Ciolos! (nu ca nu ar merita , dar asta este un alt subiect!). Frica mare de USR si de REPER, nu-i asa USL-istilor???

  • E articol cu citate, nu conține păreri de jurnalist.
   Cioloș e, ca de obicei, pragmatic și corect.
   USR trece sigur pragul. Reper încă mai are de făcut campanie. A greșit când a făcut fuziunea. Dacă rămânea la Plus, era departe acum.

 5. Neomarxistii de la MÂNER își dau seama ca au rămas pe dinafara și mai ies și ei sa nu-i uite lumea…

 6. Are dreptate Ciolos in legatura cu nevoia unui plan concret. Dupa alegeri este posibil ca retorica Austriei sa sufere modificari si nevoile sa fie altele. Nu sunt de acord insa cu sesizarea la CJUE. Cred ca ar adanci si mai mult problema.