G4Media.ro

Ciolacu: Nu am avut și nu am niciun aranjament cu președintele Iohannis,…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Ciolacu: Nu am avut și nu am niciun aranjament cu președintele Iohannis, nu am parteneriat cu președintele. Avem un dialog instituțional / Nu avem de ales. Până în anul 2024 cel puțin trebuie să continuăm cu această coaliție

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, într-un interviu la România TV, că nu a avut și nu are niciun aranjament sau parteneriat cu președintele Klaus Iohannis, având doar „un dialog instituțional”.

„În schimb, cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă am discuții aproape zilnice”, a precizat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a susținut că nu PSD și PNL nu au de ales, iar până în anul 2024 cel puțin trebuie să continue cu actuala coaliție, alternativa fiind alegerile anticipate: „Dacă partenerii din coaliție decid să rupă această coaliție, ne vom întoarce la votul românilor”.

Președintele PSD a precizat că are un „gentlement agreement” cu Nicolae Ciucă.

Întrebat despre varianta de a candida la Președinție, Marcel Ciolacu a replicat: „Eu cel puțin n-am luat o astfel de decizie. Trebuie să schimbăm unde a greșit PSD. Haideți să vorbim în anul 2024”.

Ciolacu a spus din nou că nu are nicio reținere ca PSD să susțină la Președinție „o personalitate de stânga din afara partidului”.

Principalele declarații ale liderului PSD, Marcel Ciolacu:

Nu neapărat este un compromis. Avem o coaliție politică într-un moment dificil pentru întreaga Europă. Dacă ne uităm la configurația Parlamentului, altă soluție politică nu aveam. După un an de zile, sper să fi depășit perioada de pompier de serviciu, după o guvernare dezastruoasă de dreapta. Cred că am făcut bine că ne-am implicat în guvernare și sper ca anul viitor să începem într-un program de construcție.

Am făcut această coaliție politică înainte de declanșarea războiului. Gândiți-vă că am fi intrat în alegeri anticipate într-o perioadă cu război în Ucraina.

Nu se știa. Existau anumite semne politice, dar intrasem deja într-o criză energetică. Mă bucur că după un an de zile au ascultat și am ajuns cu această reglementare după un an de zile.

Sper ca această ieftinire în zona energiei să ducă în următoarea perioadă și la scăderea inflației.

Nu avem de ales. Până în anul 2024 cel puțin trebuie să continuăm cu această coaliție. Ar fi o greșeală dacă am intra în alegeri anticipate. Dacă partenerii din coaliție decid să rupă această coaliție, ne vom întoarce la votul românilor.

Ce e cel mai important în acest moment e că România a scăpat de MCV. Sperăm ca pe 8 decembrie să fie o decizie favorabilă pentru aderarea României la Schengen. E vorba de un vot politic. (…) Trebuie să recunoască Europa efortul depus de români și de statul român după începerea războiului din Ucraina. Peste 8,5 milioane de tone de grâne au tranzitat România. Ce preț și mai mare ar fi avut produsele alimentare dacă nu s-ar fi implicat România.

Eu sunt un om de bună credință. Trebuie să existe și așa ceva în spațiul politic. Am un gentlemen agreement cu premierul Ciucă și sper că se va ține de el.

Dacă președintele dorește altă construcție, nu s-ar putea decât cu un guvern minoritar ceea ce ar fi o provocare pentru România.

Nu am avut și nu am niciun aranjament cu președintele Iohannis, nu am parteneriat cu președintele Iohannis. Avem un dialog instituțional. (…) În schimb, cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă am discuții aproape zilnice.

Eu nu exclud nimic, fiindcă sunt om politic. Eu am spus că dacă se rupe această coaliție, alt lucru normal politic pentru o țară cu cea mai lungă frontieră cu conflictul armat este să ne întoarcem la votul românilor.

Nu cred că se mai poate crea o majoritate (cu PNL și USR, n.red.). Între timp foarte mulți parlamentari au mai plecat și din USR, și din PNL.

Ce l-ar împiedica pe Iohannis să creeze o majoritate? Sfârșitul de mandat.

Nu cred că există forțe oculte care l-au urmărit pe Bădălău. Cred că există greșeli personale. L-am cunoscut pe dl Bădălău, nu mă așteptam. Și ai un statut când ești la auditul Curții de conturi. Trebuie să te hotărăști ce vrei să faci: ori ești om politic, ori faci afaceri. Când le combini nu iese bine. Uman nu mă bucur.

Despre candidatura la Președinție: Eu cel puțin n-am luat o astfel de decizie. Trebuie să schimbăm unde a greșit PSD. Haideți să vorbim în anul 2024. (…) O maturitate politică îți cere o precauție în acest moment și cred că asta avem în comun eu și dl Nicolae Ciucă. (…) O personalitate de stânga din afara partidului pentru Președinție, n-am nicio reținere.

Săptămâna trecută, liderul grupului UDMR a avut un discurs în Cameră mai mult decât provocator. Ardealul e pământ românesc, unde conviețuiesc și unguri, și evrei. E de neacceptat atitudinea grupului UDMR, mai ales că în acest moment face parte din coaliția de guvernare. Nu poți să te plângi că e o atitudine anti-maghiară. Suntem cel mai tolerant popor din lume. Din punctul meu de vedere, dl președinte Kelemen Hunor ar trebui să-i ceară liderului de grup să-și ceară scuze public. Vor exista, sunt convins, consecințe politice, chiar și de dialog între noi ca lideri politici. Nu îți permit să vii cu un asemenea discurs și a doua zi să discutăm ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat nimic. (…) Presupun că vom avea o discuție nu știu dacă împreună cu UDMR în coaliție. Dar liderul grupului PSD va avea o reținere în a lucra și a comunica cu liderul UDMR din Camera Deputaților.

Despre ajutorul României pentru Ucraina: Nu știu și n-am solicitat să știu. În momentul în care voi ajunge prim-ministru, puteți să mă întrebați.

Eu mi-aş dori varianta mai scurtă ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei. Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi cu al românilor din România – UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică un parcurs normal. Nu se mai fac uniri cu arma în mână.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Lui Ciolacu ii e de guvernare cum i-e câinelui a linge sare 😂😂😂😂😂😂
    Cumva trebuie să simuleze un conflict pentru ca Johannis să nu-l numească PM 😂😂😂😂😂

  2. Voi nu vă întrebaţi ce îi ţine aşa de legaţi de trebuie să suporte PSD un chin aşa de mare să fie cu PNL cică din obligaţie?…….Oare o fi justiţia, iubirea faţă de est, sau poate altceva la fel de important pentru ei.

  3. Nu ii intelegem pentru ca daca sunt atat de legati de obligatii e evident ca dupa 2024 la fel de legati vor fi.