G4Media.ro

Ciolacu, cerere pentru Republica Moldova: E nevoie de stimulente și facilități fiscale…

Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Ciolacu, cerere pentru Republica Moldova: E nevoie de stimulente și facilități fiscale pentru companiile de stat și private românești, dar și pentru autoritățile locale care vor să investească aici

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, le-a cerut autorităților moldovene în discursul susținut la ședința comună a celor două parlamente de la Chișinău să stimuleze investițiile românești prin facilități fiscale acordate atât antreprenorilor, cât și autorităților locale care vor să investească.

Președintele PSD a mai spus că pentru antreprenorii români trebuie să fie la fel de facil să facă afaceri la Chișinău și Bălți ca în București ori Iași.

Discursul integral al lui Marcel Ciolacu la Chișinău: 

„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viața să trec Prutul”.

Am venit la Chișinău cu gândul la vorbele de suflet ale marelui poet Grigore Vieru. Vă mulțumesc pentru ospitalitate și această oportunitate!

Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toții, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă.

L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolșevismul sovietic pentru că moștenirea sa trebuie dusă mai departe!

Astăzi, trebuie să facem un nou pas și să muncim, ÎMPREUNĂ, pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relațiilor noastre bilaterale și obținerea statului de candidat a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv!

Și spun ”împreună”, pentru că experiența de 15 ani pe care România o are în UE ne-a demonstrat că aceasta este calea pentru a aduce bunăstare cetățenilor.

Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranță nu vor binele cetățenilor noștri!

Această construcție comună începe chiar de aici, de la Chișinău!

Am înțeles ca țară în ultimii ani că România are o responsabilitate în asigurarea stabilității și dezvoltării în regiune și asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea și dezvoltarea Republicii Moldova. Iar din această perspectivă, Parlamentele naționale sunt garanția unei cooperări bazate pe principii democratice, diversități de opinie și respect între națiuni.

România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova.

Stimați colegi,

România și Republica Moldova sunt parte din aceeași comunitate marcată de o istorie, cultură și limbă comună. Aceasta este indivizibilă și inseparabilă.

Este, însă, timpul să ne asumăm acest destin comun prin dezvoltarea inclusiv a unei zone economice și comerciale comune și facilitarea fluxului de persoane.

Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de ușor să facă afaceri la Chișinău precum la București și să ajungă de la Iași la Bălți precum o face de la Alba-Iulia la Cluj. Suntem primul partener comercial al Republicii Moldova, dar ne dorim să continuăm să investim și mai mult.

De aceea, este nevoie de stimulente și facilități fiscale pentru companiile de stat și private românești, dar și pentru autoritățile locale care vor să investească aici.

Mai mult, România are ambiția să devină un hub de stabilitate și dezvoltare regională prin asumarea unui rol activ în procesul de reconstrucție al Ucrainei. Iar eu cred că Republica Moldova poate și trebuie să devină un partener strategic în implementarea acestui obiectiv.

Trebuie să dezvoltăm un mecanism integrat de cooperare, prin care acest proces de reconstrucție să aducă beneficii cetățenilor noștri. Și sunt convins că administrația de la Chișinău se va implica foarte activ în perioada următoare pentru realizarea acestui obiectiv comun!

Doamnelor și domnilor,

Trebuie să rămânem fermi în susținerea principiilor noastre fundamentale! Iar unul dintre ele este că statele suverane au dreptul să își aleagă propriul destin. Nu putem sta cu mâinile încrucișate când granițele sunt redesenate cu tancurile în apropierea noastră! Nu putem accepta pasivi ca Ucraina să cadă! Ce ar urma atunci pentru Republica Moldova?!

Trebuie să sprijinim dreptul cetățenilor noștri în a-și alege calea de urmat!

Avem nevoie de o Moldovă puternică, stabilă și independentă de influențe externe, pe care noi și Europa să ne bazăm în numele securității colective!

România, împreună cu partenerii din NATO și UE, își reafirmă sprijinul și garanția de securitate pentru neutralitatea Republicii Moldova și dreptul său de a-și urma calea europeană.

România răspunde pozitiv apelului lansat de Republica Moldova și va oferi tot suportul necesar dezvoltării capabilităților de apărare, securitate și de luptă împotriva amenințărilor hibride necesare asigurării independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Și spun acest lucru pentru că vedem cu toții cum Rusia a amenințat viziunea înaintașilor noștri privind o Europă liberă, prosperă și în pace.

Vedem cum Rusia vrea să dărâme toate progresele făcute de la sfârșitul Uniunii Sovietice. Iar în fața acestei amenințări trebuie să spunem un NU categoric!

Am văzut că mulți spun că Putin a pornit acest război absurd deoarece caută să regăsească măreția pierdută a Rusiei. Eu cred că un stat nu este măreț prin faptul că își supune vecinii prin forță și opresiune. Prin crime și durere! Un stat își atinge măreția prin colaborarea și deschiderea către lume. Prin economie, prin cultură, prin educație, prin valorile pe care le împărtășește cu ceilalți.

Aceasta este singura cale de a câștiga respectul celorlalți și de a fi parte integrantă a umanității universale!

Doamnelor și domnilor,

Ați traversat 31 de ani grei și complicați. Multe generații de sacrificiu. Mulți bărbați și femei care, deși au muncit din greu, și-au văzut destinele frânte de sărăcie, lipsuri și corupție. Mulți tineri au ales să plece din țară. Și noi am trăit aceiași tragedie socială și am învățat cum să înfruntăm aceste provocări.

Însă, dacă cineva ar putea să prevadă viitorul Republicii Moldova, cu siguranță ar fi plin de optimism .

Sunteți într-un moment unic din punct de vedere istoric în ceea ce înseamnă perspectivele și oportunitățile de dezvoltare ale Rep. Moldova !

Mai este foarte mult de muncă. Un drum foarte lung de parcurs. Dar astăzi aveți șansa să vă luați destinul în propriile mâini și să lucrați zi de zi pentru ca toți copiii care se nasc astăzi să crească într-o Republică Moldova cu adevărat europeană!

Tocmai de aceea, una dintre direcțiile strategice, care se va regăsi în Declarația comună pe care o vom adopta astăzi, se referă și la tinerii din Republica Moldova.

România vrea să investească în tinerii de aici. Îi vom sprijini cu burse și programe de training. Îi vom ajuta să se perfecționeze. Să devină buni profesioniști.

Dar vreau să le transmit tinerilor moldoveni un mesaj: fiți mândri de înaintașii voștri! Fiți mândri de bunicii voștri care au fost arestați și deportați în anii 40-50 pentru că nu au îngenuncheat în fața sovieticilor. Acei oameni au îndurat cele mai cumplite chinuri în stepele Siberiei, iar mulți dintre ei nu s-au întors niciodată acasă. Au suferit și au murit pentru această țară. Dar nu au fost înfrânți!

Fiți mândri și de părinții voștri! Și-au sacrificat propriile vieți pentru ca voi să aveți șansa unui viitor mai bun astăzi.

Acesta este un moment definitoriu! Visul înaintașilor voștri pentru o Republică Moldova prosperă și occidentală este de astăzi și visul vostru, al tinerilor din această țară! Și vă spun cu toate onestitatea că este și visul nostru, al fraților voștri din România. Iar faptul că indiferent de cine a fost la putere în România, indiferent de partidele politice din care facem parte, am sprijinit Republica Moldova, în măsura în care și-a dorit acest lucru, demonstrează faptul că vom rămâne mereu un partener onest al tuturor cetățenilor din această țară.

Dragi tineri – Duceți acest vis până la capăt! Este cea mai corectă și sinceră formă prin care puteți cinsti sacrificiul părinților și bunicilor voștri!

Doamnelor și domnilor,

România nu dorește să dea lecții nimănui, dar înțelege foarte bine regiunea și cum poate ajuta statele din zonă să se dezvolte.

Avem dreptul să avem divergențe. Nu putem fi de acord întotdeauna. Și nici nu e bine. Putem, de pildă, să ne certăm cine are cel mai bun vin sau dacă ZDOB și ZDUB ar trebui să reprezinte și România la Eurovision, ca să luăm și noi un loc mai bun. Dar, niciodată nu vom fi în disonanță când vom vorbi de valorile fundamentale ale democrației europene. Întotdeauna vom fi de aceeași parte în ceea ce privește destinul european al Republicii Moldova!

Declarația comună pe care o vom adopta astăzi înseamnă mai mult sprijin din partea României pentru Republica Moldova, de la securitatea frontierelor, la proiecte de infrastructură, investiții românești și pregătirea experților moldoveni.

Transpunerea acestor priorități în fapte va aduce mai multă bunăstare cetățenilor moldoveni. Și, poate cel mai important, va aduce Europa mai aproape de dvs!

De aceea, cred că, sub multe aspecte, astăzi facem împreună ISTORIE!

În final, îmi permit să vă fac o recomandare: nu pierdeți legătura cu realitatea de zi cu zi a cetățenilor. Asigurați-vă că rămâneți conectați la preocupările lor. Asigurați-vă că veți crea oportunități care să îi ridice nu doar pe câțiva, ci pe cei mulți. Asigurați-vă că cetățenii vor trăi în siguranță și pace!

Pe măsură ce veți înainta în acest plan, puteți fi încrezători că cel mai sincer și apropiat aliat al vostru – România, va fi alături de voi, umăr la umăr, acum și pentru totdeauna la fiecare pas al acestei călătorii.

Pentru că o unire în interiorul UE rămâne nu doar speranța cetățenilor noștri, dar și o necesitate pentru noi toți. Pentru că unirea va rămâne mereu în sufletele noastre, iar ea se poate realiza într-o Europă unită în care Republica Moldova va sta alături de România în clubul statelor democratice și dezvoltate din Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc!

Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Și para ndaratul l a negociat? Deja primăria Buzău reabilitează parcuri prin Chișinău cu sume amețitoare!

  • Da, a aranjat ciolacu sa facă niște poduri peste Prut. Pentru început a zis ca e suficient. Când se va apropia campania electorala, pesedistii vor mai face vreo 500 de studii de fezabilitate și se scot.

 2. Și para ndaratul l a negociat? Deja primăria Buzău reabilitează parcuri prin Chișinău cu sume amețitoare!
  Dragi moldoveni, atenție cu cine va înhăitati ca nu merge scuza cu anturajul!!

 3. Cine i-a scris discursul lui Ciolache? Auzi la el, visul vietii mele a fost sa trec Prutul, de parca Prutul ar fi pe Marte. BTeul venea din Bulgaria.

 4. Ca unionist, cred că politica României de a investi în R. Moldova e total greșită! Județele de la granița cu Basarabia sunt vai de mama lor. Haideți să investim mai întâi în Moldova românească și mai apoi, când vor cere Unirea în cea independentă!

 5. Ciolacu in R.Moldova: „facilitati fiscale, blabla”
  Ciolacu in Romania: „taxe mai mari, impozite, huã corporatii”

 6. Politrucii din parlamentul „Las Romania” au vazut femeia-presedinte a R. Moldova si deja isi freaca mainile murdare ca s-o atraga si pe ea in cercul vicios din guwern-erul meu, cu „papagalul” lor de prostit prostii de pe aici, dar deja cu „planuri marete”🤦🤦 (si) pentru R. Moldova !!!! Speram ca presedintele R. Moldova sa NU-i bage in seama si sa-i ignore pe golani, ci sa faca ce este mai bine pentru tara ei !!!!!