G4Media.ro

Ciolacu: Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ciolacu: Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat / Vom face apel la toate convențiile internaționale / Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare!

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și spune că România va face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării.

„România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze ACUM! Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării!”, susține, luni, Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

„Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze! Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal. Vom face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării! Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare!”, mai afirmă liderul PSD.

De asemenea, PSD a remis presei un comunicat de presă în care solicită autorităților de la Kiev să reia colaborarea bilaterală onestă și să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe.

„Adâncirea fără precedent a Canalului, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate, modifică dramatic debitul și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării”, subliniază PSD.

PSD precizează că a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte.

Totodată, PSD solicită tuturor autorităților române să se manifeste cu convingere și fermitate pentru apărarea și protejarea patrimoniului de importanță universală al Deltei Dunării.

Comunicatul PSD:

PSD cere autorităților de la Kiev să reia colaborarea bilaterală onestă și să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe!

Adâncirea fără precedent a Canalului, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate, modifică dramatic debitul și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării.

România s-a dovedit un vecin și partener onest. A primit milioane de refugiați ucraineni, le-a asigurat casă, masă, locuri de muncă pentru adulți și școală pentru copii. A facilitat exportul grânelor ucrainene, cu mari eforturi și costuri considerabile. A asigurat sprijin internațional și suport în toate modurile posibile pentru ca Ucraina să reziste în fața invaziei rusești.

Ucraina a avut și va avea în România un aliat pe care se poate bizui! Și, tocmai de aceea, cu atât mai mult este datoare să protejeze această relație bilaterală.

PSD n-a avut și nu are nicio șovăială să apere Delta Dunării, bun inestimabil al întregii umanități. De aceea, încă de săptămâna trecută, a tras primul semnal de alarmă, prin ministrul Transporturilor și Infrastructurii, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Mai mult, astăzi PSD a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte.

În egală măsură, PSD solicită tuturor autorităților române să se manifeste cu convingere și fermitate pentru apărarea și protejarea patrimoniului de importanță universală al Deltei Dunării.

Suntem cu toții datori să prevenim producerea unei catastrofe ireversibile și să transmitem intactă generațiilor viitoare moștenirea unică a miracolului naturii de la gurile Dunării!

Context. Premierul Ciucă a anunţat, luni, că ambasadorul Ucrainei în România a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a da autorităţilor române aprobarea de a verifica lucrările din zona Canalului Bâstroe, relatează News.ro.

„Am discutat cu Ministerul de Externe, am discutat cu Ministerul Transporturilor. Fiecare dintre ele au datoria ca, înainte de a iniţia alte demersuri decât cele care au fost făcute publice, să verifice. Motiv pentru care Ministerul de Externe este coordonat cu Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor, a iniţiat notele verbale către Ambasada Ucrainei la Bucureşti, a fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreţinere şi astăzi, la Ministerul de Externe, va fi prezent ambasadorul Ucrainei, prin care i se va solicita ca în perioada următoare să primească aprobare pentru verificarea lucrărilor”, a spus şeful Executivului.

Nicolae Ciucă a arătat că „întreţinerea este pentru 3,5 metri, iar ce depăşeşte această adâncime înseamnă adâncirea canalului”.

Despre faptul că se distruge ecosistemul din Delta Dunării, premierul a spus: „Tocmai de aceea, pe baza măsurătorilor, atât Ministerul Mediului cât şi celelalte structuri care răspund şi sunt preocupate de menţinerea în formă naturală a Deltei Dunării vor acţiona ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei”.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, „o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”, deşi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a susţinut că este vorba doar despre lucrări de întreţinere a căii navigabile. Ministrul infrastructurii a afirmat că a fost deschis canalului Bâstroe pentru navigaţie, a crescut potenţialul de transbordare al porturilor şi că vor continua lucrările de dragaj în partea ucraineană a Dunării.

O ședință în legătură cu lucrările pe care Ucraina le face pe canalul Bâstroe are loc, luni, la Ministerul român al Transporturilor.

De notat că, în urmă cu o zi, Ambasada Ucrainei în România a afirmat că lucrările de dragare pe Dunăre, pe canalul Bâstroe, ”sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile”.

În data de 15 februarie, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare (curățare) a canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.

Ieri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, solicitând ”clarificarea cât mai curând” a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe.

”În marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, am discutat cu colegul meu Dmytro Kuleba şi am solicitat clarificarea cât mai curând a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bîstroe, complementar demersurilor deja întreprinse de MAE român pe lângă partea ucraineană”, a scris Aurescu, sâmbătă seară, pe Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe afirma, referitor la informaţiile privind lucrări de dragare desfăşurate de Ucraina pe canalul Bâstroe, că a solicitat încă din 13 februarie date Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Poliţiei de Frontieră, iar în funcţie de răspunsurile autorităţilor române de resort, va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activităţi având ca scop adâncirea rutei de navigaţie. De asemenea, MAE preciza că a transmis inclusiv în cursul anului trecut atât Comisiei Europene, cât şi autorităţilor ucrainene că autorităţile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în reţeaua transeuropeană de transport – propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014 – întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigaţie realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internaţional aplicabile, inclusiv şi mai ales reglementările în materie de protecţie a mediului.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirma că nici legislaţia din România, nici cea ucraineană nu permit desfăşurarea de lucrări care să pună în pericol biodiversitatea şi eco-sistemele din Delta Dunării, arătându-se convins că ministerele de resort vor monitoriza lucrările care vizează canalele navigabile. ”Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, adăuga Tanczos.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. AHAHAHAHA
  Daca cineva crede ca PSD si PNL vor face vreodata ceva impotriva Ucrainei….are nevoie de ajutor

  in 2022 PSD si PNL au fost de fapt guvernarea Ucrainei. le-au dat tot. Au deschis sosele ca sa isi transporte aia rachetele si armele, le-au dat portul Constanta TOTAL doar pt ei. Trenurile transportau numai marfa pt ucraina, le-au dat mancare, bani cazare orice gratuit

  astia ar fi in stare sa ne scoata din case ca sa bage ucrainieni in loc. noroc ca au plecat in germania

 2. Tovarășe revoluționar ce facem cu distrugerile biodiversității Deltei pe care le facem cu mâna noastră ? Ne uităm numai în curtea vecinului ? Curte care este mult, mult mai mică decât a noastră.

 3. S-a trezit si sluga terrorlstului Haysam sa vorbeasca, dupa ce m.a.f.i.o.t.i.i. lui fesenisto-sekooristi au distrus de 33 de ani toata tara, toate padurile, toate fabricile, alungand astfel milioane de romani fortati sa plece sa caute servici in afara tarii

 4. Vorbe goale cum deja vedem ca apar si la unii cese doresc a fi noi formatori de opinie si care il critica pe Zelenski .Canalul cu pricina nu este pozitionat pe teritoriul Romaniei si nici macar nu este pe granita cu Romania .Dragarea nu face nici un rau Romaniei doar vorbele aruncate in vint ajuta propaganda Rusiei .

 5. da’ miliardele aléa care le-mprumuta city, cin le plates te ? ça ciné le fura stim ciolacule

 6. mai nana, tarziu. Deja bratul Chilia trage mai multa apa din Dunare iar bara Sulina se nisipeaza!
  Ucraina ne saboteaza pe fata si voi faceti analize. Faptul este consumat!
  Dar voi sunteti NUMITI politic, ce sa intelegeti?

 7. Stai sa ii vezi pe toti aia care pana mai ieri o injurau pe Greta cum devin acum ecologisti! Cum anti-vaccinistii de ieri vor deveni specialisti in biodiversitate! Cum vor vorbi ei cu lacrimi in coltul ochilor despre bietii cormorani pe care acum cativa ani iar fi exterminat ca le papa pestele din iaz.
  PSD, Mihaiu „guvernatorul Deltei PSD-iste” (e delta partidului nu a Dunarii), AUR, UDMR, PNL reprezinta interesele Rusiei. Toata opareala asta ridicola o sa ne faca de ras in toata lumea! incet, incet o luam pe calea Ungariei.

 8. Practic Ciolacu se poziționează ferm ca sluga a Rusiei.
  Votați FSN in continuare si vom intra in Rusia, de fapt va intra Rusia in noi la propriu! Mai ales in neveste!
  🤮PSD🤮

 9. Ciolacule, problema voastra nu este mediul. Daca ar fi, n-ati mai lucra sa il demolati pe Nicusor Dan. Problema voastra sunt fondurile PNRR aflate in pericol din cauza unor legi pe care NU VRETI sa le faceti: avertizorul de integritate si pensiile speciale. De astea sa va ocupati ca tocmai ati marit veniturile parlamentarilor dar nu stim pentru ce. Ucraina nu ne saboteaza, Ucraina de apara de rusi.

 10. Ciolacule, problema voastra nu este mediul. Daca ar fi, n-ati mai lucra sa il demolati pe Nicusor Dan. Problema voastra sunt fondurile PNRR aflate in pericol din cauza unor legi pe care NU VRETI sa le faceti.