G4Media.ro

Ciolacu a declanșat o mișcare tectonică: România abandonează atitudinea prietenoasă față de…

Ciolacu a declanșat o mișcare tectonică: România abandonează atitudinea prietenoasă față de capital, care a adus un boom economic, și trece la populismul stângist de penalizare a performanței în afaceri

Premierul Marcel Ciolacu și-a impus voința populistă în coaliția cu PNL și a introdus, pentru prima oară din 2004, un impozit pe cifra de afaceri a marilor companii. Adăugați plafonarea adaosului comercial prin OUG, suprataxarea ”bogaților” și direcționarea măsurilor de austeritate spre mediul privat. Toate indică o schimbare fundamentală în politica fiscală a României. PSD renunță la atitudinea prietenoasă față de capital începută în 2004 cu cota unică și duce România spre populismul socialist de penalizare a performanței în afaceri și redistribuire a banilor de către stat.

E un drum pe care a luat-o deja Viktor Orban, care se recomandă, culmea, de dreapta. E ceea ce a încercat și Dragnea, cu mult mai puțin succes. Atacurile la capitalul străin, la bănci, la bogați în general au prins și în Ungaria la populație, așa cum vor prinde și în România. Dar experiența Ungariei ne servește drept avertisment: economia vecinilor se prăbușește constant, sleită de statul care a încălecat piața.

Aceasta este o mișcare tectonică, o schimbare fundamentală a politicii statului român, care va determina schimbări majore ale performanței economice. E periculos că schimbarea nu vine în urma unor alegeri în care cetățenii să fi votat o astfel de schimbare, ci ca urmare a unui troc politic între PSD și PNL provocat de o criză bugetară. Această schimbare fundamentală nu a fost, așadar, validată prin vot. Ea este impusă de guvernul dominat de PSD și în care PNL-ul condus de Nicolae Ciucă joacă un rol tot mai mic.

De altfel, consilierii socialiști ai lui Ciolacu au sesizat momentul prielnic pentru acestă schimbare: criza. Teoreticienii economici au demonstrat că situațiile extreme sunt folosite mereu de guverne pentru reducerea libertăților, iar trecerea la politicile populiste impuse de Ciolacu reprezintă o reducere evidentă a libertății economice. Acestea au fost mereu în ADN-ul PSD, dar abia acum Ciolacu reușește să le și impună.

De altfel, introducerea impozitului pe cifra de afaceri – o penalizare pentru companii – a fost pregătită atent de PSD prin limitarea brutală a libertății unora dintre agenții economici: în iunie, guvernul Ciolacu a plafonat prin OUG adaosul comercial la producători și magazine. Scriam atunci că e o decizie politică fundamental greșită și cu efecte pe termen lung, o măsură pur comunistă care ignoră un principiu sfânt: prețurile le stabilește piața, nu politicienii.

Iată că efectele acelei plafonări au apărut: societatea pare să fi acceptat extrem de ușor al doilea pas spre reducerea libertății economice. Încă o dată: impozitul pe cifra de afaceri e o măsură absurdă, care nu ține cont de performanța economică, e o penalizare pentru capital. Iar motivul pentru care a fost luată e și el absurd. PSD a invocat presupusa fentare a impozitului pe profit de către marile companii, culpabilizându-le la grămadă și transformându-le în adevărați inamici ai poporului.

Soluția corectă pentru o astfel de problemă, dacă ea există cu adevărat, e întărirea instituțiilor de verificare și control și penalizarea acelor companii care greșesc. În locul acestei reacții logice, soluția a fost violentă și populistă: penalizarea tuturor marilor companii.

Culmea e că impactul cel mai puternic va fi resimțit de capitalul românesc, încă fragil și în curs de consolidare. Capitalul străin are resursele de a trece mai ușor peste acest hop, dar și el va avea de suferit în competiția intra-grup (filiala din România a multinaționalei X va pierde lupta pentru investiții cu filiala din Polonia, ca exemplu ipotetic).

Înapoi la schimbarea fundamentală demarată de Ciolacu.

Din 2004, când guvernul Alianței DA și președintele Traian Băsescu au introdus cota unică de impozitare, România a devenit treptat o destinație pentru investițiile străine și cele ale capitalului autohton. Nici un guvern nu a atacat atât de dur politica prietenoasă pentru capital cum o face acum guvernul Ciolacu. Guvernele de dreapta au menținut politica, ba chiar și guvernul Ponta (ex-PSD) a mers în aceeași direcție, sub influența ideologului lui Tony Blair, care favoriza și el capitalul. PSD-ul condus de Liviu Dragnea a încercat să schimbe și el orientarea, dar premierii numiți de el nu au mers niciodată atât de departe.

Acum însă, mișcarea populistă a lui Marcel Ciolacu și PSD vine pe un fond extern favorabil socialismului. Armătura pe care se sprijină Ciolacu e un raport al Băncii Mondiale, realizat cu finanțare din PNRR pentru Ministerul Finanțelor. Acesta recomandă guvernului o reformă completă a politicii fiscale: impozitului pe dividende, creșterea impozitării microîntreprinderilor, trecerea la impozitarea progresivă a salariaților.

Mișcarea ”redistributivă”, prin care statul ia de la companiile și salariații performanți și dă în scopuri asistențiale, e în vogă în UE. Această abordare socialistă, în care guvernele își arogă puteri tot mai mari în detrimentul pieței, au dus de altfel la scăderea netă a competitivității Uniunii Europene în comparație cu SUA, după cum arată o analiză The Wall Street Journal.

În UE există, de asemenea, o discuție continuă despre unificarea politicilor fiscale ale statelor membre. Însuși cancelarul german Olaf Scholz a propus în 2022 ca UE să poată lua deciziile de politică externă și de fiscalitate/taxare cu votul majorității statelor membre, și nu cu unanimitate, cum se întâmplă acum. România s-a opus constant, tocmai ca să își păstreze posibilitatea de a folosi politica fiscală ca un levier de atragere a investițiilor, în compensație față de multele sale neajunsuri (lipsa de infrastructuri critice, forță de muncă necalificată, lipsă de stabilitate politică etc.)

Pe acest fond extern favorabil măsurilor socialiste a venit Marcel Ciolacu cu schimbarea. Și cu mesajul ”justițiar” potrivit căruia luăm de la bogați (impozite mai mari pentru mașinile și casele scumpe) ca să dăm la săraci. Adică la cei dependenți de partid. Un nou Robin Hood, altfel șeful unui partid de milionari.

Și la problema „azilelor groazei” Guvernul Ciolacu a găsit drept soluție ca firmele să fie toate întreprinderi sociale, care sunt obligate să reinvestească 90% din profit. Practic, asta va face să dispară acest business, pentru că niciun antreprenor nu va vrea să investească pentru a beneficia de numai 10% din profitul pe care reușește să îl obțină.

Lucian Croitoru a explicat corect strategia politică: ”Ceea ce face elita conducătoare prin tipul de măsuri de genul celor descrise mai sus cu referire la cele două mesaje este să întrețină, conștient sau nu, visul socialist. Acest vis este ca toți să fie egali. Inițial, ideologii socialismului au crezut că așa ceva se poate întâmpla prin confiscarea mijloacelor de producție. După ce fostele țări socialiste au dat-o în bară cu confiscarea mijloacelor de producție, aducându-i pe toți la egalitate în sărăcie, promotorii visului socialist au trecut la o strategie mai avansată și mai subtilă: îi lăsă pe capitaliștii onești să producă, căci aici excelează acești oameni, apoi vin și iau cât pot de mult prin impozite, pentru a redistribui în mod discreționar, după ce ascund caracterul discreționar al redistribuirii după niște idei și „principii” sforăitoare referitoare la rolul statului în realizarea unei mai mari egalități economice, mereu la orizont, dar niciodată realizabilă”.

Am ajuns în acest punct și grație complicității PNL și a președintelui Iohannis, care gândesc aproape la fel ca PSD, dar sunt mai nepricepuți când vine vorba de luat decizii. Unii dintre liderii liberali au reușit totuși să oprească, in extremis, o altă grozăvie socialistă – supraimpozitarea microîntreprinderilor care aveau un grad mare de rentabilitate. Adică supraimpozitarea performanței economice reale. Dar e prea puțin.

Acesta e un moment de cotitură pentru România. Dacă premierul Ciolacu și PSD vor avea o opoziție slabă la decizia de a readuce țara în populismul socialist, ei vor continua și mai apăsat în anul super-electoral 2024.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

 1. Chestiunea ceam ai importanta este lipsa de reactie din partea electoratului de dreapta care a votat masiv anti-psd in 2020 dar din pacate acest pseudo partid liberal este prea atent la bani si posturi.Este total eronat abordarea aceasta de a creste taxe fara sa tai din cheltuieli.PSD nu are mandat sa faca asa ceva.PSD trebuie sa iasa de la guvernare imediat.

  • Un mic comentariu, probabil cam comunist: in Romania creșterea economică nu s-a resimțit în creșterea nivelului de trai. Probabil că este unul din motivele pentru lipsa reacției electoratului de dreapta care, înainte de a fi de dreapta, trăiește în România.

  • Zici ca s-a votat masiv anti-psd in 2020?

  • @Ando22, eu te cam contrazic. Sau poate te referi la ultimii 3-4 ani dar trebuie sa-ti amintesc ca am avut o pandemie cum nu a mai fost alta in ultimul secol, dpdv economic.

 2. Comunism

  • Impozite pe venit de 1% și 3% pe micro mai exista undeva în Europa ? Asta nu e nici capitalism, nici comunism , este paradis fiscal. Unul care își primește banii pe srl , plătește taxe de 14%, un angajat plătește taxe de 45%. Ce tara e asta?

  • Cel care lucreaza pe SRL se expune la niste riscuri enorme: contractul poate fi incheiat de pe o zi pe alta, contributia la pensie este mai mica, dac anu este angajat nu realizeaza vechime, bu beneficiaza de concediu si zile medicale.
   Pentru cei care lucreaza pentru companii in afara tarii nu exista alta modalitate.

   Este usor sa povestim fara sa cunoastem, dar este greu sa ne documentam.

   Varianta cu PFA ar fi cea mai corecta, dar si acolo si-au batut joc de impozitare si contributii si nu mai exista solutii.

  • @Mas Din punctul meu de vedere este corect, tu vezi doar avantajele in a fi antreprenor dar nu vezi riscurile.
   Dar sa stii ca si tu ai posibilitatea sa devii antreprenor. Ce anume te impiedica sa ramai anajat si sa fi taxat la 45%?

  • @mas, ati recalulat la psd? nu mai e 12 cu 42%? e 14 cu 45? Dar tot nu va spune ca 14%xX>45%xY?

  • @MAS E impozit pe cifra de afaceri ! Asta înseamnă că dacă din 1000 lei câștigi 100 lei , că deh, pizideaua nu apreciază preturile mari, și impozitul este 30 lei doar pe cifra de afaceri, iti mai rămân 70 lei din care să plătești salariul din care dai 35 lei la stat! Deci din 100 lei iei 35 lei tu si 65 lei pizideaua pentru speciali, amante și nepoți! 😏

 3. Autorul e cel puțin tendențios. Ungaria în acest moment nu primește niciun ban de la UE și are un deficit de 4%. Economia românească care e ținută în viata de fondurile UE, are un deficit de 7%. Deci rețineți da, 7% . Fără fonduri, am fi la cel puțin 10%. Și acum cine o duce mai rău?

 4. „Alo, breten Marsel? Sunt mândru de tine, mei! In ritmul ăsta in 2-3 ani Românica o să import cămilă și dromader pentru transport rutier, iar de la abartament român o să mut la cort….
  PS. „Geniu’ Carpaților” e fumat de pe vremea lu’ nea Nicu, mai bine strig la tine de acum înainte:”Geniu’ de la Nehoiu” sau „Luceafăr de P-ța de la Balat Comunal, cu BT-cartonat la buzunar”…
  Aleikum Salaam!”

 5. @Mas. Ai in vedere ca Ungaria este cea mai mare inflatie din Europa ( doar doua tari mai au inflatie de doua cifre ), scadere econmica trei trimestre la rind = recesiune. In Romania exista inca crestere econmica, nu sintem pe minus. Asta-i macroeconmie 1 Daca vrei micro, adica realitatea treci granita si mergi in Oroshaza spre exemplu, intri in Tesco sau Spar si ramai stupefiat de „oferta” de marfa dupa care mergi la bai si vezi ca in sfarsit de saptamina nu sint mai mult de 100 de oameni

 6. Nu știu voi dar personal mi-a ajuns. Am luat decizia să plec într-o țară normală.
  Nu trăiesc suficienti ani să-mi permit Romania.

 7. Chiar este imposibil ca și cei care (corect sau nu) au beneficiat de climatul economic în care Statul le-a dat înlesnire după înlesnire să renunțe și ei la cîteva procente din ce cîștigă ? Vaaaiii…va crește TVA la HORECA ! Păi cînd cresc prețurile și fac evaziune cît cuprinde, cînd își bat joc de turiști, ce obraz au cînd li se solicită și lor înțelegere ? Și cei cu panourile electrice, de ce nu spun care este rata profitului ? Ce „afaceriști” sunt ei dacă nu le pasă ce consecințe va avea Economia dacă rămâne fără fonduri europene ? Atunci nu va mai fi vorba de niște procente, va dispărea TOTAL afacerea. Și ce mari patrioți or fi cei din politica legată ca un frate siamez cu afacerile dacă preferă să se aleagă paraful de viitorul lor de întreprinzători dar să nu piardă ceva din cîștigurile imediate ? Vor veni vremuri grele, vor dispărea multe oportunități, mulți vor dispărea cu totul din țară pe urma banilor plasați în comuna Dubai și vom rămâne noi, fraierii, să înfruntăm o nouă criză. poate e chiar bine ca șobolanii să plece de pe corabie. Rămânem la mămăliga noastră dar nu ne mai dau cu tifla toți neisprăviții.

  • Tu esti serios? Pai nene, cand creste TVA-ul, nu horeca il plateste, tu il platesti. ca de aia e TVA…

 8. Bai nea autorul, pt dumneata, evaziune la cote monstruoase, colectare la jumătate fata de media europeana înseamnă atitudine prietenoasa fata de capital? Asta e performanta? Nu domnule, e jaf. De aia după ani de creștere economica și după dublarea pib-ului fata de anii post criza din 2009-2010, în nivelul de trai nu se simte nimic.

  • @Bilic _ „Bai nea …”

   Reducerea evaziunii și creșterea gradului de conformare fiscală, pe de o parte și micșorarea cheltuielilor bugetare, pe de altă parte, sunt modalități de echilibrare a Bugetului.

   Creșterea taxelor are efect invers, pe lângă descurajarea investițiilor, gradul de conformare scade, iar evaziunea se mărește. Experiența a confirmat teoria. Așadar, poziția României de stat cu cei mai săraci cetățeni din UE se consolidează, mulțumită guvernului lui Nicu și Marcel, cu girul Președintelui Iohannis.

  • Tara pe mana unora ca @Bilic si se duce de rapa.

 9. Șpițul covrigrarului de Buzău in dosul economiei României nu va aduce un pas inainte .

 10. „Această schimbare fundamentală nu a fost, așadar, validată prin vot.”

  Acest guvern este creația președintelui Iohannis, nu a apărut din spuma mării…Iar această tragedie pentru România a fost în numele „stabilității”.

  Despre ce stabilitate se poate vorbi?! Guvernul lui Nicu și Marcel l-a depășit în incompetență pe cel al doamnei Dăncilă, fiind în opinia mea cel mai incompetent după guvernul Tăriceanu 2.

  Acestea nu s-ar putea întâmpla fără complicitatea PNL, care a devenit o anexă urât mirositoare a PSD. Iar presa îi susține vârtos, plătită cu bani publici.

 11. Domnu’ Croitoru, pardon, Pantelimon, dar cu ce ne-am ales din libertățile economice de până azi?!!!

 12. Toți avem dreptate, de aceea trebuie să mergem la vot!

 13. Ar trebui sa le fie suspendata activitatea agetilor economici care nu isi platesc taxele, pana le platesc. Nu au cu ce? Sechestru si recuperarea datoriilor. sa vedeti atunci cum fac cozi la Anaf mai ceva decat pensionarii.

  • Nu așa se face, feudalule! Creezi facilitați pe care nu pot sa acceseze decât cei ce se conformează și ii pui pe aia care controlează sa își facă treaba încorsetați de proceduri transparente și clare. Sfatul tău e a la Ciolanu…te doare piciorul? Taie-l, ca altfel te costa bani sa mergi la doctor sa te caute.

 14. Asistați și speciali

 15. iohanis a facut ce a vrut de fapt pnl si nu am vrut sa credem, sau cel putin unii dintre noi, o alianta PRO HOTIE PRO PENSII SPECIALE SI SPECIALI PRO SINECURI, distrugand pe o viitor orice sansa de guvernare de dreapta
  probabil calculele pnl e ca psd sa se erodeze cat mai mult in cadrul electoratului lui, ca sa intre intr-o noua guvernare cu procente cat mai apropiate si sa creeze dependenta intre cele doua , gen 15%+25%

 16. La fel ca la trecerea obligativitatii platirii taxelor de la angajator la angajat… in loc sa rezolve o problema incearca altceva…

 17. Ăstora le trebuie capitalism numai ca să aibă ei ce stoarce. Atât. În rest, egalitate, dar nu pentru căței.

 18. Atitudine prietenoasa fata de capital?!!! Care a facut doar „boom”?

 19. În fond Ciolacu și cei din jurul lui aveau două alternative. Cea necesară : aplicarea reformelor din aparatul de stat ( mai suplu, mai eficient și muuult mai ieftin ) o corvoadă de coșmar. Știe ce este acolo, știu cu toții, cu subiect și predicat, dar ar însemna să i se atragă atenția că ” dai în noi, dai în popor” dar ce ar fi și mai dureros : ar pierde electorat. Mult. ( În paranteză : tertipul este copiat de la Orban din Ungaria : asigurarea unui corp cenzitar pe durată nedeterminată, care te votează deoarece depinde de tine : elita din administrația de stat și declasații. Plus ungurii din Transilvania, la Orban .Regimul devine astfel virtual imbatabil prin alegeri libere, dar otrăvite prin sistem ). Ciolacu nu este un Hercule și nu vom avea încă mult timp – poate niciodată – unul care să se apuce să facă curat în grajdul lui Augias. Astfel că se dă la cei din economia reală, o masă multicoloră cu tot felul de idei pestrițe. Și se folosește bineințeles de miza strategică enormă a țării, convins că dacă ”ăia” nu au ac de cojocul lui Orban, nici el nu va avea probleme, deoarece are niște ași în mânecă, zincuiți.