G4Media.ro

Cine va negocia din partea Parlamentului European numele viitorului procuror-șef european: Sargentini,…

Cine va negocia din partea Parlamentului European numele viitorului procuror-șef european: Sargentini, Grassle și Moraes – majoritate pro-Kovesi / Propunerea Parlamentului în discuțiile cu Consiliul va fi Codruța Kovesi

Ingeborg Grassle, Claude Moraes și Judith Sargentini sunt cei trei europarlamentari care vor negocia cu Consiliului UE viitorul procuror-șef al Parchetului european, a decis joi Conferința președinților din Parlamentul European. Echipa este formată din trei europarlamentari, dintre care doi sunt în favoarea Laurei Codruța Kovesi, au explicat pentru G4Media.ro surse europene.

Grupul Popularilor din PE a anunțat apoi pe Twitter că, în negocierile cu Consiliul UE, candidatul care va fi susținut de parlament va fi Laura Codruța Kovesi.

Negocierile din partea PPE pentru stabilirea echipei au fost purtate de europarlamentarul PNL, Marian Jean Marinescu, cel care a și propus formula adoptată de conferința președinților.

Judith Sargentini (Verzi) este europarlamentara care a făcut raportul care a dus la activarea articolului 7 împotriva Ungariei, din cauza derapajelor democratice ale guvernului condus de Viktor Orban.

Ingeborg Grassle (PPE) este președinta comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European (CONT) și o susținătoare deschisă a Laurei Codruța Kovesi, ea lăudând-o pe fosta șefă a DNA în timpul audierilor din urmă cu două săptămâni.

Claude Moraes (S&D) este președintele comisiei pentru justiție și libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European.

”Sunt bucuros să anunț că propunerea mea a fost acceptată de Conferința președinților. Echipa de negociere cu Consiliul pentru poziția de procuror șef al Parchetului European va fi formată din trei persoane: Claude MORAES (S&D, Marea Britanie), președintele comisiei LIBE; Ingeborg GRÄSSLE (PPE, Germania), președinta comisiei CONT; Judith SARGENTINI (Verzi, Olanda), vicepreședinta comisiei LIBE”, a anunțat europarlamentarul Marian Jean Marinescu pe facebook la finalul conferinței președinților.

Ce urmează

Echipa de negociere a Parlamentului urmează să discute cu Consiliul UE numirea noului șef al Parchetului European.

Negocierea dintre cele două instituții europene e necesară pentru că votul din Parlamentul European diferă de cel din Consiliul UE. Kovesi a ocupat primul loc la votul din cele două comisii din PE (LIBE și CONT), în timp votul indicativ din Consiliul UE l-a plasat în 20 februarie pe primul loc pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims), Kovesi fiind clasată a doua, la egalitate cu candidatul german Andres Ritter. Votul din Consiliul UE nu este însă unul final, ci unul indicativ, și e de așteptat ca odată cu ieșirea de facto a germanului din cursă voturile să se redistribuie (el s-a clasat pe locul trei și la votul din PE).

Componența echipei de negociere a Parlamentului European e esențială în acest proces, dat fiind că în timp ce popularii lui Grassle au susținut-o puternic pe Kovesi, socialiștii lui Moraes au votat împotriva sa.

Explicațiile europarlamentarului Siegfried Mureșan:

 • În primul rând, Consiliul Uniunii Europene trebuie să-și stabilească poziția oficială de negociere. Până acum, Consiliul nu a stabilit nimic oficial, ci doar a avut loc un vot tehnic.
  În mod normal, Consiliul ar trebui să țină cont de poziția panelului format din 12 experți, care a propus-o pe primul loc pe lista candidaților pe Laura-Codruța Kövesi, și de poziția Parlamentului European, care a votat în mod transparent tot pentru Kövesi.
  Dacă poziția Consiliului va fi diferită de cea a Parlamentului European, se va ajunge la o negociere interinstituțională Consiliu – Parlament. În cadrul acestei negocieri, echipa Parlamentului va trebui să apere poziția exprimată de noi, europarlamentarii, la voturile din cele două Comisii de specialitate (CONT și LIBE).
  Obiectivul este de a da votul final în plenul Parlamentului European înainte de finalul acestei legislaturi. De aceea, fac un apel la Consiliu să țină cont de poziția panelului format din 12 experți și de audierea și votul democratic și transparent dat de Parlament și să confirme cât mai rapid nominalizarea Laurei-Codruța Kövesi.

Context

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a obţinut la 27 februarie cele mai multe voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, după audierile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European, propunerea fiind trimisă Conferinţei Preşedinţilor.

Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot.

În votul consultativ din 26 februarie din Comisia pentru control bugetar (CONT), Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot.

Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma unor negocieri.

Parchetul European, care ar urma să devină operaţional până la sfârşitul lui 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. Exceptând Marea Britanie, care va părăsi UE, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Go Sargentini!
  You have won a lot of friends in Romania and around the whole European Union!

  Go Grassle!
  All good people admire your work on transparency and accountability in the European Union!

  Go Moraes!
  We know you stand for ethics and rule of law in Central-eastern Europe and all over the European Union.

  O olandeza, o germana si un britanic. Toti trei persoane respectabile si influente.

 2. Afara poate are sanse, in tara niciodata. Citind comment-urile pro-putere si pro-opozitie, dna Kovesi merge pe urmele lui Petre Tutea ”Am stat 13 ani in temnita pentru un popor de idioti!” Nationalitatea romana a devenit gard de sarma inghimpata ce-si tine cetatenii prizonieri in slujba raului.

 3. Normal ca are sanse doamna Kovesi, ca doar nu suntem la Moscova suntem la Bruxelles, la UE. Nu negociaza comunistii

 4. Dupa ce l-am vazut pe Moraes la Latrina3, mi-e cam frica de britanic.

  • Moraes este laburist, dar asta nu inseamna pro-PSD. In plus, responsabilitatea lui in Parlamentul European este prea mare pentru a risca manevre de doi lei cu PSD. Personal, cel mult as putea suspecta ca se orienteaza dupa cum bate vantul, iar vantul deja a vorbit in Parlamentul European si a spus Kovesi.

 5. Chiar nu stiu cine o sa castige.
  Instinctiul i-mi spune ca Kovesi.
  Francezilor mai lasati-ne si noua un ciolan bosilor ca suntem vai de noi.

 6. Discutabil.
  Oare nu ar fi bine sa o cheme si pe „superprocoroarea” Adina Florea ?
  Si pe sefii ei?
  Numiti si nenumiti.

 7. Bravo pentru europarlamentarii PNL, care au reusit sa contracareze in prima faza toate sobolaniile si magariile psd-alde in Parlamentul European, astfel incat procuror Kovesi sa fie selectata pe primul loc de ambele comisii, LIBE si CONT, iar acum in a doua faza, a convins PE sa accepte 3 negociatori, asa cum vin si din partea Cons. UE. In plus, cei trei negociatori ai PE sunt d-na Grassle, d-na Sargentini si dl. Moraes.
  Mi-aduc aminte ca in aceeasi zi in care comisia LIBE a acordat 26 de voturi d-nei Kovesi, presedintele LIBE, dl. Moraes, a si trimis scrisoare PE prin care se oferea negociator din partea PE, in alegerea persoanei pentru procuror-sef european, intre PE si Consiliu. Am citit scrisoarea in engleza, si acolo spunea ca, daca va fi el ales ca negociator, va transmite toate informatiile si presedintei CONT, d-nei Grassle, cu alte cuvinte, sau cel putin eu asa am inteles, nu-i nevoie sa apara si d-na Grassle la negocieri, e suficient el. Faza e ca d-na Grassle a doua zi a trimis si ea scrisoare PE, spunand ca i se pare foarte normal ca si dumneaei sa fie prezenta, deoarece s-a dat vot si in CONT, si tot d-na Kovesi a ocupat prima pozitie. Faptul ca s-a acceptat propunerea liberalului nostru azi in PE e un lucru excelent, d-na Sargentini este vicepresedinte in comisia LIBE, si daca Moraes va disparea de-acolo pe motiv de brexit, probabil ca va deveni ea presedinte LIBE. Nu pot s-o uit pe d-na Sargentini, cand i-a luat din mana scarbei grappini teancurile de voturi pentru d-na Kovesi, dupa ce a prins-o cum voia sa doseasca un vot.
  SUCCES, d-na Kovesi!

  • https://berlinpolicyjournal.com/pursuing-the-prosecutor/
   In general suntem de aceeasi parte a baricadei, desi esti o vaca

  • Sa intelegem ca tu esti bou, dar frustrat fiind pentru ca nu mai esti taur te-ai gandit totusi sa-i faci un compliment de 8 Martie…?

  • @Gogule,
   Si fara resentimente, ca intre purtatori de…coarne…

  • Sigur dl Scara cum te alinta pretenii.. Sa inteleg ca e pretana ta, get a room …
   I love you too, go to hell… no offense.
   Suntem totusi de aceeasi parte a baricadei de crezi sau nu ..

  • gogu, realgogu, sau cum ti-oi zice saptamana asta, cu siguranta ca nu ce-mi scrisesi ma asteptam sa vad, dar asta e! In fapt, eu gresesc, de unde pana unde educatie si bun-simt la un postac?

  • Daca vrei sa fii respectata sa inveti sa respecti draga Gabi.
   Atita vreme cit m-ai tot injurat si numit in toate felurile sa nu astepti respect de la mine, e clar ?
   Inceteaza sa dai nume altora daca vrei sa nu mai fi numita vaca.