G4Media.ro

Cine sunt cei 12 magistrați care au selectat-o pe Kovesi la șefia…

Cine sunt cei 12 magistrați care au selectat-o pe Kovesi la șefia Parchetului European

Comisia de selecție a procurorului care va conduce Parchetul European nu este formată din politicieni, ci din magistrați recunoscuți pentru competențele lor, așa cum rezultă dintr-o decizie a Comisiei Europene din septembrie 2018. Comisia este formată din 12 membri: procurori generali, judecători de la Înalta Curte, foști membri ai Eurojust și în general magistrați cu experiență. Doar unul dintre cei 12 membri este propus de Parlamentul European, ceilalți 11 fiind selectați pentru un manat de 4 ani și asigură un echilibru geografic între țările Uniunii. Dintre cei 11 magistrați, 6 sunt bărbați și 5 femei. Comisia anunțat luni într-o scrisoare trimisă ministrului justiției, Tudorel Toader, că a selectat trei candidați, Laura Codruța Kovesi fiind prima opțiune, urmată de o propunere din Germania și alta din Franța.

1. Peter FRANK. Procuror general în Germania din octombrie 2015. Anterior a ocupat funcția de procuror general al landului Bavaria.
2. Ulrike HABERL-SCHWARZ. Judecător austriac, vicepreședinte Eurojust. Președinta comitetului de selecție.
3. Theodoros IOANNIDES. Avocat, Cipru.
4. Saale LAOS, judecător la Curtea Supremă din Estonia, șefa secției penale din 2017.
5. Jean-Claude MARIN. Procuror general pe lângă Înalta Curte de Casație din Franța, între 2011 și 2018.
6. Ján MAZÁK. Judecător și președinte al Curții Constituționale din Slovacia, membru al Comisiei de la Veneția din 2004, avocat general pe lângă Curtea Europeană de Justiție din Luxembourg.
7. María de los Ángeles GARRIDO LORENZO. Procuror în cadrul Parchetului General spaniol.
8. Marin MRČELA. Președintele GRECO (Grupul statelor împotriva corupției)
9. Antonio MURA. Procurorul general al Italiei, membru în Consiliul Europei.
10. Vítor Manuel DA SILVA CALDEIRA. Judecător, Curtea Europeană de Conturi.
11. Martine SOLOVIEFF. Procuror general în Luxembourg, numită în februarie 2015.
12. Raija TOIVIAINEN. Procuror general în Finlanda, numită în funcție în august 2018.

Cum este organizat Parchetul European. Biroul Public al Procurorului Uniunii Europene (EPPO) va fi operaționalizat în 2020 sau începutul lui 2021. Doar 20 de țări europene participă în cadrul acestei instituții: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovenia. În mai 2018, Olanda a notificat Comisia Europeană că vrea să adere la EPPO.

Care sunt pașii, ce va urma de aici înainte în procedura de alegere a Procurorului șef european. Lista candidaților va fi înaintată Consiliului UE (CUE) și Parlamentului European (PE). Misiunea de a informa CUE prin JAI (miniștrii de Justiție ai țărilor membre) îi revine ministrului care prezidează JAI în această perioadă, adică ministrul român de Justiție, Tudorel Toader. Apoi, Consiliul UE prezidat de premierul român, Viorica Dăncilă, și Parlamentul European trebuie să ia o decizie în consens, prin majorități simple.

Sursa Foto: Euractiv

Citește și

Ce face Parchetul European, unde Kovesi ar putea ajunge șefă: ar putea prelua, de exemplu, un caz precum Tel Drum în care Liviu Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Îi paște o ievaluare pe toți 12.

 2. si marele specialist in IEVALUARI nu e? vai, vai, vai, dar cum e posibil? tocmai el sa lipseasca? marele profesor in drept? (drept in fata infractorilor adica). 🙂 🙂
  de aia nu merge UE bine, ca lipseste marele ievaluator.

  • bine mai glumim dar acest „ievaluator” tre sa stea in puscarie vreo 15 ani pentru uzurparea puterii, abuz in serviciu, executarea comenzilor mafiei, si cine stie ce pacate mai are acest „celebru profesor” TT

  • Specialist în „drepți”, nu în drept. 🙂
   O sa sesizeze CCR, mai mult ca sigur.

 3. Tarile din UE care nu participa in aceasta institutie sunt : UK, Polonia, Ungaria, Suedia, Danemarca, Irlanda, Malta si Olanda. Ca Irlanda si UK nu sunt, e destul de clar, dat fiind brexit, Olanda vad ca s-a raliat si ea, insa restul ce au? Ungaria intentionat nu s-a bagat, ca victor orban are el planul lui cu tribunalele administrative, Polonia, nici ea nu vrea sa-i fie anchetati de UE coruptii, sa n-ajunga presedintele in anchete, probabil Danemarca si Suedia considera ca n-au o problema de coruptie, si e foarte probabil din cate stiu. Cat despre Malta, unde in 2016 a fost ucisa o jurnalista, nu prea cred ca sta grozav vizavi de coruptie. Acuma, ca sa intelegem, in tarile care nu participa in acest proiect, Parchetul European nu are jurisdictie? Cum vor fi facute corect anchetele transfrontaliere? De-asta se refugiaza corupti maghiari din Romania in Ungaria? E de munca serioasa aici, nu gluma.

  • nu e posibil insa sa nu fie locuri pentru toti? nu scrie nicaieri ca fiecare tara trebuie musai sa fie in aceasta comisie. e o comisie cu caracter temporar.

 4. si ce daca ? personal eu cred ca Dragnea va cumpara toti acesti judecatori 12 si cu totii vor fi in buzunarul PSD-ului. europenii astia inca nu stiu cum „se face legea”, in Ro PSD a cumparat CCR si CSM, mai departe ii va cumpara si pe astia

 5. Mesajul de despartire al unui SPP-ist…

 6. Specialist în „drepți”, nu în drept. 🙂
  O sa sesizeze CCR, mai mult ca sigur.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.