G4Media.ro

Cine sunt candidații la înlocuirea lui Putin – și cât de (puțin)…

Sursa foto: Kremlin.ru

Cine sunt candidații la înlocuirea lui Putin – și cât de (puțin) probabilă este o lovitură de stat în Rusia, în opinia reputatului istoric Serghei Radchenko

Un reputat istoric și-a prezentat punctul de vedere cu privire la probabilitatea unei lovituri de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin și a enumerat candidații care ar putea să-l înlocuiască. Serghei Radchenko, de origine rusă, profesor la Henry A Kissinger Center for Global Affairs și la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, spune că istoria recentă nu oferă prea multe încurajări pentru oricine speră că liderul rus va fi detronat, relatează Sky News.

Într-un articol pentru Foreign Affairs, el a scris:

„Chiar dacă locotenenții lui Putin ajung la concluzia că îl vor pe Putin afară, înlăturarea lui de la putere va fi dificilă. Moscova nu a cunoscut nicio tentativă de lovitură de stat, reușită sau nereușită, de la căderea Uniunii Sovietice”.

Este însă „aproape sigur” că cei din jurul său „se privesc cu atenție unii pe alții și se gândesc la potențiale scenarii de succesiune”.

Așadar, cine ar putea prelua șefia – aceștia sunt candidații profesorului Radchenko:

 • Ministrul apărării Serghei Șoigu, un aparatchik cu pedigree distins, dar cu un dosar militar acum iremediabil pătat – deși sprijinul său va fi esențial pentru orice complot de acaparare a puterii.
 • Șeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, este uneori numit printre succesorii lui Putin, dar acest lucru pare puțin probabil, fie și numai pentru că este chiar mai în vârstă decât Putin.
 • Fostul președinte Dmitri Medvedev a recurs la retorica genocidară pentru a rămâne relevant, dar nimeni nu îl ia în serios.
 • Vicleanul președinte al Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, este în mod clar în cursă, iar el controlează organul legislativ, crucial pentru orice legitimare post-factum a noului lider.
 • Premierul rus Mihail Mișuștin, tehnocratul abil și un „cal negru” care galopează pe un teren unde, din punct de vedere istoric, „caii negri” au obținut victorii mari.
 • Fostul prim-ministru Serghei Kirienko, un liberal expirat căruia Putin i-a încredințat supravegherea teritoriului ucrainean ocupat.
 • Viktor Zolotov, fosta gardă de corp a lui Putin și actualul șef al Gărzii Naționale, ar putea spera să îi succeadă șefului său.
 • Alexander Kurenkov, o altă fostă gardă de corp a lui Putin, în prezent ministru al situațiilor de urgență.

Printre outsideri, istoricul invocă numele liderului cecen Ramzan Kadîrov dar și pe cel al lui Evgheni Prigojin, un confident al lui Putin și oligarh rus care controlează grupul paramilitar Wagner.

„Deși toți aceștia sunt „implicați” în invazia Ucrainei, s-ar putea să nu aleagă să continue războiul”, crede el.

Profesorul Radchenko a explicat:

„Succesorii pot foarte bine să se despartă de comportamentul predecesorilor atunci când este convenabil. Într-adevăr, dacă Putin ar fi înlăturat, succesorii săi ar da probabil vina pe Ucraina pentru deciziile sale și ar încerca să înceapă cu o tabula rasa.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Din cate stiu la Sith traditia e ca elevul sa-si omoare maestrul, ca sa devina maestru la randul sau.

 2. Și dl. Goe nu partikipă? :)))))

 3. cum sa fie succesorul lui putin kadirov?! bate campii rau…
  fara alegeri libere dupa acest terorist se va inscauna putin 2.0 s.a.sm.d. 3.0…

 4. Ramzan Kadîrov , sigur 🙂 Mai bine pun o marmota presedintele Rusiei, ca are mai multa minte.

 5. Ziceti ca Putin probabil?

 6. 💩💩💩💩dă putler nu i moale deloc, e vai steaua ei armata rosie…😂😂😂😂😂😂😂

 7. Urmașul este iliescu

 8. Da, d! Urauraura! viteazul Catarov, urmasul lui Ceapaev.
  Asta in 10 zile ramanea si fara armata.
  Ce-i drept, s-ar fi terminat mai repede