G4Media.ro

Cine este Claudiu Manda, şeful comisiei parlamentare care rescrie legile serviciilor secrete

Claudiu Manda, presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, Claudiu Manda, sustine declaratii de presa la Palatul Parlamentului din Bucuresti, miercuri 31 ianuarie 2018. Inquam Photos / George Calin

Cine este Claudiu Manda, şeful comisiei parlamentare care rescrie legile serviciilor secrete

Senatorul PSD Claudiu Manda a fost ales marţi preşedinte al Comisiei parlamentare speciale care va rescrie legile de funcţionare a serviciilor secrete. Comisia, iniţiată de PSD, are ca scop mutarea serviciilor din zona de influenţă a preşedintelui României în subordinea Parlamentului şi Guvernului, potrivit informaţiilor G4Media.ro. Claudiu Manda, şeful noii comisii, este şi preşedintele Comisiei de control a SRI.

Claudiu Manda (42 de ani) este la al patrulea mandat de parlamentar. A fost deputat PSD începând din 2004, iar acum este senator, vicepreşedinte al Biroului Permanent. În plan politic, este preşedintele PSD Dolj. În perioada 2004 – 2006 a fost secretar general al Tineretului PSD (TSD). Este partenerul Liei Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Manda a fost considerat anul trecut un loial al lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD. Între cei doi ar fi intervenit însă o anumită răceală la finalul anului trecut, când Manda ar fi încercat să negocieze trecerea în tabăra lui Mihai Tudose, potrivit surselor G4Media.ro. Fostul premier, aflat în conflict cu şeful PSD,  a demisionat în cele din urmă, iar Manda îi este din nou apropiat lui Liviu Dragnea.

De altfel, Claudiu Manda a condus şedinţele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI sub directa coordonare a lui Liviu Dragnea.

Şi comisia specială pentru rescrierea legilor siguranţei naţionale a fost anunţată de Liviu Dragnea în repetate rânduri. Liderul PSD a folosit această idee ca un argument în lupta cu ceea ce el a denumit „statul paralel”.

Claudiu Manda a trecut prin două instituţii de învăţământ aflate în legătură directă cu sistemul de securitate naţională. În 2011, el a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii (şcoala postuniversitară a Academiei SRI), iar în 2005 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare (cursuri de şase luni în cadrul Academiei Militare). În ceea ce priveşte studiile civile, Claudiu Manda a absolvit în 1998 Facultatea de Ştiinţe Economice, Secţia Contabilitate (Universitatea din Craiova), potrivit CV-ului său oficial.

În 2014, preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l numească ministru al Bugetului, respingând propunerea făcută de premierul Victor Ponta. „Cea mai complexă experienţă a domnului Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă”, spunea atunci Traian Băsescu într-o declaraţie de presă. În perioada 2003 – 2004, Manda a fost director la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova.

„Am avut prima şedinţă a acestei comisii speciale. Am avut pe ordinea de zi aprobarea conducerii comisiei şi preşedintele este din partea PSD, şi anume eu, secretar este din partea ALDE dl deputat Marian Cucşa, iar vicepreşedinte din partea PNL – dl deputat Răzvan Prişcă… Vorbim de ameninţări la adresa securităţii naţionale care nu mai au legătură cu ce se întâmpla în 1991. E clar că e nevoie să legiferăm în acest sens, vorbim de respectarea drepturilor omului şi de măsurile acestea intruzive care ar trebui reglementate foarte bine, vorbim de posibilităţi de abuzuri, ne uităm încă, nu avem nişte concluzii la Comisia SRI, dar aceste lucruri trebuie reglementate să nu mai existe nici bănuieli, nici interpretări şi nici abuzuri, o relaţie destul de clară între Parlament şi aceste structuri, pentru că ele sunt stabilite printr-o hotărâre a Parlamentului sau un articol dintr-o lege şi atât. Este foarte important să împrospătăm legislaţia, în primul rând pentru a oferi serviciilor măsuri legale pentru a acţiona şi a face faţă provocărilor”, a declarat Claudiu Manda marţi, potrivit Agerpres.

Potrivit informaţiilor G4Media.ro, câteva dintre scenariile de lucru discutate la nivelul conducerii coaliţiei ar fi: mutarea STS la Guvern, dublarea atribuţiilor SPP de structuri ale jandarmeriei, mutarea numirii şefilor SRI şi SIE de la CSAT la Parlament, plus realizarea unei autorităţi naţionale penru interceptări tot în subordinea Parlamentului.

Foto: Claudiu Manda / InquamPhotos, George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

 1. Bun, si, raportandu-ne la titlul articolului, cine este Claudiu Manda?
  Ce informatii nemaipublicate aflam din acest articol? niciuna!
  Sper sa nu adoptati o politica a titlurilor care sunt, in realitate, click-bait-uri.

 2. Cum cine este? O nulitate, platita de noi cu bani multi si care ne face legile.

 3. Trecutul lui Manda nu prea pare sa-l recomande pentru a „re-scrierea” legilor de functionare a serviciilor secrete. De ce?

  1/ Absolvirea unei facultati din Craiova. Marile centre universitare raman BIC-Bucuresti, Iasi, Cluj. Asta nu inseamna ca universitate fara „pedigree academic” nu poate face fata, insa probabil ca acea de la Craiova este una particulara. Se stie foarte bine si la noi si in strainatate cu se desfasoara procesul de invatamant la stat, darmite la privat…plagiate, nepotisme, abuzuri, falsuri, etc.

  2/ Experienta lui in calitate de director Casa de Cultura Craiova

  3/ Zona judetelor din sud-vestul tarii pare sa fie fieful infractorului Dragnea. Si atunci?

  4/ Daca avem in vedere scandalul despre diplomele eliberate de catre Colegiul National de Informatii, a propos de diplome eliberate fara prezenta la cursuri, atunci e foarte clar ce pregatire are Manda cu privire la intreaga dinamica de informatii-securitate a Romaniei.
  Numerosi „politicieni” au trecut prin cele doua colegii, CNI si CNA.
  E buna pregatirea in domeniul informatiilor si a securitatii, insa de aici si pana a ajunge sa lansezi un proiect serios care afecteaza intreaga dinamica legislativa cu privire la serviciile de informatii e cale lunga…

  Deci, „a big thumb down” pentru Manda!… avea dreptate Basescu…

  PS-nu mai punem la socoteala ca provine dintr-un partid extrem de corupt, cu pedigree infractional si istoric stalinist-iliescian.