G4Media.ro

Cine e noul ministru al Educației din Franța: Purtător de cuvânt și…

Gabriel Attal / Foto: Facebook.com

Cine e noul ministru al Educației din Franța: Purtător de cuvânt și fost ministru delegat al Banilor publici, are de combătut un puternic fenomen de bullying din școli/ Prioritățile mandatului

După o demisie a prim-ministrului francez Elisabeth Borne în luna iunie, respinsă de președintele Macron, și săptămâni de discuții de posibile remanieri, un nou Guvern a fost confirmat recent în Franța. Noua echipă este condusă tot de Borne și este formată din 20 de femei și 21 de bărbați – miniștri și miniștri delegați (de regulă secretari de stat din ministere). Pap Ndiaye a fost înlocuit, la un an și două luni la conducerea Ministerului Educației, de Gabriel Attal, fidel al lui Emmanuel Macron, fost purtător de cuvânt și ministru delegat al Banilor publici/ Bugetului în guvernul Borne 1, relatează Edupedu.ro.

Potrivit Le Monde, Attal a fost un militant de stânga încă de când și-a făcut studiile la Sciences Po Paris (n. red. universitate franceză de top în domeniul științelor sociale). În 2012, când avea 23 de ani, s-a alăturat cabinetului ministrului Sănătății de la acea vreme, Marisol Touraine, în calitate de consilier. Doi ani mai târziu, era ales consilier local din partea opoziției în orașul Vanves (departamentul Hauts-de-Seine) pe o listă a Partidului Socialist, potrivit sursei citate.

În 2016, s-a alăturat partidului lui Emmanuel Macron, „En marche!” și, în 2018, s-a alăturat guvernului în calitate de secretar de stat pe lângă ministrul Educației. În timpul guvernului lui Jean Castex (2020-2022), a fost purtător de cuvânt al guvernului, până să fie numit ministru delegat pentru Bani publici în primul guvern al lui Elisabeth Borne, după cum notează presa franceză.

La 34 de ani, Gabriel Attal își continuă ascensiunea, pe care Le Parisien o cataloghează ca fiind „orbitoare” și a unui potențial candidat pentru prezidențialele din Franța din anul 2027, scrie publicația, citând un deputat al majorității. Executivul a ales, deci, o persoană cu un profil politic mult mai bogat decât predecesorul său, Pap Ndiaye, care n-a reușit să se impună în fruntea Ministerului Educației și Tineretului din Franța, remarcă FranceInfo.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...