G4Media.ro

Cine e Gabriela Firea, candidata PSD la București: A pierdut Primăria în…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cine e Gabriela Firea, candidata PSD la București: A pierdut Primăria în fața lui Nicușor Dan, a fost ministrul Familiei, a revenit în prim-plan după scandalul azilelor groazei

Gabriela Firea este candidata PSD la Primăria București, potrivit unei decizii luate luni noapte de liderii PSD și PNL, care au renunțat la candidatul independent Cătălin Cîrstoiu. Firea îi va avea contracandidați pe Nicușor Dan, cel care a învins-o în 2020, Sebastian Burduja (PNL) și Cristian Popescu Piedone (PUSL). Firea a revenit la vârful politicii după scandalul azilelor groazei din Voluntari din 2023.

Gabriela Firea (51 de ani) a fost primar al Capitalei în mandatul 2016 – 2020. Ea a pierdut alegerile din 2020 în fața actualului primar Nicușor Dan după ce a fost acuzată că a cheltuit o mare parte din bugetul general pentru vouchere, diverse evenimente publice și înființarea a 24 de companii municipale care au angajat mii de oameni. Ea a respins acuzațiile, dar a pierdut alegerile în fața lui Nicușor Dan, susținut la acel moment de USR și PNL.

În 2020, Gabriela Firea a devenit senator PSD. În 2021 a intrat în guvernul Ciucă și a fost ministrul Familiei.

Firea a demisionat din guvern și din funcția de președinte al PSD București în iulie 2024, sub presiunea președintelui PSD Marcel Ciolacu, după scandalul azilelor groazei din Voluntari, unde zeci de bătrâni erau ținuți în condiții improprii. Ea a negat orice legătură cu neregulile din azilele deținute de Ștefan Godei, fost șofer la Primăria București, la cabinetul său de senator și un apropiat al consilierei sale Ligia Enache.

Gabriela Firea a declarat la momentul demisiei că plătește „pentru vina de a fi avut încredere în oameni” și a susținut că obiectivul „demolatorilor” ei din multe direcții este să nu mai intre în cursa pentru Primăria Capitalei.

Ancheta procurorilor în cazul azilelor groazei nu a relevat până în acest moment nici o legătură cu Gabriela Firea sau cu soțul său, Florentin Pandele, primarul din Voluntari.

După ce a făcut un pas în spate din cauza scandalului public, Firea a revenit în atenția publică prin declarațiile publice în care se arăta pregătită pentru a candida la Primăria București. Cu toate acestea, liderul PSD Marcel Ciolacu a preferat ca, împreună cu Nicolae Ciucă, să aleagă un candidat independent pentru Primăria București – pe medicul Constantin Cîrstoiu.

În martie 2024, Gabriela Firea l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că ”nu a luptat suficient” pentru a o impune drept candidat la Primăria București. ”Nu cred că a luptat suficient pentru candidatura mea. Nu cunosc motivul. Pot doar bănui”, a spus ea într-un interviu pentru bugetul.ro când a fost întrebată dacă Ciolacu a luptat suficient pentru ea.

În 9 aprilie 2024, Firea a fost realeasă cu unanimitate de voturi în funcţia de preşedinte al Organizaţiei PSD Bucureşti.

Luni 22 aprilie, Firea a fost desemnată de PSD drept candidată la Primăria București.

Ea a intrat în politică în 2012, când a devenit senator PSD. Anterior a fost jurnalistă în trustul mogulului Dan Voiculescu, dar și consilieră de imagine a ex-premierului Mugur Isărescu în 2000.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Cine e Gabriela Firea, candidata PSD la București?
  Viitorul primar al Bucureștiului. Votam usl, votam firea la primărie și ciolacu la președinție. Uraaaa

 2. De groază sârma.

 3. Din pacate, in cazul afacerii cu azillele groazei, o cercetare temeinica, pentru a descoperi adevarul pana la capat, nu s-a facut.
  De ce? Incompetenta, caardasie?
  Doar aflarea intregului adevar ar fi absolvit-o pe Firea de orice suspiciune – daca se dovedea nevinovata. Asa, pe spusele lui Ciolacu, are acum spune ceva si maine exact invers…

 4. Chiar nu ne intereseaza cine este Gabriela Firea…

 5. Chiar nu credeam că o să o mai văd la față pe zgripțuroaica asta! Pensionari, atenție ce votați, că poate ajungeți la vreun azil din Voluntari…

 6. Cine?una care vrea sa fie …dar nu o vrea nimeni.