G4Media.ro

Cine e Emil Savin zis Farmazon, denunțătorul lui Dumitru Buzatu: rege local…

Sursa foto: Captură video

Cine e Emil Savin zis Farmazon, denunțătorul lui Dumitru Buzatu: rege local al asfaltului, omul de casă al președintelui CJ Vaslui / De ce s-au certat / Firmele controlate de Savin au contracte cu statul de peste 90 de milioane de euro

Emil Savin zis Farmazon este omul de afaceri care l-a denunțat pe baronul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă consultat de G4media.ro.

Savin a primit calitatea de colaborator cu identitate reală și a fost de acord să poarte tehnică de înregistrare audio-video la întâlnirile cu șeful CJ Vaslui.

Emil Savin zis Farmazon este un rege local al asfaltului. Controlează firmele Transmir și Soragmin care derulează zeci de contracte din bani publici în județul Vaslui, inclusiv cu CJ Vaslui, instituția condusă de Dumitru Buzatu. Potrivit Libertatea, Savin era omul de casă al șefului CJ Vaslui. Pe vremea lui Ceaușescu, Farmazon ar fi fost șoferul unui președinte de CAP.

De altfel, una dintre firmele controlate de Savin, Soragmin, este cea care a asfaltat două loturi ale drumului Bârlad-Codăiești, pentru care Buzatu a cerut șpagă. Contractul dintre firma Soragmin și CJ Vaslui a fost semnat în 2019 și e în valoare de peste 80 de milioane de lei, adică peste 16 milioane de euro din fonduri comunitare.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Soragmin este deținută de o altă firmă, Salcia SRL. La rândul ei, firma Salcia este deținută de surorile Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) și Stela Mirabela Popică (fostă Savin). Cele două asociate sunt fiicele lui Emil Savin zis Farmazon. Potrivit referatului DNA, Savin este director administrativ la firma controlată prin fetele sale.

Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) este căsătorită cu Cornel Șelaru, condamnat definitiv în iunie 2018 la 16 ani de închisoare pentru omor. În 2014, bărbatul a trecut cu maşina peste un cioban, pe care l-a urmărit prin lanul de porumb, omorându-l cu sânge rece pentru că păştea oile pe pământul său.

Cealaltă asociată și fiică a lui Farmazon, Stela Mirabela Popică (fostă Savin), este căsătorită cu Eduard Popică, fost prefect și consilier județean, actual deputat PSD. Cei doi au fost cununați de către deputatul PSD Adrian Solomon.

De ce s-a certat Savin cu Buzatu

Potrivit referatului DNA consultat de G4media.ro, Savin s-a răcit cu Buzatu pe fondul neplății de către CJ Vaslui,  încă din 2021, a facturilor de aproape 3 milioane de euro ale constructorului Soragmin.

Potrivit DNA, în 2021, firma controlată de Savin realizase asfaltarea drumului în proporție de 80%. CJ Vaslui a angajat o firmă de consultanță tehnică reprezentată de expertul Radu Judele care a constatat inițial că grosimea statului de asfalt turnat de firma lui Savin nu era cea conformă, nu avea 6 cm peste tot. Prin urmare, CJ Vaslui nu i-a mai achitat firmei lui Savin facturi de aproape 3 milioane de euro.

Potrivit DNA, în iunie 2022 și februarie 2023, expertul i-a cerut mită peste 700.000 de lui Savin ca sa își ”îndulcească” propria expertiză și să intervină la decidenții CJ Vaslui să îi deblocheze plățile de 3 miloane de euro. În martie și aprilie acest an, expertul Radu Judele chiar ar fi primit acesti bani, potrivit DNA. De altfel, expertul a fost arestat și el fiind acuzat de luare de mită și trafic de influență.

Odată rezolvată problema expertizei, firma lui Savin mai avea doar un pas: să își ia banii restanți de la CJ Vaslui. Aici – potrivit DNA – intervine șeful CJ, Dumitru Buzatu, care îi dă de înțeles lui Savin că îi deblochează plăți de peste 12 milioane de lei dacă îi dă un comision de 10 la sută.

Începând cu luna mai 2023 am fost contactat de mai multe ori de Buzatu Dumitru care mi-a promis că se va implica în diferendul pe care societatea pe care o reprezint îl are cu autoritatea contractantă CJ Vaslui privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările pe care le-am efectuat pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui”, a declarat Emil Savin la DNA, potrivit referatului de arestare preventivă consultat de G4media.ro.

CJ Vaslui a întârziat plată timp de aprox. 2 ani de zile fără justificare. Buzatu Dumitru a început să mă contacteze mai des și să-mi explice diligențele pe care le-a făcut pentru a-mi debloca suma de bani, aprx. 13.000.000-15.000.000 lei.

Acesta mi-a spus în perioada mai-septembrie 2023 că a întreprins diligențe pe lângă funcționarii competenți din cadrul CJ Vaslui, Caragață Valeriu și Toma Cătălin, dar și pe lângă Koti, managerul de proiect, pentru a urgenta întocmirea documentației care a stat la baza decontării sumei de bani către SC Soragmin SRL.

Precizez că m-am întâlnit în perioada mai-septembrie 2023 de mai multe ori cu numitul Buzatu Dumitru, respectiv la CJ Vaslui sau la Primăria Ștefan cel Mare, unde acesta mi-a spus că mai întâi trebuie “să mă rezolve cu banii” și apoi vom mai vorbi și “că va veni ulterior la baltă, la un pescuit, la un pahar de vin”.

Prin acțiunile sale numitul Buzatu Dumitru mi-a dat de înțeles că acesta pretinde un procent de minim 10% din suma pe care CJ Vaslui urmează să o deconteze către SC Soragmin SRL ca urmare a întervențiilor sale, urmând să vină la ferma mea din localitatea Cârja, unde dețin și un lac de agrement.

Acesta mi-a spus în perioada mai-septembrie 2023 de mai multe ori că va veni “la pescuit la mine”, înțelegând că dorește să discute aspect legate de efectuarea plății. A fost o dată și m-a asigurat din nou că va întreprinde diligențe să facă plata și apoi va veni să stăm de vorbă.

Menționez că Buzatu Dumitru îmi spunea mereu că va face plata, înțelegând că acesta este cel care coordonează întreaga activitate în cadrul CJ Vaslui. De asemenea am observat că din momentul în care acesta mi-a spus că se va implica în efectuarea plății, funcționarii din CJ Vaslui responsabili cu efectuarea plății au făcut demersurile aceste acțiuni deși timp de cel puțin doi ani de zile nu au făcut nimic în această privință. Suma pe care trebuie să o primesc de la CJ Vaslui este una mare iar faptul că CJ Vaslui nu a decontat această sumă a pus o mare presiune pe mine și societățile mele, fiind foarte aproape de a declara falimentul acestora deoarece nu mai aveam surse de finanțare.

În urma interacțiunii cu Buzatu Dumitru, a dinamicii evenimentelor și a demersurilor întreprinse de acesta mi-am dat seama că fără intervenția președintelui CJ Vaslui decontarea sumei de bani, restantă de mai mulți ani, nu ar fi posibilă. Numitul Buzatu Dumitru mi-a transmis de mai multe ori că CJ Vaslui va efectua cît de curând decontarea sumei de bani restante față de SC Soragmin SRL. În cele din urmă, la mijlocul lunii septembrie 2023, CJ Vaslui a decontat către SC Soargmin SRL suma de bani aferentă lucrărilor de pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic.

La data de 18.09.2023 Buruiană Ioan m-a contactat telefonic și mi-a transmis că ar dori să vină la pescuit împreună cu Buzatu Dumitru la ferma mea din localitatea Cârja. Totodată Buruiană Ioan mi-a transmis că Buzatu Dumitru are o treabă cu mine și am stabilit că la data de 22.03.2023 îi voi primi pe aceștia pe lacul fermei mele din loc. Cârja.

Acțiunea numitului Buruiană Ioan mi-au dat de înțeles că cel dintâi este un mesager trimis de Buzatu Dumitru și că acesta dorește să-i remit un procent de 10% din suma pe care CJ Vaslui a decontat-o către SC Soragmin SRL”, a explicat Savin la DNA, potrivit documentului consultat de G4media.ro.

Ce contracte are Emil Savin zis Farmazon cu statul

Potrivit SEAP (platforma de achiziții cu statul), firma Soragmin controlată de Savin are contracte cu statul de aproape 50 de milioane de euro, în ultimii 5 ani. Două contracte de 20 de milioane de euro sunt semnate chiar cu CJ Vaslui, instituția condusă de Dumitru Buzatu.

Cealaltă firmă controlată de Emil Savin este Transmir SRL din Sălcioara, județul Vaslui. Compania este deținută de Simona-Ionela Savin (42 de ani). În iulie acest an, din firmă a ieșit acționarul Stela Mirabela Popică, una dintre fiicele lui Emil Savin.

Potrivit SEAP, Transmir are contracte cu statul, în ultimii 5 ani, în valoare peste 40 de milioane de euro. E vorba de contracte pentru lucrări de construcții și asfaltare încheiate cu Compania Națională de Investiții, cu primăria Vaslui sau cu primării de comune din județul Vaslui.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

 1. Farmazon asta dacă a făcut ceva rau in trecut, în afară de crimă și viol, trebuie să i se șteargă cu bretele și trebuie făcut cetățean de onoare!

  • @Reaction _ „Farmazon asta…”

   Farmazon se așează după cum bate vântul, nu el este problema…

   Noua generație de marionete ale cleptocrației este încurajată/promovată să o înlocuiască pe cea veche, reprezentată de domnul Buzatu, în contextul apropiatelor alegeri.

   Eduard Popică, spre exemplu, poate fi prezentat drept o figură nouă și integră care, în comparație cu domnul Buzatu, nu a apărut în numeroase scandaluri de presă și oferă domnului Marcel Ciolacu argumentul că este un reformist al PSD, partid care a rupt legăturile cu corupții din „veche gardă”.

   …A se vedea excluderea rapidă a domnului Buzatu, spre deosebire de vremurile în care membrii PSD îl însoțeau protectori pe domnul Dragnea pe la întâlnirile cu procurorii.

 2. Cum naiba scapam de capusele astea? Cum? Cum se poate curata o tara cu un asemenea nivel de coruptie?

  • Când guvernul/ ministerul Justiției a organizat concursuri transparente pentru ocuparea funcțiilor de procurori-șefi ai Marilor Parchete Președintele Iohannis a schimbat guvernul, aducând la conducerea României guvernul lui Nicu și Marcel „pentru stabilitate”.

   Cleptocrația este cu siguranță mai puternică decât poate părea unora, iar presa îi este în totalitate subordonată.

   Soluția este prezența masivă la vot și opțiunea pentru un partid diferit de PSD-PNL-AUR, care s-au dovedit de-a lungul timpului a fi marionete ale cleptiocrației.

  • @Constantin – De acord pana la ultimul cuvintel! Da’ cum faci tu oameni (o mare parte din alegatori din pacate) fara educatie civica, fara minima intelegere a politicului, fara minima educatie economica sa voteze nu cu cine trebuie, ca nu stii cu „cine trebuie”, ci cu cine poate sa schimbe cutumele de coruptie si hotie?

 3. Cine e de vina pentru saracia din Vaslui si alte judete similare? PSD10%. Din banii putini de la inceput se pierd suplimentar 10%. Rezultatul? Saracie.

 4. acum poate intelegeti de ce nu avem sosele, spitale, politie etc. la orice contract cu statul trebuie sa majorezi pretul de cost ca sa scoti 10% din profit, in realitate mai mult pt ca trebuie sa platesti taxe si impozite pe profit statului. atunci cel care face treaba o face mai subtire ca sa se scoata. cine pierde ?? NOI

 5. Toti presedintii de CJ ar trebuii verificati de DNA! Poate Bolojan de la BH!

 6. Erata: mai putin Bolojan!

 7. Porecla de interlop… ca la mai toti pesedeii cei smecheri… „ciorapel”, „portofele”… etc… mitica asta are sanse cu timpul sa ajunga mare hAu.ru_lac, are toate „calitatile”!

 8. Oarecum off topic, nu stiu cum s-ar putea introduce doua mandate maxim ptr primari, CJ, si tot ce inseamna conducere de stat in RO. Sigur, de-al de Buzatu schimba multe veste, dar macar stim ca nu e vesnic pe acelasi scaun…

  • Exact! Vesnici primari si presedinti de CJ creeaza conditiile de stat in stat, feude, baroni, familii, mafii. Si cu doua max mandate ar fi greu dat fiind ” traditia” acceptata senin de tot romanul. Nepotismul, cadoul, saru-mana, lasa, ca toti fac la fel.

 9. Deci s-au dat 9 mil șpagă

 10. Asa cum ziceam, se tese o poveste cu o cearta intre doi ghertoi, cearta de care profita eroii de la DNA etc. Prafuri pentru naivi.
  De fapt asistam la transarea disputei pentru conducere intre doua tabere din psd, iar „independentii” de la DNA sint folositi ca arma de catre una din tabere (a Ciolacului, mai precis).
  Dar nu-i rau, rezultatul poate fi benefic Vasluiului.

 11. astia sunt specialistii PSDNLUDMR care ne conduc si ne ofera servicii de 33 ani

  • adica , ca sa fie si mai „hilara” toata treaba, e vb de DNA IASI, SALARII & PENSII SPECIALE astia sunt dintre cei mai incompetenti, de notorietate de incompetenti (sau de fapt HOTI marca PSDNLUDMR), documentata pe larg de multe ziare

 12. Pică unul, vin următorii. Rezervele PSD de hoți sunt inepuizabile.

 13. Fără scandalul dintre cei 2 șpăgari ( dare și luare) ..NU SE AFLA NIMIC ! Practic primirea contractelor supraestimate cu dedicație TOT ȘPAGĂ E ! Mai rămânea să se împartă caimacul .

 14. parca lipseste ceva din povestire …
  probabil ca initial farmazonul a obtinut contractul de asfaltare pe baza pretului cel/foarte mic, bazandu-se pe sustinere si „expertize” favorabile.
  dupa ce a terminat cei 80%, poate ca l-a pocnit lacomia si nu a mai vrut sa onoreze intelegerea, drept petnru care buza a facut o expertiza corecta de data asta.

 15. Este greu de controlat și de probat acest fenomen al licitațiilor trucate ,mai ales la nivelul lucrărilor încredințate la nivelul consiliilor județene și locale,așa că prin lege ar trebui să se interzică posibilitatea ca o firmă sau grup de firme cu aceeași acționari să participe la licitații și să execute lucrări încredințate de autoritățile locale și județene de mai mult de 2 ori.Astfel s-ar preveni abonarea la contracte pe bani publici.În cazul de față Farmazon avea dreptate ,Buzatu a sărit calul grav,refuzând să-i plătească datoria de 3 milioane de euro pentru lucrările deja executate și condiționănd acest lucru de o mită uriașă.

  • cum naiba să îi plătească dacă s-s constat că a făcut lucru de mântuială…..

  • Andrew
   E greu de ocolit abonarea. Sunt lucrări – mai ales cele mari, complexe – care necesită dotare tehnică și experiență similară. Un filfizon – pardon, farmazon – bate lumea cu lista lucrărilor ”similare”, astfel că nu poate fi ocolit. Piața constructorilor mari de drumuri e destul de redusă în România. De regulă, fiecare zonă, județ, are constructorul propriu. Cei mici ajung să lucreze ca subantreprenori la uriași ca Strabag, cu prețuri unitare fixate dinainte.

  • Romania, tara „comisioanelor”

 16. Superba cenzura practicati. La un articol comandat, de ce m-as mira?

  • Pacala :
   Chestia e că nu putea să facă decât lucru de mântuială. Din valoarea și așa subevaluată a unei lucrări ( criteriul principal de atribuire este prețul cel mai mic dintre oferte ) mai dai 10-15 % șpagă, îți dai seama, cam ce calități rezultă. Buzatu nu avea probleme nici cu cantitatea, nici cu calitatea, el vroia bani ! Simplu.

 17. Pentru cățiva preopinenți ai mei găsesc necesare căteva precizări care au la bază chiar comunicatele oficiale ale DNA.Lucrările la stadiul din 2021(în proporție de cca.80/%) erau executate conform, însă Buzatu nu mai dorea să le plătească ,valoarea lor fiind de cca.3 milioane de euro.Pentru a se justifica de neplata lucrărilor și a-și crea un precedent pentru a cere mită,Buzatu a apelat la firma de consultănță a expertului Radu Judele, care a întocmit un raport de expertiză ce nu conținea date reale ,corespunzătoare situației din teren,în sensul că grosimea stratului de asfalt nu era uniformă,de 6 cm. peste tot.Acest raport este reținut ca fiind fals în comunicatul DNA și pentru a-l modifica în sensul realității(lucru pe care l-a făcut în final) expertul a cerut și primit mită de 714000 de lei.Buzatu a cerut și primit mită de 1,25 milioane de lei de la Farmazon exclusiv pentru a dispune efectuarea plăților restante către firma celui în cauză,încă din anul 2021,în valoare de cca.3 milioane de euro.

 18. voi va dati seama cat de normalizata si cotidiana e mita in Romania de azi?! vrea si presedintele, vrea si expertul, ba mai vrea si nu stiu care … dar va dati voi seama DE CAND tot pasa Farmazon finante catre astia si catre psdnl?!