G4Media.ro

Cine are prioritate la vaccinarea anti-Covid: în prima fază intră medicii și…

sursa foto: Pixabay

Cine are prioritate la vaccinarea anti-Covid: în prima fază intră medicii și angajații din sectoarele strategice

Într-un prim interviu acordat Europa FM, în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare, locotenent colonelul medic Valeriu Gheorghiță (în vârstă de 38 de ani), spune că la stabilirea priorității la imunizare s-a ținut cont în primul rând de nevoile statului de a proteja sectoare vitale, și nu anumite persoane. El a confirmat astfel anunțul președintelui de marți seară, care a spus că pe lângă personalul sanitar în primă fază vor fi vaccinați și lucrătorii din sectoarele strategice, după ce până acum autoritățile vorbeau doar despre angajații din sănătate.

„Vorbim în primul rând de lucrătorii din sănătate pentru că este absolut firesc să ai o interfață sănătoasă, robustă, sigură. În același timp, este important să avem o menținere și o protejare a activităților cheie de la nivelul statului, tocmai pentru a avea o garanție a funcționării în condiții optime a societății”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

În etapa a doua, ar putea fi vaccinate persoanele din grupele de risc la orice boală contagioasă: bătrâni, copii mici. Abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației, relatează Europa FM.

Până acum, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban sau ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut, în mai multe declarații, că primii vor fi vaccinați angajații din sănătate și persoanele din categoriile vulnerabile.

”Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară”, declara președintele Iohannis în 3 noiembrie. Detalii aici

Precizările medicului Valeriu Gheorghiță, proaspăt numit coordonator al campaniei de vaccinare anti-Covid, vin după ce a apărut informația că ministerele centralizează opțiunile angajaților în privința vaccinării. Toți angajații ministerelor trebuie să anunțe dacă vor să se vaccineze sau nu, iar ministerele centralizează răspunsurile și le trimit Ministerului Sănătății pentru realizarea unei baze de date, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Valeriu Gheorghiță a precizat că România urmează recomandările OMS și că acestea au fost acceptate de aproape toate statele care lucrează la strategiile de vaccinare.

„Vă dau exemplu de activități esențiale. Ele sunt definite în momentul de față la nivelul OMS, nu sunt activități pe care le generăm acum, ele se cunosc. De pildă, din domeniul transporturilor, din domeniul furnizării energiei, distribuție alimente, apă potabilă, managementul deșeurilor, siguranță, apărare națională. Toate aceste lucruri practic definesc o infrastructură critică la nivelul unei societăți. Noi nu vorbim de prioritizarea unor persoane, noi vorbim de protejarea unor activități critice în funcționarea statului, indiferent de cine ocupă aceste posturi”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

S-a trimis o adresă către toate ministerele și respectiv instituțiile aflate în subordinea lor, de identificare și de definire a acelor activități esențiale și respectiv a numărului de persoane care deservesc activitățile esențiale. Noi nu ne apucăm să vaccinăm funcționari publici în momentul de față”, a adăugat acesta.

Gheorghiță a precizat că s-ar putea să fie ministere care să transmită că nu au activități esențiale, dar fără această centralizare nu se putea ști câte persoane lucrează în domenii strategice.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Deci primii vor fi cei din sanatate si politrucii! Pai, nu sunt sectoare cheie Parlamentul si anexele, diverse autoritati si anexele, serviciile etc? Sunt
    Doar nu se astepta cineva ca in Ro de data asta nu vor fi unii mai cu mot

    Frapeaza ceva: nu stie domnul locotenent-colonel doctor ca nici unul din vaccinurile aflate in teste nu a fost testat pe copii? Deci cum vaccineaza el copiii?!

    • Serios? Uite aici din protocolul de testare de la vaccinul Pfizer:

      Percentage of participants 12-15 years of age in Phase 3 reporting adverse events [ Time Frame: From dose 1 through 1 month after the last dose ]

      Percentage of participants 12-15 years of age in Phase 3 reporting adverse events [ Time Frame: From dose 1 through 6 months after the last dose ]

      In participants 12-15 years of age randomized in Phase 3, percentage of participants reporting local reactions [ Time Frame: For 7 days after dose 1 and dose 2 ]
      Pain at the injection site, redness, and swelling as self-reported on electronic diaries.

      In participants 12-15 years of age randomized in Phase 3, percentage of participants reporting systemic events [ Time Frame: For 7 days after dose 1 and dose 2 ]
      Fever, fatigue, headache, chills, vomiting, diarrhea, new or worsened muscle pain, and new or worsened joint pain as self-reported on electronic diaries.

    • Vlăduț din Ilfov, care e procentul ala de „copii” de 12-15 ani (care sunt, de fapt, adolescenți)? Si care a fost numărul total de participanți la studiu cu varsta 12-15 ani?
      Ai dat si tu copy-paste ca provincialul, fara sa verifici daca are valoare ce-ai copiat…

  2. Am aceeasi nedumerire @Gigi. Vaccinul nu a fost testat pe copii, asa reiese din studiile companiilor , asa ca nu se poate pune problema vaccinarii acestora. Domnul care coordoneaza ar fi trebuit sa stie.

  3. Repet, primii ar trebui sa fie parlamentarii, Iohannis, Orban si politrucii din ministere.
    Doar ca sa fie vaccinati cu vaccinul rusesc.

    • A nu se uita vaccinarea in domeniile strategice: CCR , Consiliul Legislativ, Curtea de Conturi, Oficiile de spionita , pensiile speciale.

  4. Mamă, ce specialiști!!!!

  5. S-a rezolvat deci : bugetarii si apoi grupele (categoriile) de risc !

    PS. Dar staiii… „Activitati esentiale” !!! Pai ce e mai esential daca nu „Organul reprezentativ suprem al Poporului roman” si Guvernul ! Ca fara ele nu se poa !

    PPS. Pai si Primariile ? Si Consiliile judetene ? Nu-s vitale ? Fara ele se alege praful, nu !

    PPPS. Bine, bine… ajungem si la grupele de risc : la pensionari ! Daca i-o ierta Covidul pana cand le vine randul !

    • Chiar vorbeam cu părinții și cu socrii, o să le vină rândul doar cu puțin timp înaintea noastră, cei din ultima categorie. Hal de prioritizare. A apărut de ieri pe site-ul prefecturii Bihor, bătrânii și bolnavii cronici sunt pe penultimul loc la prioritate, înaintea lor sunt așa-zișii esențiali și personalul din ministere.

    • Nici unul din sectoarele mentionate de el acolo nu e bugetar. Toate sunt de la companii private. Si spune foarte clar: nu ne vom apuca sa vaccinam acum functionari publici.
      Deci nu e asa cum spui tu, dar vrei sa critici cu orice pret.
      Daca se imbolnavesc toti din cei care asigura apa, gaze etc. cum mai functioneaza economia?

  6. VRĂJEALĂ PE FAȚĂ.

    Nu poți vaccina oameni din grupe scăzute de risc înaintea celor din grupe crescute de risc. Criteriul trebuie să fie urgența medicală, nu esențialitatea locului de muncă, că vorbim de o măsură de protecție a sănătății, nu? Faptul că esențialitatea va fi definită tot de politic e doar bomboana de pe colivă.

    Decizia trebuie luată din punct de vedere medical!

  7. DEMISIA, dl. Valeriu Gheorghiță!

  8. Nici 10% din cadrele medicale nu se vor vaccina!!! Pt ca vor refuza!!! O sa vedeti ce va fi in primavara!!! Asa ca se va gasi destul ,pt ca apocalipticii sa si injecteze „minunea”!!!

    • Așa e. Ei, medicii, știu cel mai bine că dacă te injectezi intramuscular cu minunea de vaccin Pfizer care are -70°C, chiar n-ai scăpare!

    • @Pacho Tu chiar nu ai cum scapa de prostia ta cronica. Iti inchipui ca iti injecteaza lichid la -70 grade? Atunci meriti sa ti se faca un astfel de vaccin in creier. PS temperatura e doar pentru stocarea pe termen lung/mediu nu cea de injectare.

  9. Întrebare: ce se întâmplă în situația în care persoanele care fac parte din sistemul medical și/sau din sectoarele critice refuza vaccinarea? Îi poate obliga cineva sa se vaccineze forțat? Întreb pentru că toată lumea vorbește de vaccinare dar văd că nimeni nu prea se arată dispus să își facă acest vaccin. Cu alte cuvinte dacă oamenii nu pot fi obligați să se vaccineze (așa cum e normal de altfel) toată această campanie va fi un mare eșec. România are alocate 10 mil de doze. Dar are 10 mil de doritori de vaccin?

    • Nu exista obligativitate, exact cum ar trebui sa fie. Nu inteleg de ce vaccinatii ,cu minunea in ei au de ce a se teme!!!

    • @Cioby: de acord cu tine. Asta ziceam și eu că nu poate fi obligatoriu. Totuși ei se aștepta ca anumite persoane sa se vaccineze. Cum ii poți obliga? Nu poți. Atunci toată campania va fi un eșec atâta vreme cât nu ai o masa critica de medici, asistente etc vaccinați.

      PS: eu m-aș vaccina de exemplu, DAR după ce producătorii publica studii cu privire la durata pentru care voi avea imunitate. Nu mi se pare normal că toată lumea se bucura că avem vaccin atâta vreme cât nimeni nu poate spune cât oferă imunitatea? 1 luna, 2 luni sau 5 ani. Exista riscul sa faci vaccinul și încrezător fiind că ești protejat (tu de fapt sa nu mai ai imunitate de pe urma lui) nu mai ai grija de tine și te îmbolnăvești iar…

  10. Incep sa cred ca pe baiatul asta l-au pus sef pe proiectul asta, ca sa aiba lumea pe cine sa injure cand o sa prezinte strategia.

  11. Deci o tuta de secretara de parlamentar e mai prio decat un bolnav…..

    Dar ce facem cu Iliescu oameni buni? Cum il bagam in fata?

  12. @ Remarcați și că vaccinurile realizate și cu plasmă umană conțin și informația genetică a persoanelor de la care s-a recoltat plasma , ?

    • Oaie, tu crez ca miliardele de vaccinuri se vor face din plasma umana? De unde atata plasma? Cum iti imaginezi tu asta, ca in Matrix, cu niste cetateni legati la teava si mulsi de vaccin?

      Si presupunand ca e adevarat ca se face vaccin din om, care e problema cu „informatia genetica” a donatorului? Informatie genetica e si in transfuziile de sange. Cand donez, las intr-o punga dintr-aia de jumatate de litru cateva miliarde de celule. In transfuzie e mult mai mult ADN decat intr-o fiola mai mica decat o lingurita. Care e opinia ta despre transfuzii?

    • Trebuie sa fii foarte prost ca sa faci o asemenea afirmatie. Nu, plasma nu contine informatie genetica, sangele da. Dar plasma nu e sange.

  13. Deci copiii au intrat in grupa de risc?

    E greu de crezut ca nu se va rezolva prin pile si relatii, avand in vedere ca DNA e pe butuci.