G4Media.ro

Cine a luat restul presupusei șpăgi pentru reabilitarea căii ferate București Constanța

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cine a luat restul presupusei șpăgi pentru reabilitarea căii ferate București Constanța

DNA a deschis un dosar nou de corupție în care susține că pentru reabilitarea căii ferate București Constanța – care a durat 8 ani, între 2006 și 2014, și a costat aproape 1 miliard de euro – oficiali ai statului ar fi luat comisioane de aproape 20.000.000 de euro. Mita s-ar fi dat pentru plata facturilor sau deblocarea plăților, adică s-ar fi pus în practică ceea ce toată lumea numește în viața reală ”șpaga la factură”.

(FOTO: Inguamphotos/ Octav Ganea)

5 acuzați de mită în valoare de 12.000.000 de euro. DNA a pus sub acuzare 4 persoane și a cerut aprobarea președintelui României pentru anchetarea penală pentru luare de mită a unui fost ministru. E vorba de fostul ministru de Finanțe în Guvernele Tăriceanu și Boc, Sebastian Vlădescu. Acesta este acuzat că ar fi primit mită 1.000.000 de euro pe când făcea parte din Cabinetul Tăriceanu, reprezentând o parte a comisionului de 3,5 % pe care oficialii români l-ar fi încasat pentru plata facturilor către firmele care reabilitau calea ferată București-Constanța.

Ulterior, în 2010, când a revenit în Guvern, în Cabinetul Boc de această dată, Sebastian Vlădescu ar fi cerut alte 2.000.000 de euro, susțin procurorii. De această dată, comisionul ar fi crescut la 10 %. Însă anchetatorii au probe că Vlădescu ar fi primit doar 65.000 de euro din suma solicitată a doua oară.

Ionuț Costea, fostul președinte al EximBank și cumnat al lui Mircea Geoană, ar fi primit şi el 4.500.000 de euro, iar fostul parlamentar PDL Cristian Boureanu, 2.200.000 de euro, 1.000.000 cash și restul reprezentând contravaloarea unor excursii sau măriri de capital la firme.

Încă două persoane – Mihaela Mititelu, considerată apropiată de conducerea CFR în perioada Guvernului Tăriceanu și Constantin Dascălu, fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor pe vremea lui Radu Berceanu – ar fi primit și ei, 3.000.000 de euro și, respectiv, 1.000.000 de euro.
DNA a fixat cauțiune pentru persoanele acuzate. În termen de 10 zile, Ionuț Costea trebuie să achite o cauțiune de 1.500.000 de euro, Mihaela Mititelu – 1.000.000 de euro, Constantin Dascalu – 500.000 de euro, iar Cristian Boureanu – 200.000 de euro.

Cumnatul lui Geoană plătește cauțiunea. Niciunul dintre acuzați nu a putut fi contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere. Doar avocatul lui Ionuţ Costea a declarat că acesta este nevinovat şi că va plăti cauţiunea.

Unde s-a dus restul presupuselor șpăgi. Dacă vom pune cap la cap presupusele sume primite de cei 5 nominalizați în comunicatul DNA, vom constata că acestea sunt acuzate că au primit mită în jur de 11.5 – 12.000.000 de euro. Or, în același comunicat, procurorii vorbesc de o mită totală de 20.000.000 de euro. Așadar, se pune întrebarea cine ar fi încasat restul presupuselor comisioane?

Purtătorul de cuvânt al DNA Livia Săplăcan a evitat să răspundă la această întrebare, mulțumindu-se să declare că ancheta este abia la început.

Context. Tăriceanu și Berceanu au semnat, împreună cu Vlădescu, finanțările. Potrivit unor hotărâri de Guvern din 2006 și care pot fi consultate din surse deschise, finanțările pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța au fost semnate de premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu și de către miniștrii Transporturilor și Finanțelor, Radu Berceanu și Sebastian Vlădescu. Vezi aici.

Vlădescu, prieten bun cu Tăriceanu. Este de notorietate faptul că actualul președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu și fostul său ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, sunt buni prieteni de-o viață.

Un alt inculpat din dosar, omul lui Berceanu. În plus, un alt inculpat din dosarul lui Vlădescu, Constantin Dascălu, a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în perioada dintre ianuarie 2009 și octombrie 2010 când ministru era Radu Berceanu.

Reabilitarea căii ferate București – Constanța a început în 2006 și s-a prelungit până în 2014.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Oooopss, sa inteleg ca marturia mincinoasa e floare la ureche fata de ce-l asteapta acum pe ţapul logodit…

  2. Foarte straniu. berceanu nu a fost atins nici cu o floare. S-a dat la fund si cotizeaza probabil la cine trebuie.

  3. Tripleta clasica era Blaga. Berceanu. Videanu. Sa intelegem ca atunci cand doi vorbeau porcarii cel de-al treilea iesea afara??

  4. Presupun că fostul manechin , ajuns intre timp hipopotam , și-a tras 6 mim. de Euro : cate un milion pentru fiecare nevasta și unul pentru el că sa se poată întreține la mititica !

  5. Sper din tot sufletul că cei vinovați să plătească, confiscândule averile nejustificate. În sfârșit ceva baban și pentru „Le manequin”

  6. Nu se poate, este vreo greseala, exponentul nobletii si al dreptatii, cavalerul demnitatii intruchipate sa fie terfelit in asemenea zoale ale luarii de mita? Nu, precis, actiunea statului paralel ii terfeleste numele acestui imaculat tocmai acum cand a crescut dublu in sondaje si se pregatea sa dea lovitura pentru functia de Presedinte al Romaniei. Este o facatura politica pusa la cale de DNA care nu are dreptul sa intre cu picioarele in Hotararile de Guvern sau sa considere Grupuri Organizate infractional. Si cand te gandesti ca tocmai acum cand cu atata prestanta reprezinta pe ALDE, un partid de elite liberale si verticale dpdv etic si moral.

  7. Pai de unde bani pentru motociclete Harley Davidson ?