G4Media.ro

Cinci cetățeni bulgari vor fi inculpați în Marea Britanie pentru spionaj în…

Sursa foto: Dreamstime

Cinci cetățeni bulgari vor fi inculpați în Marea Britanie pentru spionaj în favoarea Rusiei

Cinci persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei vor fi acuzate de conspirație în vederea spionajului, relatează BBC.

Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stoyanov și Vanya Gaberova vor compărea marți la Tribunalul Westminster Magistrates’ Court.

Cetățenii bulgari sunt acuzați că au conspirat pentru a aduna informații care ar fi fost utile unui inamic între august 2020 și februarie 2023.

Aceasta este urmarea unei anchete a Poliției Metropolitane.

Se presupune că inculpații au lucrat într-o celulă operațională de spionaj pentru serviciile de securitate rusești și că această activitate a implicat supravegherea unor ținte.

Aceștia sunt acuzați că au lucrat la operațiuni active în Marea Britanie și Europa și că au colectat și transmis informații către statul rus.

Se presupune că Roussev, în vârstă de 45 de ani, a condus operațiunile din Regatul Unit și a acționat ca o legătură cu cei care primeau informațiile.

Ofițerii care au percheziționat proprietățile din Londra și Norfolk ocupate de trei dintre inculpați – Roussev, Dzhambazov, 41 de ani, și Ivanova, 31 de ani – au găsit pașapoarte și documente de identitate oficiale presupus false pentru Regatul Unit, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Republica Cehă.

Unele dintre documente conțineau fotografii ale lui Roussev și ale lui Dzhambazov. Se presupune că Roussev ar fi făcut el însuși falsurile.

Grupul este acuzat, de asemenea, de organizarea unei operațiuni de supraveghere în Muntenegru, care a implicat crearea de cărți de identitate false pentru jurnaliști, inclusiv una cu imaginea Ivanova.

Roussev, Dzhambasov și Ivanova au trăit în Marea Britanie ani de zile, ocupând diverse locuri de muncă și locuind într-o serie de proprietăți suburbane.

Roussev are un istoric de afaceri în Rusia. S-a mutat în Marea Britanie în 2009 și a lucrat timp de trei ani într-o funcție tehnică în domeniul serviciilor financiare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...