G4Media.ro

China va continua să-și „modernizeze arsenalul nuclear din motive de securitate” și…

Sursa foto: Wikipedia / voanews.com

China va continua să-și „modernizeze arsenalul nuclear din motive de securitate” și cere SUA și Rusiei să își reducă stocurile de arme nucleare

China a declarat marți că va continua „să-și modernizeze arsenalul nuclear din motive de fiabilitate și securitate” și a cerut Moscovei și Washingtonului să își reducă stocurile de arme nucleare, relatează Euronews, CNBC și France 24.

Afirmația Beijingului vine după ce cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU s-au angajat în urmă cu o zi să prevină răspândirea armelor nucleare.

Cele cinci țări — SUA, China, Rusia, Marea Britanie și Franța — au declarat că „nu poate fi câștigat un război nuclear” și au promis că își vor consolida măsurile pentru „prevenirea folosirii neautorizate sau neintenționate a armelor nucleare”.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), Statele Unite aveau 5.550 de arme nucleare în ianuarie 2021, față de cele 350 ale Chinei.

Washingtonul acuză în mod regulat Beijingul că își construiește rapid arsenalul nuclear, dar Fu Cong, directorul general al departamentului de control al armelor din cadrul Ministerului chinez de Externe, a declarat marți că acestea sunt afirmații „false”.

„China a adoptat întotdeauna o politică de interzicere utilizării armelor nucleare și ne menținem capacitățile nucleare la nivelul minim necesar pentru securitatea noastră națională”, a spus el reporterilor.

„China va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear din motive de fiabilitate și securitate. De asemenea, armele nucleare încep să se învechească (ca tehnologie militară – n.r.). Trebuie să ne asigurăm că ale noastre sunt la zi și că pot servi, de asemenea, ca un factor de descurajare”.

Beijingul respinge în mod regulat invitațiile Washingtonului de a se alătura discuțiilor dintre SUA și Rusia privind reducerea armelor nucleare, subliniind că arsenalul său este mult mai mic.

„SUA și Rusia încă dețin 90% din focoasele nucleare ale lumii. Trebuie să-și reducă arsenalul nuclear într-un mod ireversibil și obligatoriu din punct de vedere juridic”, a spus Fu Cong.

Sursa foto: Wikipedia / voanews.com

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. G4 REMEMBER FACEBOOK 😈