G4Media.ro

China taie aprovizionarea Europei și a SUA cu drone esențiale pentru războiul…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

China taie aprovizionarea Europei și a SUA cu drone esențiale pentru războiul din Ucraina

Escaladarea conflictului dintre China și SUA privind comerțul se extinde acum la dronele care au devenit o parte vitală a apărării Ucrainei, arată un reportaj Bloomberg.

Producătorii din China au început recent să limiteze vânzările către SUA și Europa de componente cheie utilizate pentru a construi vehicule aeriene fără pilot, potrivit mai multor persoane care cunosc evoluțiile, care au cerut să nu fie identificate discutând informații sensibile.

Aceste măsuri sunt un preludiu al unor restricții mai ample la exportul de componente pentru drone, pe care oficialii occidentali se așteaptă ca Beijingul să le pună în aplicare în noul an, au declarat aceste persoane. Aceste reguli ar putea lua forma aprobării licențelor pe baza utilizării preconizate a componentelor sau a unor cerințe mai blânde pentru companiile chineze de a notifica guvernul cu privire la planurile lor de expediere, potrivit uneia dintre persoane.

Reprezentanții Ministerului Comerțului și ai Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației din China nu au răspuns la o cerere de comentarii.

Conflictul comercial s-a acutizat în această lună, Washingtonul impunând noi restricții asupra vânzării către China de cipuri de memorie cu lățime de bandă mare și de alte echipamente semiconductoare. În replică, Beijingul a interzis vânzarea de produse cu dublă utilizare către armata americană și mai multe materiale cu aplicații militare și de înaltă tehnologie către companiile americane. Măsurile, cu câteva săptămâni înainte ca Donald Trump să revină la președinție cu o agendă dură față de China, au dus la creșterea prețurilor și la perturbarea fluxurilor comerciale, deoarece producătorii au căutat surse alternative de aprovizionare.

Răspunsul Beijingului afirmă pentru prima dată că restricțiile comerciale se aplică bunurilor chinezești – sau bunurilor cu componente chinezești – vândute de vânzători în interiorul și în afara țării, semnalând o încercare de a reproduce domeniul de aplicare extrateritorial al sancțiunilor americane și europene.

Restricții privind dronele

Limitele impuse livrărilor de componente pentru drone au afectat atât companiile americane, cât și pe cele europene, potrivit oamenilor de afaceri. Producătorii chinezi de motoare, baterii și controlere de zbor au limitat cantitățile pe care le livrează sau au oprit complet livrările, au spus aceștia.

„Aud o astfel de poveste la fiecare două sau trei zile”, a declarat Lorenz Meier, director executiv al Auterion, o firmă care furnizează software pentru drone, inclusiv pentru cele desfășurate în Ucraina. „Sunt sigur că se va ajunge în timp la noi restricții”.

În octombrie, China a impus sancțiuni împotriva a trei firme americane care furnizează produse pentru armata americană și împotriva a zece înalți funcționari din domeniul apărării, citând planurile Pentagonului de a oferi asistență Taiwanului. La 5 decembrie, China a adăugat alte 13 companii americane pe lista sa de sancțiuni din motive similare.

Acest nou grup include Shield AI Inc, un start-up care produce aeronave autonome concepute pentru a funcționa fără GPS sau piloți de la distanță. Compania a fost activă în Ucraina, unde dronele sunt esențiale pentru războiul în curs.

În ziua în care au fost puse în aplicare aceste sancțiuni, Shield AI a anunțat un nou parteneriat cu Palantir Technologies Inc. pentru a produce aeronave militare. Brandon Tseng, CEO al Shield AI, a declarat pentru Bloomberg News că sancțiunile vor avea un impact redus asupra companiei sale și au demonstrat că SUA dezvoltă o „descurajare puternică” care ar putea preveni un conflict major legat de Taiwan.

Legături cu Taiwanul

Taiwanul a format, de asemenea, legături cu țările europene în ceea ce privește tehnologiile dronelor. Ministrul său de externe a condus o delegație pentru a discuta acest subiect în Lituania luna trecută, a raportat anterior Bloomberg News.

Un purtător de cuvânt al departamentului comercial al Comisiei Europene nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Dezvoltatorii de drone din Europa schimbă lanțurile de aprovizionare în afara Chinei, potrivit lui James Earl, un fost pilot militar britanic care a înființat mai multe companii de drone.

„Cumpărarea de piese chinezești pentru drone nu mai este un lucru acceptabil în Occident”, a declarat Earl. „Restricțiile chineze sunt doar o parte a unui proces care era deja în desfășurare”.

Țările occidentale fac presiuni pentru a construi și asambla drone în afara Chinei pentru a-și securiza lanțurile de aprovizionare. Cu toate acestea, țara rămâne centrul de producție al echipamentelor ieftine pentru dispozitive. China controlează aproape 80% din piața dronelor comerciale, conform unui raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Mulți producători de UAV-uri din Ucraina se bazează pe piese chinezești pentru a fabrica armele ieftine și eficiente care au contribuit la definirea războiului cu Rusia. În iulie, China a anunțat o interdicție privind exporturile de drone pentru uz militar, iar Beijingul afirmă că nu furnizează arme niciuneia dintre părțile implicate în conflict.

Urmărirea SUA

Mai multe agenții guvernamentale americane urmăresc această problemă, au declarat persoane familiarizate cu acest subiect. Departamentele de Stat și Comerț au contactat – sau intenționează să contacteze – companiile americane afectate, potrivit acestor persoane, și lucrează la găsirea unor surse alternative de aprovizionare cu motoare fără perii, baterii și magneți.

Între timp, Departamentul american al Apărării a inclus pe lista neagră producătorii chinezi de drone despre care Pentagonul crede că au legături cu armata chineză. Printre aceștia se numără SZ DJI Technology Co. din Shenzen, cel mai mare producător de drone de consum din lume, care a dat în judecată Pentagonul pentru adăugarea sa pe listă.

Oficialii europeni au declarat că societățile chineze dezvoltă drone de atac pentru Rusia, a raportat Bloomberg News în iulie. Un oficial chinez a declarat la momentul respectiv că țara nu furnizează arme pentru conflictul din Ucraina și controlează strict exportul de obiective cu dublă utilizare.

SUA sunt „profund îngrijorate” de sprijinul acordat de China industriei ruse de apărare și de transferul de componente utilizate pentru dronele de atac, potrivit șefului interimar al Biroului de coordonare a sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat, Tom West.

„Republica Populară Chineză depășește toate țările din lume în ceea ce privește aceste exporturi, alimentând distrugerea gratuită de către Rusia a infrastructurii civile din Ucraina și atacurile nesfârșite asupra civililor ucraineni nevinovați”, a afirmat West într-o declarație din acest weekend, referindu-se la Republica Populară Chineză.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Comerțului a refuzat să comenteze. Sâmbătă, Pentagonul a alocat Ucrainei o sumă suplimentară de 988 de milioane de dolari pentru sprijin militar, care include sisteme aeriene fără pilot.

Restricțiile chineze la export ar putea stimula un val de concurență din partea furnizorilor din Coreea, Japonia sau din alte părți, a declarat Keegan McBride, cercetător la Oxford Internet Institute care studiază politica în domeniul tehnologiei. El crede că liderii de la Beijing sunt pe deplin conștienți de această realitate.

„Este cu siguranță o decizie calculată”, a spus el. „Cât de mult vor insista asupra acestui aspect sau cât de strict îl vor aplica va fi un mecanism destul de clar pentru a înțelege cât de serioși sunt.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Foarte bine. Poate pana la urma se trezeste si Occidentul, chiar daca din pumni.