G4Media.ro

China susține că patrulele gărzii sale de coastă din jurul insulelor Taiwan…

Photo 45811728 © Woravit Vijitpanya | Dreamstime.com

China susține că patrulele gărzii sale de coastă din jurul insulelor Taiwan sunt ”ireproşabile”/ Beijingul respinge acuzația că ar fi oprit o ambarcațiune turistică taiwaneză

Guvernul chinez a declarat, miercuri, că patrulele gărzii sale de coastă în jurul unui grup de insule taiwaneze din apropierea coastei chineze sunt „ireproşabile” şi a respins plângerile privind abordarea unei ambarcaţiuni turistice taiwaneze care a provocat panică, transmite Reuters, transmite News.ro.

Paza de coastă a Chinei a început luna aceasta să patruleze regulat în jurul insulelor Kinmen, controlate de Taiwan, care se află în faţa oraşelor chineze Xiamen şi Quanzhou, unde doi cetăţeni chinezi au murit încercând să fugă de paza de coastă a Taiwanului după ce barca lor a intrat în ape interzise.

Taiwanul a declarat săptămâna trecută că o ambarcaţiune turistică taiwaneză care opera din Kinmen a fost abordată pentru scurt timp de paza de coastă chineză, declanşând „panică”, şi că în această săptămână cinci nave chinezeşti au intrat în ape interzise sau controlate.

În cadrul unei conferinţe de presă obişnuite de la Beijing, Zhu Fenglian, purtătorul de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, a reiterat că nu recunoaşte nicio apă interzisă pentru pescari în jurul Kinmen şi a declarat că paza de coastă nu a provocat alarmă prin abordarea vasului turistic.

„Nu cred că există vreo problemă de panică”, a declarat Zhu.

Paza de coastă îşi îndeplineşte îndatoririle oficiale în „propriile ape”, în conformitate cu legea, pentru a menţine „ordinea normală” şi a proteja vieţile şi ale pescarilor şi călătorilor, a adăugat ea.

„Aplicarea civilizată şi transparentă a legii este ireproşabilă”, a declarat Zhu.

Taiwanul, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu în ciuda respingerii de către insulă, a fost precaut faţă de eforturile Beijingului de a intensifica presiunea asupra Taipei după alegerea lui Lai Ching-te ca preşedinte luna trecută. Beijingul îl consideră pe Lai, care îşi va prelua funcţia în luna mai, un separatist.

China nu recunoaşte nicio revendicare de suveranitate din partea Taiwanului şi a acuzat Taiwanul că a acţionat cu „rea intenţie”, provocând moartea celor doi cetăţeni chinezi de pe vasul de pescuit, care se apropiase prea mult de una dintre insulele puternic fortificate din Kinmen.

Taiwanul şi-a apărat acţiunea şi a acuzat China că nu a reuşit să îşi controleze în mod corespunzător bărcile de pescuit şi să le împiedice să intre în apele Taiwanului din jurul Kinmen, locul unor lupte frecvente în perioada de vârf a Războiului Rece.

Zhu a declarat că Taiwanul este de vină pentru acţiunile sale periculoase de aplicare a legii.

„Părţile relevante din Taiwan ar trebui să respecte faptul că ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan operează de mult timp în apele tradiţionale şi să înceteze să mai captureze şi să reţină navele de pescuit ale continentului într-un mod dur şi periculos”, a adăugat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...