G4Media.ro

China nu va furniza arme părților implicate în conflictul din Ucraina, dă…

Sursa foto: Twitter / Qin Gang

China nu va furniza arme părților implicate în conflictul din Ucraina, dă asigurări ministrul de externe

Ministrul de externe al Chinei a declarat vineri că țara sa nu va vinde arme părților implicate în conflictul din Ucraina și că va reglementa exportul de articole cu dublă utilizare, civilă și militară. Qin Gang a răspuns la îngrijorările SUA și ale altora că China ia în considerare furnizarea de asistență militară Rusiei, pe care Beijingul a susținut-o politic și retoric în conflict, afirmând în mod oficial că rămâne neutră, scrie The Guardian.

Vorbind la o conferință de presă comună cu omologul său german, Annalena Baerbock, aflată în vizită la Beijing, Qin a reiterat disponibilitatea Chinei de a ajuta la facilitarea negocierilor pentru a găsi o soluție pașnică la conflict și a declarat că toate părțile ar trebui să rămână „obiective și calme”.

„În ceea ce privește exportul de produse militare, China adoptă o atitudine prudentă și responsabilă”, a declarat Qin, potrivit Associated Press.

„China nu va furniza arme părților relevante ale conflictului și va gestiona și controla exporturile de articole cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările”, a adăugat el.

În comentariile sale, Baerbock a declarat că, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China are o responsabilitate specială pentru a ajuta la încheierea conflictului.

În timp ce Germania a sprijinit ferm rezistența Ucrainei la invazia Rusiei, Beijingul a acuzat SUA și NATO de provocarea conflictului, a refuzat să critice acțiunile Moscovei și a criticat sancțiunile economice împotriva guvernului președintelui Vladimir Putin.

„Teritoriul este indivizibil, iar securitatea este la fel de indivizibilă”, a declarat Qin. „Fără recunoașterea intereselor de securitate ale unei anumite părți, crizele și conflictele sunt inevitabile.”

„China este dispusă să continue să lucreze pentru pace și speră că toate părțile implicate în criză vor rămâne obiective și calme și vor face eforturi constructive pentru a rezolva criza prin negocieri”, a adăugat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...