G4Media.ro

China laudă poziția „independentă” a Franței

Sursa foto: European Council

China laudă poziția „independentă” a Franței

Ministrul chinez de externe Wang Yi a lăudat la Paris poziția „independentă” a Franței în timpul unei întâlniri cu președintele Emmanuel Macron, transmite AFP.

Wang Yi, care se află de vineri într-un turneu european, s-a deplasat în Germania pentru Conferința de Securitate de la Munchen și apoi în Spania pentru prima sa vizită în această țară în ultimii șase ani.

Marți, Franța a fost ultima sa oprire pentru un dialog strategic între cele două țări, o călătorie care a coincis și cu cea de-a 60-a aniversare a relațiilor diplomatice.

Cele două țări „ar trebui să consolideze coordonarea strategică, să aprofundeze cooperarea strategică și să contribuie la promovarea păcii și a stabilității în lume”, a subliniat Wang Yi.

„China apreciază atașamentul Franței față de independența și autonomia” politicilor sale, i-a transmis Wang Yi lui Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat transmis de ministerul chinez.

În 1964, sub impulsul generalului de Gaulle, Franța a devenit prima mare țară occidentală care a stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadori cu Republica Populară Chineză.

Această decizie, îndrăzneață la vremea respectivă, este citată în mod regulat de oficialii chinezi ca exemplu de diplomație independentă.

Emmanuel Macron și Wang Yi au discutat despre consolidarea schimburilor comerciale bilaterale în sectoarele agroalimentar și aeronautic, după cum a anunțat Palatul Elysée.

“La această a 60-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Franța și China (…) discuția s-a axat în principal pe intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări, în special în sectoarele agroalimentar și aeronautic”, a precizat Președinția franceză.

„Au fost reiterate așteptările franceze privind deschiderea pieței chineze”, a subliniat aceasta.

„Discuția s-a axat, de asemenea, pe rolul-cheie pe care China îl poate juca în rezolvarea războiului de agresiune rusesc în Ucraina”, a adăugat Elysée.

Comunicatul chinez nu menționează Ucraina.

Beijingul face apel la respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei.

Cu toate acestea, China nu a condamnat niciodată în mod public ofensiva rusă și nici nu a cerut Moscovei să își retragă trupele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Te lauda China … O fi de bine, o fi de rau?