G4Media.ro

China îl critică pe noul președinte al Cehiei pentru convorbirea telefonică cu…

Sursa Foto: Facebook / Petr Pavel

China îl critică pe noul președinte al Cehiei pentru convorbirea telefonică cu preşedinta Taiwanului

Ministerul de Externe din China a condamnat marţi faptul că noul preşedinte ales ceh Petr Pavel a discutat la telefon cu preşedinta Taiwanului Tsai Ing-Wen, acuzându-l pe Pavel că nu-şi respectă cuvântul dat şi că-i lipseşte credibilitatea, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Tsai Ing-Wen a avut o convorbire telefonică cu Pavel luni, o reuşită diplomatică pentru insula revendicată de China, care nu are relaţii oficiale cu Praga.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Mao Ning, a declarat în cadrul conferinţei de presă cotidiene că Beijingul şi-a exprimat puternica nemulţumire faţă de această convorbire telefonică şi a transmis acest lucru părţii cehe.

Mao Ning a pus sub semnul întrebării şi credibilitatea lui Pavel pentru ceea ce ea a descris drept o schimbare a poziţiei sale că pretenţiile Beijingului asupra insulei care se autoguvernează ar trebui respectate.

Petr Pavel s-a angajat luni să întărească legăturile ţării sale cu Taiwanul, după o discuţie la telefon cu preşedinta şi cu ministrul Afacerilor Externe din insulă.

Preşedinta Tsai Ing-wen l-a felicitat pe Petr Pavel pentru victoria sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de sâmbătă în faţa miliardarului populist Andrej Babis.

„I-am mulţumit pentru felicitări şi am asigurat-o că Taiwanul şi Republica Cehă împart (aceleaşi) valori de libertate, democraţie şi drepturile omului”, a scris preşedintele ceh pe Twitter.

„Am convenit să ne consolidăm parteneriatul”, a adăugat fostul general, care a prezidat Comitetul Militar al NATO din 2015 până în 2018.

„Mi-am exprimat de asemenea speranţa de a avea ocazia să mă întâlnesc cu preşedinta Tsai în persoană, în viitor”, a adăugat el.

Conform preşedinţiei taiwaneze, apelul a durat aproape 15 minute, iar la discuţie s-a alăturat şi ministrul taiwanez al Afacerilor Externe, Joseph Wu.

„Şefa statului (…) a recunoscut că preşedintele ales Pavel continuă spiritul fostului preşedinte ceh (Vaclav) Havel, care respecta democraţia, libertatea şi drepturile omului, fundamentele republicii, şi împărtăşeşte aceleaşi idei ca Taiwanul”, a precizat biroul preşedintei Tsai Ing-wen într-un comunicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Daca il critica China a făcut ceva bine omul asta în prima zi de mandat

  2. Orezarii dracului, ce va phute grija de altii??? P.S. Mai serviti caini la micul dejun?

  3. Scarbosii planetei se oftica ca nu l-au putut asculta 😃