G4Media.ro

China: Fost ministru al Justiției, condamnat la închisoare pe viață pentru corupție

Foto: Xi Jinping / Facebook

China: Fost ministru al Justiției, condamnat la închisoare pe viață pentru corupție

Un fost ministru chinez al justiției și ofițer de poliție de rang înalt a fost condamnat joi la moarte cu suspendare pentru corupție, a anunțat un tribunal, sentință care va fi comutată în închisoare pe viață, potrivit Le Figaro.

Fu Zhenghua, în vârstă de 67 de ani, este de asemenea un fost viceministru al securității publice, care și-a început cariera ca simplu inspector în Beijing. El este una dintre cele mai importante figuri politice care au căzut în ultimii cinci ani.

Condamnarea sa intervine cu puțin timp înainte de congresul Partidului Comunist Chinez (PCC) de la mijlocul lunii octombrie, la care se așteaptă ca președintele Xi Jinping să obțină un al treilea mandat în fruntea organizației politice. Fu Zhenghua a fost condamnat pentru „acceptarea de mită” și „încălcarea legii în beneficiul său personal și al rudelor sale”, a anunțat Tribunalul Popular Intermediar din Changchun, provincia Jilin din nord-estul țării.

Din 2005 până în 2021, acesta s-a „folosit” de diferitele sale funcții pentru a „ajuta” persoane și companii să ocolească legea în schimbul unui onorariu. „În mod direct sau prin intermediul rudelor sale, el a primit active ilegale în valoare totală de peste 117 milioane de yuani”, adică aproximativ 17 milioane de euro, potrivit instanței.

De asemenea, instanța l-a găsit vinovat de acoperirea activităților infracționale ale fratelui său. Fu Zhenghua a fost condamnat la moarte cu o amânare de doi ani, după care va fi comutată în închisoare pe viață „fără nicio reducere a pedepsei”, a precizat aceeași sursă. „Suma mitei a fost extrem de mare”, iar repercusiunile acestui caz asupra societății „au fost deosebit de dăunătoare”, a precizat instanța în justificarea deciziei sale.

Fu Zhenghua a scăpat de pedeapsa cu moartea datorită mărturisirii sale și cooperării sale cu anchetatorii în alte cazuri. Cel puțin 1,5 milioane de persoane au fost pedepsite în cadrul actualei campanii anticorupție lansate de Xi Jinping când a preluat funcția în 2013.

Miercuri au fost anunțate mai multe condamnări ale unor foști înalți funcționari din domeniul securității publice. Fostul șef al poliției din Shanghai, Gong Daoan, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că a acceptat echivalentul a peste 10 milioane de euro în mită. Fostul său omolog din Chongqing, Deng Huilin, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a primit mită în valoare de 6 milioane de euro.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Cu articole de genul ai zice ca partidul unic CCP ii „pita lu’ dumnezeu”,CCP are toleranta zero pentru coruptie, vai ce bine ii acolo….
  @FLORIN MARINESCU WTF?!

 2. Hai si la noi cu sentinte asemanatoare…Avem material suficient.

  • #Claudiu
   Hai sa nu, lupta partidului unic impotriva coruptiei nu i altceva decat eliminatrea opozitiei prin price mijloace. ASTA trebuia scris in articol nu „succesul” partidului unic in lupta impotriva coruptiei. Nu exista organizati politica Mai corupta decat CCP pe toata planeta.

 3. In Romania astfel de condamnari ar fi umplut inchisorile patriei si ale intregii UE!!!!

 4. singuru lucru cu care as fi 100% de acord sa fie importat din china, pedepsele juste pentru corupti‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️…aici, bravo china…👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍