G4Media.ro

China detronează Statele Unite și devine campioana mondială a cererilor internaționale de…

China detronează Statele Unite și devine campioana mondială a cererilor internaționale de brevet: În total, chinezii au depus 58.990 de cereri, față de 57.840 făcute de americani

China a devenit, în 2019, principalul deponent de cereri internaționale de brevet, furând Statelor Unite acest titlu, a arătat marți Organizația mondială a proprietății intelectuale (OMPI), o agenție a ONU cu sediul la Geneva.

„În 1999, OMPI a primit 276 de cereri venind din China, față de 58.990 în 2019, adică de 200 de ori mai multe decât în urmă cu 20 de ani”, a detaliat directorul general al organizației, Francis Gurry, citat într-un comunicat.

Într-o conferință de presă, el a explicat că această nouă situație reflectă voința Beijingului de a transforma economia gigantului asiatic “într-o economie cu cea mai mare valoare adăugată”, subliniind că este vorba de un “sistem de inovare sprijinit de stat”, în care joacă un rol subvențiile publice.

În opinia șefului OMPI, “creșterea rapidă a Chinei pentru a ajunge în fruntea clasamentului […] pune în lumină deplasarea geografică a inovării spre Est, deponenții asitici reprezentând acum peste jumătate din toate cererile”, Europa și America de Nord reprezentând fiecare mai puțin de un sfert din aceste cereri.

China a pus astfel capăt domniei Statelor Unite (57.840 cereri în 2019), care domină clasamentul în fiecare an de la crearea Tratatului de coperare în materie de brevete (PCT) al OMPI în 1978. Cele două mari puteri sunt urmate de Japonia, Germania, Coreea de Sud și Franța.

Huawei, principalul deponent

În raportul său anual, OMPI arată de asemenea că pentru al treilea an consecutiv, gigantul chinez în telecomunicații Huawei Technologies a fost principalul deponent în 2019, cu 4.411 cereri publicate. Vin apoi Mitsubishi Electric Corp. în Japonia, Samsung Electronics în Coreea de Sud, Qualcomm Inc. în Statele Unite și Guangdong Oppo Mobile Telecommunications în China.

Premiu de consolare pentru Statele Unite – Universitatea din California rămâne în fruntea clasamentului instituțiilor de învățământ. Ea este urmată de universitatea Tsinghua din Beijing.

Global, cererile internaționale de brevet depuse prin intermediul PCT au crescut cu 5,2% (265.800 cereri) în 2019, în vreme ce cererile de înregistrare internațională de mărci prin intermediul sistemului de la Madrid au crescut cu 5,7%.

Cererile de protecție a desenelor și modelelor industriale în cadrul sistemului de la Haga au cunoscut o creștere cu 10,4%, marcând un nou an record pentru tot ansamblul serviciilor mondiale de proprietate intelectuală al OMPI.

Pandemie

Întrebarea este care va fi impactul pandemiei de coronavirus asupra cererilor de brevete. Semnalat la sfârșitul lui decembrie de China, virusul s-a răspândit rapid în lume, făcând peste 73.000 de morți până astăzi și oprind părți întregi ale economiei.

“Impactul asupra industriilor creative, asupra inovării va fi extrem de important”, a subliniat Francis Gurry pentru jurnaliști.

Explicând că este prea devreme ca să se dea cifre privind acest impact, care va depinde de intensitatea și de durata crizei, el a notat că datele preliminare primite de OMPI pe ianuarie, februarie și martie arătau o stagnare a cererilor de brevete.

Sursa: France 24 / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. FACT: Chinese communist party INVENTED SARS-COV 2 andINFECTED the world killing more than 85 000 people so far!
  We won’t forget that!

 2. Chinezii au furat tehnologie occidentala de 30 de ani incoace: cind vor incepe procesele impotriva lor lansate de Japonia, SUA, Correa de Sud si tarile europene, o sa-si vinda si chilotii galbenii. Urmeaza sa plateasca despagubiri masive pt Corona Virus iar produsele Huawei sunt de pus direct la gunoi, cine a lucrat in domeniu nu cumpara asa porcarii, dar prostanacii sunt numerosi inclusiv in Romania…

 3. Chiar daca au cele mai multe patente, China e departe de a fi lider in tehnologie. In zona Asiei cea mai avansata tehnologic mi se pare Taiwan, urmata de Coreea de Sud, Japonia si China.
  Totusi China fara US nu ar fi ceea ce este acum, toate solutiile software si hardware produse de ei sunt clone ale solutiilor americane. Daca americanii s-ar opri din inovat la fel ar face si chinezii, practic nu ar mai avea dupa cine sa se tina.
  Acum batalia pare sa se dea in zona de AI.
  Economic, americanii sunt in pierdere, toate companiile IT au declin in vanzari din cauza alternativelor mai ieftine puse pe piata de China, sunt promovate distributii de Linux ca alternative la Windows, foarte probabil cu scopul de a lovi in vanzarile Microsoft, exista alternativa chinezeasca pentru orice solutie software produsa de US : alternativa la Android, VMware,Oracle, Windows server etc. Alternative hardware chinezesti la Cisco, HP, Qualcomm etc
  Este dusa o campanie agresiva de discreditare a marcilor americane care inca prospera cum sunt Youtube si Netflix
  China nu domina economia doar pentru ca au acaparat productia si domenii-cheie cum este aprovizionarea cu baterii de litiu dar si pentru ca au intrat puternic pe partea de design, fabless, dezvoltare de software.
  Europenii care privesc optimisti la deindustrializarea UE crezand ca vor ramane cu design-ul sunt in eroare, China are deja alternative competitive si ieftine pentru o multime de solutii.
  Imbunatatirea competentelor tehnice ale chinezilor ar trebui sa ii determine pe liderii europeni si americani sa ia masuri pentru protejarea locurilor de munca, in ciuda loviturii de imagine pe care le-a dat-o pandemia China inca e in cel mai favorabil context economic si detine toate parghiile pentru a-si valorifica potentialul intelectual.

 4. @George, cel mai pertinent comment. Pana si Bill Gates a spus ca statul chinez este mult mai deschis catre parteriate sustenabile de lunga durata, mai ales pentru protejarea mediului, dar deocamdata multe sunt puse pe hold , in mare parte datorita camarilei care este la butoane acum la Casa Alba.

  • Cu siguranta statul chinez nu e deschis la angajamente privind imbunatatirea normelor de mediu in China. Parteneriatele de lunga durata la care sunt deschisi sunt acelea in care fac investitii nerentabile pe termen scurt dar prin care isi cresc influenta in regiune.