G4Media.ro

China cere CPI, înaintea vizitei lui Xi Jinping în Rusia, să evite…

Sursa foto: AFP / GREG BAKER

China cere CPI, înaintea vizitei lui Xi Jinping în Rusia, să evite ”standardele duble”, după emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Putin, pe care-l acuză de crime de război în Ucraina

China cere luni Curţii Penale Internaţionale să evite ”standardele duble”, după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de crime de război, relatează AFP, citată de News.ro.

Preşedintele rus este acuzat de CPI, cu sediul la Haga, în Olanda, de crime de război privind ”deportarea ilegală” a unor copii ucraineni, în cadrul conflictului dintre Moscova şi Kiev.

Această reacţie chineză intervine cu doar câteva ore înaintea începerii unei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Rusia – prima din ultimii patru ani -, în care urmează să fie primit de către liderul de la Kremlin.

”Curtea Penală Internaţională trebuie să adopte o poziţie obiectivă şi imparţială, să respecte imunitatea jurisdicţiei şefilor de stat în virtutea dreptului internaţional”, îndeamnă în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Curtea trebuie ”să evite politizarea şi politica standardelor duble”, a subliniat el în faţa presei, referindu-se la alte intervanţii militare care nu au condus la emiterea unor mandate de arestare pe numele unor şefi de stat.

Wang Wenbin era întrebat despre oportunitatea confirmării vizitei de stat a lui Xi Jinping în Rusia, în pofida emiterii acestui mandat de arestare a lui Vladimir Putin.

”Cele două părţi (…) vor practica un veritabil multilaterialism, promovarea democraţiei în relaţiile internaţionale, construirea unei lumi multipolare, îmbunătăţirea guvernanţei mondiale şi contribuirea la dezvoltarea şi progresul lumii”, a răspuns el.

”China îşi va menţine poziţia obiectivă şi dreaptă cu privire la criza ucraineană şi va juca un rol constructiv în promovarea negocierilor de pace”, a dat el asigurări.

China nu a condamnat în mod oficial invazia rusă şi critică Statele Unite cu privire la livrarea de armament Ucrainei, iar NATO din cauză că nu a luat în calcul îngrijorările ruse în domeniul securităţii.

Beijingul îndeamnă la dialog şi la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. China nu este recunoaște CPI. Ca si SUA si Rusia. CPI-ul este pentru aia mai de jos, pentru caței.

  • Adevarat, dar SUA in timpul razboiului din Irak a condamnat sute de soldati la inchisoare pentru crime de razboi pe baza dovezilor oferite de irakieni si pe baza denutarilor soldatilor americani. Nu recunoaste CPI pentru ca face o treaba mai buna decat CPI.
   Pe cand arestarile in cadrul armatei ruse facute de catre rusi? Macar a celor unde sunt surprinsi pe care ca au comis crime de razboi.

 2. Cine viziteaza un acuzat oficial de crime impotriva umanitatii, cine ? :)) Sa fim convinsi ca Xi ar fi preferat sa nu existe punerea sub acuzare inainte de vizita. A fost un sah mat facut in primul rand chinezilor nu rusilor, ca doar eu, tu si Vasile nu aveam nevoie de CPI sa vedem crimele comise in Ucraina.

 3. O fi zis chinezul din cauza ca s-a dovedit ca motivul invocat de USA (arme chimice de distrugere in masa) pentru care Iraq a fost atacat/distrus a fost o miniciuna? Poate… Ca si acolo au murit multi si nimeni nu a fost tras la raspundere. Nici nu s-a pus problema sa fie tras la raspundere nimeni…si nici investigatii n-au fost..

  • @Intrebare.. fara raspuns
   Mergi frumos la coltul de rusine ca pentru elucubratiile tale de azi nu vei fi premiat de stapanii tai de sclavi.