G4Media.ro

China anunță că a efectuat o „patrulă de pregătire” de luptă în…

Sursa foto: Wikipedia / Yuxuan1122

China anunță că a efectuat o „patrulă de pregătire” de luptă în jurul Taiwanului, pentru a răspunde la „complicitatea” dintre Washington și Taipei

Armata chineză a declarat miercuri că a efectuat în ultimele zile o „patrulă de pregătire” de luptă în mările și spațiul aerian din jurul Taiwanului, afirmând că a fost o acțiune necesară pentru a răspunde la „complicitatea” dintre Washington și Taipei, relatează Reuters.

China, care revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu, și-a intensificat manevrele militare în jurul insulei în ultimii aproximativ doi ani, în încercarea de a face presiuni asupra Taipeiului pentru a accepta revendicările sale de suveranitate.

China a fost deosebit de nemulțumită de sprijinul SUA pentru Taiwan.

Președintele american Joe Biden a înfuriat China săptămâna trecută, părând să semnaleze o schimbare în politica americană de „ambiguitate strategică” în ceea ce privește Taiwanul, afirmând că Statele Unite se vor implica militar în cazul în care China ar ataca insula. Oficialii americani au declarat că nu a existat nicio schimbare de politică.

Într-un comunicat, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a declarat că „patrula de pregătire” de luptă a avut loc în jurul Taiwanului în ultimele zile și a fost „o acțiune necesară împotriva coliziunii dintre SUA și Taiwan”.

„Recent, Statele Unite au făcut frecvent mișcări în problema Taiwanului, spunând un lucru și făcând altul, instigând la susținerea forțelor pentru independența Taiwanului, ceea ce va împinge Taiwanul într-o situație periculoasă”, a adăugat comandamentul.

Beijingul mai susține că Taiwanul face parte din China, iar trupele chineze continuă să consolideze antrenamentele și pregătirile militare pentru a „zădărnici interferențele forțelor externe” și acțiunile celor care susțin independența Taiwanului.

Deși în declarație nu a fost precizată o dată exactă pentru momentul în care a avut loc exercițiul, Taiwanul a raportat luni cea mai mare incursiune din ianuarie a forțelor aeriene chineze în zona sa de apărare aeriană. Ministerul Apărării de pe insulă a declarat că avioanele de vânătoare taiwaneze au acționat pentru a îndepărta 30 de aeronave.

Taiwanul s-a plâns în repetate rânduri de astfel de misiuni în zona sa de identificare a apărării aeriene, sau ADIZ.

Nu s-au tras focuri de armă, iar avioanele chinezești nu au zburat în spațiul aerian al Taiwanului, ci în ADIZ, o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează și patrulează și care acționează pentru a-i oferi mai mult timp pentru a răspunde la orice amenințare.

Taiwanul susține că doar poporul său are dreptul de a decide viitorul insulei, respingând pretențiile de suveranitate ale Chinei.

Guvernul taiwanez afirmă că, deși dorește pace, se va apăra dacă va fi necesar.

Sursa foto: Wikipedia / Yuxuan1122

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ce înseamnă să vezi înfrângerea Rusiei în Ucraina și să nu înțelegi nimic din asta.

  2. Asa e Taiwan vrea sa invadeze China , nu-i asa ? =)) ce bolnavi sunt comunistii.

  3. Ce războaie au dus chinezii de la WWII încoace, cu armate puternice?
    Să nu pățească ca rușii…

  4. Ted Bundy daca era chinez: „Nu am omorat pe nimeni, doar m am aparat inpotriva agresiunii acestor femei!”