G4Media.ro

Cercetătorul Virgil Iordache: Primitivismul cultural și reacțiile sociale la pandemie

Virgil Iordache / Foto: Arhiva personala

Cercetătorul Virgil Iordache: Primitivismul cultural și reacțiile sociale la pandemie

Am putea defini primitivismul cultural ca relația disproporționată între complexitatea cunoașterii deținute și complexitatea problemei de rezolvat. Primitivism cultural este deopotrivă să vrei să repari o navetă spațială cu ranga, sau să bați cuie cu o carte mai grea, coperți tari, eventual ferecate. Dintr-o astfel de perspectivă primitivismul nu se confundă cu simplitatea, e cu totul rezonabil să rezolvi o problemă simplă apelând la cunoștințe simple, chiar nediscursive. Să culegi un măr dintr-un copac suit pe un scaun nu e o formă de primitivism cultural, scrie cercetătorul Virgil Iordache pe Edupedu.ro.

Prin evoluție culturală cunoștințele sunt distribuite în multe grupuri sociale. Unde e nevoie de gândire analitică, despicarea firului în patru, s-au format comunități științifice moderne specializate. Unde e nevoie de integrare, generalizare, reducere a complexității situației, căutare a unor invarianțe, identificare a unor posibile temeiuri pentru ce există și pentru acțiune s-au format elite culturale, grupuri de oameni cu perspective globale și puține competențe analitice. Rezolvarea problemelor simple cu perspective date de elite culturale e o formă de primitivism cultural, la fel și rezolvarea unor probleme care traversează toate domeniile existenței cu metode ștințifice moderne. Problema sanitară e undeva între aceste extreme și are nevoie de toate tipurile de cunoaștere.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Din start vorbește bălării. Ce „definiții” inventează nebărbieritul ăsta?

  2. Blablabla sa fie bine ca sa nu fie rau. In general. Ca in particular domnul autor insista anul trecut in mod repetat ca e cam ca gripa, ca e o suprareactie, ca sa mai stam sa mai analizam ca treaba e plina de aspecte, asta cand Asia era deja inchisa si Italia incepea sa se se sufoce. Bazate pe mizeria aia de pseudostudiu pseudostiintific de la Santa Clara de s-a facut de ras Ioannidis. Nu mama draga, nu trebuie comitete si comitii stiintifice „inalte”. Trebuie competenta. Articolul e probabil un autodenunt, ilustreaza perfect primitivismul cultural in care băltim. Blablabla general si sinecura la stat merge inainte. Poate spune / face orice – zero consecinte. Sa vina pensia.

    • @ Mariu Chicoș Rostogan
      „Nu mama draga, nu trebuie comitete si comitii stiintifice „inalte”. Trebuie competenta”
      Este exact ceea ce sustine si autorul articolului. Trebuie doar sa-l întelegi iar pentru asata trebuie trecut de titlu si de densitatea notiunilor expuse (propuse). E greu, o stim cu totii, da’ sunt si comentatori atotstiutori care se opresc, gâfâind, la „sa fie bine ca sa nu fie rau”. Hagi e fericit ca a fost înteles de intelectualitatea roma^neasca.

    • Hagi e baiat destept, fotbalul nu se joaca doar cu piciorul. Cauta Hagi invitat la Eugenia Voda,”Profesionistii”.

  3. Clasa politică are nevoie de un electorat docil. De aceea, nu se dau la popor documentare străine nici măcar despre turbare, cu „Louis Pasteur, le vaccin antirabique et le berger Jupille”. Nici cu savanţii noştri Victor Babeş şi Ion Cantacuzino. Dar televiziunile ştiriste, şi chiar cele tabloide, ar putea fi obligate de Parlament să transmită 15 % documentare şi emisiuni instructive civic, avizate de ministere, Academie sau CNA. Presa trebuie să-i întrebe mai des pe politicieni ce-au mai citit, la ce concert au fost, ce muzee au vizitat (când se întorc din străinătate). Iar pe noii îmbogăţiţi, cu ce donaţii filantropice se mai laudă.

  4. omul scrie pentru el si tagma lui de telectuali care au contribuit la „cultura” de care zice el. ia povesteste nene de mafia editurilor, ceva invarteli, cum se ocupa niste posturi, povesteste realitati, despre „dascali” „dascale” penale corupte, zii pe domeniul tau – cine are monopolul gandirii, monopulul medicamentelor in romania, monopolul pe industria chimica in ue, la ce nivel e generatia „m…e” comparativ cu altii din alte tari ?
    g4 cenzureaza libertatea de exprimare

    • Si comunistii aveau ceva cu „tagma de telectuali” (ei spuneau „intelectuali” : intelectuali cu activitate ostilă, intelectuali cu activitate dușmănoasă și intelectuali „reacționari” cu antecedente politice sau penale și descendenții lor) primejdiosi pentru mediocritatea si complexele „conducatorilor” de atunci (acum nici macar nu le mai pasa, fudulia prostului fiind considerata drept o calitate exentiala ascensiunii social-politice). Dumeata în ce categorie îl bagi pe autorul acestui articol ?
      Se pare ca otrava ignorantei actioneaza si astazi irigând „primitivismul [nostru] social” (ca sa punctez una din opiniile autorului articolului) generalizat în societatea României 20-21 a noii „democratii”.
      Mai ceva decât pe vremea comunista !

    • @contributor, autorul e din tagma telectualilor autoreferenţiali, sau formatori de „opinie”, aceeași de ani de zile care-i vedeți la televiziunile grețoase.

    • @contributor, autorul e din categoria „telectuali” autoreferenţiali, scrie pe saitul dascălilor unde nimeni nu-i critica, se mângâie unii pe alții. În presa, aceeași „telectuali” de ani de zile, dezbat ei între ei. Cine nu e de-acord cu voi imediat o dati în „comunism”. România e groapa de gunoi, fosa septica, fabrica de prostituate a continentului și cu ajutorul telectualilor. Avem și intelectuali dar aceștia tac sau sunt excluși din dezbateri, le este frica. Apropo de ce cumpărați chinezării calitate germana din kaufland sau auchan? despre monopoluri, industrie, chimie nu va place sa discutați..

  5. Am facut greseala sa intru pe EduPedu si sa citesc inca un paragraf. Aceleasi fraze pline de cuvinte pompoase care fac parcurgerea textului un chin. Si, dupa ce dai la o parte aceasta poleiala, nu prea mai ramane nimic.

  6. Cum ar fi daca ar fi?
    „comunități științifice cu respirație culturală” – Ce avem? Halena.
    „Din rațiuni de competiție față de atenția publicului și resursele acestuia, directă sau prin intermediul statului,”
    – Ce avem? Imense orgolii, hiene ce se sfasie deasupra unei pungute cu doi bani. Toate hienele, cele din salbaticie, indiferent de gen, au un falus.
    „Cu excepții minore statistic, nimeni nu e dispus să înțeleagă și să accepte genuri de competențe diferite de ale sale și complementaritatea în rezolvarea problemelor complexe.”
    – Ce avem? Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai destept din tara?

  7. Având ȋn vedere numeroasele articole publicate de g4media privind pe Cercetătorul Virgil Iordache, ȋntreb redacţia ziarului: Cercetătorul este numele, sau prenumele personajului?