G4Media.ro

Cercetători elveţieni au dezvoltat un stetoscop care detectează COVID-19 prin sunetul respiraţiei

Sursa foto: Pixabay

Cercetători elveţieni au dezvoltat un stetoscop care detectează COVID-19 prin sunetul respiraţiei

Cercetători de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG) sunt în etapa finală a realizării unui stetoscop care cu ajutorul inteligenţei artificiale poate detecta COVID-19 prin efectul sunetului respiraţiei pulmonare, a relatat joi televiziunea elveţiană RTS, potrivit agenţiei EFE, preluată de Agerpres.

Procesul de creare a stetoscopului digital inteligent – denumit ”pneumoscop” de către medicul care l-a conceput, Alain Gervaix – a început în anul 2017, atunci cu obiectivul de a detecta pneumoniile. Dar venirea pandemiei de COVID-19 a schimbat abordarea, pentru a se reuşi de asemenea descoperirea coronavirusului în plămâni.

Conectat la un telefon inteligent sau la o tabletă, stetoscopul este dotat cu un algoritm realizat pe baza datelor culese din sunetele pulmonare ale pacienţilor, întrucât fiecare boală sau infecţie pulmonară, indiferent că este vorba despre astm, pneumonie, bronşită sau COVID-19, face ca plămânul să scoată un sunet diferit în timpul respiraţiei.

Algoritmul, denumit ”DeepBreath” (respiraţie profundă), a fost elaborat de Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), unul dintre principalele centre tehnologice în Elveţia.

Rezultatele preliminare par să indice că ”DeepBreath” poate să descopere COVID-19 inclusiv la pacienţii asimptomatici, până în prezent detectând până la 8 din 10 cazuri pozitive la testele PCR.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. E pentru a patra oara in aceasta saptamana. Hai baietii, sa prindem playofful!