G4Media.ro

Cercetare disciplinară pentru deficiențe grave în cazul specialiștilor din instituțiile de asistență…

Sursa foto: Pexels

Cercetare disciplinară pentru deficiențe grave în cazul specialiștilor din instituțiile de asistență socială din Galați care aveau în atenție situația fetiței de 9 ani ucise ulterior de mama ei

Raportul Corpului de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie asupra cazului fetiţei de 9 ani din Galaţi ucise de propria mamă relevă grave deficienţe în modul în care specialiştii instituțiilor de asistență socială și protecția copilului din Galați au intervenit, începând din martie 2023, când situaţia celor trei surori a ajuns în atenţia lor.

Conform raportului preluat de News,ro, psihologul care a evaluat copiii nu a considerat că aceştia prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea lor, iar specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a copiilor.

Totodată, fără a cerceta întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc.

Psihologul şi asistentul social care au instrumentat cazul, precum şi şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi vor fi cercetaţi disciplinar, iar preşedintele ANPDCA va solicita oficial tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor, transmite News.ro.

„Echipa de control a ANPDCA a constatat multiple deficienţe în instrumentarea cazului fetiţei decedate şi al celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galaţi şi al serviciului de asistenţă socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, precum şi o lipsă de coordonare între specialiştii celor două instituţii. Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu şi declanşarea cercetării disciplinare în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acesteia, caz intrat în atenţia DGASPC Galaţi în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârşitul lunii ianuarie. De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, pentru modul în care a gestionat, în aceeaşi perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicaţi în acest caz, precum şi activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, anunţă Ministerul Familiei,

Cazul celor 3 fetiţe maltratate de mamă a intrat în atenția autorităților de asistență socială, începând din martie 2023, în urma unei sesizări primite de la grădiniţa unde era înscrisă una dintre fete. Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul fetiţei, având suspiciunea unui abuz în familie.

Mama fetiței care a murit se află în arest preventiv, sub acuzaţia de omor. Unchiul şi mătuşa fetiţei, care locuiau în acelaşi imobil, au fost reţinuţi, fiind apoi plasaţi sub control judiciar, în cazul lor acuzaţiile fiind de complicitate la omor şi rele tratamente aplicate minorului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...