G4Media.ro

Centura intereselor chineze în jurul Mării Negre: investigație CRJI despre afacerile Beijingului…

Centura intereselor chineze în jurul Mării Negre: investigație CRJI despre afacerile Beijingului în România, Moldova, Ucraina și Bulgaria

În vreme ce trăinicia Uniunii Europene scârțâie, roasă la încheieturi de interese divergente, decizii egoiste și ascensiunea forțelor populiste centrifuge, China își stabilește noi capete de pod și-și consolidează interesele printre crăpăturile edificiului european. Spațiul Mării Negre este unul strategic pentru Beijing. Asta se vede din insistența cu care, dincolo de cuvenitele preocupări economice, sunt cultivate relații politice preferențiale, arată o amplă anchetă a jurnaliștilor de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, citată de PressHub.

O analiză a intereselor chineze în zonă a realizat o echipă de jurnaliști din țările riverane, care au pus pe masă tot ce-au găsit, de la investiții rentabile la țepe, de la spionaj la afacerile interlope ale Triadelor, de la propagandă politică toxică la avantajele parteneriatului comercial cu un colos economic.

Citește toată investigația LINX-CRJI: CHINA’S BELT AROUND THE BLACK SEA

Strânsele relații economice dintre România și China s-au născut în anii comunismului. Stilourile cu peniță de iridiu la 100 de lei, mașinuțele de jucărie sau guma cu surprize stârnesc nostalgii și azi, bascheții și paletele de ping-pong erau marele lux al copiilor care, acum la crepusculul vieții, șterg de praf porțelanurile devenite kitschuri: peștele, balerina, chinezul cu undița.

După Revoluție, pilonul ideologic dintre cele două state s-a prăbușit, cel economic s-a clătinat, fiind un timp surclasat de importul mărfurilor turcești în anii în care România nu mai exporta decât fier vechi. Anii 90 au coincis cu o relativă liberalizare a circulației în cele două țări, au apărut primele nuclee chineze, unul în jurul angroului ”Europa” din București, celălalt în jurul Portului Constanța.

Volume imense de marfă ieftină vândute au adus și o lume interlopă specifică, emisarii Triadelor, care căutau să controleze afacerile conaționalilor și să se hrănească din taxe de protecție.

Au apărut astfel primele crime mafiote care, împreună cu cele din comunitatea turco-arabă, le-au făcut românilor părul măciucă. Au făcut carieră poveștile barbare legate de ”chinezii din geamantane”, de craniile fierte din canalizarea Colentinei și alte crime cu specific oriental. Câtă vreme se fierbeau între ei, oaspeții erau bineveniți.

Regimul Iliescu, doldora de comuniști second-hand vopsiți în capitaliști, a contribuit din plin la reluarea legăturilor economice tradiționale sub noi auspicii, în care accentul cădea pe profitul personal și abia în plan secund, pe interesul statului. Îndrăgostit de imperiul de la miazăzi, ex-premierul Năstase avea să cadă victima lăcomiei sale și a pasiunii pentru bunurile trimise peșcheș de un diplomat român de la Beijing.

Urmașul său la șefia PSD, Victor Ponta, avea să forțeze nota, cerând pentru China statutul de ”partener strategic”, spre consternarea Bruxelles-ului și a SUA. Se făceau planurile unor investiții chineze gigantice, de la reactorarele nucleare 3 și 4 la parteneriate public-private în construirea de autostrăzi și la încredințarea rețelei 5G către Huawei. Regimul Dragnea anunța chiar înscrierea României pe orbita intereselor chineze, (în egală măsură în care încerca îndepărtarea de influența UE, pentru nepotrivirea de viziune legată de statul de drept și de supremația legii).

Condamnarea lui Dragnea și căderea guvernului Dăncilă a înghețat germenii acestei reorientări strategice, iar planurile mega-investițiilor s-au desumflat.

Marile obiective chineze ce privesc România au fost, cel puțin până acum, ratate. Odată cu declanșarea pandemiei, problema majoră a Beijingului este propagandistică, pentru a acoperi uriașul deficit de imagine pricinuit de conduita țării de origine a microbului. În țările învecinate, propaganda chineză a înregistrat mai multe succese. Când au aterizat avioanele cu măști din China, în Serbia și Moldova, de exemplu, chiar președinții statelor au fost prezenți iar în Ungaria a participat premierul. Ambasadoarea chineză de la București a fost nevoită să se mulțumească doar cu Arafat și cu Firea.

Proiectul „Centura Chinei în jurul Mării Negre”, realizat de jurnaliștii echipei LINX-CRJI listează investițiile chineze majore în patru țări din jurul Mării Negre (Ucraina, Moldova, România și Bulgaria) și implicațiile asupra relațiilor dintre aceste țări și China.

Citește aici toată investigația LINX-CRJI: CHINA’S BELT AROUND THE BLACK SEA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. China a investit in Ungaria mai serios decât în România.

  2. Articolul pornește de la concluzie și construiește apoi în mod amuzant premisele. Iar concluzia jurnaliștilor care n-au investigat mai nimic, este în sensul existenței „Centurii intereselor chineze în jurul Mării Negre” din care România face parte.

    Doar că citind articolul și, dacă ești din România, cunoscând realitatea, înțelegi lesne că România nu face parte din această „centură”, chiar dacă China are interese, iar unele dintre fostele guvernări au dorit. După cum se poate afla din orice publicație economică, investițiile chineze la vest de România sunt incomparabil mai mari decât cele proiectate și nerealizate în România!

  3. Republica Populară Chineză populatie 1.402.990.000, estimat in 7 iunie 2020, reprezinta 18% din populatia lumii. https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_%C8%9B%C4%83rilor_dup%C4%83_popula%C8%9Bie
    Avantajele RPC: o populatie foarte mare si foarte bine educatata angajata intr-un proiect de tara prin care nu exclude aproape nimic pentru a domina.
    Ce avem noi: poiticieni corupti cu duiumul care nu se feresc de la nimic pentru a si umple buzunarele si ne impuie capul cu pomenile lor electorale.
    Ce vrem noi: sa devenim niste slugi sau sa ridicam capul in proiectul in care ne-am angajat in 2007 numit UE si de care coruptii nostri fug ca de dracu?

    • Se pare ca vom deveni sclavi albi pentru stapani galbeni. Dar mai avem o sansa minuscula: sa mergem dracului masiv la vot si sa nu votam psd-alde-pr-udmr.

    • Ce vorbesti omule? Chinezii sunt foarte bine educati? Cauta si tu si vezi ca e plin youtube-ul de „educatia chinezilor” atunci cand ies din China. Le stie toata industria internationala horeca de frica. Se comporta ca niste salbatici, de educati ce sunt.
      Cat despre „populatia angajata intr-un proiect de tara” … tu realizezi ca tara aia e comunista? Nu exista alternativa de nu fi angajat in proiectul de tara al RPC. Stie Jinping tot ce ai facut si pe unde ai umblat si cu cine, miercurea trecuta, cu sistemul lor de urmarire publica si „scor social”.

  4. Cuib de mafioti. E pana la gat cu secera si ciocanul partidului comunist chinez.
    Mitomanul ”doctor” Victor Ponta locuieste in apartamentele cumparate impreuna cu socrul de la o ramura a criminalitatii economice pesediste controlata de Niro asociatul lui Gheara in megaproiectul de evaziune si infractionalitate transfrontaliera Dragonul Rosu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Vreme de 4 ani, am tot auzit cum un partid SUA se plangea ca Rusia i-a furat guvernarea. Diversi de la noi s-au apucat sa explice cum orice persoana din guvernele de atunci faceau si dregeau cu rusia, cu subtextul „rusii astai vin sa ne fure fabrica de confectii din Pascani asa cum au furat alegerile de la Clinton femeia”.

    Acmum vre 4 luni a izbucnit o molima in China. Oricine asculta NHK (radioul de stat japonez) sau BBC (radioul de stat britanic) stia ca un oras de 7 milioane de oameni fusese incuiat in apartamente. Guvernantii americani au preferat sa faca o sceneta in care o ardeau opozanti, in care se condamnau si demiteau reciproc, desi se stia ca unul dintre ei are suficienti sprijinitori in parlament. Cand a venit molima la ei, presedintele america a explicat ca e vina Chinei fiindca, parfrazez, a lasat Taiwan sa adere la OMS numai ca observator. In cateva zile, trompetele americane s-au alaturat celor britanice. China a devenit noul dusman. De fapt era dintodeauna in razboi cu Eastasia. Mai greoi, dar, iata, s-a miscat si trompeta romaneasca.

    Macar cu Rusia avem un soi de conflict, dar ce a putea sa ne faca China? Cum ar putea sa trimita trupe pana la noi? (Si de ce tocmai la noi? Suntem asa importanti? Cu ce depindem de China?

    Azi am citit asta, si se aplica perect: „In my study of communist societies, I came to the conclusion that the purpose of communist propaganda was not to persuade or convince, not to inform, but to humiliate; and therefore, the less it corresponded to reality the better. When people are forced to remain silent when they are being told the most obvious lies, or even worse when they are forced to repeat the lies themselves, they lose once and for all their sense of probity. To assent to obvious lies is…in some small way to become evil oneself. One’s standing to resist anything is thus eroded, and even destroyed. A society of emasculated liars is easy to control. I think if you examine political correctness, it has the same effect and is intended to.”