G4Media.ro

Cel mai mare centru de management al deșeurilor din Transilvania a devenit…

Cel mai mare centru de management al deșeurilor din Transilvania a devenit funcțional. Centrul se află în județul Alba

După mai mulți ani de contestații și procese la toate instanțele de judecată din țară, cel mai mare centru de management al deșeurilor din Transilvania a devenit vinei funcțional. Este vorba despre cel construit în județul Alba, la Galda de Jos.

Depozitul de la Galda era finalizat ”la cheie” de câțiva ani, gata să preia și să proceseze la norme UE gunoiul menajer din toate localitățile județului Alba. Autoritățile județene nu au reușit însă să finalizeze concesiunea, din cauza unor procese în instanță care au durat ani buni.

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Consiliul Județean Alba, centrul a devenit funcțional.

Sistemul este operat de către Asocierea SC RER VEST SA și SC RETIM Eclogic Service SA, în baza unui contract încheiat cu Consiliul Județean Alba, prin care s-a făcut delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale.

Deși construcția a fost finalizată de ani buni, legal, lucrurile s-au clarificat abia în data de 25 ianuarie 2021, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestaţia formulată de firma Polaris M. Holding, cu privire la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Alba, prin care Asocierea SC RER VEST SA și SC RETIM Eclogic Service SA fusese declarată câștigătoare.

Concesionarea depozitului ecologic de deşeuri, cu instalaţiile aferente, către un operator privat a fost o condiţie prevăzută în contractul de finanţare cu Comisia Europeană prin care a fost realizat proiectul în valoare de 24 de milioane de euro.

La începutul lunii octombrie 2020, comisia de licitație a ales oferta Asocierii RER Vest – Retim cu 94,48 puncte, cu prețul cel mai mic: 69.929.432 lei, fără TVA.

Supercom s-a clasat pe locul al doilea, cu 93,46 puncte, în timp ce alte două oferte au fost respinse în faza de evaluare a ofertelor financiare: Girexim Universal şi Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding.

Capacitate de 543.000 de tone pe an

Centrul de management al deșeurilor se compune dintr-un depozit ecologic cu o capacitate de aproximativ 543.000 de tone pe an, o stație de sortare cu o capacitate de 42.000 de tone pe an și o stație de tratare mecano-biologică cu o capacitate de peste 65.000 de tone pe an.

Este vorba despre un ansamblu complex, care va permite reciclarea deșeurilor, separarea lor și sortarea lor.

Execuția lucrărilor precum și proiectarea zonei de tratare a deșeurilor au fost realizate de Asocierea Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, având o valoare de aproape 24 de milioane de euro, iar finanțarea a fost asigurată de un proiect european depus și câștigat de Consiliul Județean Alba,  prin ”POS MEDIU 2007 – 2013” și prin ”POIM 2014-2020”.

Cum funcționează sistemul

Procesul de tratare are trei faze principale. Într-o primă fază, deșeurile sunt tocate cu ajutorului unui tocător, metalele sunt extrase cu ajutorul unui separator magnetic, sunt cernute în bucăți de aproximativ 60 de milimetri, după care sunt compostate.

A doua fază este tratarea biologică care durează 21 de zile și are loc în 18 biocelule unde materialul cu fracția mai mică de 60 de milimetri va fi supus unui tratament de bio-oxidare prin insuflarea de aer cu ajutorul unui sistem de ventilare.

În paralel, se asigură umiditatea necesară materialului  prin intermediul unui sistem de irigare, ambele procese fiind controlate cu ajutorul unui sistem instalat în clădirea administrativă.

Ultima fază este cea de rafinare și maturare desfășurată într-o hală unde materialul biostabilizat va fi cernut cu ajutorul unei site de rafinare mobilă și, după 15 zile va fi folosit ca strat zilnic de acoperire a deșeurilor din depozitul ecologic. În total, la toate acest operațiuni vor lucra minim 58 de oameni.

România are probleme mari la gestionarea deșeurilor.

Foto: Consiliul Județean Alba

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter