G4Media.ro

Cel mai mare „bancher subteran” al traficanților de droguri din Europa a…

sursa foto: Pexels

Cel mai mare „bancher subteran” al traficanților de droguri din Europa a fost arestat în Grecia

După mai multe luni de colaborare între autoritățile olandeze și Departamentul Antidrog din cadrul Direcției Operaționale a Serviciului pentru Combaterea Criminalității Economice Attica, un cetățean grec de origine albaneză, în vârstă de 52 de ani, a fost identificat și arestat în Glyfada, fiind căutat în baza unui mandat european de arestare, în calitate de lider al unei organizații criminale care se ocupă cu colectarea și distribuirea unor sume mari de bani din comerțul cu droguri în Țările de Jos, transmite publicația I Efimerida, citată de Rador.

Organizația criminală a traficat zilnic, printr-un sistem bancar „subteran”, folosind comunicații criptate, sume mari de bani, estimându-se că într-o perioadă de aproximativ 10 luni au fost traficate sume de ordinul a 250.000.000 de euro.

În cadrul unei percheziții efectuate la domiciliul persoanei arestate, au fost găsite și confiscate sume de bani în bancnote provenite din diverse țări, inclusiv euro, dolari SUA, dolari canadieni, dolari australieni, franci elvețieni, lire turcești, dirhami din Emiratele Arabe Unite și ranzi sud-africani. De asemenea, au fost confiscate telefoane mobile, inclusiv un telefon mobil folosit pentru conversații criptate prin aplicații speciale, o tabletă, un disc digital și cartele SIM.

Direcția operațională a Serviciului pentru Combaterea Criminalității Economice Attica își continuă colaborarea cu autoritățile olandeze de resort, deoarece există suspiciuni rezonabile de spălare a banilor în Grecia din activități criminale.

Într-un comunicat, Europol subliniază că persoana arestată la data de 31 mai la Atena este un infractor „celebru”, specializat în spălarea de bani, albind banii murdari ai celor mai mari infractori din lume. Arestarea sa vine în urma unei lungi anchete a poliției olandeze cu privire la activitățile acestui bancher ilegal care operează în Țările de Jos. Bărbatul este suspectat că a condus o organizație criminală care a spălat milioane de euro pe lună pentru infractori.

Valorificarea informațiilor de către Europol, ca urmare a recentei destructurări a trei instrumente criptate de comunicare utilizate de infractori – Encrochat, Sky ECC și ANOM – a dezvăluit importanța acestor bancheri subterani în peisajul criminal, operând până acum mai ales sub radarul aplicării legii.

Circulația subterană a banilor din activități criminale este vitală pentru operațiunile crimei organizate. Sunt implicate cantități mari de numerar ce sunt transferate, tranzacționate sau convertite în criptomonede în cadrul unei rețele de bancheri și controlori subterani. Acești bani sunt de obicei legați de comerțul cu droguri și sunt folosiți pentru a investi în noi transporturi de stupefiante, pentru a plăti transporturile anterioare sau pentru a fi transferați în scopul acoperirii cheltuielilor din alte țări.

Rețeaua de bancheri subterani poate facilita plățile în întreaga lume. Nu e necesar ca banii să circule fizic peste granițe. Un bancher ilegal este un personaj cheie și o verigă vitală în crima organizată, ajutând la spălarea profiturilor obținute din activități criminale. Banca subterană finanțează zilnic rețelele criminalității organizate din întreaga lume.

La începutul anului 2022, Europol a creat un grup operațional pentru a urmări în mod special rețelele care facilitează operațiunile bancare subterane din întreaga lume.

Grupul operațional este format din oameni ai legii din Țările de Jos, Spania, Franța, Germania, Belgia, Australia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, împreună cu experți și analiști de la Centrul European de Criminalitate Economică și Financiară al Europol. Sunt așteptate și alte rezultate din activitatea Grupului de lucru operațional.

sursa I Efimerida (traducere: Rador/ Carolina Ciulu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...