G4Media.ro

Cehia: Experţii atenţionează asupra unei explozii de cazuri de obezitate infantilă din…

Cehia: Experţii atenţionează asupra unei explozii de cazuri de obezitate infantilă din cauza pandemiei de COVID-19

Experţii din Cehia, alături de cei din multe alte ţări, trag un semnal de alarmă cu privire la dovezile crescânde că, din cauza măsurilor de izolare impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, numărul de cazuri de obezitate infantilă va exploda, informează AFP.

Şcolile din Republica Cehă, ţara cu cea mai mare rată de contaminare cu COVID-9 din lume, sunt închise din luna octombrie.

„Este cu adevărat îngrozitor. Unii copii nu şi-au părăsit casele de câteva săptămâni. Pur şi simplu se ridică şi îşi pornesc computerele”, a povestit pentru AFP Dana Gavrinevova, profesoară de sport la o şcoală secundară din Praga.

Pentru Zlatko Marinov, expert în obezitate infantilă la Spitalul Motol din Praga, se profilează o adevărată criză.

Potrivit acestuia, proporţia copiilor consideraţi supraponderali a rămas „stabilă” înainte de pandemie, la aproximativ 25%, cu circa 60% dintre ei consideraţi obezi.

„Acum, aceste proporţii vor creşte, 80% dintre copiii supraponderali vor fi obezi şi ne temem că este vorba despre o obezitate gravă cu complicaţii metabolice”, estimează Marinov.

Aceste estimări vin în contextul în care Republica Cehă este pe primul lor în lume în ceea ce priveşte cazurile noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi pe locul al doilea după rata de deces, în urma Slovaciei vecine, potrivit unui bilanţ AFP.

Guvernul, care a recenzat circa 1,2 milioane de cazuri de contaminare şi aproape 20.000 de decese asociate COVID-19 în această ţară de 10,7 milioane de locuitori, a închis restaurantele şi majoritatea magazinelor, dar şi sălile de sport.

Şcolile sunt închise, cu excepţia claselor I şi II din şcolile primare şi a grădiniţelor.

„Scăderea activităţii fizice a copiilor şi adulţilor din cauza restricţiilor guvernamentale este clară”, a declarat Jiri Suchy, profesor de educaţie sportivă la Universitatea Carolină din Praga.

Potrivit acestuia, guvernul a făcut o „greşeală” închizând şcolile şi îndemnând locuitorii să rămână acasă.

„Interzicerea orelor de sport, a sporturilor de echipă şi a antrenamentelor are în mod clar un impact negativ asupra formei fizice … a copiilor şi tinerilor”, a subliniat Suchy pentru AFP.

În raportul său global privind situaţia copiilor din 2019, UNICEF a avertizat că obezitatea infantilă continuă să crească, ponderea copiilor supraponderali cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani crescând de la 10% la aproape 20% între 2000 şi 2016.

Aceşti copii prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2, dar şi de stigmatizare, depresie şi obezitate la vârsta adultă.

Bolile asociate obezităţii, cum ar fi problemele cardiace şi diabetul, sunt printre cele mai frecvente cauze de deces sau de incapacitate de muncă în ţările dezvoltate.

Guvernul ceh a planificat să redeschidă mai multe şcoli începând din luna martie, însă în urma creşterii numărului de contaminări, s-a răzgândit.

Sursa: Agerpres

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Din cauza pandemiei? AHAHAHAh. Eventual din cauza restrictiilor impuse de guvern. Fara sali de sport, fara alte posiblitati de miscare. Asa ca mai incet cu „din cauza pandemiei”.

    • Si care e diferenta, sandokane? ”din cauza restrictiilor impuse de guverne pt a mai incetini pandemia”? e mai bine? dar, nu e nimic diferit :)))))

  2. Din cauza ca sunt copiii unor parinti fara educatie, disciplina si masura.
    Parca mai ieri muream de foame ca ne inchide statul in casa, acum statul e de vina ca ne ingrasam.
    E destula dezordine, expertii ar fi utili daca ar veni cu solutii in conditiile date, altfel pun lemne pe foc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.