G4Media.ro

Ceea ce este mai rău abia urmează în Rusia. Recent a fost…

Ceea ce este mai rău abia urmează în Rusia. Recent a fost inaugurat un imens spital de virusologie în suburbiile Moscovei. Restricțiile de circulație vor continua până în luna mai. Nemulțumirea se intensifică pe măsură ce țara intră în recesiune

„În fine!” March Gazizoulline, directorul Mosinzhproekt, o companie de construcții din Moscova, nu-și ascunde ușurarea. După o lună și jumătate de muncă desfășurată 24 de ore din 24, noul spital de virusologie din capitala Rusiei poate primi pacienți cu coronavirus: 900 de paturi, din care 200 la terapie intensivă. „Principala provocare a fost logistica derulării în paralel a tuturor șantierelor”, spune Mars Gazizoulline, care a reușit să dirijeze 10.000 de lucrători să construiască acești 80.000 mp pe un teren de la periferia Moscovei. Lucrările la fundații au fost finalizate în patru zile, iar prefabricatele clădirii au fost așezate în douăsprezece zile.

Moscova și regiunea limitrofă sunt epicentrul pandemiei, cu două treimi din cele 63.000 de cazuri și 555 de decese, astfel că primăria a deblocat 87 de milioane de euro pentru acest șantier expres al unui spital din prefabricate. Pentru că era nevoie de el de urgență. Numărul de îmbolnăviri a încetinit, dar vârful este așteptat la jumătatea lunii mai. Presiunea este cu atât mai mare cu cât medicii nu mai fac distincția între coronavirus și pneumonie, distincție care până acum a făcut posibilă minimalizarea bilanțului. Printre cifrele îngrijorătoare: 45% dintre pacienții noi au între 18 și 45 de ani.

Penurie în spitale

Pentru a se pregăti pentru valul care urmează, măsurile de prevenție se înmulțesc la Moscova. Spitalele publice și private se reorganizează pentru a trata coronavirusul. La început prea puțin fiabile, testele au fost înlocuite și depistarea cazurilor s-a intensificat. Yandex, Google-ul rus, și-a redistribuit flota de taxiuri pentru a livra teste gratuite.

Primăria a considerat că este prematur să relaxeze restricțiile de circulație, care probabil vor fi extinse și după 30 aprilie. O adevărată provocare, deoarece  se apropie sărbătorile din luna mai, când moscoviții profită de primele zile însorite pentru a merge la țară.

Multă vreme, Vladimir Putin a considerat situația ca fiind ”sub control”. Forțat să amâne sine die referendumul privind reforma constituțională – programat inițial pentru 22 aprilie – liderul de la Kremlin a ajuns să recunoască că există „multe probleme” și „lipsuri” în spitale. Dar președintele îl lasă pe primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, în avanpostul luptei antivirus. Semnele de nemulțumire se înmulțesc, totuși: demonstrații împotriva restricțiilor de circulație în sudul țării, apeluri la protest virtual la Moscova, nemulțumiri aproape peste tot în țară față de lipsa ajutoarelor guvernamentale.

Mânia socială ar putea fi accentuată pe viitor de consecințele economice în cascadă ale pandemiei. Mai ales că Rusia, dependentă de exporturile de petrol, este lovită puternic de scăderea prețului pe baril. FMI anticipează o scădere a PIB-ului cu 5,5% în acest an. Producția industrială înregistra deja în luna martie o scădere de 0,3% pe an.

Semn rar de optimism: dacă, pentru a permite izolarea, Kremlinul a declarat aprilie lună de șomaj tehnic, deja mai multe fabrici și-au reluat activitățile. Iar guvernul poate conta pe importante rezerve financiare (150 de miliarde de dolari în fonduri suverane, 500 de miliarde în devize) pentru a stimula planul de relansare care, până în prezent, a părut destul de palid.

Sursa: Les Echos / Autor: Benjamin Quénelle (corespondent la Moscova) / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Sursa foto: pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. S-au mișcat rapid, dar eu tot am o întrebare: fundațiile clădirii s-au consolidat în doar 4 zile de la turnare ?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.