G4Media.ro

CEDO interzice Lituaniei să trimită înapoi refugiații veniți din Belarus

CEDO interzice Lituaniei să trimită înapoi refugiații veniți din Belarus

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis să interzică Lituaniei să trimită înapoi în Belarus cinci refugiați afgani, care sunt blocați la granița dintre cele două țări, relatează Euronews.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a precizat că refugiații nu ar trebui îndepărtați din țară, deoarece aceștia se ascund deja în Lituania.

Cetățenii afgani au ajuns în Belarus în luna august și au încercat în repetate rânduri să ajungă în Lituania, a spus instanța.

Lituania și alte state membre ale UE au acuzat Minsk că încurajează migranții să treacă ilegal frontiera pentru a destabiliza blocul comunitar.

Disputa a generat o serie de blocaje la frontierele externe ale UE, întrucât și Belarus refuză să păstreze refugiați pe teritoriul său.

Cinci refugiați afgani s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la această problemă, susținând că se ascundeau în Lituania de la data de 5 septembrie.

În hotărârea sa de miercuri, curtea de la Strasbourg a spus că grupul a „căutat protecție internațională”.

Reclamanții au susținut că sunt „occidentalizați și educați” și că sunt deosebit de vulnerabili în urma preluării puterii de către talibani în Afganistan.

Instanța europeană a fost de acord că guvernul lituanian nu ar trebui să întoarcă migranții în Belarus „cu condiția să se afle deja pe teritoriul lituanian”.

Măsura provizorie, care este valabilă până la sfârșitul lunii septembrie, s-ar putea aplica în viitor și asupra altor refugiați afgani care sunt blocați între UE și Belarus.

Agenția ONU pentru migrație s-a declarat îngrijorată de „condițiile cumplite” cu care se confruntă unii migranți care sunt blocați de săptămâni la frontiera dintre Polonia și Belarus.

sursa foto: UNICEF

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. cum i-a spus in 2001 mamei in audienta un deputat psd: toate deciziile de la UE tot la noi vin sa le punem in practica…iar noi le punem in practica cand vrem noi si daca vrem noi! asta e sfatul meu pentru lituanieni daca le pasa de tara lor!

  • @jean valjean
   CEDO nu este o institutie a UE ci a Consililui Europei, o organizatie cu 47 de membri (printre care, de pilda, si Rusia). Asa incit ati facut un comentariu care se potriveste la articol ca nuca in perete)

 2. Ce argumente :)))

  De ce nu se duc in quatar sau in emirate?

 3. Si, daca intr-un razboi clasic esti fericit sa confisti armele dusmanului, intr-unul hibrid ca acesta este indicat sa-i dai armele inapoi. Sa se adune refugiatii importati de Luasenko in Belarus pana cand va realiza ca va ramane cu ei pe cap. Atunci, sigur nu va mai importa acest gen de arme.

 4. CEDO nu are dreptul sa decida daca tara respectiva trebuie sau nu sa accepte stramutari de populatii.
  CEDO trebuia sa acuze NATO ca au lasat o tara in deriva si oameni in pericol nu sa ii incurajeze sa vina aici.
  In cel mai bun caz ar trebui acceptate TEMPORAR femeile si copii iar barbatii tineri sa lupte pentru tara lor nu sa fie niste lasi dezertori.
  La noi daca se intampla un razboi si fugim ne acuza de tradare si dezertare.
  Pana la urma unde este egalitatea?