G4Media.ro

CEDO dă dreptate Franței în refuzul de a trece mențiunea „sex neutru”…

Sursa foto: CEDO / Facebook

CEDO dă dreptate Franței în refuzul de a trece mențiunea „sex neutru” în cartea de identitate a unei persoane intersexuale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat marţi dreptate Franţei în refuzul său de a face să figureze menţiunea „sex neutru” pe actul de identitate al unei persoane intersexuale, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Reclamantul, un septuagenar care locuieşte în Strasbourg (nord-estul Franţei) şi este părintele unui copil adoptat cu soţia sa, luptă de mai mulţi ani pentru ca menţiunea „sex neutru” sau „intersex” să înlocuiască menţiunea „sex masculin” pe actul său de identitate.

Născut în 1951 „fără penis sau vagin”, lipsit de „gonade”, „testicule sau ovare”, reclamantul explica în 2017 pentru AFP că pur şi simplu vrea „să fie recunoscut” ceea ce era „de la naştere”.

Plângerea sa a fost acceptată în august 2015 de un tribunal pentru probleme familiale din Tours (vestul Franţei), oraşul său natal. Însă o curte de apel a respins plângerea în martie 2016, temându-se să „recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existenţa unei alte categorii sexuale”.

Curtea de casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie a ordinii judiciare franceze, a respins cererea în anul următor.

În decizia sa publicată marţi, CEDO „recunoaşte că discordanţa între identitatea biologică a reclamantului şi identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferinţă şi anxietate”, dar relevă că „a da dreptate cererii sale” ar avea drept consecinţă pentru Franţa obligaţia de a-şi „modifica în acest sens dreptul său intern”.

„Este vorba despre o chestiune ce reprezintă o alegere a societăţii”, subliniază CEDO, care lasă Franţei să determine în ce ritm şi până la ce punct este convenabil să răspundă cererilor persoanelor intersexuale.

Mai multe ţări, printre care Australia, Noua Zeelandă, India sau Nepal, au recunoscut un al treilea sex sau gen, încă numit sex neutru sau intersex.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

 1. Foarte rău. Eu mă identific cric, vreau să treacă în cartea de identitate sex: cric.

  • În cărțile de identitate românești USR-ista general Alexe a înlocuit rubrica „sex” cu „gen” pregătind astfel și introducerea mențiuni „neutru”. Trăiască USR susținătorii LGBTQ.

 2. În cărțile de identitate românești USR-ista general Alexe a înlocuit rubrica „sex” cu „gen” pregătind astfel și introducerea mențiuni „neutru”. Trăiască USR!

  • Du-te ba odata in rusia si nu mai comenta degeaba pe aici daca tot nu iti convine nimic. Hai, bilet dus repede!

  • Marsh bay circarule. Ne tot stresam pt sub 1%, câţi sunteţi.

  • Ecuatia e simpla:
   – Ai cuc -> esti baietzel.
   – Ai pãsãricã -> esti fetiţã.
   – Nu te identifici mai sus, mergi la doctor, ca trotineta e stricatã.