G4Media.ro

Ce urmează pentru Juan Carlos, după ce fostul Rege al Spaniei a…

Ce urmează pentru Juan Carlos, după ce fostul Rege al Spaniei a anunțat că părăsește Spania

Fostul monarh al Spaniei își va păstra titlul regal, o gardă personală permanentă și va continua să aibă imunitate în fața instanțelor inferioare, se arată într-o analiză realizată de El Pais.

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I de Bourbon, s-ar putea să fi părăsit Spania spre o destinație necunoscută, dar viața lui peste granițe va fi departe de cea a unui cetățean normal.

În calitate de fost șef de stat, va avea tot timpul o gardă de corp care va ține legătura cu șeful securității casei regale.

Însă prietenii care l-au văzut pe Juan Carlos plecând duminică la Sanxenxo, în Galicia, au spus că acesta era însoțit de asistentul său personal. Informația a fost dezmințită de oficiali ai Palatului Zarzuela, reședința regală a Spaniei, care susțin că „regele emerit nu primește niciun sprijin din partea Casei Regale, în afară de a garanta paza sa personală”.

Juan Carlos va continua să dețină însă titlul său onorific de rege, obținut printr-un decret regal la 13 iunie 2014, cu câteva zile înaintea abdicării sale. Fostul monarh și-a pierdut imunitatea de șef de stat în momentul abdicării sale în 2014, însă, în ciuda posibilei sale plecări din Spania, el va continua să se bucure de statutul „aforado”, ceea ce înseamnă că este protejat în fața instanțelor inferioare, însă poate fi judecat de Curtea Supremă.

Dar cea mai mare diferență dintre Juan Carlos și alt cetățean spaniol este aceea că regele emerit va rămâne parte a familiei regale. Fiul său, Felipe al VI-lea, Regele Spaniei, nu a vut să îl excludă, în ciuda faptului că le-a retras surorii sale, Infanta Cristina și soțului acesteia, Inaki Urdangarin, titlurile de Duce și Ducesă de Palma, după scandalul cunoscut drept „cazul Noos”, în urma căruia cumnatul său a fost încarcerat.

Fostul rege Juan Carlos, bănuit de fapte de corupție, și-a anunțat plecarea din Spania luni. Acesta i-a comunicat fiului său, regele Felipe al VI-lea, cu privire la ”decizia chibzuită” de a pleca să trăiască în afara Spaniei ca urmare a repercusiunilor publice ale ”unor evenimente trecute” din viaţa sa privată, se menţionează într-un comunicat al Casei Regale spaniole.

Justiţia elveţiană şi spaniolă anchetează în special o tranzacție de o sută de milioane de dolari care ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui Juan Carlos în Elveţia.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat, marți, că nu are nicio informație despre locul unde va merge fostul rege, în timp ce Casa Regală a refuzat să ofere orice detaliu, susținând că este o chestiune privată.

sursa: El Pais

sursa foto: AGERPRES/ EPA/ Juanjo Martin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Duca-se pe pustii cu Spania cu tot dupa elefantii masacrati…

  2. Corupții, chiar și cei cu rang de rege, trebuie să fie disprețuiți de popor.
    Vin alegerile !!!! NU susțineți și NU puneți ștampila pe corupți din orice partid ar fi.
    Dezavuați PUBLIC și în cercul de prieteni ORICE CORUPT

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.