G4Media.ro

Ce subvenții au primit partidele luna aceasta: PSD a luat jumătate din…

Ce subvenții au primit partidele luna aceasta: PSD a luat jumătate din toți banii, liberalii – jumătate din cât a primit PSD. Inclusiv partidul cu patru parlamentari traseiști al lui Meleșcanu a fost finanțat cu bani publici

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis marți că partidele parlamentare au primit subvenții în valoare de 15,1 milioane de lei luna aceasta, cei mai mulți bani fiind transmiși către PSD (7,1 milioane), urmat de PNL (3,9 milioane).

Pentru a doua lună consecutiv, grație unei modificări aduse de Guvernul Orban legii finanțării partidelor, s-au calificat pentru finanțare din bani publici și cele două partide formate exclusiv din traseiști după alegerile parlamentare din 2016 – Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta, și Forța Națională, partidul lui Teodor Meleșcanu.

Deși are doar patru parlamentari – trei deputați și un senator -, partidul lui Meleșcanu a primit luna aceasta 105 mii lei, la fel ca luna trecută. Pentru întreg anul 2020, Forța Națională va primi peste 1,2 milioane de lei. Partidul a fost înființat în toamna anului trecut, după excluderea lui Teodor Meleșcanu din ALDE, iar cei patru parlamentari pe care îi are s-au afiliat grupurilor PSD din Senat și din Camera Deputaților.

În aceeași situație se află și Pro România, partidul lui Victor Ponta, principalul beneficiar al modificării legislative promovate de guvern. Formațiunea primește 658 de mii de lei pe lună, bani publici, adică peste 7,8 milioane de lei pe an. Pro România este, de asemenea, un partid format exclusiv din traseiști, parlamentari care au intrat în Parlament în 2016 pe listele altor partide, în principal PSD.

Subvențiile primite de partide în luna februarie 2020. Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă

Guvernul condus de Ludovic Orban a modificat, fără dezbatere, printr-un articol introdus în legea bugetului, principiul de bază al finanțării partidelor politice, urmând ca formațiunile parlamentare să primească bani în funcție de numărul de senatori și deputați, iar nu în funcție de rezultatul obținut în alegeri, așa cum era până acum.

Modificarea încurajează astfel migrația parlamentară, cel mai câștigat fiind Pro România, partidul condus de Victor Ponta, care nu a candidat la alegerile din 2016, fiind format exclusiv din traseiști. Astfel, formațiunea lui Ponta va primi bani de la stat aproape cât primește USR, partid care a candidat în alegerile din urmă cu 3 ani și a obținut aproape 10% din voturi.

De altfel, amendamentul a fost depus chiar de către Pro România.

Potrivit noii prevederi:

 • Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.
Estimare subvenții pentru partidele politice în 2020. Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

19 comentarii

 1. Altaru, cristosu dumnezeului mătii de javre, jigodii penale Toți sunteți, un scuipat să-l arunc pe voi nici cu un milion de euro.. Așa de jigodii ce sunteți

 2. Orbane, sa terminati odata cu jaful asta ordinar.
  Nu va este rusine ?

 3. Noi suntem de acord, nu va mai deranjați sa ne întrebați. Vorbeam cu băieții de la fotbal sa punem și noi de un partid dacă oricine primeste.

 4. Toti niste hoti!

 5. Cand esti ales cu 47% din voturi, normal ca iei jumatate din banii pentru subventii. Este matematica pura, nu vreo inginerie.

  • Pe bune? Tu vb serios? Dar ce au favut de 47% ? Au facut 47% din programul de guvernare? Au facut 47% dintr-o autostrada, au renovat 47% din spitale sau scoli?

   Pleaca copii, fratii si prietenii din tara, restul care raman mor.pe drumuri in accidente sau prin spitale.

   Asta e viitorul? pt ce sustii o adunatura de incompetenti si de hoti?

  • se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020. Nu stiu ce matematica ii în capul tău…

 6. Prea multi bani!Interesant e cum s-au utilizat acesti bani si daca este o procedura de control cu reglementare clara pentru a verifica acest aspect.Pana atunci eu as diminua drastic subventiile bugetare pentru partide,asta ca sa nu le desfiintez.Sa traiasca partidele in principal din cotizatiile platite de membri.

  • Niste lipitori ai banului public! Rusine ! sunt copii flamanzi, batrani singuri, veterani de razboi care primesc o indemnizatie de doi lei si exemplele pot continua….. Dl. Orban e bunul samaritean. Daca o da in bara in PNL va gasi un loc caldut in vreun partidulet de traseisti. RUSINE ! ‘Corb la corb nu-si scoate ochii’.
   PSD+ PNL+PROROM +ALDE+ FN+UDMR = aceleasi lichele !

  • Chermeze, fluturasi, publicitate in presa, postaci… ca doar nu si-or plati impozitele, taxele si contributiile la stat, acolo platesc doar prostii!

 7. Arza-i gazu sa-i arza si curentu sa-i traga, banii astia inseamna alocatiile a 600.000 de copii!

 8. Partidele ar trebui sa traiasca din cotizatiile membrilor, nu de pe spinarea romanilor.Sa fie intrebat fiecare cetatean daca este de acord ca din banul public sa fie finantate gastile de interese numite partide.

 9. Jegul de Ponta incaseasa bani ilegitm .O porcarie mare.

 10. Vom reusii sa mai scapam vre – o data de aceste specimene care vor sa ne distruga ca natie si folosesc vistieria statului ca pe propriul buzunar ? Incredibil !!!!!! Oare pentru ei am iesit in strada , sau pentru o viata mai buna pentru tot romanul ?!

 11. Sa-i fac in gura de asistati sociali.

 12. Îmi place poza lui Meleșcanu. Parca-i Joker…. :)))))))

 13. Nu sunt Bani la Buget pentru cresterea pensiilor, avertizeaza ingrijorat nevoie mare, Guvernatorul BNR!
  Dar nu zice nimic despre risipa asta cu Milioanele de Euro aruncate pe apa sambetei de partide An de AN(NIMENI nu controleaza ANUAL pe bune cum cheltuie partidele aceste sume uriase de BANI), despre risipa din Companiie de stat, ineificiente, aflate An de An pe Pierderi compensate de la Bugetul de stat, nu zice nimic depsre Admisnitratia publica ineficienta, stufoasa, clientelara si NEDIGITALIZATA(suntem codasii UE!) care e cheltuitoare de multi BANI, nu zice nimic depsre Salariile uriase ale bugetarilor si mai ales depsre Pensiile SPECIALE nesimtite ale categoriilor privilegiate in frunte cu soferii si contabilii si si femeile de servicu din Parlament!, nu zice nimic despre si despre multe altele!!!

 14. Ia uitati-va cum sunt Subventionate de la Bugetul de stat, partidele politice din Tarile UE!

  „EFOR arată cum plătim una din cele mai MARI Subvenţii din UE partidelor politice – 37 Milioane EURO în 2018 – și care ar trebui să fie REGULILE pentru asigurarea Transparenței Cheltuirii acesteia.
  În UE regulile de alocare a subvențiilor pentru partide și sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară.
  Cert este că în majoritatea cazurilor TOTALUL, prezentat în graficul de mai jos, e mai MIC de 37 de Milioane Euro/an, cât a ajuns în România in 2018!
  Cele mai sărace state din UE – Bulgaria şi România – in TOPul subventiei de la Bugetul de stat, pentru partidele politice!!!

  https://expertforum.ro/wp-content/uploads/2019/04/raport-subventii-partide.pdf

  Bataie de joc!

 15. Ia uitati-va cum sunt Subventionate de la Bugetul de stat, partidele politice din Tarile UE!

  „EFOR arată cum plătim una din cele mai MARI Subvenţii din UE partidelor politice – 37 Milioane EURO în 2018 – și care ar trebui să fie REGULILE pentru asigurarea Transparenței Cheltuirii acesteia.
  În UE regulile de alocare a subvențiilor pentru partide și sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară.
  Cert este că în majoritatea cazurilor TOTALUL, prezentat în graficul de mai jos, e mai MIC de 37 de Milioane Euro/an, cât a ajuns în România in 2018!
  Cele mai sărace state din UE – Bulgaria şi România – in TOPul subventiei de la Bugetul de stat, pentru partidele politice!!!

  https://expertforum.ro/wp-content/uploads/2019/04/raport-subventii-partide.pdf

  Bataie de joc!

  G4media, va rog sa dati postarea!