G4Media.ro

Ce se întâmplă la Digi24. Cartelizarea televiziunilor de știri

Ce se întâmplă la Digi24. Cartelizarea televiziunilor de știri

Televiziunea de știri Digi24 a funcționat multă vreme ca o contrapondere necesară la Antena 3 și România TV pe piața televiziunilor de știri, oferind o alternativă rezonabilă la posturile de propagandă pură. Cu o agendă editorială corectă, conținut de bună calitate și abordări jurnalistice echilibrate, Digi24 s-a impus rapid pe nișa quality care nu generează audiențe spectaculoase, dar se adresează unui public influent.

Nu în ultimul rând, a susținut discursul pro-justiție, deși ar fi avut motive să întoarcă armele. Ceva s-a întâmplat însă în ultimele săptămâni, când a devenit tot mai vizibil că postul patronat de Zoltan Teszari a dat toate semnalele de capitulare la picioarele puterii.

Concedierea mai multor jurnaliști importanți de la Digi24, închiderea stațiilor locale, eliminarea emisiunilor specializate în investigații și dezvăluiri, decapitarea redacției site-ului, eliminarea opiniilor critice la adresa PSD-ALDE și afișarea unei atitudini mai prietenoase cu partidele lui Dragnea și Tăriceanu sunt tot atâtea fapte care însoțesc schimbarea vizibilă de discurs.

Cum se explică, totuși, acest viraj subit al postului? Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că interesele comerciale majore ale trustului, mai ales cele din domeniul telecom și energie, au determinat apropierea de putere. Licitația pentru licențele 5G va avea loc în acest an iar RCS-RDS, compania care alimentează cu câteva milioane bune anual televiziunea Digi24, va licita alături de ceilalți mari operatori de telefonie mobilă.

În această afacere, pentru extinderea rețelei de fibră optică și pentru alte aprobări, Teszari depinde de bunăvoința guvernului și a liderilor locali ai PSD. Nu poate trage fibra optică fără acordul lor, nu e clar dacă miile de km de cablu i-a tras cu toate actele în regulă și în general nu-și poate extinde compania listată la bursă fără o groază de aprobări de la stat. Televiziunea a fost bună câtă vreme n-a produs daune afacerilor principale, dar acum a devenit piatră de moară, plus un produs care înghite mulți bani și generează mai multe probleme.

În ianuarie 2019, administratorul firmei RCS/RDS, Ioan Bendei și fostul șef al Federației Române de Fotbal, Mitică Dragomir, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la câte 4 ani de închisoare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Instanţa a dispus şi o amendă penală de 1.250.000 lei pentru firma RCS/RDS.

Decizia nu e definitivă, dar condamnarea a jucat în mod cert un rol semnificativ în schimbările de discurs de la Digi24. Teszari s-a simțit probabil abandonat de sistemul care l-a ajutat să crească mare. De altfel, primele semne de capitulare le-a dat în momentul încheierii armistițiului cu postul lui Dan Voiculescu. În iunie 2018, RCS și Antena Group au anunțat semnarea unui contract prin care se sting toate litigiile, după ani lungi de războaie, în care Antena 3 s-a referit mereu la Digi24 ca la postul securiștilor și i-a ridiculizat audiența. După încheierea contractului de armistițiu, Antena 3 a început să difuzeze reclame cu RCS-RDS, iar Digi24 a promovat produsele Antena Group.

Condamnarea penală a administratului RCS a grăbit decizia postului de schimba agenda editorială iar OUG 114 l-a convins, se pare, pe Zoltan Teszari să se predea cu mâinile la ceafă. În decembrie 2018, când guvernul a adoptat așa-numita ordonanță a lăcomiei, care suprataxează cu 3% pe cifra de afaceri tocmai companiile din energie și telecom, consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, lansa torpila decisivă în direcția trustului.

„Cei doi mari jucători de pe această piață (Orange și Vodafone) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie, respectiv 9 la mie, dacă raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea, care nu aș vrea să-i dau numele, dar are și o televiziune în cadrul său (RCS&RDS/DIGI), a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005%. Mai exact 1.577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei”, a declarat Vâlcov pe 21 decembrie 2018.

Cu toate aceste lovituri încasate și cu perspectiva blocării business-ului mare, Teszari a sacrificat fără scrupule principala piedică în calea afacerilor sale: trustul de presă. Repet, cât timp a crezut că-i folosește pentru a-și potența afacerile mari, a acceptat o pierdere de câteva milioane de euro pe an pe care a privit-o ca pe o investiție. În momentul în care investiția în presă s-a dovedit însă o pierdere pe termen lung, a omorât-o în doi timpi și trei mișcări. Digi24, așa cum arată acum, nu mai este televiziune de știri, ci încă un organ de propagandă în slujba puterii, că va fi vorba de Dragnea sau Tăriceanu, vom vedea.

Am văzut acest comportament la majoritatea patronilor mari de presă români, care n-au văzut niciodată în presă o afacere în sine și nici n-au crezut în valoarea ei socială. Toți mogulii mari și mici au tratat presa și ziariștii doar ca pe un instrument pus la dispoziția puternicilor zilei, la schimb cu alte beneficii. Din acest motiv, chiar și atunci când postul a funcționat cu o agendă corectă, jurnaliștii de acolo nu s-au bucurat niciodată de o libertate absolută, ci de una condiționată de un mecanism foarte perfid de autocenzură.

O metodă eficientă de a impune autocenzura, patentată de șefii Digi24, s-a dovedit a fi încheierea de contracte pe perioadă determinată, de regulă de șase luni și prelungierea acestor contracte de maximul prevăzut de lege, adică de trei ori. Toți acești jurnaliști au știut singuri ce pot și ce nu pot să spună / scrie. Apoi, numeroasele concedieri fără nici o explicație, fără avertisment, dar simbolice în interiorul redacției, le-a tăiat multora elanul. Celor puși pe liber li s-a reproșat, de regulă, o atitudine prea agresivă cu puterea.  Cei mai mulți ziariști din trust au prins mesajul din zbor, cu câteva excepții notabile care au continuat și probabil vor continua să-și facă meseria cât or mai putea, în frunte cu Cristian Tudor Popescu.

Semnificativ este faptul că unul dintre oamenii cu putere informală de decizie administrativă și editorială în Digi24 a fost la un moment dat, prin 2013, Vasile Dîncu, un om venit din rândul politicienilor și cu puternice legături în sistem.

Cam acestea sunt datele esențiale despre cazul particular al capitulării Digi24, dar fenomenul general arată cu adevărat îngrijorător. Într-un an cu două șiruri de alegeri (europarlamentare și prezidențiale), coaliția PSD-ALDE a reușit să alinieze la picioarele sale toate televiziunile de știri.

Această subordonare cvasi-totală este fără precedent în ultimii ani. Nu s-a mai întâmplat ca absolut toată presa mare să joace după cum cântă puterea. Realitatea TV mai face doar prin emisiunea lui Rareș Bogdan figură de opozant și exprimă poziții critice prin alti câțiva jurnaliști din trust foarte buni, greu de îmblânzit, însă direcția imprimată de Gușă după întâlnirea cu Ghiță și Andronic de la Belgrad pare destul de clară.

Dezechilibrul major din piața TV se va resimiți în mare măsură și în publicațiile online. Prin majorarea subvenției de la stat, partidele au devenit mult mai bogate și au început să cumpere cu bani cash conținut editorial și ziariști la bucată și în vrac. A se vedea în acest sens dezvăluirile Newsweek și lista analiștilor și ziariștilor care au luat bani din subvențiile primite de partide.

Doar pentru europarlamentare, de pildă, PSD dispune de un buget de campanie cuprins între 6 și 8 milioane de euro (potrivit informațiilor G4Media.ro). Și celelalte partide vor încerca să influențeze conținutul publicațiilor având pe mână resurse incomparabil mai mari decât în trecut. Atenție, vorbim de bani care nu mai intră în conturile redacțiilor cu sacoșa, ci legal, pe bază de contract.

Vor fi extrem de puțini cei care-i vor refuza. Consecința: vom avea parte de și mai multă propagandă, ca și cum nu erau suficiente Antena 3, România TV și garnitura lor de trompeți din online. Asistăm, practic, la formarea celui mai mare cartel de susținere a puterii din câte a cunoscut România până azi. Doar în Ungaria vecină, premierul Viktor Orban a reușit ceva comparabil, cu diferența că oamenii lui au cumpărat la vedere aproape toată presa, nu a aliniat-o prin înțelegeri netransparente. 

Din acest motiv, sprijinirea celor câteva insule de presă independentă devine vitală pentru a nu muri sufocați într-o mare de propagandă și jumătăți de adevăr. Vorba unui ziarist bătrân, libertatea presei se termină odată cu banii. Presa independentă nu poate funcționa doar cu încurajări și vorbe frumoase.

Presa mai respiră totuși libertate prin cele câteva guri  care se încăpățânează să-și facă datoria față de public, nu față de stăpânii din afaceri sau din politică cum se întâmplă în presa controlată.

Citește și

Text publicat pe site-ul Digi24.ro de redactorul șef-adjunct, Laurențiu Mihu: Cenzura este doar vârful aisbergului/ Rolul jurnaliștilor trași pe dreapta de o putere politică sufocantă este nu de a se plânge, ci de a se replia și reacționa

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

98 comentarii

 1. Trist trist, foarte trist.
  Ce mai vedem ? Ce mai citim?
  Aș opina ca europa FM mai are o orientare anti.

  • 1. G4 iarasi dezinformeaza cu mare „arta”:

   chiar G4 a spus ca e vorba de PRELUNGIREA UNOR CONTRACTE – deci nu e vorba de CONCEDIERI

   „Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, jurnaliștii au fost anunțați, joi, că nu vor mai avea prelungite contractele pe care le au cu site-ul postului de știri începând cu data de astăzi (1 martie). Motivul invocat ar ține cont de restructurări în cadrul grupului, din motive financiare.”

   https://www.g4media.ro/dan-turturica-colaborarea-mea-cu-digi24-se-apropie-de-final-eu-unul-nu-am-de-gand-nici-sa-tac-nici-sa-ma-prefac-a-fi-neutru-azi-inseamna-sa-tii-cu-tradatorii-si-cu-agresorii-acestei-tari.html

   2. o explicatie posibila a non-combatului lui GIGI 24 este alta:

   a) finantarea lor este masiva din partea ungariei (a se citi avo)
   b) orban a facut pace cu draknea pt a lupta impreuna impotriva ue(SS)

   qed

  • Românii sunt prea proşti să voteze, deci n-au decât să mănânce dictatură pe pâine de la PSD/ALDE.

   Poporul ăsta nu merită ce a avut între 2007 şi 2017.

   Sper să muriţi de foame.

  • @x-lingi – troll kgb-ist nenorocit, nu-ti ajung vuvuzelele latrina 3 si rtv sa-ti versi minciunile si diversiunile,. Vii si pe acest site onest sa-l infestezi cu gunoaiele din mintea ta vanduta.
   Pasol na Sibir, ciorti!

  • Dragilor,
   @X-link nu poate raspunde la provocari, i-ar lua prea mult timp sa-si aranjeze replica si s-o impaneze cu link-uri si cu toate cele… A, daca ar avea de-a face cu pesedisti imbracati in camasi albe, ar putea sa incropeasca cate ceva la repezeala:
   ”1. Dragi pesedisti, credeti ca e atacul potrivit sa scriu ca G4 dezinformeaza cu mare „arta”? Din ce imi aduc aminte, The Boss Dragnea parca asa spunea…?!
   2. Daca in loc de Digi 24 aduc vorba de Gigi 24 credeti ca va aprecia careva gluma sau va spune ca e cam nesarata…?
   3. Daca nu gasesc un link la repezeala, pot folosi poze decupate din ziar…?”

  • Trebuie sa iesim la vot masiv la europarlamentare sa ia PSD-ul un scor cat mai mic. Daca nu vrem sa devenim o dictatura, trebuie sa reactionam masiv pe 26 mai.

  • @ DON QUIXOTE & SCARA….

   Nu va mai dati „vestale” cum ca G4 este campioana ADEVARULUI ABSOLUT. Va deranjeaza ca va pun oglinda in fata ca sa vedeti ca regele din spatele vostru este gol.

   nu e nimic alb / negru, totul este gri.

   cautati gri-ul cel mai apropiate de alb.

   daca nu sunteti de acord cu ce scriu, nu -mi mai cittiti postarile. E SIMPLU !

 2. Știe cineva cum merge NET-ul la UPC sau Telekom?
  Dar fibra optică sigur poate fi trasă și…jos în Iad fără să fie necesară aprobare scrisă de la Sf. Petru?

  • Eu m-am încăpăţânat să rămân la Romtelecom, ulterior Telekom, şi sunt mulţumit: în rural, în fundul României, am 6Mbps, iar în urban 20Mbps. Au fost nesimţiţi şi au eliminat complet magazinele, trecând doar pe internet. Rămân totuşi la ei, chiar dacă de la privatizarea din 2014 încă nu au trecut România pe fibră optică, aşa cum promiteau.

  • UPC este chiar OK in orase, mai ales daca poti sa obtii o fibra optica de la ei, adica sa nu ofere coaxial.
   Cititnd stirea asta, chiar am trimis un mail unui repr de la UPC sa imi faca oferta 🙂

  • Merci !
   Sa spunem ca e treaba usoara sa trag fibra optica la Poarta Iadului, dar cum sa fac la interior: sa-l rog pe @Liţa să ma cableze prin coaxial, si aşa de când a sosit in Triaj plange cat e ziulica de lunga dupa Dragnea-boss, sau mai bine sa merg pe varianta cu router wireless si sa sper ca nu am ”scapat” vreunul cu smartphone-ul la cazan…?

  • Draga Scara, pentru simpaticul lita, cred c-ar trebui sa i-l livrezi si pe draknea-boss cat mai repede, ca sa nu planga puisorul!

  • Dragnea-boss când va veni,
   Bătaie pe el în Iad va fi.
   Ce drac cu scaunul la cap
   N-ar vrea să-l fiarbă ca pe un rac..?
   Să-l fiarbă toată ziulica,
   Astfel să-i facă pe plac lui Irinuca…

  • La telekom nu stiu da’ la ups maximul e 500 si la rcs e un giga si merge bine !

  • Net-ul la Telekon e foarte ok, dar IPTV e jalnic. Si la UPC net-ul merge impecabil, dar la UPC nu prea gasesti competitii sportive importante in grila. Acum depinde si ce-ti trebuie.

  • Evident vreau să mut Drăcimea de la RDS-RCS….

 3. Ambele camufleaza adevarul si mimeaza presa onesta, Antena 3 macar are profesionisti in fake news.

  • Masculul Alfa al haitei de manipulatori mercenari de la A3 a realizat asta seara o manipulare demna de toata admiratia, pentru a-i scoate ca victime pe sotii Barsan. Asa cum unii urmaresc telenovele cu pasiune, la fel pot fi urmarite manipularile cap-coada ale haitei A3, pentru ca ei ridica manipularea la nivel de arta.

  • Or fi, dar tot la Scara-n iad ajung, si sper ca inainte de-a ateriza-n cazan, sa-si ia avant dintr-o balega imensa!

 4. Cat timp mai este invitat CTP imi este greu sa cred ca au facut pasi evidenti catre putere. Inca este plauzibila varianta in care pur si simplu au o linie de business care consuma dar nu produce. Daca nu mai este invitat CTP, care este evident un critic dur al PSD, atunci da, sunt facuti pasi catre putere pentru interese de business.

  • Probabil CTP inca mai are contract. Vedem in maxim cateva luni…

  • Rabdare, ca acum e o mica perioada de tranzitie. Te ia usor ca sa nu simti socul!

  • Trecerea se face „soft”. Acum inca ai CTP, inca mai ai referinte critice fata de PSD. Dar semnele sunt clare, Dancila, Dragnea, Firea, Iordache si compania au inceput sa aiba din ce in ce mai mult spatiu in stiri, in interviuri, cu declaratiile in burtiere. Declaratii pe care nu le comenteaza nimeni la modul critic. In cateva luni nu o sa mai recunosti postul la fata.

   Nu se putea sa treaca brusc din Digi24 in A3, ca pierdea dramatic audienta, nimeni nu mai intelegea nimic. Si, cred ca nu or sa fie niciodata ceva gen A3. E mult prea complicat, oamenii aia inghit tone de .. de ani de zile ca sa ajunga aici. O sa fie un A3 soft, in care declaratiile si spatiul o sa fie ocupat 75% de PSD si compania. O sa ai burtiere de genul „Dragnea – inca 5 ani cu Iohannis e de nesuportat” („nu noi am spus asta, am preluat declaratia lui Dragnea”) si sedinte de guvern date in direct in care isi face madam Dancila numarul de citire de pe hartiuta („sedinta guvernului e informatie de interese public”)

  • Bine punctat.CTP este un adevărat profesionist, nu se vinde nimănui.

 5. Un singur lucru nu pot face PSD sa faca viata acestui popor mai buna,oricat s-ar stradui,si sa ne cumpere voturile,oricat ar supralicita salariile sau pensiile,sunt orcum jalnici,singura solutie votul anti PSD,pana nu e prea tarziu !

  • What the actual fuck?! (pzd) Nu pot sa cumpere voturile?

   Cum sa scrii asa ceva, cand pzd pana acum doar asta a facut?! Dragnea a fost condamnat pentru asta! Exemplu recent. Si chiar daca n-ar mai face-o la urmatoarele alegeri si nu le vor mai cumpara, retine faptul ca *ei le numara*. Ce naiba sunteti atat de naivi?!

   De cand jigodiile isi fac de cap la putere, in ultimii doi ani pe net sunt aceleasi si aceleasi comentarii redundante, naive:
   – fmmdraknea mai are un pic si intra la puscarie (reality check: uite ca inca e liber, din contra, aproape si-a aranjat dosarele),
   – la alegerile urmatoare vom alege democratic (yeah, right! istoria spune altceva si perspectivele sunt si mai proaste),
   – cineva, cumva. miraculos, ne va scoate din situatia asta de rahat (iarasi o eroare grava: fara implicarea romanilor/noastra, nici dracu’ nu-i da jos pe-astia),
   – socoteli si presupuneri pana in panzele albe (eternul obicei de a presupune: daca facem/fac altii x, se intampla y) -> assumption is the mother of all fuck-ups (dar se pare ca se lipeste greu de creierul romanului)

   Pe cat de acid o fi comentariul meu, realitatea este ca suntem un popor de plangaciosi naivi, plini de frustrari si prejudecati, inclinati spre a procrastina (lenevi, daca trolii nu pricep) si a lasa pe maine ceea ce poti face azi, incapabili sa ne mobilizam pentru un set de valori vitale unei societati functionale. Acum, unii vor tinde sa o ia personal, dar nu e cazul, fiindca nu sunt vizati cat timp considera ca nu se incadreaza in profil. Da, poporul are si partile sale bune, dar sa crape piatra-n doua daca e capabil sa ridice privirea din pamant si sa spuna: de azi vreau sa fiu mai bun si vreau sa traiesc intr-o societate bazata pe valori, voi face ceva in privinta asta. Sa fac o paralela – un organism sanatos are anticorpi, izoleaza si lupta impotriva bolii. In cazul de fata, boala pzd se extinde, iar organismul (poporul) devine din ce in ce mai slabit de boala.

  • JJ, de acord cu mare parte din mesajul tau. Totusi, permite-mi sa am rezerve cel putin intr-un punct : si eu sunt unul dintre cei caruia i s-a marit salariul, si? Asta nu ma face pro-psd, ba in fapt, ma face si mai anti-psd, tocmai pentru ca acest ordinar psd-draknea-alde imi insulta inteligenta si crede ca eu sunt vreun postac de-al lui, si ma cumpara cu niste firfirei.
   In rest, vizavi de tendinta spre jelanie si plans de mila, e o scuza pentru lene. Insa romanul stie foarte bine sa munceasca si sa nu fie lenes, ca dovada sunt milioanele de romani care sunt imprastiati prin UE, si muncesc la greu si eficient. In consecinta, cand va fi sigur ca poate face asta in tara lui, cred ca se termina si cu lenea si cu plansul de mila. Iar pentru asta avem nevoie de diaspora ca sa voteze, si ca sa vina cu expertiza pe muncit eficient de prin UE. In fapt, totul sta in vot si alegeri. Iar psd-draknea-alde-udmr chiar cred ca nu mai au mult, insa pana sa dispara dracului, vor face cat mai mult rau posibil noua si tarii asteia. Daca cineva mi-ar zice ca spunand un cuvant, i-as vedea spanzurati pe acesti nemernici, crede-ma, as spune cuvantul.

  • Gabriela, sper sa am ocazia ca peste un an sa îți spun că m-am înșelat.

   Sunt absolut convins ca sunt romani muncitori, ca sunt bugetari extraordinari, fiindcă suntem diferiți ca oameni. E deranjant faptul că majoritatea (cea rămasă în țară) este pasivă la tot ce se întâmplă. Mulți se vaita la muncă, acasă despre viețile lor sau despre cum sunt nedreptățiți, însă nu fac ceva pentru a schimba lucrurile astea.
   Din cate realizez, mulți dintre cei ce comentează aici sunt oameni ce se implică (indiferent de statutul lor social) sau romani ce au emigrat deja. Plus scursurile plătite sau, și mai rău, prostite de GIO pzdalde.
   Partea proasta este ca suntem o picătură într-un ocean de nevertebrate analfabete funcțional și ignoranți.

 6. Jalnic,tragic si dramatic !!!

 7. 2005 redivivus; nu e de disperat. Păcat de cei 14-15 ani trecuți și câți or să mai fie… 30, de toți, tot s-au dus…

 8. „Un al treilea, CĂRUIA nu aș vrea să îi dau numele…”

 9. Trebuie iesit MASIV la vot de la primele alegeri. Daca la europarlamentare PSD ia un scor de cacat, Timmermans va avea un motiv foarte intemeiat sa-l excluda din familia socialistilor europeni.
  Haideti sa-l ajutam pe Frans!

  • >50% se zice ca vor vota cu PSD-ALDE + USL, ce sperante la vot mai ai atunci.
   Cu o luna doua inainte de vot vor lansa campanial micul si berica ..
   Poate niste matanii, pupari de moaste ar ajuta altceva nu cred.
   Se vede de acum dupa participarea la mitinguri .. durere in cur.

  • Diateza pasiva e de rahat!

   „Trebuie iesit” vs „trebuie sa iesim” – este vorba despre asumarea responsabilitatii prin specificarea subiectilor. Sau poate sunt prea subtil si sunt singurul deranjat de exprimarile astea vagi „trebuie sa […]”.

  • De aia mi-e teama, de durerea-n cur!

  • Marcele, rahatul realgogu e postacul gogu care s-a reinventat, dar dispare si contul asta! Faza cu durutul in …., sa i-o uram lui draknea, la Jilava!
   Fiecare sa-si ia in grija lamuritul oamenilor si explicatul, scosul babelor si mosilor la plimbare din fata latrinelor tv. Eu am 2 clase de-a XII-a care voteaza prima data in acest an, evident ca le spun si explic tot, in fapt, de-abia asteapta sa voteze. Voi merge si la celelalte 5 clase de-a XII-a din liceul meu, ca sa-i indemn sa voteze pentru ei, pentru viitorul lor, intai si intai. Mi-am mai pus in plan sa o dezvat pe mama de antena3. Am avut un succes in acest proiect, insa a inregistrat o recidiva, ceea ce arata ca latrinele astea sunt ca un drog, dau dependenta. Insa incerc in continuare.

 10. Nu știu de ce trebuie sa o dam in conspirații și să nu ne gândim la ceea ce paginademedia spune de mai multe luni: anume, că vor să transforme Digi 24 in televiziune generalistă(de aia cu pițipoance, cu concursuri, cu dansuri, cu draci-laci ) ca ProTv și Antena 1! Uitați va numai la cine au început să fie invitați sâmbătă și duminica la emisiunea celor doi, Pândaru și Negruțiu – numai actori, cântăreti, etc, nici un politician! Eu mai degrabă aș crede varianta asta, pt că e convenabila pt Teszari și ca exit din lumea televiziunile de știri(or sa zică”asta cere piața, dă-o drac’de politică”) și ca scop final al oricărei afaceri (banii – evident, cu pițipoance, cururi, țâțe vor face mai mulți)!

 11. ca in filmele cu nasi ameninta valkov in direct la tembelizoare…
  astia sunt tovarasii. cu exterminarea din anii 50, cu lovilutia, cu mineriadele. in stare de orice. de orice. bolsevicii sunt cei mai mari jefuitori si mai ales cei mai mari asasini din istorie.

 12. Scrieti ceva si despre amenintarile lui Tudorel la adresa jurnalistilor? Daca voi nu sunteti solidari intre voi in breasla, e normal sa puna astia asa repede saua pe voi… Eu in locul lor i-as fi facut ce i-au facut lui Nicolicea anul trecut cand l-au lasat sa vorbeasca singur

 13. Pai daca numa 1500 de mitici au iesit la proteste, inseamna ca restul o duc bine, asa ca meretzi dreaqu cu flaushatul vostru cu tot!

  • Adevarat! Restul „taranilor” cu buletin proaspat de Bucuresti sau cu mutatie pe adresa de Bucuresti au stat in casa sau in mall-uri.

   Subtle, enough, arrogant preak?!

  • Mitici sunt aia care nu ies la proteste, nu cei care ies! Vezi ca incurci borcanele…

  • Bay capitalistilor, nu asteptati pe aia cu buletin proaspat sa va faca protestele. Dovada ca sunteti soft e faptul ca ati ales o pe firea primarita. Asa ca flit. Sunteti soft si va meritati cozile de la metrou si mizeria de pe sosele, si lipsa unei centuri ocolitoare si alte 1000 de chestii.

  • Mai er-ule, eu in general te apreciez pe tine, insa acu ma calci pe bombeuri cu mesajele astea pe pustii! Cand dreaq pricepeti ca nu mai trebuie sa arunce nimeni pe nimeni cu rahat – ardeleni pe bucuresteni, bucuresteni pe moldoveni, si toata lumea pe olteni, cand avem o TINTA IMENSA : PSD-DRAKNEA-ALDE! Acolo aruncatul cu tot ce vrei, eu personal cu niste baligi mari d-alea altoite le-as arunca direct in muian, iar kktilor de bubos, nicolae, nicolicea, radulescu si codrin drept in gura, cu pikamaru’ le-as arunca-o!

 14. Dar acest patron de la Digi nu se gandeste ca daca pana acum a fost pe pierdere in directia asta pro psdista o sa dea faliment?

 15. Oameni de nimic. Patroni de carton pentru care milioanele de euro sunt mai scumpe decat coloana vertebrala. Afaceri care merg doar pentru ca s-au facut cu japca si nu legal si cu cap. Ca orice in Romanistan. Nu le mai ajung banii…

  • Domnule Mihai , principala trasatura a companiilor multinationale si respectiv a oamenilor de afaceri este LACOMIA .
   Ultima criza a fost generata tot de lacomia institutiilor financiare (bancare ) .

  • Așa o fi: dar, da’ tu afirmând asta, o faci pt a susține niște lacomi mai mari decât toate multinaționale: Dragnea și Valcov! Uite cine ne „apără ” pe noi de lăcomie, tocmai ei :))))))

 16. Din atricolul domnului Tapalaga , reise fara echivoc faptul ca multinationalele au platit ceva infim in raport cu cifrele de afaceri ale acestor companii , cat despre cat a platit RSC RDS , ce sa spui .
  Jaful practicat de aceste companii nu este evident pentru procurori .

  • Incoerent, ba chiar confuz pe alocuri, fara semne de punctuatie asezate unde trebuie. Bag seama din motive similare o fi dat faliment si fratiorul tau mai mare, A380…

  • vezi doar ambalajul…ca multi alti
   de curiozitate asa pt tine intereseazate cat a platit rds-rcs impozite la stat in 2017,nu doar cel pe profit…posibil sa nu stii sa citesti toata cifra nici in euro,nui nimic revino aici ca i-ti traducem noi…si tot sa nu mori prost i-ti zic eu ca rds-rcs este 100% romaneasca,indiferent de ce prostii spui tu pe aici
   de investitii sa auzit vreodata in clica aia de hoti de la voi de la psd???cu ce crezi ca au tras astia fibra in toata romania?a venit din cer?ai idee cat costa mediaconvertor de ti_l pune rds_ul moca in casa?cam cat castigi tu tot anul din postat

 17. Nu da nici un faliment!
  B1 a falimentat dupa ce a dat afara toti acei ziaristi da exceptie si a adus panarame expirate?
  Acea echipa,singura impotriva tuturor ,l-a facut presedinte pe basescu.

 18. Acum o luna (cand nu cunosteam cele spuse mai sus), i-am scris domnului Prelipceanu. Mi-am exprimat indignarea fata de atitudinea pe care a avut-o in platou, fatis partinitoare, vis a vis de invitatii sai psd- alde, in detrimentul celor din USR, PNL. Am scris ca DIGI se aseamana din ce in ce mai mult cu A3. Am observat de asemenea ca Domnul Parvulescu, din cand in cand este secondat, la intalnirea de luni, de catre o alta politoloaga, simpatica, nimic de zis, dar fara prea multa substanta. Poate ca in curand n-o sa mai avem parte nici de Domnul Parvulescu.

  Ne ramane un singur lucru: sa sponsorizam presa libera on line.

  • Ai mare dreptate!

  • Antena 3 este o pisica blanda pe langa javrele de la DIGI24. A ajuns sa-mi fie scarba de acest post TV care este de o TOXICITATE neintalnita nici la A3 in anii lor de glorie.

 19. Scuze, comentariu ce urmeaza n-are legatura cu subiectul, dar simt nevoia sa scriu undeva

  Eu nu inteleg inertia Presedintelui Iohannis. Proteste in strada de doi ani de zile, protestatari pasnici batuti de jandarmi, proteste masive ale magistratilor, proteste ale actorilor, acapararea justitiei, subminarea autoritatii Sefului Statului Major al Armatei, acapararea posturilor de televiziune pana ieri impartiale, mazilirea jurnalistilor care critica puterea, amenintari cu anchete penale pt cei ce protesteaza- vezi magistratii (maine cine urmeaza ?), critici din ce in ce mai virulente la adresa institutiilor europene, UE care spune ca Romania merge pe o cale gresita si altele. Sa nu mai vorbim de bilantul calamitos al guvernarii, pe toate planurile.

  Ce face acest presedinte, de ce nu vede realitatea ? De ce nu declanseaza alegeri anticipate ? El are o alta agenda, din pacate diferita de agenda romanilor.

  • Se pastreaza!

  • Ficusul e la incalzire sau face blat cu alde pizede.

  • Tu cu siguranta nu stii cum sunt nemtii, daca-l acuzi de blaturi pe presedinte. Cred ca a mai obosit, si noi am obosit, cine n-a obosit in tara asta, cu nenorocitii de psd-draknea-alde la putere? Voi nu vedeti ca-n fiecare zi fac 1, 2, 3 magarii, daca nu si mai multe, de nici nu stii la care sa te revolti mai intai, si toate ordinare, groase, toate grele! Sunt DIABOLICI, si-n plus mai sunt si multi, unul sobolanaste pe-o parte, altul pe alta, iar presedintele e unul singur. Cu totii am sperat ca daca incepe presedintia Cons. UE, se mai potolesc ceva, nu-si mai dau in stamba, se mai abtin nitel, dar nimic. Ba si mai rau au innebunit, pentru ca au luat-o razna total cand au vazut actiunea hotarata si incununata de succes a d-nei Kovesi, in ciuda a tot ce-au facut. Da’ stiti care-i faza? Sincera sa fiu, cred ca nu va fi uitata prea curand presedintia Romaniei, intai pentru ca vom da UE primul procuror-sef al EPPO, si-apoi asalturile absolut descreierate ale psdistilor, jocurile lor murdare si imputite AU TREZIT UE vizavi de pericolul populistilor, hotilor de fonduri UE, suveranistilor, dovada mesajul EXPLICIT al lui Macron, plus decizia fara precedent a PPE, de-a-i da afara pe victor orban cu fidesz-ul lui! Si-atunci, hai si cu Romania, Doamne!

 20. A uitat ca in 2009 si 2014 au pierdut cei care conduceau,chiar detasat ,in sondaje.

 21. este ingrozitor. fara nicio televiziune in an electoral, opozitia e pierduta, si noi toti odata cu ea

  • Laura, ce-ar fi sa va tineti firea, mai fratilor, n-am inteles, le ajunge funia la par, v-ati asteptat sa scapam de cancerul de 30 de ani usor si-n vreo 3 zile?

 22. Majoritatea alegerilor din Romania postdecembtista s-au decis in studiourile de televiziune.
  PSD face ceea ce poate ca sa se salveze: nu mai poate controla datele care vin sa descrie realitatea si atunci incearca sa controleze toate canalele prin care se difuzeaza infotmatia: de la date statistice la jurnalism, de la politici monetare si fiscale la controlul politic al justitiei. Partidul-stat in plina actiune – oricine are o alta opinie decat partidul trebuie eliminat: jurnalisti, judecatori, procurori, opozitie, protestatari, organizatii independente.
  Trebuie sa sustinem independenta jurnalistica care e la fel de importanta ca si independenta justitiei. Iar o televiziune independenta sustinuta din donatiile tespectatorilor ar fi extrem de necesara acum !

 23. Deci Tapalaga recunoaste ca sistemul „l-a ajutat pe Teszari sa ajunga mare” deci implicit a cotizat la Digi. Bravo, in sfarsit.
  Pe banii mei, mă, pe banii mei lua-v-ar dracii cu sistemul vostru cu tot, oricum anul ăsta sunteți mâncați. La sfârșitul anului nu veți mai exista.

  • Ce bani ai tai, mai javra postaca, du-te dracului cu criza ta de nervi, ca fix asta ne lipsea noua acum! Banii tai, de la porkarul-sef luati pentru postaceala din banii nostri, cara-te de-aici, hoitule scarbos!

 24. Ei și ce? Ungurul Zolika are numai de pierdut din pactul cu analfabeții..mare pagubă nu mai vrem RDS și susținem presa independentă

 25. Ieri digi24 transmitea in direct discursul lui dragnea când nici macar a3 nu o facea; deci trage la caruta lui dragnea, nu a lui tariceanu.

  • Eeee, nu i-a capturat complet, ca latrinele tv, mai au cateva insulite de independenta!

 26. Daca pleaca si Rares Bogdan de la Realitatea, nu ne ramane decat sa ascultam Europa Libera, ca pe vremea lui Ceausescu 🙂

 27. Da’ despre ,,deontologul” de la un site de sport, care o ataca voalat pe LCK, ce părere aveți ?

 28. Este , intr-adevar, o vanzoleala dubioasa la Digi 24, dar sunt cateva exagerari in articol . Nu exista termen de comparatie cu A 3. Sunt inca discursuri critice la adresa puterii, chiar la jurnalul de seara se vorbea cu virulenta despre Toader si amenintarea jurnalistilor. Sunt mereu in studio oameni din opozitie si in special de la USR. Nu exista minciuni si fake news. Ok, s-a mai indulcit tonul cu unii PSD-isti, cum a fost de exemplu cu Iordache recent. Au dat Dragnea in weekend foarte mult, dar in general merg inca pe o linie de echidistanta. Sunt singurii , poate si cu Realitatea care dau totusi protestele. Si alea din Piata Victoriei si cele ale magistratilor. Au relatat si despre actorii care s-au solidarizat, etc. Hai sa nu-i demonizam direct.

  • De acord cu ce zici. Astept sa vad, de ex., daca va interveni vreo schimbare semnificativa in discutia CTP – Prelipceanu de joi seara la ora 21,00.

 29. Datorită ungurilor România a fost nereu trasă spre dictatură..Acest neam e cam prost pe plan politic,se vede și după Ungaria zilelor noastre,și din păcate cei din Ardeal pludeaxă cu ura și visele lor de mărire împotriva românilor,și astfel spurcații de politicieni din udmr,le fac jocul acestor ticăloși din Teleorman și de unde o mai fii așa lepre..!

 30. Doua scurte opinii:
  1. Oamenii de afaceri dau comision puterii pentru a le favoriza profitul rapid. Oare de ce nu au incredere in Opozitie? Probabil ca stiu mai bine soarta viitoarelor alegeri si nu risca sa ramana fara posibiltatea “dialogului” si “conlucrarii” cu puterea.
  2. Presa in toata lumea este un instrument de propaganda si amuzament. Sunt doar cateva “insule ide informatie” dar si acelea cu accente radicale uneori. imi amintesc ca dupa alegerile din 90 o femeie inaintat in varsta dintr-un sat unde nu ajungea mare lucru de stiri si presa nu a votat cu Iliescu pentru ca era comunist. Adica votul la noi si atunci si acum este unul moral: mai bine mort decat comunist! Asta este un principiu care are foarte putin de a face cu accesul la informatie impartiala. Ca sa votezi PSD trebuie sa practici zilnic slugarncia fricoasa si bagatul in fata la coada. E o deprindere pe care nu o capeti de la TV sau din gazete. Te educa la fata locului mamaiele si portarii de spitale.

 31. De un timp, in timpul dialogurilor Domnului Prelipceanu cu diversi analisti (inclusiv CTP) ecranul e impartit in 3 cadre: cei doi protagonisti in ferestre mai inguste incadrind o fotografie epatanta a personajului politic in discutie. Asa se face ca il vedem pe Slugarel in prim plan cu drapel in spate, pe Flausat cu o privire patrunzatoare spre viitor, etc . plasati larg in centrul ecranului ca un fel de afis electoral. Discutia celor doi devine mai putin relevant sub privirea Sfinxului cu mustata.

 32. Bai dane, dar voi chiar nu mai aveti nici o logica? Ca l-a dat afara pe un incompetent si pe multi altii…inseamna ca gata se da Digi24 cu propaganda? Site-ul digi era o bataie de joc la adresa utilizatorului. De cate ori nu le-am scris si eu sa le atrag atentia ca sunt niste mizerii pe site-ul ala. Ca merge prost, ca sunt articole cretine sau chiar mincinoase. Ma mir ca a durat atat pana sa zboara individul ce se ocupa de site. Acum ii ridicati pe aici ode si vedeti in concedierea lui tot felul de povesti? Sunteti penibili. Cand a fost digi24 o unealta? Au fost mereu cei mai obiectivi din toata presa. Ma refer la televiziune, nu la mizeria de site. Probabil ca e nevoie sa taie niste costuri, ca nu poate nimeni sa tina la infinit cu bani imensi o televiziune…dar asta nu inseamna ca se dau cu cineva.
  Jenante parerile astea, dane. Jenante. Se vede ca voi nu credeti in absolut nimic si cum nu va convine ceva imediat incepeti sa aruncati cu acuzatii si tot felul de conspiratii. Credibilitate zero.

 33. Păi domnu’ Tapalagă, nu e nimic nou. Spre deosebire de A3 sau RTV(pro PSD) și Realitatea TV(anti PSD), extrem de agresivi, Digi 24 a ales o tactică mult mai perversă și subtilă(deh, școala serviciilor..). Un lucru este însă clar, toate aceste televiziuni susțin interesele unei terțe părți. Ce mai contează a cui parte?! Scopul a fost și va rămâne unul strict financiar. Deontologie jurnalistică?! ? Ce e aia?!? Sub scuza „suntem profesioniști, muncim pe bani”, prostituția în această meserie a devenit un modus vivendi.

 34. Mulțumim, Dan Tăpălagă, pentru că încă mai avem o fărâmă de presă liberă. Dar e foarte trist compromisul pe care patronul Digi și patronii în general înțeleg să-l facă, gândindu-se numai la succesul financiar al afacerii. Mai corect ar fi ca, în cazul ăsta, să închidă cu totul televiziunea ori să o facă generalistă și să nu mai comenteze politic deloc, decât să susțină o putere coruptă.
  Mă bucur că voi încă luptați, îmi dau seama că aveți nevoie de fonduri ca să supraviețuiți și sper să fie destui care să înțeleagă asta și să vă sprijine.

 35. Intrebare, nu e legata de digi dar de europarlamentare. stie cineva daca pot sa votez la Consulat/Ambasada din afara UE sau trebuie sa vin acasa ? Nu am gasit nimic pe internet. Nu de alta, dar sa stiu cum imi planific vacanta in Romania. Thx

 36. mi-as dori ca toti acesti ziaristi sa o puna de o televiziune, sa fie toti actionari, vor avea liberate maxima de exprimare, avem nevoie de o televiziune anti-sistemul-corupt.
  As dona bani lunar, asa cum am donat pana acum si pentru alte cauze.

 37. Nu este vorba despre cartelizare. Programele trustului Antena Group au ieşit din must carry. Automat asta înseamnă că se dau bani pentru preluarea lor. O dată ce dai bani pe un produs al unui trust TV, te asiguri şi că acesta nu mai duce campanii de denigrare (cum făcea în trecut – A3). Bagi şi ceva publicitate… că de… e banu’ tău. Este probabil un acord în care pe lângă partea de bază cu preluarea posturilor tv… îşi asigură nițel şi spatele (imaginea şi practic produsele pe care le are pe piață cablistul).
  Este o judecată logică, cu considerente pur comerciale.

 38. O fi n-o fi ce scrie aici…
  DAR… Dar mai trebuie și să înțelegem că oricine ar fi patronul ăla de trust de presă, nu bagă bani fără nici un gând ca activitatea să devină rentabilă. Să bage cineva milioane de euro într-o redacție, redacția să nu se ridice, măcar, pe picioarele ei și după aceea să strigăm „cenzura presei, interese” mi se pare un pic pripit.
  Nici un om de afaceri nu este dator să sponsorizeze, la infinit, o activitate a unor „vedete” care nu găsesc drumul spre profit.

  • DIn pacate drumul spre [profit trece prin interesele financiar-economice ale altora, care nu au neaparat aceleasi opinii cu trustul in cauza. Si mai trece prin…nenumarate compromisuri, inclusiv politice.

 39. Apreciez multe din cele scrise mai sus, atât textul principal cât și o mare parte din comentarii. Le neglijez pe cele ale postacilor ciumei roșii, care sunt atât de evidente în conținut, încât nu merită să le analizăm.
  Da vreau să laud fără reținere textele d-nei Constantinescu, corecte în proporție de 95 %, iar un mare atu al lor este excelenta corectitudine gramaticală și stilistică, care cam lipsesc uneori la alții…

 40. Comparativ cu ceea ce în America se numește non-Fox media (culmea! taman sursele îndrăgite de G4) televiziunile din România (cine vă pune să vă uitați la ele sau să lucrați acolo??!!??) sunt niște iepurași albi inofensivi.

 41. Televizorul e arma nr. 1 a romanilor. Nimeni nu mai citeste, toata lumea e hopnotizata de tv asa ca PSD-ul are numai de castigat. Romanii inca n.au invatat sa fie atenti la o informatie, sa o verifice in mai multe surse eventual, si apoi sa o treaca prin filtrul propriu pana sa isi formeze o parere. Pur si simplu TV-ul e unica sursa corecta a informațiilor si cel mai bine prinde senzationalul, ca trebuie sa apara ceva care sa alunge plictiseala si mizeria din propriile vieti. Dan Diaconescu a cimentat aceasta metoda de manipulare prin viralizarea senzationalului. Eu nu inteleg cum oamen ca Gadea pun capul pe perna linistiti si pot sa doarma stiind ca distrug sute de mii de vieti prin propriile actiuni.

 42. Ma tem ca toate stirile care curg in aceeasi directie (si vin pe flux din aceeasi directie) confirma un vechi „proverb” care spune ca orice persoana (persoane) are uin pret, nu conteaza cat de mare! Personal, cred ca exista un foarte mic procent de persoane (in Romania cel putin) care nu pot fi cumparate, indiferent ce li se ofera. Din pacvate, mult prea putini oameni potn rezista tentatie de a se vinde pentru un pumn de bani (nu neaparat dolari…).

 43. Să nu uităm că s-a vehiculat informația cum că fondurile care dețin pilonul II, sunt acționari ai conglomeratului RDS-RCS. Nu ar fi natural, că PSD să acționeze prin pârghia asta, de vreme ce practic cu o OUG îi scoate din joc peste noapte? În primul rând (în caracteristicul stil mafiot), le cere o dovadă de loialitate, forțându-i să negocieze o politică mai soft … Poate e un scenariu SF, dar nu neapărat improbabil. Poate fondurile comandau la Digi 24 politica editorială anti PSD, iar acum sunt obligați să inverseze procesul, pentru a supraviețui

 44. Când CTP-ul nu va mai apare nici măcar fulgurant,darămite în emisiunea de joia seara,orele 21:00,va fi clar că Teszari a devenit omul lui Liviu Dragnea.
  În rest,rămâne cum am stabilit:trebuie să ieșim la vot masiv,la absolut toate rundele electorale și trebuie să scoatem complet din parlament partidele bătrâne,înțesate de indivizi nărăviți la fraudă,minciună și furt.
  O spune și o crede o pensionară care însă nu vrea să-și trăiască ultimii ani de viață pe model ruso-asiatic,i-au fost de-ajuns primii 30 de ani de viață de-asta.

 45. Este complet fals ce spuneti. Sper ca va urma un artciol cu scuze.

 46. Și totuși …o întrebare de bun simț economic: dacă aceste decizii au la bază principiul economic al unei afaceri? E posibil ca aici să apară și coada politicului..dar hai să analizăm afacerea în sine: cât producea televiziunea Digi 24 și ce costuri de funcționare are și cât producea digi24.ro și ce costuri implică? După ce aflăm aceste cifre putem continua această discuție……

 47. Găsesc interesant articolul dumneavoastră.

 48. Apropo de televiziuni aservite, cred că se acordă credit în exces ideii că electoratul poate fi influențat prin intermediul presei.

 49. Poate o sa intelegeti candva istoria acestui neam…2000 de ani de intuneric

 50. Foarte adevarat, multumesc pentru articol.
  Intradevar digi24 face propaganda cui da mai mult in detrimentul celor care au deptul la o informare reala.
  Cum poti sa-ti vinzi semenii?