G4Media.ro

Text publicat pe site-ul Digi24.ro de redactorul șef-adjunct, Laurențiu Mihu: Cenzura este…

Text publicat pe site-ul Digi24.ro de redactorul șef-adjunct, Laurențiu Mihu: Cenzura este doar vârful aisbergului/ Rolul jurnaliștilor trași pe dreapta de o putere politică sufocantă este nu de a se plânge, ci de a se replia și reacționa

Redactorul șef-adjunct al site-ului Digi24, Laurențiu Mihu, care a fost concediat la sfârșitul săptămânii trecute împreună cu redactorul șef, Dan Turturică și alți doi jurnaliști, publică luni unul dintre ultimele sale texte pentru Digi, intitulat ”Cenzura este doar vârful aisbergului”. ”La fel cum rolul jurnaliștilor trași pe dreapta de o putere politică sufocantă este nu de a se plânge, ci de a se replia și reacționa, la fel și rolul societății civile și al companiilor din mediul privat este de a-și uni forțele și a rezista. Factura inacțiunii va fi mai mult decât împovărătoare și, după cum bine cred că știm cu toții, nu va fi loc pentru toată lumea să își rezolve problema părăsind această țară.”, scrie Mihu la finalul textului său.

Redăm mai jos integral textul semnat de Laurențiu Mihu:

”Între o presă ce tinde să fie acaparată de consultanți și un mediu de afaceri vânat de politruci, România tinde să se îndepărteze de valorile europene pentru a cădea în prăpastia săpată cu răbdare de fratele cel mare de la Est. Cei ce conduc țara în această direcție pot avea în final succes cu o singură condiție: cedarea fără luptă a celor care vor avea cel mai mult de pierdut. E cineva pregătit pentru un asemenea deznodământ?

„Știu că cei care semnează pe ștatul de plată al statului paralel vor merge până în pânzele albe pentru a nega evidențele. Vor spune că nu există statul paralel, că în România drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate la virgulă și că toate dezvăluirile din presă sunt excepții ce trebuie ignorate. Este ceea ce face UM Digi 24, unde nu am auzit un cuvânt despre abuzurile la care sunt victime cetățenii. Adevărul nu poate fi însă negat la nesfârșit. Mai mult, sper că enunțând aceste adevăruri, în mod repetat, în spațiul public voi contribui la demascarea manipulării la care sunt supuși cei care aparțin unei minorități și care aleg să iasă în stradă pentru a proteja, fără voie, sistemul paralel”, scria acum un an Călin Popescu Tăriceanu.

Probabil singurul capitol la care s-a ţinut de cuvânt, Tăriceanu a mers tot înainte cu „demascarea manipulării” precum soldatul sovietic în alte vremuri, „enunţând aceste adevăruri, în mod repetat”, întocmai cum a promis.

Tributar unui discurs de anii ’50, o perioadă altminteri atât de violent și repetat invocată de acest activist roșu cu papion de liberal, verbul lui Tăriceanu își găsește, pas cu pas, transpunerea în realitatea de zi cu zi.

Iar aici nu mai e vorba doar de loviturile pe care puterea politică le dă presei nealiniate și cărora enunțurile precum cele lansate de oameni ca Tăriceanu și Dragnea le oferă fundamentele filosofice și de legitimare.

Sigur că atacurile concertate și mai puțin cunoscute publicului larg la adresa presei pro-occidentale aduc un deserviciu uriaș societății în ansamblu, dar realitatea cotidiană este o țesătură mai complexă.

Din această țesătură mereu fragilă, două elemente sunt azi la fel de vulnerabile că presa incomodă: companiile din mediul privat (de la cele mici și mijlocii la multinaționale) și organizațiile non-guvernamentale.

Drama cea mare, așa cum o relevă nu doar intervențiile brutale ale lui Tăriceanu, ci și cele ale lui Liviu Dragnea (vezi chiar ultimul discurs al liderului PSD), este că ambele sectoare vor trebui să facă în curând alegeri pentru care nu sunt pregătite și care, indiferent de direcția în care vor fi asumate, le vor produce costuri uriașe; financiare sau de credibilitate, ori și de un fel, și de celălalt (acesta fiind scenariul cel mai plauzibil).

Vom reacţiona sau nu? Căci maşina a luat-o deja la vale.

Prin intermediul lui Petre Daea, un politruc care şi-a construit cariera în Epoca de Aur, a continuat-o sub Năstase şi şi-o desăvârşeşte sub Dragnea şi Tăriceanu, guvernarea PSD-ALDE a început resuscitarea Alimentarei şi a Aprozarului, două fosile prin care dictatura, nu mai departe de acum trei decenii, exercita un control total asupra burţilor a 23 de milioane de români.

Prin primarul general Gabriela Firea, Bucureştiul este transformat, uşor-uşor, într-un adevărat Phenian. Mediul privat este alungat din universul administraţiei publice, iar concurenţa exilată, ceea ce pentru contribuabilii din Capitală se va traduce, natural, printr-o degradare fără precedent a calităţii serviciilor. În timp ce în marile municipii din Transilvania descentralizarea, atragerea de fonduri europene, dezbaterea publică şi inovarea au devenit elementele definitorii ale politicilor duse de administraţiile locale, la Bucureşti trăim reversul, tăvălugul etatist manifestându-se în toată splendoarea prin înfiinţarea de companii publice controlate politic (entităţi perfect ilegale, după cum s-a demonstrat recent).

În fine, proiectul putinist, avansat de Dragnea şi sprijinit de Tăriceanu, de zdrobire a ONG-urilor merge în linie dreaptă. Chiar dacă, sub presiuni de moment, s-au făcut uneori paşi tactici înapoi, ori a fost trasă o perioadă cortina tăcerii asupra subiectului, începând cu toamna lui 2018 tema a revenit energic în actualitate.

Şi nu este greu de imaginat că, pe măsură ce bate gongul electoral, virulenţa cu care această temă va fi împinsă în faţă va cunoaşte un vârf pe care nu-l putem anticipa decât dacă recitim discursul lui Dragnea din weekend şi aruncăm un ochi la ceea ce s-a întâmplat în Rusia lui Vladimir Putin. Unde, apropos, lucrurile au luat-o cu adevărat razna, din perspectiva înăspririi legislaţiei privind ONG-urile şi partidele de opoziţie, tot după un mare protest, cel din Piaţa Bolotnaia, din Moscova, de acum aproximativ şapte ani. Momentul lui Dragnea şi Tăriceanu s-a numit „Piaţa Victoriei, 10 august” şi, din câte se pare, şi-au găsit imediat sursa de inspiraţie pentru a trece la represalii de substanţă.

România arată prost în martie 2019, la capătul a doi ani și două luni de guvernare anti-națională și anti-occidentală, țara cunoscând azi punctul cel mai de jos de la perioada Năstase încoace.

În acele vremuri, România încă nu avea nimic construit diferit de ceea ce moștenise de la epoca Ceaușescu, însă avea perspectiva europeană și euroatlantică. A contat enorm existența acelei perspective, căci ea a fost până la urmă motorul construcțiilor ce au urmat, în materie de instituții democratice și aspirații de zi cu zi.

Azi, în schimb, România are (încă) la dispoziție construcția, adică ceea ce s-a realizat în perioada 2005-2016 (sigur, cu tot mai multe frâne începând cu 2012). Dar la nivelul elitei a dispărut însă perspectiva europeană și euroatlantică, dar a apărut cea de tip Putin-Erdogan.

Perspectiva europeană și euroatlantică încă se manifestă la nivelul publicului larg și al societății civile, dar în lipsa unei implicări pe măsura provocărilor riscul ca ea să devină irelevantă e uriaș.

La fel cum rolul jurnaliștilor trași pe dreapta de o putere politică sufocantă este nu de a se plânge, ci de a se replia și reacționa, la fel și rolul societății civile și al companiilor din mediul privat este de a-și uni forțele și a rezista.

Factura inacțiunii va fi mai mult decât împovărătoare și, după cum bine cred că știm cu toții, nu va fi loc pentru toată lumea să își rezolve problema părăsind această țară.

Să ne revedem cu bine!”

Text publicat pe site-ul Digi24.ro

Context.

Redactorul șef al site-ului Digi24.ro, Dan Turturică, a anunțat, vineri, într-o postare pe Facebook că în curând va înceta colaborarea cu Digi24. Turturică nu explică motivele despărțirii de site, însă din postare rezultă că este vorba de politica editorială a Digi24 care a eliminat în ultima perioadă tonul critic din emisiuni. ”Eu unul nu am de gând nici să tac, nici să mă prefac. Nu am făcut-o în cei 30 de ani de când sunt jurnalist, nu am s-o fac nici de acum încolo. Mai mult ca oricând, a fi neutru azi înseamnă să ții cu trădătorii și cu agresorii acestei țări”, scrie Dan Turturică la finalul postării.

De notat că în ultima perioadă reprezentanții PSD-ALDE sunt tot mai des tratați de pe poziții necritice în emisiunile Digi24.ro.

Paginademedia.ro a scris că Postul de știri Digi 24, care trece prin schimbări importante la nivel de resurse umane, ar pregăti modificări majore și la nivelul conținutului televiziunii, urmând să aibă un profil mai apropiat de o televiziune generalistă. Robert Găinescu, adus din Pro TV pe poziția de director al Digi 24, a fost trecut pe o altă poziție și au fost desființate stațiile locale Digi 24.

Totodată, cea mai mare parte a contractelor pe perioadă determinată nu au mai fost prelungite. Moderatori cunoscuți ai postului ca Tudor Mușat sau Adriana Nedelea au anunțat că au încetat colaborarea cu Digi24.ro.

În plus, postul a decis să renunțe la „România furată”, seria de investigații lansată de post în urmă cu cinci ani.

Seria de investigații România furată era coordonată de jurnalista Oana Despa din anul 2014. Programul a fost gândit ca o serie de investigații despre devalizarea unor companii de stat precum Siderca, Bancorex, Loteria, Tractorul Brașov, Serele Codlea, Sidex sau ICA.

Sursa Foto: Facebook

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. Nu mai exista nicio televiziune care sa critice PSD. Realitatea si Digi…au inchinat steagurile maretului sultan

  • Imi pare rau ptr Digi… o sa urmaresc cu atentie cum si daca se schimba. Dar referitor la Realitatea, parerea mea este ca acest post este unul al baietzilor veseli din Secu’, aripa trans-atlantica :).

  • Ar fi totusi ceva de spus, inca nu sunt capturate total Digi24 si Realitatea tv, mai au oaze de jurnalism independent si una si alta. Bineinteles, aceste oaze sunt legate de oameni, de cativa jurnalisi : Prelipceanu, CTP, Rares Bogdan, Marinela Mititelu.

 2. mai da-le dreacu de ONG-uri, ca suntem tara ONG-urilor. Sute de mii de taietori de frunza la caini pe bani publici in aceste ONG-uri.

  • Este ca petreci mult timp pe haznaua3?

  • @gogu
   Băi pl, marș la muncă și nu mai pierde timpul pe banii mei! Trol bugetar plin de rahat.

  • Gogule ce troll infect esti. De unde ajunt bani publici la ONG frm de maimuta rusa?

 3. Avem un grup de inculti care se joaca cu bugetul tarii. Avem un mesaj vociferat pe unde se poate privind „neamesteul in treburile interne”. Avem jurnalisti trasi pe dreapta pentru ca au calcat gresit fata de tovarasul sau tovarasa…. Avem securitatea atit de omniprezenta si justitie separata pentru cei din CEPEX si restul fraierilor. 30 de ani in care nu la comunism ne-am intors ci la ceea ce a fost gel mai gresit in comunism.

  • Comunismul e TOT gresit, nu exista parti mai bune si parti mai proaste in comunism. Asta sa fie clar oricui.

 4. Fiecare terchea-berchea e ong-ist in Romania. Cei care o freaca prin piata sunt toti ong-isti, n-au job, n-au nimic, in schimb au ONG in care stau pe banii mei.

  • Aplicam aceeasi regula si cu asistati sociali?

  • @gogu care banii tai, bai, pulifrici? banii de asistat social? nu v-ar fi rusine…

  • Sunt destui cetateni, aka populime, cam 50% din alegatori,dupa ultimul sondaj ( PSD-ALDE + Ponta + minoritati) – care cred in ce zic unii ca tine.
   Pntru tine, motherfucker, eu unul cotizez periodic la mai multe ONGuri .

   fmm PSD-ALDE si indivilor ca tine

 5. Dragnea – Orban – Teszari?

  • Nu cred…ca sa intelegi mai bine uitate pe bursa la ultimele 6 luni la actiunile digi…cu toate ca exercitiul financiar al companiei este pozitiv fata de anul precedent…mare parte dat ora de atacurile lui valcov,ordonanta,controale zilnice…intelegi ideea

 6. Cap de creta, ONG nu inseamna OZN. Ca nici nu stii ce face un ONG si cum se finanteaza.
  Sta pe banii tai, bai tartane? „Sta” pe banul celui care doneaza. Care ONG te incurca? Ala care are grija de caini, de batrani, de paduri, de pasari, de justitie, de lupta impotriva minciunilor?

  • ONG-urile sunt finantate si din fonduri publice, vită, dar stai linistit ca nu ma astept de la unul de teapa ta sa stie asta.

  • Ia intereseaza-te tu cum sunt finantate ong-urile, inteligentule….

  • ba vita suprema, cat la suta din veniturile unui ONG reprezinta granturi sau subventii de la stat? si stii ca majoritatea ONG-urilor care iau bani de la stat sunt cele din sport si educatie? si ca in general acestea sunt facute tot de rude al bugetarilor, gen sotie de ministru care organizeaza concursuri scolare?
   avand in vedere subiectul articolului nu cred ca astfel de ONG-uri de te dereanjeaza pe tine, ci alea ca primesc bani de la mine si la altii ca sa poate scrie pe pixurui ” M**e PSD”

  • Postace gogu, acu ti-ai dat foc la valiza, nene! Cara-ti hoitul urat mirositor de pe G4 Media, decat firfirei din postaceala, de te-njura toata lumea, mai bine o munca cinstita, bai prapaditule!

 7. Era o chestiune de timp până când Digi 24, lovită la temelie încă de când și-a lansat acțiunile pe Bursă până ce au scăzut aproape la jumătate, să sucombe. E o societate comercială întâi de toate, care dorește profit sau care chiar trebuie să facă profit ca să nu moară. Poate că și-a ales să critice puterea actuală doar pentru că era o nișă neacoperită și profitabilă, ca atare. Nu a făcut-o din motive morale, se pare.
  Deplâng soarta jurnaliștilor care cred în misiunea lor și care au fost nevoiți, în ultimii ani, să se tot mute de la un ziar la altul, ca vocea lor să continue să se audă.
  După ce persoane obscure au reușit să strice România liberă, reușesc acum, iată, să pună cu botul pe labe și Digi 24.
  Jurnalismul independent nu are șanse în fața oportuniștilor care acceptă să se prostitueze pentru salarii grase. Independența jurnalismului ar trebui să fie garantată prin lege, iar statutul jurnaliștilor să fie unul special, în așa fel încât să nu li se poată dicta ce să scrie ori să nu scrie. Opiniile să fie cu adevărat ale lor și să fie considerată corupție orice acceptare a ingerințelor patronului sau a persoanelor interesate în articolele scrise de ei.

 8. Când văd comentarii ca ale lui Gogu aici prezent…
  România nu mai are lecuire.
  Ca să edificăm un stat european civilizat,trebuiesc cetățeni european civilizați.ori noi…vai și amar!
  Ne dăm atotștiutori,atotpricepuți,dar suntem niște habarniști îngrămădiți în colțul nostru de mlaștină ruso-asiatică.

  • Maria, eu te rog sa-ti tii firea, gogu e un postac de kkt, care taxeaza la mesaj scarbos! Daca tu devii depresiva si-ti pierzi increderea si speranta, atunci javrele astea postace si ordinare, de tip psd-draknea-alde, castiga! Vrei sa castige kkti astia, sau oamenii cinstiti, NOI???
   Asa incat, te rog sa-ti tii firea, sa-i salti niste dumnezei javrei de gogu si draknea, si sa-ti revii, pentru ca mai avem multe de facut!

 9. Bah! Adica Laurentiu Mihu a fost concediat de Digi24 saptamana trecuta si el posteaza pe situl Digi24, azi 4 martie?! Cum asa? Bravo Mihule! Da-le’n gura! Presa libera mai exista. G4 Media, Recorder, Rise Project, Newsweek si alti cativa.

 10. Deci, intelegem ca serialul „Romania furata” se ocupa de jafurile masive la care au fost supuse fostele intreprinderi de stat. Nimic rau in asta, din contra, dar de ce nu s-a ocupat si de jafurile masive la care au fost supusi sute de mii de cetateni private, cei care inca mai au de primit inapoi retrocedarile (un fel de pleonasm, dar intelegem despre ce este vorba). Daca cei (fosti) de la Digi24 vor sa prevaleze dreptatea, atunci ar ridica si aceasta problema, nu numai a jafului de la stat.
  Si, aici, dl. Mihu ne cam baga in ceata: la care stat paralel se refera? Pentru ca fiind paralel, inseamna ca exista doua state, paralele unul cu celalalt. Si, evident, romanii de rind se afla intre aceste doua state cracanate in paralel. Si, sa nu ne ambalam prea tare despre ONGuri… Ele sint, in majoritate, creatia unuia sau altuia dintre cele doua state paralele…

  • Care stat paralel? Faci pe inocentul colega?! Statul paralel al coruptilor si al hotilor! Statul ala care functioneaza dupa alte principii si legi, altele decat Constitutia tarii. Statul paralel este dragnea si tariceanu si voiculescu, psd si alde si udmr si satelitii lor. Ala este statul paralel care capuseaza statul de drept, statul roman al oamenilor onesti si cu bun simt. Al oamenilor care muncesc si nu fura. Capisci?

  • Daca ati fi citit textul asa cum trebuia, ati fi vazut ca referirea la statul paralel ii apartinea lui Tariceanu, nicdecum d-lui Mihu . Problema este ca jurnalisti pregatiti si indrazneti, care au incercat sa spuna pe nume lucrurilor care se petrec in momentul de fata in Romania, sunt dati la o parte.

  • Si-a ales nume ”plesoianu”, la ce te asteptai?

 11. trista situatie

 12. PSD trebuie excretat din politica românească, PSD e doar un grup infracţional organizat.

  • Da dar.. ce facem cu populimea care sustine hotii, sau cu cei care au durere in cur de „politica” , aka indiferenti.
   Tara asta e pierduta, scapa cine poate , cine fuge mai tare …

  • De exemplu, putem sa dam raport trompetei ”populimii” aleia care sustine hotii! Ca vorbisi de fuga, ia sterge-o tu de-aci, postac infect!

 13. Poate își făceau bine treaba de opoziție politica, mai bine decât pnl de exemplu, dar când la capitolul produs jurnalistic, la un post de televiziune comercial, ești sub Disney Channel, ce pretenții sa mai ai.. Nu e logic sa ii dea afara?

  • Mai cristi, nu-ti mai bate tu capul cu una si-alta, du-te mai bine si serveste o portie de antena3, ca ea le stie asa bine pe toate!

 14. Digi are probleme financiare. În audiențe aproape nu există, că deh, proști dar mulți,…se uită în altă parte. DAR…atât timp cât Prelipceanu își face treaba în continuare-și eu asta văd de când îmi pun problema să analizez vreo schimbare- iar Alice Iacobescu e la fel de verticală și combativă și practică un jurnalism de calitate, n-am motive de îngrijorare.

  Poate e vorba doar despre reorganizare și adaptare dpdv financiar.

  P.S. Da, mă enervează de mult că sunt prea profesioniști și echilibrați în emisiunile în care invită din toate partidele, inclusiv PSD, dar asta nu înseamnă că sunt vânduți. Cel puțin, nu încă…
  P.P.S. Când a fost penibila Zoană la Prelipceanu, alături de Iulia Scântei de la PNL, chiar n-a avut spor pesedista să-și turuie textele ei de rahat. I-a făcut față foarte bine Prelipceanu.

 15. Razboi civil analfabeții comuniști versus hipsterii democrați. Cenzurați tot și puneți românii să facă copii. Jos soros și liberalismul noi vrem să fim inculți că rușii

 16. Câțiva caca mama au fost dați afară pentru că erau niște pierde vară. Lupta pentru înlăturarea PSD din viața noastră pentru totdeauna continuă cu Digi ca vârf de lance

  • Cand voi vedea PSD , Pro Romania si ALDE ca dispar la wc-ul istoriei, eu voi fi primul care va argumenta ca avem nevoie de social democratie in viata politica. DAR social democratie de tip nordic, nu pomeni latino – balcanice. Asta ar insemna ca banii pentru protectia sociala sa vina din investitii publice si private, sectorul economic privat fiind motorul economiei nationale.
   Dar atat timp cat ciumpalaci ca tine vor exista in numar atat de mare, tot voi veti castiga.
   dar stii ce? daca la alegeri castiga tot clica de hoti…in maxim un an de zile pleaca toti din tara care s-au saturat de voi. Ramaneti sa va furati intre voi si sa-i platiti pe pensionari si asistati social. Bine..lumea o sa plece cat timp o sa mai lase Dragnea granitele deschise

 17. „UM Digi 24” – ba, parcă esti Cristoiu! Poate l-au concediat de prost și noi punem pe aici botul! Asta este stilul Digi, încearcă să fie imparțiali până la exasperare, ce dracu sa faci?! Nu cred că au fost vreodată pro sau contra ceva, sunt doar imparțiali și așa le iese!

  • Impartiali pe dreaq, trebuie ca nu-i urmaresti frecvent, pentru ca altfel ai fi vazut derapajele, au aparut cam de-o luna, de cand i-a incetat contractul lui Tudor Musat si-au sistat colaborarea cu inca doua jurnaliste!

 18. Nu numai PSD . Avem o alianță a familiilor mafiote . PSD alde UDMR
  Aceste și au creat propriul stat Statul Mafiot
  In care toate locurile sunt ocupate de membrii familiilor lor și de slugi credincioase .

 19. ne intoarcem la vocea americii si europa libera, ca pe vremuri… 🙁