G4Media.ro

Newsweek.ro: Caracatița „jurnaliștilor” și „analiștilor” plătiți de PSD cu 10 milioane de…

Newsweek.ro: Caracatița „jurnaliștilor” și „analiștilor” plătiți de PSD cu 10 milioane de lei din bani publici/ Doru Bușcu, acuzat că ia între 16.000 și 52.000 de euro lunar de la partidul lui Dragnea prin intermediari/ Bușcu spune că sunt contracte comerciale și că nu susține PSD

Newsweek România publică, vineri, sumele pe care le-ar fi încasat mai mulți ziariști, analiști și sociologi de la PSD din banii încasați de partid la stat drept subvenție. În fruntea listei figurează ziaristul Doru Bușcu, de la Cațavencii, cu cele mai mari sume, despre care jurnaliștii de la Newsweek susțin că le-ar fi încasat de la PSD prin intermediul unor firme de consultanță. Doru Bușcu neagă însă și susține că e vorba despre simple contracte comerciale și că nu susține partidul lui Dragnea, deși în spațiul public mai multe voci susțin acest lucru. ”Dacă găsiți o singură propoziție de susținere, atunci, da! Poate că oamenii sunt masochiști, să își dorească să fie criticați, și pentru lucrul ăsta să facă contracte”, a declarat Bușcu.

Redăm mai jos un fragment relevant din ancheta Newsweek.ro

„Cațavencul”, campion la contracte de consultanță. Pe primul loc la capitolul „încasări de la PSD” stă Doru Bușcu, consultantul cel mai intim al lui Dragnea. În timpul liber, el se dă și editorialist la gazeta de satiră „Cațavencii”. Însă banii serioși, pentru vila din Dorobanți și mașinile de lux, nu vin din leafa de „jurnalist”, ci din plata serviciilor de consultanță prestate pentru PSD.

Antrenat în „afaceri” de Sorin Ovidiu Vîntu, Doruleț, cum îl alinta fostul lui mogul, deține două firme: Lafix Media SRL și Mediadraft SRL. Prima funcționează de ani buni, a doua a fost înființată în primăvara acestui an. În Lafix Media SRL, Bușcu deține părți sociale împreună cu soția (el are 80%), în vreme ce Mediadraft SRL este integral a lui.

Singurele surse de venituri ale celor două firme sunt contractele încheiate cu alte două firme: Kirchhoff Consult SRL, deținută de Horia Mihălcescu (până de curând, șeful comunicării lui Dragnea și soțul unei deputate PSD) și International Brand Consultants SRL, controlată de apropiați ai fostului ministru Vasile Dîncu.

Între 17.000 și 52.000 de euro lunar pentru Bușcu. Din iulie 2016 și până în prezent, PSD a virat în contul Kirchhoff Consult SRL suma totală de 1.557.067 lei, echivalentul a 338.000 de euro. La rândul său, firma lui

Doru Bușcu, Lafix Media SRL, a încasat de la firma lui Mihălcescu peste 2 milioane de lei, echivalentul a 440.000 de euro. În medie, asta înseamnă 17.000 de euro pe lună, adică aproape 600 de euro pe zi pentru „cațavencul” lui Dragnea.

De ce ar plăti o firmă de consultanță politică 17.000 de euro lunar către firma unui jurnalist? Mihălcescu, personal, nu are nevoie de nici un fel de serviciu de la Bușcu. Dragnea, însă, are.

Între octombrie 2017 și aprilie 2018, același „jurnalist” a mai primit de la Kirkhhoff Consult SRL un mizilic de 73.785 de lei, dar pe cealaltă firmă, Mediadraft SRL.

Publicitate electorală

Pe aceeași firmă, în ultimele șase luni ale acestui an, a mai primit încă 1.139.632 de lei, adică aproape 250.000 de euro, de la International Brand Consultants SRL, controlată de apropiații lui Dîncu. Adică peste 35.000 de euro pe lună.

Practic, timp de o jumătate de an, Bușcu a încasat, lunar, 17.000 de euro pe o firmă și 35.000 de euro pe alta. Un total, deci, de 52.000 de euro pe lună. O sumă care poate părea exorbitantă, dar, ce-i drept, a fost un an greu pentru Dragnea și consultanții lui.
Bilanțurile firmelor lui Bușcu arată că, de fapt, toate încasările sunt din banii proveniți de la PSD. Sau, cu alte cuvinte, Bușcu face bani doar cu partidul de guvernământ!

 • Pentru Newsweek România, însă, Bușcu are altă variantă: „Am contracte cu firmele astea. Am contracte vechi cu firmele astea. Nu am nici o legătură cu alte contracte. Vedeți voi pe undeva că eu susțin poziția PSD? Păi, firma cu care lucrez eu (Kirchhoff – n.r.) are clienți comerciali. Contractele noastre sunt pe clienți comerciali. Nu e treaba voastră care este obiectul acestor contracte. Sunt contracte care presupun activități de publicitate și asta e. Mihălcescu este căsătorit cu Carmen Mihălcescu care a fost în tabăra puciștilor. Adică, sunt niște lucruri la care, dacă vă uitați, o să vedeți că lucrurile stau invers. Atenție la raportul dintre lucruri. Există contracte comerciale și opțiuni politice. Sunt lucruri diferite. Există un istoric al relațiilor mele cu firma Kirchhoff destul de vechi care nu are legătură cu PSD. Eu știu că de multă vreme toată lumea spune că îi ajut (pe pesediști – n.r.) dar, dacă ne uităm pe ceea ce este în spațiul public, lucrurile stau exact invers. Dacă găsiți o singură propoziție de susținere, atunci, da! Poate că oamenii sunt masochiști, să își dorească să fie criticați, și pentru lucrul ăsta să facă contracte.”

Umbra lui Dîncu. La PSD. Cea de-a doua sursă generoasă de venit pentru Bușcu, firma International Brand Consultants SRL, a încasat de la PSD, în perioada mai-octombrie 2018, suma totală de 1.534.375 de lei, adică aproximativ 334.000 de euro.

În acest moment, firma este deținută de un cetățean care se numește Ilie Ștefan. Acesta a și înființat firma, în 2005. Dar, după câțiva ani, i-a cedat-o sociologului Vasile Dîncu, fost ministru și fruntaș al PSD. Conform informațiilor publice, Dîncu a fost acționar al acestei firme doar pe perioada în care a avut un contract gras cu statul, mai exact cu administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. După încheierea contractului, în 2013, firma s-a întors la Ilie Ștefan. Potrivit surselor noastre, acesta este în prezent angajat în cadrul Asociației Române pentru Evaluare și Strategie, nășite de sociologul pesedist.

Și alte firme controlate de Vasile Dîncu prin interpuși au beneficiat de bani de la PSD. IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) SRL, de exemplu, a încasat 1.265.443 de lei din subvenția primită de partid de la stat. Dîncu a fost unic asociat al IRES până la începutul lui 2016. Atunci, și-a cesionat părțile sociale lui Iacob Ovidiu Turcu și lui Cornel-Ioan Hirian. Acesta din urmă era administrator al IRES.

Ca și în cazul firmelor lui Bușcu, bilanțurile firmelor controlate de Dîncu arată că, de fapt, toate încasările provin din vistieria PSD.

Citește pe Newsweek.ro ancheta integral. Vezi lista completa a ziariștilor și analiștilor care ar fi încasat bani direct de la PSD din banii de subvenție

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

 1. Partidele nu mai trebuie sa dea explicatii despre modul in care cheltuie banii contribuabililor.
  Pot face ce vor cu acesti bani.
  Buscu are, zice el, o problema cu „statul paralel”, cu serviciile. I-au stricat afacerile lui si lui Vantu.
  Asa ca s-a decis sa-l spirjine, tot el spunea, pe „eroul nationale” Dragnea Liviu. Desigur, pe bani multi. Doar stie prea bine care e pretul celor care au ceva notorietate si priza la public, stiinta manipularii.
  Banii contribuabililor ? Toti se infrupta din ei… El nu ia de la contribuabili. Clienti iau, treaba lor.
  El face o activitate legala asa ca felicitati-l, serviciile lui sunt un succes.

  • Newsweek-ul licențiat lui (B)Orcan aparține SIE-ului.

  • Vantu a declarat ca el i-a „pus la treaba” pe toti securistii care fluierau pe strada, fara ocupatie.
   Asa ca Dorulet stie prea bine ce e este un securist. Chair asa Dorulet, nu cumva esti chiar unul, unul de prin multele servicii ale patriei ?

 2. Mare lingău nea buscu după ce i-a linso lu vintu acum i suge lu’ dragnea

 3. o-ho hoo hoooo ! da’ sunt mai multi propagandisti pezdisti imprastiati pe la alte ziare si televiziuni, unii cu bloguri personale !

 4. Nu cred ca fiecare om isi are pretul sau, dar acest „jurnalist” chiar are un pret: 52000 Euro pe luna. Noroc ca Dracnea nu da din banii lui, efectele propagandei sunt zero.

 5. Hai Victorase ca, si ,despre aceste contracte era vorba cand te consiliam sa- ti faci o spovedanie publica.Daca esti cinstit,puternic si ai invatat ceva
  in toti acesti ani lasa prietenii ,rudele ,mascaricii si arata ca poti reveni.

 6. Pai si voua postacilor psd-isti de pe g4media ce va ramane? Sau ajunge si la voi ceva maruntis?

 7. Doru Bușcu este un mercenar de presa platit de interlopii PSD.

 8. Într-o societatea ca a noastră unde banul strălucește, aveți ce v-ați dorit!

 9. Simplu cititor: ce ziar extraordinar era Academia Catavencu pe vremuri, apoi Catavencii si ce foaie jalnica de propaganda a ajuns astazi. Degradarea Romaniei se poate vedea si in ce anume mai putem citi. Adica mai nimic. Faptul ca „academicienii” si-au abandonat si tradat cititorii fideli , cu buna stiinta, este tipic pentru lipsa de caracter a romanilor. Pacat, mare pacat.

  • Nu stiu ce a ajuns, am incetat sa-l citesc cam cand l-a cumparat Vantu (ce se mai jurau atunci in editoriale ca-si vor pastra independenta) si au inceput sa-l ia in brate pe Tariceanu.

 10. Un specimen abject acest Buscu.

 11. Jigodii ca acest buscu au manipulat locuitorii acestei tari timp de 29 ani. buscu, chereac, carstoiu, dancu, pieleanu, alexandrescu, bobi paunescu, sr stanescu, guse, gasca antena 3, gasca de la luju.ro etc etc nu u facut decat sa manipuleze la nesfarsit acest popor imbecilizat de comunism.
  RUSINE sa la fie, iar Dumnezeu sa le de-a pe masura imposturii si raului pe care l-au facut acestei natiuni.
  Se va gasi pana la urma cate „o teapa” pentru fiecare c_r al acestor nenorociti si jigodii.
  „Cum nu vii Tu Tepes Doamne”!!!????

 12. Bușcu o face pe șmecherul cu ” arătați-mi unde laud eu PSD”.
  Păi serviciile proPSD nu se fac prin laude directe, ci prin critici directe! La adresa ..opoziției !
  Asta e metoda clasică, aplicată nu numai de Bușcu , ci și de latriniștii de la A3, de ciutacii lui Ghiță.
  Foc automat la adresa opoziției, la adresa „statului paralel” , asta e rețeta.
  Iar Bușcu nu prestează cu revista, că nu o mai citește nimeni ( consumatorii de umor de tip Academia Catavencu n-au fost niciodată alături de ciuma roșie, iar noii adrisanți din PSD nu prea le au cu școala, ce să le spui lor de umor). Bușcu presteaza la TVR, la emisiunea latrinistului Cristache.
  Alături de alți fripturiști notorii: Mircea Dinescu, Pieleanu, SRS, Ghilezan. Plus trupa de la EVZ, in frunte cu nea Cristoiu, care are „sfanta” sarcină să o salveze pe Nuți.

 13. dorulet scsrie pro psd de ani de zile. si mai are si tupeu sa zica sa ii aratam. penibil. am intrat curios si am rasfoit 2 editoruale recente. ne tot zice ca aministia nu e asa rea si ca e dorita si de pnl si johanis. mai sa fie. toti o vrem. interesanta placa.

 14. Jeguri antinationale, lipsite de demnitate si morala , cumparate de catre stapani cu bani obtinuti ilegal si acordati ilegal .S-a ajuns aici, pt.ca revizuirea sistemului judiciar s-a facut in afara standardelor europene , sub comada unei persoane fara scrupule , care a a fost pusa sa distruga punctele cheie din linia de conducere a justitiei.

 15. La cat au mai ajuns pierderile la TVR? Erau la cateva sute de milioane de euro.