G4Media.ro

Ce se întâmplă în Republica Moldova. Armand Goşu, expert în spaţiul ex-sovietic:…

Ce se întâmplă în Republica Moldova. Armand Goşu, expert în spaţiul ex-sovietic: „E o revoluţie în doi paşi împotriva lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul care a capturat statul. Este prima dată de la anexarea Crimeei când Rusia îşi dă mâna cu Occidentul”

Expertul în spaţiul ex-sovietic Armand Goşu spune într-un interviu pentru G4Media.ro că „e prima dată după 2014, după anexarea Crimeei, când pe un dosar relativ vizibil, Rusia şi Puterile occidentale reuşesc să se pună de aceeaşi parte a mesei”.

 • Contextul de la Chișinău: Deputaţii din Blocul proeuropean ACUM reprezentat de Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au aliat cu socialiştii preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi au format un nou Guvern condus de Maia Sandu. Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care controlează Guvernul în exerciţiu condus de Pavel Filip şi Curtea Constituţională, a contracarat. Curtea a invalidat decizia de numire a noului Guvern, l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon şi a anunţat că parlamentul poate fi dizolvat, premierul Pavel Filip a fost declarat preşedinte interimar şi a anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie. În tot acest timp, Plahotniuc a organizat un miting, Dodon anunţă şi el demonstraţii, Maia Sandu a convocat şedinta noului Cabinet pentru mâine. Şi, cel mai important, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, recunosc parlamentul ales care a luat decizia de numire a Guvernului Maia Sandu. În plus, ruşii, prin vicepremierul Dimitri Kozak, salută sprijinul SUA şi al UE.

G4media.ro: Cum traduceţi situaţia de la Chişinău?

Armand Goşu: „Este o revoluţie în doi paşi împotriva unui regim autoritar reprezentat de Vladimir Plahotniuc.

Primul pas a fost la alegerile din 24 februarie, când liderul Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, a reuşit totuși să obţină 30 de mandate din totalul de 101, după ce a schimbat legislaţia electorală şi a redesenat circumscripţiile electorale.

Plahotniuc mai controla 10 mandate, 3 independenţi şi încă 7 deputaţi ai lui Ilan Şhor. 40 de mandate sunt însă prea puţine. 35 de mandate sunt ale socialiştilor, 26 ale Blocului ACUM, aceştia sunt cei 101 de deputaţi.

Aşadar, erau trei variante: Plahotniuc să facă alianţă cu socialiştii, ori cu Blocul ACUM, ori să meargă ACUM cu socialiştii.

A doua etapă este reprezentată de negocierile pentru formarea noului Guvern. Ele au fost foarte ciudate, au bătut pasul pe loc şi au fost relansate săptămâna trecută, pe 3 iunie, odată cu vizita emisarilor străini, un american, Bradely Freden, director general în Departamentul de stat, comisarul european Johannes Hahn şi vicepremierul rus, Dmitri Kozak, responsabil pe relaţia economică cu Republica Moldova.

Din acest moment s-a intrat în linie dreaptă, toţi cei 3 au venit cu mesajul: „Fără Plahotniuc!” şi atunci, practic, socialiştii au fost puşi la zid, nu au mai avut ce să facă pentru că ei ar fi mers pe o variantă cu Plahotniuc.

Faptul că ruşii au colaborat cu SUA şi cu UE în acest proiect de a-l îndepărta de la Putere, de la Chişinau, pe Plahotniuc, în care văd un lider al lumii criminale, i-a obligat şi pe socialiştii lui Dodon să se alieze şi să accepte alianţa cu Maia Sandu şi cu blocul ACUM.

G4media: Care să fie explicaţia că ruşii au bătut palma cu Occidentul pentru îndepărtarea lui Plahotniuc?

Armand Goşu: Ruşii s-au săturat de Plahotniuc de multă vreme pentru că le-a făcut probleme. Plahotniuc a picat şi între scaune, între găştile mafiote de acolo, le-a spălat banii unora, i-a încurcat pe alţii.

Retorica lui belicoasă, agresivă, i-a enervat. Vă amintiţi ce s-a întâmplat atunci cu Rogozin (vicepremier rus – n.r.), care a fost împiedicat să aterizeze la Chişinău, el fiind declarat persoana non grata (2 august 2017 – n.r.).

Aceste acţiuni agresive împotriva Rusiei, care aveau pentru Plahotniuc o miză specială, să convingă Occidentul de buna lui credinţă, mai ales pe americani, i-a enervat pe ruşi, dar nu foarte tare pentru că el are cetăţenie rusă, el are afaceri în Rusia, el e cablat la grupările criminale din Rusia.

Ruşii nu i-au ridicat cetăţenia, însă în ultimul moment, înainte de campania electorală, i-au deschis nişte dosare de spălare de bani. Erau spălări de bani pentru care administraţiile ruseşti primeau reproşuri din Occident.

Este prima dată după 2014, după anexarea Crimeeei, când pe un dosar relativ vizibil, Rusia şi Puterile occidentale reuşesc să se pună de aceeşi parte a mesei şi să spună: „Gata. Totuşi, Plahotniuc reprezintă lume criminală”.

Nu ruşii au vrut să scape de Plahotniuc, ci Moscova a observat că Bruxelles-ul şi Washington-ul încercau să scape de Plahotniuc şi nu aveau toate instrumentele necesare şi au pus umărul pentru că el i-a deranjat.

G4media.ro: Care este situaţia acum în Republica Moldova? Cine conduce ţara?

Armand Goşu: Este o dualitate a Puterii. Ai pe de-o parte, Guvernul Pavel Filip şi Curtea Constitutuţională, ambele controlate de Plahotniuc prin oamenii săi, loiali 100 %, care spun că nu mai există Parlament, că preşedintele Dodon este suspendat şi premierul Pavel Filip este preşedinte interimar şi au convocat alegeri anticipate pe 6 septembrie. Şi că nu există niciun Guvern Maia Sandu pentru că Parlamentul a fost suspendat.

Cealaltă tabără spune că e un abuz al Curţii Constituţionale, că există Parlament, că preşedinte e Dodon şi că noul Guvern este cel al Maiei Sandu.

G4media.ro: Spuneți că Plahotniuc controlează Curtea Constituţională de la Chişinău. Cum?

Armand Goşu: Prin oamenii săi de casă. Vorbim de lume criminală din fostul spaţiu sovietic: ori te cumpără, ori te şantajează, de multe ori acestea merg împreună.

Putem lua Curtea Constituţională om cu om, să vedem cine sunt judecătorii. Vă dau doar exemplul lui Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Constituţionale. El este un băiat de casă al Partidului Democrat, al lui Vladimir Plahotniuc, e de notorietate la Chişinău.

G4media.ro: Ce se va întâmpla în continuare?

Armand Goşu: Va fi o competiţie între cele două tabere, cât pot mobiliza resurse interne, oameni să participe la demonstraţii. Am văzut că Plahotniuc abia a adus 4000 de oameni, şi aceștia aduşi cu autocarele. E prea puţin.

Cealaltă variantă, care evident merge împreună cu prima, este presiunea externă. Cancelariile occidentale intervin şi recunosc Puterea legitimă. Deja şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi comisarul Johannes Hahn vorbesc de Parlamentul legal ales al Republicii Moldova care a desemnat Guvernul Maia Sandu. Avem ambasadorii UE, SUA, Rusiei şi încă alţii ai unor state europene care au participat la şedinta de constituire a Guvernului Maia Sandu, sâmbătă, 8 iunie.

Deci, să ai împotriva ta şi UE, şi SUA, şi Rusia, e cam greu. Probabil, Plahotniuc vrea să obţină un exit. Marea problemă e cine va pune mâna pe arhiva video a lui pentru că Plahotniuc aşa şi-a început ascensiunea, cu casete cu scandaluri sexuale.

G4media.ro: Dar pot avea Maia Sandu şi Andrei Năstase de la Blocul ACUM încredere în socialiştii filo-ruşi ai lui Igor Dodon?

Armand Goşu: Pentru un program minimal, deoligarhizarea statului, pot să aibă încredere pentru că şi conflictul dintre Plahotniuc şi Dodon este, de această dată, real. Pe termen foarte scurt, pot avea încredere. De altfel, socialişii au respectat angajamentele ieri, au votat declaraţia privind statul capturat, au votat schimbarea conducerii mai multor instituţii importante care sunt controlate de Plahotniuc.

G4media.ro: Ce e în neregulă cu Vladimir Plahotniuc, de ce trebuie să plece? Spuneţi că este un oligarh. Putem să îl comparăm cu Sorin Ovidiu Vîntu?

Armand Goşu: Vîntu e mic copil. Gânditi-vă că Plahotniuc a ajutat mafia rusească să spele 23 de miliarde de dolari. A coordonat dispariţia unui miliard de dolari, 18 la sută din PIB-ul Moldovei. Este un om care a pus o ţară pe butuci. E vinovat şi de depopularea ţării, de coruperea instituţiilor, de spălări de bani. Reprezintă o structură mafiotă care a capturat un stat.

G4media.ro: Ce credeți că vor rușii pentru sprijinul acordat Occidentului pentru înlăturarea lui Plahotniuc?

Armand Goșu: Rusia încearcă să demonstreze capacitate de colaborare cu Bruxelles și Washington. Republica Moldova poate restarta colaborările punctuale dintre Moscova, pe de o parte, Bruxelles și Wahsington, pe de alta. E fix genul de colaborări pe care l-au preferat americanii încă din vremea administrației Bush Jr. și a fost extins dominând relațiile bilaterale în cele două mandate ale lui Obama. Asta-i permite Moscovei să arate că e deschisă pentru a coopera cu Vestul care a supus-o unor valuri de sancțiuni. Deci, întinde mâna Occidentului și-i susține un proiect (alungarea lui Plahotniuc). Ce obține? Redevine un mare jucător, care participă alături de Bruxelles și Washington la rezolvarea unor probleme globale.

Ce obține Occidentul de la Rusia? Testează disponibilitatea Moscovei pentru colaborare. Infirmă în fața est-europenilor narativul că dacă înjuri Kremlinul, te pupă pe cap Vestul, oricâte bube ai avea. Și transmite un mesaj clar că țările Parteneriatului Estic trebuie să respecte standarde ridicate în materie de democrație. Că Occidentul nu tolerează dictatori de carton sau lume criminală la putere, în vecinătata granițelor sale, iar atunci când se crează contextul favorabil va încheia deal-uri pentru a scăpa de ei.

G4media.ro: Credeți că rușii umăresc doar relaxarea sancțiunilor economice impuse de Occident sau și promisiunea că Republica Moldova va rămâne în zona gri multă vreme de aici încolo?

Armand Goșu: Sigur că obiectivul final al rușilor e relaxarea sancțiunilor. Dar, asta nu înseamnă că Vestul o să accepte așa ceva. În fond, Moscova știe că e și în interesul ei să participe la evacuarea lui Plahontiuc de pe scenă. Pur și simplu, Moscova consolidează imaginea de good guy, în condițiile în care Plahotniuc are o cotă negativă de popularitate de peste 90% în Republica Moldova.

În timpul acesta, România prin gesturile politice pe care le face, pierde din popularitate, deși a investit resurse uriașe în Republica Moldova.

Moldova e în zona gri pentru că nu face reforme. Și nu face reforme nu pentru că Rusia o împiedică, pentru că Moscova e departe, la 1200 km de Chișinău. Moldova e un stat capturat în mâna unor rețele ale crimei organizate, nu pentru că Rusia…. Nu e vina Kremlinului că Plahotniuc a luat ostatic un stat din Parteneriatul Estic.

Foto: Armand Goșu (Captură Youtube)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

 1. Asta cu “Occidentul si-a dat mana cu Rusia” este o veste foarte proasta pentru România. Alta veste proasta este ca targul include predarea Moldovei catre Rusia – altfel rusii nu cooperau – iar asa-zisa partida pro-europeana si-a dat in stamba si va dispare fie pe cale naturala, fie eliminata de rusi. Konec filma.

 2. Plahotniuc e Dragnea de Moldova

  • plahotniuk a fost un mega-dragnea de moldova, dragnea din Romania a fost un mielusel pe linga ce a fost plahotniuk, ne se compara talia acestor 2 bantiti, daca avea dragnea sa aiba atita putere cit a avut plahotniuk pai Romania era varza, stat total falimentar capturat de mafie cu slarii de 100-200 eruo si pensii de 50 de euro.

 3. G4 Media o da pentru a doua oara in barci astazi, dupa ce a spus ca Veorica le-a spus moldovenilor sa urmeze calea europeana, cand de fapt mesajul era sa recunoasca alegerile, adica asa cum ne spune si noua PSD.

  Partidul Democrat din Republica Moldova NU ESTE CONDUS DE PLAHOTNIUC ci controlat, ceea ce e cu totul altceva, mult mai grav. Așa cum controlează și instituțiile, chiar dacă nu le conduce. Ceea ce este infinit mai grav. A propos de ceea ce prezentati gresit la Context.

 4. România…ce mai înseamnă în „cadrilul” ăsta?

 5. Moldova e teritoru’ pierdut precum Ostprußen!
  Nu merita nici o implicare din partea EU si romania
  Probabil ca pt recuperarea lor mai trebuie un razboi ,dar nu acum!

 6. În seara aceasta, merită recitită celebra scrisoare din ianuarie 2016, a Nataliei Morari către Vlad Plahotniuc: https://diez.md/2016/01/22/scrisoarea-deschisa-a-nataliei-morari-catre-vlad-plahotniuc-vreau-sa-va-multumesc-nu-e-o-ironie-deloc/

 7. In ce priveste R MOLDOVA occidentul a fost intotdeauna infratit cu Rusia si cu SUA pt a tine acest popor in subdezvoltare.Am fost de multe ori acolo,sotia e din Chisinau si am ramas intotdeauna impresionat de ospitalitatate,bunatate si iteligenta moldovenilor.
  Pacat ca aceste trei marii imperii batjocoresc Moldova si profita de bunatatea poporului roman (moldovenii sunt romani 100%).
  Am vazut pe saiturile astea neo-marxiste ca cica in Republica Moldova e plin de rusi.Nici vorba,la ultimul recensamant erau 4% rusi,adica ceva nesemnificativ. rusii cu moldovenii se inteleg si respecta,mult mai bine decat ne intelegem noi cu ungurii.Rusii nu sunt extremisti iar moldovenii ii trateaza nemaipomenit.
  Am vazut cu ochii mei faze in care zece moldoveni vorbeau romaneste iar la simpla aparitie a unui rus treceau pe ruseste.La magazin primele vorbe intre moldoveni sunt in limba rusa,din accent isi dau seama ca amandoi sunt moldoveni si abia dupa aia discuta in moldoveneste.
  Un popor minunat cu alte cuvinte.Dar din pcate slabe sanse sa ne unim.
  Federica Mogherini se intelege de minune cu Putin iar plavanul de Iohanis nu misca un deget pt unirea celor doua „popoare”.
  Ar mai fi o sansa la Trump dar am impresia ca si asta e condus de bolsevici.Mai demult am crezut ca Putin e impotriva bolsevismului dar nu prea mai am aceiasi convingere.Toti sunt bolsevici,evident ca si Armand Goşu si G4 MEDIA,HOTNEWS,PRO TV..
  Traim intro lumea aproape bolsevizata!

  • Ce am inteles eu din comentariul d-tale: ca moldovenii se inteleg „bine” cu rusii ,adica cum apare unul langa ei,o schimba pe ruseste!!! Bravo,daca asta inseamna la dta ca se au ca fratii, de ce nu te muti in minunata tara moldo-ruseasca,condusa asa de „armonios”de maika Rusie si taika Putin?!?

  • Toata media din Moldova e controlata de rusi, pe majoritatea posturilor tv si radio se vorbeste in rusa. Ce daca nu reflecta demografia tarii? Rusia iradiaza puternic in toata Moldova.
   De invatamant nu stiu mare lucru, dar presupun ca n-ar pleca toti moldovenii sa studieze in Ro (unde stim ca lucrurile merg inspre rau ! ) sau in alta parte daca ar fi bine prin universitatile moldovenesti.
   Doar astea 2 directii ne pot sugera ca pe termen lung Moldova nu sta bine deloc. Probabil tot un traseu european ar fi o varianta pentru ca s-ar da o sansa de dezvoltare organica, fara imixtiuni grosiere. Dar jocurile geopolitice sunt prea grele pentru o tara atat de micutza. Ramane de vazut.

  • Daniel, sa stii ca nimanui nui trebuie un stat puternic si unit, devizia Dracului e,, dezbina si conduce”

  • Moldova predata Rusiei? Nu poti preda o țară altei țări cand deja aparține acelei țari … Daca nu va fi coruptie la putere, moldovenii vor alege UE. Nu stiu de ce i-ar deranja pe rusi Plahotniuc. Povesti de presa. Eu nu cred ca Plahotniuc e un bau bau fara frica de urs. Daca ajunge el boss peste Moldova , o sa danseze dupa cum canta Putin. Daca Moldova nu era a Rusiei , era in UE. Numa noi romanii ne dam filme ca Moldova e un stat independent si tocmai se pregateste sa intre in UE si binenteles sa se lipeasca cu Romania. Romania a fost diferita. Il aveam pe Ceausescu, nu tot felu de marionete rusesti cu promisiuni democratice

 8. Plahotniuc a obtinut 30% din mandate in parlament, dar mai jos scrie ca are cota negativa de popularitate de 90%. Ceva nu se leaga.

  • Adica a furat 20% din voturi, ce e asa de greu? Si el si dodon au avut expunere maxima in media, porkul asta de plahotniuc are si televiziuni de casa, latrine ca la noi, ziare, si-au facut reclama la greu, cata vreme Maia Sandu si Andrei Nastase s-au facut cunoscuti mai mult din casa in casa, si tot au luat cat mega-hotul de plahotniuc.
   Nu sunt de acord cu ideea ca Moldova a ajuns in aceasta mizera situatie, iar Kremlinul este un ingeras in ecuatie, ba acuma si multumiri multe ca-l contreaza pe ordinarul de plahotniuc. Nemernicul de Kremlin este la baza tuturor durerilor si nenorocirilor prin care Moldova a trecut si trece, punct.
   Sincera sa fiu, ma asteptam la mai mult fata de Moldova din partea presedintelui Iohannis, voiam sustinere deschisa si incurajare, nu limbaj de lemn.

 9. Intodeauna Rusia a dat mana cu Occidentul daca era in favooarea ei.

 10. Sa stiti!
  Nimanui nui trebuie un stat puternic unit

  • Asa-i, iata o noua cauza care cred ca a stat la baza incitarilor nationaliste din Valea Uzului, romanii au stat cu ochii pe ce se intampla acolo, iar peste Prut aveau si au loc tot felul de actiuni care ar fi putut imprima un anumit curs favorabil pentru unirea Moldovei cu Romania. Dar nu, cata vreme e psd-alde-udmr in frunte, nici macar un cuvant de incurajare, nimic. Oricum, e un lucru foarte bun sa scape de mafia lui plahotniuc din conducerea tarii, ca restul poate fi gandit in viitor, cand se duce dracului si de la noi mafia psd-alde-udmr.

 11. Nu e destul ca avem probleme cu maghiarii, ne mai trebuie si cu rusii moldoveni. Parca mai deunazi era mare si tare Partidul Comunistilor la Chisinau. Au murit toti ? Nu cred.
  Ne mai trebuie o infuzie puternica de coruptie ? Sau bolsevici din toate tarile uniti-va !
  Maimuta cand nu are ce face se scarpina si pe urma urla ca o ustura.

 12. Aho aho, copii și frați…
  Cică președintrle Curții Constituționale din „republica” este copil de casă al partidului și al oligarhului Plahotniuc.
  Vi se pare cunoscut ? Parcă avrm și noi un președinte de-ăsta, la CCR, îl cheamă Dornean V.

 13. S-avem pardon dar ce spune expertul Gosu am spus eu cu o seara inainte unor prieteni, pe terasa , la bere !

  PS. G4, daca vrei sa dumiresti cat de cat pe cei interesati i-ai un interviu pe tema asta lui Dan Dungaciu sau chiar lui Iulian Chifu ! Nu de alta dar dupa un astfel de interviu nu ai avea doar 30 de comentarii ci 300 !

  PPS. Ieri Digi s-a orientat si bine a facut !

 14. Dl.Gosu este un expert adevarat si,pe lângă cunoștințele extinse de istorie și politologie,este si un om echilibrat.
  A raspuns f.pertinent la niște întrebări bune.
  Nu inteleg nemulțumirea dvs.

 15. Moldovenii au sange in vene 😀