G4Media.ro

Ce nu veți auzi niciodată de la presa finanțată de Guvernul Orban:…

Ce nu veți auzi niciodată de la presa finanțată de Guvernul Orban: Cum au capitalizat liberalii moguli care nu aveau nevoie sau nu merită ajutor

Guvernul Orban a pus la bătaie peste 40 de milioane de euro pentru a ajuta presa care ar fi fost afectată grav în timpul pandemiei de coronavirus, numai că prin gestul său distorsionează grav piața media și capitalizează redacții care fie nu aveau nevoie, fie nu merită ajutate deoarece nu prea au de-a face cu presa.

În an dublu electoral, milioanele de euro pompate în televiziunile conduse de Voiculescu și Ghiță, sutele de mii de euro injectate în trusturile lui Budeanu, Chireac și Andronic, arată ca o tentativă de cumpărare a presei de către PNL.

Ordonanța Guvernului ajunge însă în Parlament, unde PSD se va folosi foarte probabil de ea pentru a supralicita. Toate informațiile obținute de G4Media.ro arată că n-ar fi deloc exclus să asistăm la dublarea ajutorului pentru presă în Parlament, unde partidul lui Ciolacu controlează majoritatea.

Intrați în competiția câștigării bunăvoinței presei, liberalilor nu le-ar mai rămâne decât să prelungească cele patru luni în care acordă ajutoare de stat mascate sub forma campaniei de informare pe tema COVID – 19. După locale urmează, să nu uităm, campania pentru parlamentare.

Câteva observații:

 • În primul rând, guvernul ajută o industrie care a fost afectată inegal. Cel mai mult a avut și încă are de suferit presa locală. În orașele în care s-au închis cele câteva business-uri locale, puținele redacții independente, care și așa se descurcau greu, au ajuns în pragul colapsului. Numai că banii guvernului nu au ajuns aici.
 • Grosul s-a dus în redacțiile centrale, doar că marile trusturi s-au descurcat în general pe fondul creșterii audiențelor. În timpul pandemiei, televiziunile și-au crescut semnificativ audiența, la fel site-urile de știri. Sigur că veniturile din publicitate au scăzut, dar presa centrală a avut mai multe soluții, au apărut firmele care fac reclamă produselor indispendabile în criză, banii nu s-au terminat.
 • Guvernul nu a condiționat acordarea banilor de dovada scăderii veniturilor în lunile de criză, cum ar fi fost firesc. Astfel, la pomana guvernamentală s-au înscris și cei care n-au avut probleme financiare, dimpotrivă, tocmai ei s-au numărat printre câștigătorii crizei.
 • O spune chiar directorul BRAT (organizația care face auditul audiențelor în presa scrisă), Arina Ureche, într-o declarație pentru Radio Europa Liberă: „Dacă s-ar fi inclus criteriul deficitului, al pierderilor, așa cum l-am propus noi, ar fi fost respectat implicit și un criteriu etic. S-ar fi văzut că multe firme, mai ales televiziunile mari, au avut creșteri de audiență și nu le-a lipsit publicitatea”.
 • Această realitate spune multe atât despre o parte a presei și lipsa ei de respect față de banii publici, dar și despre lipsa de scrupule a Guvernului Orban, care vrea să câștige în orice condiții bunăvoința mogulilor, într-un an cu două șiruri de alegeri. Cum să te milogești la stat când n-ai avut nici pe departe problemele celor din turism, agricultură, industrie sau HORECA? Cum să arunci cu bani în companii media de la care statul are de încasat bani, dar acestea refuză să-și plătească în mod corect taxele la buget?
 • Milioane de euro din bani publici au ajuns astfel la televiziuni și site-uri care au subminat programatic încrederea în instituții-cheie din statul român, care au militat împotriva justiției și în favoarea marilor infractori, împotriva interesului public. Unele organizații sunt în insolvență de ani de zile, altele au datorii la stat, iar în cazul altora adevărații patroni sunt fie infractori dovediți, fie inculpați sau fugiți din țară. În toate aceste organizații de presă, Guvernul Orban a injectat sume obscene de bani, fără nici cea mai mai mică justificare.
 • La presa locală, cea mai afectată de criză, au ajuns sume ridicol de mici, nici zece la sută din bugetul pus la bătaie de guvern. Unele redacții locale primesc puțin peste 100 de euro pe lună ajutor de la guvern. Câtă vreme singurul care a contat a fost criteriul audienței, sigur că grosul banilor s-au dus la fabricile de clickbait, fake news și tabloide care n-au nici o legătură cu presa de calitate.
 • Guvernul Orban nu s-a asigurat nici măcar că banii mulți luați din taxele contribuabililor vor ajunge să susțină salariile jurnaliștilor. Odată intrați în conturile Antenei 3, Realității TV, României TV sau la Digi 24, patronii de acolo vor putea face orice cu acești bani. Nimeni nu-i oprește să-i scoată sub diferite forme (sunt experți în asta), să-și cumpere elicopter sau să deschidă alte afaceri media cu ajutorul acestui consistent ajutor de stat nerambursabil, mascat sub forma unor campanii de informare.
 • Finanțarea presei centrale de către guvernul Orban va produce câteva distorsiuni majore în piața media, unele care se văd deja acum, altele mai târziu. În primul rând, agenda editorială în cele mai multe cazuri nu are cum să nu fie influențată. Sumele injectate în special în televiziuni sunt foarte mari, la acest nivel intervine în cele mai multe cazuri autocenzura. Vor fi puțini cei care își vor face treaba ca și până acum. Putem constata cu toții că tonul critic la guvern s-a înmuiat, interviurile cu premierul sunt cuminți, iar unele subiecte delicate sunt evacuate cu totul din agenda televiziunilor (vezi cazul Strategiei naționale de apărare, din care corupția aproape că a dispărut de pe radarul instituțiilor).
 • Altă distorsiune gravă este de natură economică. Printr-o veritabilă infuzie masivă de capital, Guvernul ajută o serie de redacții mari care își vor mări și mai mult forța: vor putea angaja oameni, vor putea dezvolta noi produse media și în general vor putea furniza mai mult conținut editorial. Organizațiile media mai mici, care nu s-au calificat la programul guvernului, vor ține și mai greu pasul cu marile trusturi, în fața acestei concurențe în mod vădit neloiale. Or, din cele 900 de organizații media înscrise, doar la câteva zeci merge cea mai mare partea a banilor. La ceilalți, firimituri sau nimic.
 • Aici trebuie precizat că doar câteva redacții din România au refuzat în mod explicit banii Guvernului Orban: G4Media.ro, Newsweek.ro, Recorder.ro, Rise Project, RFI România, care ar fi avut dreptul legal să se înscrie în programul guvernului întrucât compania este înregistrată și funcționează ca organizație de presă independentă pe teritoriul României. Toate au invocat, în primul rând, principiul finanțării presei de guvern, ca fiind profund incorect. G4Media.ro a susținut cel mult acordarea unor facilități fiscale, aplicabile întregii industrii media, indiferent de audiență, număr de angajați etc. Și Centrul pentru Jurnalism independent și Radio Europa Liberă (Brândușa Armanca) s-au mai remarcat prin luări de poziție împotriva campaniei Guvernului.
 • Mai trebuie subliniată șmecheria la care a recurs Guvernul Orban. Ca să evite acordarea unui ajutor de stat pe față, care ar fi mers la toată industria, guvernul a camuflat pomana dată presei într-o așa numită campanie de informare pe tema Covid 19. Pe televiziuni rulează azi clipuri perfect inutile după trei luni de pandemie care îndeamnă populația să poarte măști sau să se spele pe mâini. Pentru aceste clipuri, care vor rula în următoarele patru luni, statul român plătește sume care n-au nicio legătură cu piața de publicitate, de ordinul sutelor de mii și milioanelor de euro.
 • Faptul că guvernul liberal ajunge să cumpere presa cu bani publici trebuie marcat apăsat ca un regres democratic, o involuție în procesul de asanare a presei românești. Echilibrele democratice vor fi afectate pe termen lung, iar același PNL, care azi împarte cu generozitate bani mogulilor, îi va acuza din nou de toate relele în ziua când vor trece în opoziție. Numai că atunci le vom aminti mereu că i-au făcut și mai puternici chiar cu mâna lor.
 • În fine, încrederea. Ce încredere să mai aibă publicul într-o presă hrănită din bani publici, de către guvern? Câtă încredere să mai aibă în câinele de pază al democrației? Mai poate el să latre și să muște tocmai mâna care îl hrănește?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

 1. Aproape exhaustiv articolul pe aceasta tema !

  PS. PNL a invatat de la PSD-ul din epoca Nastase ! :((

  • Mi se spune pe un crescendo ( la ureche ) ca Adrian Nastase este in rolul de Nash al P$D si Penlelee !

  • Nimic nou sub soare. PSD=PNL=USL. Aceeasi mizerie.

  • Sa va zic de ce nu sunt de acord cu ”PSD=PNL= aceeasi mizerie”, macar pana la alegerile din toamna: In 2016, toamna, sloganul de mai sus a reprezentat principalul motiv pentru instalarea episoadelor de greata severa:”nu ma duc, d-le, la vot, ca sunt toti o apa si-un pamant!”, care episoade de greata au culminat cu nevoia subita de a aprinde gratarele cu mititei fix in ziua alegerilor, mai ales ca si soarele nu s-a dat dus dupa nori…
   PS. Isi mai aminteste careva ce facea Daddy la acel moment? Isi freca sau nu-si freca hamsterul de satisfactie…?! Credeti ca daca Daddy e la bulau istoria nu se poate repeta…?

  • Stai – stai -stai, nu va grabiti!

   Ca apare acu’ dna @GabrielaConstantinescu sa ne explice cum „pana acum, s-au descurcat destul de bine PNL”.

   Doamna profesoara, asta cu „descurcatul” este precum la ora de română, cand reusesti sa iei un 6 desi habar n-ai lectia?

   Sau … poate va mai ganditi si va lepadati de PNL, in ceasul al treisprezecelea … 😈

  • Nu cred ca avea nevoie sa invete de la cineva PNL-ul , doar are in interior experimentatul PDL .Cine nu pricepe ca guvernul lui klauSS , este este guvernul socialismului pentru bogati , nu are decat sa fie sanatos .
   De abia astept ca PNL-ul sa castige alegerile parlamentare si sa le sarvesca indigenilor (bastinasilor) din colonia periferica Romanica , ceea ce merita . Vor afla ce inseamna AJUSTARE FISCALA , asa cum s-a angajat CHIPAROSUL in fata agentiei de rating S&P .

  • Cumparand mercenarii ca sa te ajute sa ajungi la mai multa putere, arata clar ca esti foarte predispus la compromisuri si ca, avand toata puterea, nu vei reforma Romania, asa cum ai promis.
   Deci cade si aceasta speranta. Tocmai incepusem sa-l iert pe Orban pentru slabiciunile anterioare si sa cred ca lupta sincer impotriva pensiilor nesimtite…
   Acum imi explic de ce ii citeaza toate afirmatiile, de ce televiziunile isi intrerup invitatii la mijlocul unei fraze, ca sa-l dea pe Orban insirand banalitati.
   Ticaloasa lume!

  • Buna seara! Interesant articol si e clar ca cei care se asteapta sa se schimbe in bine Romania trebuie sa fie foarte atenti la PNL care are metehne vechi si, in general, la orice partid care ajunge la putere. Astea fiind spuse articolul are nevoie de niste cifre comparative ca sa fie credibil. Exemplu: cat costa un minut de publicitate in realitate la o televiziune de ex Digi sau Realitatea si cat primeste de la guvern pentru acelasi minut, in acelasi interval orar, in care se prezinta masuri de preventie anticovid. Pana atunci un articol ca acesta pierde din consistenta si ridica semne de intrebare. Ps: tin cont ca cititor si de faptul ca puteti fi subiectiv avand in vedere ca detineti g4media si ca veneau bani putini la dvs chiar daca i ati refuzat. Singurul meu interes este sa aflu aveti dovezi despre ce ati spus mai sus ca sa nu imi fac o parere gresita. Multumesc!

  • Concluzia este simplã: Useleul este în plinã activitate batjocorind fãrã scrupule, fãrã bun-simț , fãrã discernãmânt…cu tupeul tipic de borfaș. Useleul de astãzi fiind de facto pesedeul plus anexele sale (pnl, udmr, pro-românia, alde, etc) o mașinãrie coplexã de delapidare a banului public prin corupție, salarii + pensii astronomice, mituirea „presei“, paraziterea instituțiilor publice cu nepoți, pile și amante, sute de șarlatani care taie frunze la câini in parlament, fabrici de diplome și doctorate vândute pe dolari, desființarea DNA-ului și a justiției… toate acestea aducând la sărăcie, emigrare în masã, involuție, zeci de mii de infractori eliberați…pe scurt: o țarã în derivă…. într-un ocean de șarlatani, borfași hoți și criminali, iar de cealaltă parte de maneliștii zombificati de haznalele media…care-i votează pe infractori… susținând că sânt niște martiri…”Desigur” de vină sânt americanii, germanii, UE, Soroș, haștagiștii, ocultele, covidul și extratereștrii !!

 2. Ce nu e de inteles este altceva ,de ce trebuie sa dea statul bani la presa privata care de fapt este o afacere privata.
  Cu alte cuvinte pe fata ,nu noaptea ca hotii, guvernul Orban si nu numai dau mita.

 3. De ce naiba trebuie ajutate marile trusturi de media??
  Doar trăiesc regește din reclame!
  Ei și-au redus salariile speciale pe care le au ca să facă economii??
  Mă mir că guvernul Orban se mânjește cu așa ceva, mă înfurie că nu a înțeles că totuși mai sunt alegători care au încredere în el și PNL.
  Mă bucur că adevăratele redacții independente au refuzat mita. Pentru voi, felicitări!

 4. G4, v-ati bolunzit? Va faceti ca nu intelegeti ca cei mentionati sunt doar niste mercenari care se bat pentru cine da mai mult? Nu stiti ca asta e situatia? Ati fi vrut ca PNL sa fie linsat seara de seara de haita de la A3 si de ceilalti amintiti? E foarte bina ca PNL i-platit ca pe orice mercenari, pe fata, nu pe ascuns.

  • Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord sa sustin din banii mei niste mizerii de tembeliziuni pe care nici macar nu le urmaresc!

  • @ Ciobanul Bucur
   „E foarte bina ca PNL i-platit ca pe orice mercenari, pe fata, nu pe ascuns” – Draguta, PNL sa-si plateasca mercenarii din ce vrea el, nu din buzunarul meu!

  • Chiar asa prosti am ajuns? Ne aparam partidele politice?

   Daca eram in locul matale, fan asa mare PNL le saream in cap de nu mai puteau. Da-o undeva de treaba 🙂

   Apoi dupa ce vedeam ce jegosenii sa petrec acolo ma linisteam cu eu si incercam altundeva

 5. Excelent articol, iubitorii de PNL ar fi înjurat pe bună dreptate ciuma roșie dacă ar fi făcut acest lucru, dar acuma au ceva de spus? Sau dacă o fac ai noștri este în regulă, dacă o fac alții e în neregulă. Băieți, asta se cheamă demagogie. Am spus și o repet, atât PSD-ul, cât și PNL-ul sunt două găști mafiote, structurate pe aceleași tipare, puse doar pe căpătuială și hoție! Doar ambalajul diferă, conținutul este aproximatividentic.

 6. Pentru domnul Bucur, dacă dumitale ți se pare firesc să-și cumpere PNL-ul bunăvoința la latrina 3 cu ajutorul banilor publici, atunci nu mai este nimic de comentat. Asta spune de ce suntem aici și de ce nu scăpăm de vechea clasă politică, cu așa gândire…

 7. „Ce încredere să mai aibă publicul într-o presă hrănită din bani publici, de către guvern? Câtă încredere să mai aibă în câinele de pază al democrației? Mai poate el să latre și să muște tocmai mâna care îl hrănește?”
  Useleul știe foarte bine că publicul lui Gâdea&Gușă&Ghiță&Teszari e format din cei puțini la minte (dar mulți!), pe care nu-i va interesa niciodată de cine le sunt hrăniți patronii.
  Rușine, domnule Orban! Veți avea surprize mari, și din cele mai neplăcute…

 8. Orban cu banii pe care i-a dat „patronilor penali”ai „agențiilor de publicitate ale mafiei(!!!!)”, pt ca astea nu sunt televiziuni ,putea să facă un spital de la zero sau multe altele….De ce-a facut-o?De idiot! A încercat sa cumpere bunăvoința de la MAFIA MEDIA(!!)… și ăștia îl vor „toca” în continuare ,făcând jocurile mafiei din politică adică al GIO-PSD!…SĂ DAI BANII CONTRIBUABILILOR JEGOȘILOR DIN CARTELUL MAFIA MEDIA E O PROSTIE FĂRĂ DE MARGINI!

 9. Tapalagă, când aveai acces la arhiva cu documente ce fericit erai, și banii sti ca nu sunt din bugetul țării ci dați de UE pentru ajutorul presei, ala corectul unde era!!!!

  • Ia dă un link să vedem de unde ai tras concluzia că banii vin de la UE, nu din taxele cetățenilor. Vin mai târziu să verific dacă ai pus linkul.

  • @Dan – Stau si ma intreb daca chiar nu stii sau doar atunci cu minciuni?
   Bai pulifirici, banii sunt de la guvern, nu de la UE si sunt dati sub forma unor contracte pentru campania de informare Covid.
   Asa ca banii, „sti” ca sunt de la bugetul tarii, adica de la noi din buzunare.
   PS. Stii ca stii se scrie cu doi de ii, nu?

 10. PNL, PSD, aceeasi mizerie!

 11. ce ma intriga e ca n am vazut nici o conferinta usr plus care sa condamne public mita asta jegoasa.Trebuia sa si asume riscul asta cu orice pret, oricum presa cita de votantii lor nu e inclusa la pomenile astea.

 12. PNL/guvernul Oran dă absolut degeaba banii ăștia!
  De fapt își plătesc,ca niște tâmpiți sadea ce și sunt,propria târnosire și implicit eșecul în alegeri.
  PSD va reveni „glorios” la guvernare și iar va stăpâni țara,întru distrugerea ei completă.
  Dar dacă așa vrea PNL…

 13. @Maria Rusu:
  Ok ! Am vazut ca aproape toti condamnati PNL pt gresala de a fi cumparat bunavointa presei, mass-mediei, dar nici unul nu indrazniti sa puneti problema : „Daca nu mai vreau sa votez cu PNL cu cine mi-a mai ramas sa incerc ?”

  PS. Cu umilinta indraznesc sa va sugerez eu : Cu U – SE – RE !

  PPS. Cu U – SE – RE !

 14. pai cu ditamai comisarul european la transporturi aca nevasta lu’ cacarau,ia uitati-va ce conditii s-au negociat,sica de cind era sa ramana fara chilotii de la guvern,s-a facut baiat de cartier….
  da la toata lumea,ca sa fie bine…alta mizerie ,nu ne mai facem bine!

 15. Daca tot nu ne vom face treaba noi astia care am luat sau vom lua bani de la guvern, macar ramaneti voi 5 de nu ati luat si publicati in continuare ceea ce inteleg ca noi nu o vom mai face de frica ne taie Orban bugetul.

  Noi = astia de luam bani publici 🙂

 16. I-ar fi zis și țigan, cum le zic ei de obicei la români. Dar nu poate, deoarece Johanis e neamț. Greu caz pentru ministru Ungur.

 17. Voi nu va lasati cumparati de Orban si pnl pentru ca sunteti deja vanduti. Aproximativ aceleasi publicatii care refuza banii de la Sica acum, anul trecut plateau din bani proprii publicitate pentru el si Iohannis
  Sau poate nu aveau nicio problema sa primeasca bani de la ei atunci. Nu e nicio diferenta intre Ghita, Felix si voi.

  https://pressone.ro/trei-publicatii-independente-au-finantat-din-bani-proprii-publicitate-pentru-stiri-despre-pnl

 18. Ar fi fost interesanta si o ideie legata de principiile contributivitatii si reciprocitatii.
  Sustinere neconditionata ? In Romania actuala ?!
  S-o fi gandit la impactul psihologic distructiv pe care-l poate avea adevarul asupra cititorilor si privitorilor onesti.
  Adevarul din presa corecta declanseaza frustrari in randul celor amintiti anterior.
  Cu ce ne ajuta faptul ca ni se spun si ni se confirma adevaruri pe ca noi,oricum,le intuim?
  Ne propulseaza pe taramul masochismului ?
  Cu cine sa luptam folosindu-ne de adevarul confirmat prin presa? Himere ?
  Cititorii si privitorii ar trebui,in mod normal,sa dicteze nisa profesionala .Si se intampla,s-ar parea.
  Multi prosti,multa prostie si lupta oarba pentru visatori.
  Un pic histrionic , mesajul articolului.

 19. De ce nu aveti link de share pentru share pentru cast articol?

 20. Câini avem, ne lipsește democratia.

 21. @clau:
  Iar i-ai prins fara basca pe astia de la USR !

 22. la donatie cu cardul, de ce trebuie neaparat euro? se pierde la curs…

 23. Sa mori tu Tapalaga că nu ești formator de opinie în cazul acestui articol și că nu sugerezi oamenilor că ar trebui să voteze cu USR?

 24. Articolul parca este scris de US R,care mor de ciuda ca nu pot sa plateasca si ei presa. Apropo, Tapalaga s-a inscris in USR, ca prea ataca permanent PNL si pe Johannis? Useristii sunt aproape obligati sa faca alianta cu PNL si nu vor fi cei care sa puna conditii, cum sugereaza ei acum

 25. „Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde RON (aproximativ 3,3 miliarde EUR) ce vizează susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în contextul pandemiei de COVID-19.”

  Acum, intrebarea care se pune:
  Firmele din mass-media, fac sau nu fac parte din categoria IMM?

  Cred ca pana si aceasta pagina este un fel de mica intreprindere, cu cativa angajati.
  Problema e ca atunci cand imparti aceste fonduri , nu poti sa pui in balanta „calitatea produsului”
  Adica hai sa dam bani la G4Media, ca ii pupa-n dos pe USR-isti, dar sa nu dam nimic boului ala de Chireac sau cretinului Nistorescu pt ca toata ziua ling dosul PSD-istilor!

  Nu prea merge.

  Mai vad si o gramada de cetateni ofuscati ca de ce sa dam bani la privati.
  Pai de-aia prostanacilor, ca daca „privatii” dau faliment sau ii strange statul de gat, ajungi iar sa te uiti la rafturi goale ca pe vremea lui Ceasca, sa gasesti la chiosc doar „Scanteia”, sa umbli in tenisi chinezesti si sa defilezi ca prostu’ (obligat) de 1 Mai si 23 August! ca sa strigi Traiasca Orban, Traiasca Ciolacu, Traiasca Barna!

 26. PNL a dat o nouă dovadă de USL-ism, alături de multe altele: Predoiu, Scutea, Licu, țăranul numit ministru la Dezvoltare (cu etajele la vilă făcute din eroare), Arafat menținut în post, Chirică de la Iași etc.
  Dar Pnl nu e egal Psd, măcar Pnl-ul privește spre vest, nu spre Rusia

 27. De fapt vorbim despre o campanie de informare și despre cum au fost distribuite fondurile acestei campanii, nu despre o schemă de ajutor care ar fi diferențiat altfel beneficiarii.
  În acest caz ”ajutorul acordat presei” este implicit și avantajează în mod firesc marile trusturi, dar scopul este informarea.
  Ceea ce vrea Tăpălagă să ne sugereze este că marile trusturi de presă au fost mituite în scop electoral. Sincer nu prea se există argumente pentru o asemenea aserțiune.
  În același timp constatăm că nici argumentele privind criteriile de integritate nu s-ar fi potrivit pentru diferențierea unei campanii direcționate pe măsurile siguranță si prevenție a infectărilor.
  Cred că ar trebui avute în vedere și măsuri de susținere a publicațiilor mai mici care să asigure diversitate și un raport concurențial corect pe termene mai lungi.

 28. Apai io as vre sa intreb Guvernul Orban ca, daca am o firma de dezlegat sireturi innodate, asa cum sunt innodati pezdistii cu penelezdistii, primesc ajutor moca de la stat pt. cazul in care nu se mai gasesc sireturi, ci doar fermoare !?
  Maine o sa vin cu catalogu’, lipseste troalla penelezdista, profecioara de Constanta…

 29. Auzi magarie

  S-a cumparat presa pe criteriul audientzei care nu asha e un criteriu ticalos in loc sa se cumpere pe alte criterii care sunt nu asha „corecte”.

  „Radio Europa Liberă: „Dacă s-ar fi inclus criteriul deficitului, al pierderilor, așa cum l-am propus noi, ar fi fost respectat implicit și un criteriu etic”

  Adica in loc sa se dea POMANA LA MOFLUZI CARE FAC PAGUBA AZI, AICI, ACUM s-a dat pomana pe criteriul audientzie ceea ce nu asha a distorsionata piatza deorece nu asha cei fara audientza deci care nu se stie din ce traiesc ar fi trebuit ajutatzi shi nu cei cu audientza deci care e clar din ce traiesc shi ce audientza au nu asha ?

  De fapt asta e problema
  In loc banii sa se dea pe criterii „etice” banii sau dat pe criterii de piatza, de cota de piatza.

  In loc sa se dea banii pe criteriul „moral”de : „uite pierderea , ia de plateste-mi-o mai guvernule” s-au dat pe criteriul :
  „criza a redus piatza de publicitatea, guvernul o sa compenseaza shi o sa cumpere el publicitate ca sa acopere caderea pietzii” ceea ce nu asha e un criteriu care hahahahaha „distorsioneaza” piatza.

  Iar necazul nu e ca pare-mi-se criteriul cotei de piatza e cica „imoral” , necazul e ca cei care au dat bani shi la dusmani in loc sa ne dea numai noua astora fara cota de piatza sunt liberalii baietzii buni nu asha ?

  Cand Nastatse a decis acelasi lucru „presa e vitala pentru Romania, ca atare Romanai trebuie sa platesca ca presa sa existe ca atare guvernul trebuiie sa cumpere publicitate de care efectiv nu are nevoie pentru ca marimea pietzei de publiciatet sa perimita existentza unei prese , numeroase , diverse shi deci sanatoasa pentru Romnai shi dor a unie prese cu gheara-m gat .” a fost rau.

  Cand Orban face exact acelashi lucru unii putzinii shi mofluzii maraie pe la coltzuri.

  Shi totusi de catzi lei atata branza. De cate publicitate, atata presa ca de abonamente platite …… hahahahahaha

  Criza economica care se prefigureaza va contracta dramatic bugetele de publicitate, bugete ca alimenteza presa care traieste din publicitate in loc sa traiasca aidoma G4Media.ro, Newsweek.ro, Recorder.ro, Rise Project, RFI România nu se stie din ce.

  Shi statzi ca uite criza inca nu s-a terminat.
  Sa mai cumpere guvernul publicitate inutila ca sa nu fie gloom&doom in media ori harsht jos capatzana pentru cei ce treisc din publicitate ?

  Ca durata de formare a unor redactzii eficiente e diferita in TV fatza de cea din blogareala ori din print.
  Blogarea ori printul se presupune au o alta meserie la baza shi se pot reorienta.
  TV-ul ce sa faca ?
  Sa organizeze , regizeze shi sa filmeze nuntzi ?
  Personal eu sunt pentru desfiintzarea unor televiziuni voi posibil pentru a altora, criza le-ar fi afectat grav pe toate. Guvernoiul a decis ca mai bine sa le pastreze in picioare pe toate decat sa le afecteze pe toate.
  Mda ce sa zic alegerea lui, racanosii care traiesc infara pietzii ar fi fost OK cu punere pe butuci a TV-ului tot asha cum s-a pus pe butuci horeca.

  Cat despre gogomania ranchiunosa :”Ce încredere să mai aibă publicul într-o presă hrănită din bani publici, de către guvern” am un singur raspuns : BBC.

  Altminteri durea-m-ar capul.
  Toata presa sa-si faca publice actzionariatul shi sursele de venit ca sa stim shi noi in slujba cui si pe banii cui latra „cainele de paza al democratziei”.

  Asha cum face-au pe vremuri Radio Europa Libera shi Radio Vocea Americii

  Shi altmintei ca sa intzlegetzi cat de defectzi suntezi voi in capul vostru intrebatzi-va de ca e mai OK daca banii vine de la UE decat daca banii vine de la guvern ?

  Nu tot asha se dau ?
  Nu tot acolo se duc ?
  Nu tot in cele din urma trebuie platitzi de noi ca nici UE shi nici guvernul nu ii face in fiecare seara la ciocan in spatele surei.

  De ce aceiashi bani pentru acelashi lucru de la presa pana la autoastrazi de la spitale pana la infiintzarea de start-upuri sunt OK de la UE ori shi cah de la guvern.

  Nu sunt tot bani ?
  Nu rezolva aceashi lucru ?
  Sau pe voi nu rezolvarea sau ne-rezolvarea lucrului va doare ci relatziile de putere care se creaza pe filiera respectivilor bani shi cam atat .

  Jocuri de putere shi cu asta basta.
  Daca se face sau nu se face ceva asta e …. bashca.

  Noi astai restul care vrem o tzara cat de cat daca nu normala macar aproximativ functionala cu spitale, sosele shi da cu o media functzionala o media care traieste din shi prin audientza deci ghinion publicitate, noi astia va cam incurcam.

  Da stitzi ce decat sa ne luam noi lume in cap shi sa plecam nu mai bine plecatzi voi.

 30. Buna seara,
  Dle.Tāpālagā, ma asteptam la mai multa rigoare din partea dvs. Media a solicitat guvernului ajutor, nu guvernul a cumparat presa, cum eronat sustineti. Pe acest rationament ar insemna ca agentiile de publicitate cumpara media atunci cand platesc campanii. Singurul criteriu obiectiv de alocare in cazul derularii unor campanii nu poate fi decat audienta, se plateste de fapt pt.publicul la care ajunge mesajul din campanie, nu este o subventie. Din pacate, banii ajung si la cine nu ii merita (sunt de acord cu asta). Guvernul a incercat sa gaseasca o formula inatacabila dpdv legal si a cautat si sa aloce mai mult partii mai sarace a media, prin stabilirea pt.televiziunile mari a unei ponderi de alocare – 55% – sub ponderea reala, mai mare, a acestora in piata totala de publicitate (66%). A vrut sa impace si capra si varza dar, ca de obicei, carcoteala e sportul national nr.1 la romani. Si inca ceva, guvernul NU a conditionat in nici un fel alocarea acestor sume de vreun favor editorial. Nu faceti acuzatii fara substanta.
  Va doresc succes si va urmaresc in continuare.

 31. Dle Tapalaga, ati avea perfecta dreptate daca ar fi vorba de o campanie de ajutor a media datorita pagubelor datorate de Covid.

  Dar cel putin ceea ce vad la Digi24 este o campanie de educare a populatiei pt a respecta niste norme sanitare in timp de pandemie.

  Astfel de campanii se fac acum in toate tarile civilizate si evident ca pt a junge la populatie trebuie folosite canalele prin care aceasta isi ia informatia.

  Exemplificare:
  -asa da:
  „Poarta masca si pune-o in felul urmator..”, „Respecta distanta de 2m”, „Sunati la nr.12345 pt informatii sau la 112 daca aveti simptome…” si chiar mesajul primariei „Pensionari, persoane cu dizabilitati…daca nu aveti pe cineva care sa va ajute sunati la 67890 si va ajutam noi”…
  -asa nu, asta e mita si propaganda electorala pe banii cetatenilor:
  „Primaria Buc. a cumparat autobuze noi..”, „Primaria Buc. a alocat 20 milioane pt spitalele din subordine..”

  Astfel de campanii de educare intr-un moment dificil nu ar trebui sa oblige media cu ceva si intr-adevar banii trebuie impartiti in mod corect.
  Multumim pt. ca sinteti mereu atent la posibilele acte de coruptie.

 32. Concluzia este simplã: Useleul este în plinã activitate batjocorind fãrã scrupule, fãrã bun-simț , fãrã discernãmânt…cu tupeul tipic de borfaș. Useleul de astãzi fiind de facto pesedeul plus anexele sale (pnl, udmr, pro-românia, alde, etc) o mașinãrie coplexã de delapidare a banului public prin corupție, salarii + pensii astronomice, mituirea „presei“, paraziterea instituțiilor publice cu nepoți, pile și amante, sute de șarlatani care taie frunze la câini in parlament, fabrici de diplome și doctorate vândute pe dolari, desființarea DNA-ului și a justiției… toate acestea aducând la sărăcie, emigrare în masã, involuție, zeci de mii de infractori eliberați…pe scurt: o țarã în derivă…. într-un ocean de șarlatani, borfași hoți și criminali, iar de cealaltă parte de maneliștii zombificati de haznalele media…care-i votează pe infractori… susținând că sânt niște martiri…”Desigur” de vină sânt americanii, germanii, UE, Soroș, haștagiștii, ocultele, covidul și extratereștrii !!

 33. securistii l-au facut milionar pe cel care s-a autointitulat pielea. p.
  baiatul care scotea bani grosi si din articole la ziar. nepublicate. doar anuntate
  i-a mai indesat si guvernul cateva sute de mii, sa aiba…