G4Media.ro

Ce înseamnă pentru România victoria lui Orban în Ungaria

Ce înseamnă pentru România victoria lui Orban în Ungaria

Victoria zdrobitoare înregistrată de Viktor Orban și Fidesz împotriva opoziției unite din Ungaria va avea efecte imediate, dar și pe termen mediu și lung în România, unde trăiește o importantă comunitate maghiară. Un prim efect și poate cel mai grav va fi adâncirea neîncrederii între majoritate și minoritate într-un context regional tensionat de războiul din Ucraina.

Văzut drept calul troian al lui Putin în Europa, blamat până și de aliații de ieri din grupul de la Vișegrad (Polonia, Cehia) pentru atitudinea pro-rusă, Orban a exploatat cu succes în campania internă tema războiului. Prin deciziile sale, Orban s-a rupt din nou de Europa și s-a apropiat și mai tare de Moscova. Pe Zelenski, președintele Ucrainei, l-a plasat chiar în timpul discursului de duminică seara, când și-a proclamat victoria, în tabăra numeroșilor inamici externi cu care s-ar fi luptat în aceste alegeri.

Susținătorii lui Orban vor trece și ei drept pro-ruși, din moment ce i-au aprobat poziția de neimplicare totală în războiul din Ucraina. Aceasta a devenit principala ofertă electorală: cine votează Fidesz alege pacea, cine votează Opoziția vrea război. Sperietoarea a funcționat perfect, dar acum Viktor Orban și susținătorii săi vor plătiți un preț mare ani de zile pentru această defazare istorică.

Orban este deja tratat ca un paria la întâlnirile liderilor Occidentali, văzut ca trădătorul Europei, omul cu care nimeni nu mai vrea să se așeze la aceeași masă. Cum vor fi văzuți susținătorii săi, alegătorii săi din Transilvania? Vor ajunge din minoritari marginali? Suspecți că la o adică, în cazul unui conflict cu Rusia, maghiarii vor fi primii care ne vând?

Care este poziția maghiarilor din România care au votat masiv cu FIDESZ și Orban în ce privește războiul din Ucraina? Nu uitați că Orban a câștigat inclusiv pe baza discursului revizionist, la fel cum prietenul său de la Moscova a invadat Ucraina făcând recurs la revizionismul istoric. Prietenia revizioniștilor nu are cum să fie bine primită în România, nici cei care-i susțin.

Liderii UDMR fac eforturi vizibile să compenseze prin poziționări radicale anti-Putin și anti-război pe care nu le-am auzit însă de la idolul și finanțatorul lor politic, Viktor Orban, pentru care au făcut o asiduă campanie electorală în Transilvania. Nu i-am auzit pe liderii UDMR să se delimiteze o secundă de poziția rușinoasă a Budapestei în chestiunea războiului. Prin urmare cum gândesc ei cu adevărat? Dacă nu sunt de acord cu Orban și pozițiile sale pro-ruse, de ce l-au ajutat cu atât de mult elan în campanie? Și apropo, ce le-au spus alegătorilor maghiari pe tema invaziei rusești la mitingurile de campanie? Au condamnat la fel de dur Rusia cum o fac în comunicatele transmise publicului românesc?

UDMR se află la guvernare, iar Bucureștiul se poziționează ferm pe tema războiului de partea Ucrainei, găzduiește importante trupe aliate, batalioane de luptă NATO, condamnă ferm invazia Rusiei, pledează pentru sancțiuni economice extinse. Ajutându-l pe Viktor Orban și Fidesz în campanie, care a făcut, subliniez, din tema neimplicării în războiul din Ucraina principala ofertă politică, liderii UDMR au subminat poziția statului român, pe care de altfel îl reprezintă în actul de guvernare. Ce poate fi mai schizoid decât atât? Cum se împacă una cu alta?

Pe scurt, prin victoria zdrobitoare de duminică, Viktor Orban și Fidesz riscă să transfere capitalul de neîncredere acumulat în Europa și în rândul aliaților NATO și asupra susținătorilor din Transilvania. Riscul pe termen lung este ca, într-o țară cu profunde sentimente anti-rusești ca România, etnicii maghiari să și liderii UDMR să fie văzuți ca o veritabilă coloană a cincea a Moscovei.

Este de așteptat apoi ca Viktor Orban să continue și mai agresiv politica sa de refacere a națiunii maghiare în interiorul bazinului Carpatic, prin investiții masive făcute de Budapesta în infrastructura din Transilvania, menite să consolideze sentimentul apartenenței la marea națiune maghiară care se întinde peste granițele fizice trasate la Trianon.

Care va fi contra-oferta statului român? Cum va reuși să-i convingă pe maghiarii din România că Bucureștiul are soluții pentru comunitățile lor, nu doar Budapesta? Ce va face statul român pentru a le aminti maghiarilor din Secuime sau din Mureș că trăiesc în România, nu în Ungaria sau într-un ținut autonom? Toate aceste probleme, care existau deja pe masa problemelor bilaterale dintre cele două țări, se vor acutiza. Din păcate, România va fi tentată să facă și mai puține concesii în chestiunea drepturilor minorităților, care de acum vor fi tratate în cheia revizionismului agresiv promovat de Viktor Orban și, mai grav, de Vladimir Putin.

Confruntați cu imaginile crimelor îngrozitoare din Ucraina, născute din revizionismul istoric, orice partid responsabil din România trebuie să înceteze imediat orice promovare a unor politici autonomiste, unioniste sau de punere în discuție a granițelor din Europa, într-o forma sau alta, și asta este valabil inclusiv pentru unele partide Românești.

În fine, este de așteptat ca UDMR să se comporte mai departe ca anexa Fidesz în România, ca un vehicul pentru importarea ideilor și temelor iliberale de la Budapesta. Supra-legitimat de popor, s-ar putea ca Viktor Orban să-și dorească radicalizarea partidului anexă UDMR în acest al patrulea mandat, care va trebui totuși să aleagă în cele din urmă dacă face politica Bucureștiului sau a Budapestei.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

146 comentarii

 1. adâncirea neîncrederii între majoritate și minoritate . Aiurea

  • corect, cu un mic amendament: e vorba de habotnici, dacă pot să mă exprim așa. au și ungurii armata lor de descreierați, o avem și noi (dovadă AUR).
   în rest, nu putem pretinde cuiva din sudul țării să înțeleagă că (cel puțin) în Transilvania nu prea există conflicte interetnice. deocamdată.

  • Suspecți că la o adică, în cazul unui conflict cu Rusia, maghiarii vor fi primii care ne vând?
   Pai de ce suspecti? vor fi 100% primii care ne vand daca le promite Putler Ardealul si Transcarpatica de la Ukraina.

  • ba baieti, articolul e despre cum sa-ti asterni planurile pe termen lung, astfel incat peste 10, 15 sau 25 de ani sa-ti poti intarata maghiarii din alte state sa lupte pentru „independenta lor” (la fel ca separatistii din Donbas) prin acordarea de autonomii unor teritorii sau revizuirea granitelor.

   aici s-a sadit samanta neincrederii!

  • La un moment dat ar trebui renunțati la știri cu și despre Orban.
   Poate va reorientați spre ceva util.

  • Exact! Dar la adâncirea neîncrederii între un Logan și geamurile de la MOL Romania,( 8,99 de lei motorina super), nu se gândește?

  • @dan tapalaga :
   > România va fi tentată să facă și mai puține concesii în chestiunea drepturilor minorităților
   Iti dai seama ce ai scris ?
   Romania a facut toate concesiile imginabile, toate concesiile aberante cerute de udmr.
   Cum adica va face si mai putine ?
   Ce alte concesii sa mai faca ?
   Dimpotriva, Romania trebuie sa renunte la interpretarea aberanta din Constitutie, in privinta folosirii limbii materne in justitie si in administratia locala, prin care Romanii sunt obligati sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor.
   Prevederea din Constitutie inseamna ca in toate unitatile administratiei locale si in justitie, in zonele in care minoritatile au un procent insemnat, sa existe un translator, care sa traduca, pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a statului in care traiesc.

  • din ceea ce citesc aici an analiza asta ,este tipic romanesc sa scoti din context ceea ce vrei sa auda sau sa citeasca publicul .
   An primul rand Viktor Orban in discursul sau de aseara cand si-a anuntat victoria a spus clar ” ca in ciuda tuturor piedicilor din partea opozitiei atat interne cat si internationale Am castigat si mai nou si presedintele Ucrainei dl Zelenski este inpotriva lui ” din declaratiile facute cu o zi sau doua inaintea alegerilor in care a blamat atitudinea Ungariei condusa de VIKTOR Orban fata de razboiul din Ukraina . ( daca nu aveti cine sa va traduca cuvant cu cuvant din limba maghiara angajati un expert )
   Ceea ce face Orban in Ungaria reprezinta vointa poporului ungar pe care-l apara si-l pune mai presus de orice interese bineinteles ata cat se poate ,AS VREA SA VAD AICI IN ROMANIA MACAR UN OM ASA DE PATRIOT , CARE SA-SI DEA ATATA INTERES PENTRU POPORUL SAU CA SI Viktor Orban….UNU SINGUR ,CARE NU SI-A VANDUT TARA SI NEAMUL . ..
   DESIGUR LA MULTI NU LE CONVIN ASEMENEA OAMENI CARE NU SE SUPUN SI NU-SI BAT JOC DE TARA.
   DUREROS ESTE FAPTUL CA ANALIZATI CE A SPUS SI A FACUT Viktor Orban dar ce spun si fac cei din opozitia din Ungaria aia nu analizati …pai de ce ? si atunci ati vedea cu alti ochi aceasta victorie.

   o seara faina

  • Pana una alta, eu m-am vaccinat cu bovid. E pentru bovine deci perfect si pentru mine si pentru voi 🤣

  • Orban face ce vrea poporul ungar, insa poporul ungar vrea ce le spune Orban. El controleaza televiziunile nationale, și unele private prin favoruri de la stat. In toata campania oponentul sau a fost invitat la o singura emisiune și a vorbit 5 minute, insa Orban trambiteaza acolo continuu.
   Împinge baliverne cum ca oponentii vor razboi, fara sa le deie ocazia sa se apere, situatia fiind mai complexa decat „le dam arme inseamna razboi”.
   Normal ca nimeni nu vrea razboi, si daca tot ce urmaresc e la TV-urile lui Orban, si crezi ca doar el vrea pace atunci voteaza cu el.

   Nu e departe de ce se intampla la noi cu PSD. Spui ca la noi nu este un lider dedicat tarii. Cum crezi ca il vedeau votantii PSD pe Dragnea? exact ca pe Orban. Un luptător pentru tara, care are inamici peste tot, si intern si din europa. Doar el mareste pensiile, doar el da salarii la bugateri, si doar el sanctioneaza multinationalele si lupta impotriva cuceritorilor de la Bruxels. Asemănarea e mai mult decât evidenta.

 2. Înlocuirea V4 cu B9(8) ptr. cine înțelege.

  • Eu, primul, care îți spun: NU ÎNȚELEG CE ZICI. Te rog frumos, clarifică. Poate nu știi românește, atunci „mea culpa”.

 3. Nu știu ce înseamnă pt România, dar știu ce înseamnă pt leftarzi: jale
  he he

 4. Orban a jucat totul pe cartea alianţei Germania+Rusia, sperând într-o ordine germano-rusă ca în 1938-1940. Germania a făcut stânga-mprejur, aşa că pentru Hungaria nu a mai rămas decât Rusia. Aşa că există pentru România o dublă ameninţare: în Est Rusia, în Vest Hungaria….

  • Mai lipsește amenințarea din sud, și suntem iar că în 1940…iar amenințarea asta din sud a fost mereu cea mai perversa, și ne-a lovit mereu pe la spate
   Măcar ungurii striga în gura mare ce ii doare
   Pe când cefele late…

  • Si o mare oportunitate. Ungaria nu poate fi o amenințare ptr. Romania ai B9(8) si cele 3 Mari, ai o înțelegere mare cu America. Ungaria pierde cel mai mare aliat Polonia si Romania îl câștigă. Ce amenințarea lui peste vezi de la Unguri care sunt singuri ei si sârbi au mai rămas. O mare oportunitate ptr. România ca va creste ca importantă in regiune si Bulgari au venit si ei cu noi. Turci sunt si ei prinși in Convenția celor 3 mari deci ce fac nărozi aia singuri cu sârbi, ca ruși sunt departe si nu pot ajunge la ei.

  • Pentru conducătorii României exista o singura amenințare: Să nu aibă ce C.U.R. sa pupe.

  • @Clau, @Mario. N-am înțeles nimic. Voi aveți voie cu Cava D’oro la muncă?

 5. ungaria e mica si nu prea conteaza, asta e cea mai buna parte

 6. pt Tăpălagă, neimplicarea în război înseamnă pro-Rusia.
  Deci neutralitate = pro!
  Trăiască logica betonată!

  • Inseamna ca esti p.rost postac im.putit.

  • Este aceeasi naratiune care era si cu razboiul din Kosovo. Esti impotriva atacarii Serbiei de catre NATO ….. inseamna ca esti de partea lui Milosevici care comite crime. Stupida abordare!

  • Cică UDMR e nasol.
   Cam asta zicea și Vadim. Cam asta zice și AUR

  • Ce neutralitate, tovarase rus?

   Ungaria s-a pozitionat activ de partea Rusiei: a blocat cat a putut sanctiunile, a blocat cat a putut intrarea refugiatilor in tara si a blocat aprovizionarea cu arme a Ucrainei.

   Asta nu e neutralitate. E o relatie „speciala” cu Moscova: noi dati resurse ieftin, noi suntem capul vostru de pod in UE.

   P.S. Si mai terminati odata si cu tampenia asta de „neutralitate”. Ca si Georgia si Moldova si Ucraina sunt „neutre”. Nu fac parte din nicio alianta militara. I-a ajutat asta cu ceva in fata invaziilor brutala ale Rusiei? Nici o tara din zona asta nu isi permite „neutralitate”. Caci asta inseamna sa poti fi maine in situatia Ucrainei: cu orasele rase de pe suprafata pamantului si cu cetatenii tai aruncati de-a valma in gropi comune. Asta inseamna „neutralitate” cu Rusia la granita ta.

  • Ce vă mai miră la presa mizerabilă numită ge4? Nu am avut 2 ani de pandemie în care persoanele care nu vroiau să-și injecteze serul experimental al Ursulei erau catalogați drept conspiraționiști, anti-vacciniști și nu în ultimul rând, șoșocari? Așa știe Dan să facă presă, presa slugărniciei.
   Și pe acest subiect, la fel se pune problema, de parcă toată lumea s-ar învârti în jurul conflictului Rusia-Ucraina. Fraților, mai există și alte probleme în afara acestui război pe care nu interesează pe muritorul de rând și dacă l-ar interesa, nu e ca și cum ar putea face ceva. Păi dacă Orban a făcut 1 milion de lucruri bune pentru ungurii lui, normal că aceștia l-au votat într-o proporție covârșitoare. Nu este ca și cum poziția Ungariei ar cântări decisiv în soarta războiului. Felicitări Viktor Orban!!!

  • Noroc ca nu te.au prins liberalii astia, ca te si bateau! 🙂

  • @ Straight & Proud – Hai, basti de aici, postacule, haurul tau e mai asa abiguu, sa nu uitam cum il gadila simionica pe orban cu laude…

  • @Florin. Vezi tu, înainte de posibilitatea de a spune orice sub protecția anonimatului, ar fi trebuit sa spui asta in fata unui bărbat. Care ți-ar fi scos dinții cu un croșeu. In concluzie ești o otreapă. Nu căuta în DEX cuvântul că nu e de bine. Și nu întreaba ce e DEX.

  • @florin: mare do.bi.to.c trebuie sa fii in viata reala…

 7. Inseamna ca Ungaria e inca o tara si nu o colonie,o tara in care poporul s-a pronuntat la vot. Pana una alta toate-s mai ieftine in Ungaria decat in Romania.

  • Bine spus „pana una alta”.

  • Da ma geniule ca prețurile mai mici sunt doar o iluzie desarta pt prosti. Crezi ca prețul gazului de ex cu care achiziționează guvernul maghiar nu a crescut ca in celalalte tari din Europa sau crezi ca pe conducta la unguri intra mai ieftin a ?

   Daca asta e trai bun pt ciorbisti Ca au plafonat niște prețuri lăsând iluzia unui trai bun și diferenta o plătesc din bugetul de stat adică tot din banii proștilor , rezultatul se vede in investiții . Pe hârtie puterea de cumpărare a unui maghiar scade comparativ chiar cu România care a fost condusă de corupți și analfabeți

  • Investii străine vor mai fii?

  • „Crezi ca prețul gazului de ex cu care achiziționează guvernul maghiar nu a crescut ca in celalalte tari din Europa sau crezi ca pe conducta la unguri intra mai ieftin a ?”
   .
   Hai ca aici e nevoie de creioane colorate si Caps Lock.
   DA, E MAI IEFTIN. CU MULT. ARE ALT PRET DECAT GERMANIA DINTOTDEAUNA.
   Pentru ca nu face parte din tarile ‘neprietenoase’, panimaiu?
   .
   Bine, hai ca fac si desenul ala colorat…

  • Pana una alta, decalajele economice intre Ungaria si Romania se reduc dramatic si in mare viteza. Desi Ungaria avea un avans urias acum 20 de ani. In 1990, economia lor nu era in falimentul cvasi-generalizat din Romania. Mai mult, Ungaria si vecinii au fost preluate rapid in blocul vestic si au primit masiv investitii straine inca din anii 90. Atunci cand noi ne confruntam cu mineriadele, Iliescu si Vacaroiu, la ei intrau investitorii. Am pierdut inca zece ani atunci.

   Stii unde e Ungaria acum? Locul 63 mondial la PIB/Capita (PPP). Surpiza, Romania e pe 66 si diferenta se micsoreaza rapid. Asta cu marea prosperitate pe care Orban le-a adus-o ungurilor incepe sa fie cam o gogoasa.

  • $oro$
   Atita stii: matzul plin si mintea goala.

  • Decât „preș”ieftin,
   mai bine „straight and proud”!

  • Exact! Cea mai mare jjjmecherie la un popor este să știe să-și aleagă conducătorii. Iar conducătorii au o singura sarcina: să facă în așa fel încât poporul s-o ducă bine. Meritocrația funcționează! Drept dovadă China! Știu, acum urmează un cor de bizoni…

  • Orban este pentru Ungaria un politician de care România nu poate avea parte. Noi, având mentalitate de slugă, alegem întotdeauna politicienii care ne fac slugi și ne simțim onorați sa fim slugile unora din vest, ca și cum aia scot miere pe sfincter când stau pe wc. Orban, așa cum îl văd eu este un politician pentru care Ungaria este înainte de orice. Cat despre ăștia care aberează pe aici cum că nivelul de viață din România se apropie de al Ungariei…ce sa le zic? N-am prea văzut unguri venind la munca in România. Tot așa trâmbițau și după Brexit, că vor murii britanicii de foame. Am doua rude apropiate un Regatul Unit și niciunul nu s-au gândit măcar o secundă sa se întoarcă în România. Uite că acum curge benzina la pompa și fără restul Europei, cat despre viitoarea criza energetică ce va lovi Europa începând de iarna viitoare, Anglia nu va avea nicio problemă.
   Apropo de politica inteligentă a Poloniei: Polonia nu cumpără gaze rusești de la ruși, că sunt supărați pe ei, că polonezi au coloană vertebrală, așa că ei cumpără gaze rusești de la germani, cu un mic comision, normal. Nu e așa că sunt deștepți? La noi s-au închis Azomures și Chimcomplex din cauza prețului la gaze, dar nu e nimic, noi suntem pentru Europa. Europa în schimb deschide fabrici după fabrici in Ungaria, aia care … tine cu Rusia, noi ne mulțumim că firmele europene simulează cum construiesc autostrăzi la noi sifonând bani europeni.
   Bai băieții, că nu le convine unor politicieni că Ungaria nu se aliniază așa cum comandă ei de la vest, este una dar propaganda asta cu Ungaria care susține Rusia, știu foarte bine că este doar propagandă, chiar dacă este plătită tot de ei. Companiile lor se simt bine in Ungaria, găsesc stabilitate și energie ieftină, se simt susținute pentru a deschide și extinde fabricile. La noi, sunt susținuți doar la televizor, in realitate, sa produci un cui în România este un calvar. De-aia la noi, toți deschid hipermarketuri și … cam atât.
   Ungurii trăiesc acolo în Ungaria și știu de ce continuă să-l voteze pe Orban. Stați liniștiți că majoritatea ungurilor nu tânjesc după comunism. Când ungurii încercau sa scape de comunism, românii erau exemplu între statele tratatului de la Varșovia.

 8. Mai lipsește amenințarea din sud, și suntem iar că în 1940…iar amenințarea asta din sud a fost mereu cea mai perversa, și ne-a lovit mereu pe la spate
  Măcar ungurii striga în gura mare ce ii doare
  Pe când cefele late…

  • Bulgaria e cu noi si turci sunt in cele 3 mari ce sud visați (sârbi).

  • Cine mai vinde acum arme moderne Ungariei , China? Militar Ungaria nu exista si fără arme moderne pe care nu le mai vinde nimeni sunt complet inutili militar.

 9. Până la alegeri presa năimita clama victoria opoziției.Acum ca lucrurile sunt clare “apare “ o noua tema ,atitudinea Ungariei față de România .Suporterii globalismului ar trebui sa se gândească și la traiul de zi cu zi a românului ,nu numai la ce ne cere Bruxelles-ul .Rațiunea oricărui guvern este bunăstarea cetățenilor săi.Domnule Tapalaga din nou ați greșit cu “prognozele”.Fibra europenilor este suveranistă nu globalistă.

 10. inseamna ca o alianta de conjunctura si impotriva naturii, cum era cea dintre socialisti si extremistii de dreapta jobikk + alte 7-8 partide care mai de care mai pestrite, nu are cum sa convinga publicul.

  aviz amatorilor… ca urmeaza si la no ialegeri in 2024. castiga PSD-ul cu 90%.

  mai inseamna ca trebuie crescut bugetul apararii la 6% dupa modelul grecesc de pana in 2008.
  chiar daca asta o sa duca la faliment de tara… dar mai bine falimentar dar inarmat pana in dinti in situatia noastra.

  • Pai daca esti afumat, asta ai inteles. Ca o „coalitie impotriva naturii nu are cum sa convinga publicul”

   Ai putea sa intelegi si altceva: ca o coalitie care nu mai are aproape niciun canal media prin care sa isi transmita mesajele nu are cum sa convinga. Ca mai exista un SINGUR cotidian de opozitie (Nepszava) si trage si ala sa moara. Practic toata media in tara aia canta pe o singura voce, cea a lui Orban. Presa a fost cumparata bucata cu bucata, iar ziaristii care nu au vrut sa puna botul au fost pur si simplu dati afara.

   Asta e realitatea din Ungaria de azi: o atmosfera absolut irespirabila, un aer puturos, in care nu se aud decat mesajele xenofobe, rasiste si anti-europene ale lui Orban si compania.

   Ascula la mine: Romania e azi parfum pe langa Ungaria. Inclusiv economic, desi nu ai crede (suntem la doar 3 locuri de Ungaria la nivel mondial la PIB/locuitor, desi acum 20 de ani eram la ani lumina de ei). Parfum!

 11. Nu stimabilelor, votul a fost covarsitor contra tro.tinetelor si tefelistilor care promoveaxa blm si cancel culture!!!

  • Un moment de rascruce unde multi isi vor fi dat arama pe fata .Acum o sa vedem cine ramane fidel idealurilor democratice si cine nu .

  • Un moment de rascruce unde multi isi vor fi dat arama pe fata .Acum o sa vedem cine ramane fidel idealurilor democratice si cine nu .

  • bravo clonache. Si azi esti detasat la politica externa?

 12. Cum un text mai elaborat nu imi este acceptat pe G4 Media voi incerca sa scriu citeva cuvinte in etape .Discursul ,din aceasta seara ,al presedintelui Zelenski , in fata Parlamentului Romaniei , poate sa se transforme intr-unul istoric pentru tara .Sa ma explic :

  • Ia vezi , poate te lasa pe sputnik
   Am crezut ca te au scos din circuit dar vad ca apari sa trollezi din nou .
   lili reloaded trolling

  • Daca Zelenski , invitat fiind online in Parlament , la a tine un discurs ,de catre seful Senatorilor Citu , va atinge si afirmatiile lui Orban de Budapesta ce il privesc direct iar cerintele lui vor fi atasate sau indreptate catre un UDMR asimilat cu Orban si rusii , Romania se va afla pentru prima oara in situatia de a contesta existenta UDMR pe plaiurile politicii romanesti .Citu devine astfel „separartorul apelor” din politica nationala .

  • Foarte bine ca n-ai scris iar mesaje kilometrice ca n-are timp nimeni sa le citeasca si oricum nu-i pasa nimanui, nu schimbi nimic si pe nimeni.

  • Este pentru prima data cind existenta in politica romanesca a UDMR poate fi pusa la indoiala moment in care aceasta organizatie si nu Partid poate sa dispara din politica de stat , legal vorbind .

  • Citu fiind perceput ,ca cel care l-a invitat in mod unilateral pe Zelenski , nu face altceva decit sa forteze impostura multor parlamentari de la PNL si PSD ce joaca la doua capete .Zelenski , daca va ataca aceasta problema uriasa a aliniamentului Rusia _Ungaria si pozitia ambigua a UDMR ,va produce ceea ce Romania nu a a dorit sa faca timp de 31 de ani si anume ruptura politicului romanesc de UDMR ce nu mai poate continua din pozitia de participant la guvernarea tarii in prima faza .Apoi va urma cererea de intrare in normalitate ce nu va mai permite organizatiei numite UDMR , participarea la viata politica ,din acesta postura .

  • Sa ne amintim :Jo napot kívanok . Imi pare ca Iohannis a ajuns deja sa puna in practica acest demers .

  • Melanio, nu te pricepi! Asta este clona Lili a lui „lili”!

  • Bravo READER
   Foarte bine punctat !!!

 13. E de bine.
  Un corupt (cum e Orban) in fruntea Ungariei o pune in dezavantaj fata de Romania care are mai multi corupti in frunte (adica o coruptie mai democrata).

  • Cred ca e mai bine o corupție democrata decât o corupție gen Putin sau una tip Merkel(gaz) sau Micron(telefonistul).

  • Iți imaginezi cum arata azi Romania cu Năstase ales de 4 ori (16 ani)prim ministru? Ce zice care corupție e mai buna.

 14. Niciodată,niciodata un partid ungur,nu va face politica statului roman.
  Sa ne intre bine in cap.Cei din Ardeal stiu bine asta.

 15. Daca UDMR e prorus si AUR e prorus atunci UDMR+AUR=LOVE? VTF? ajung aliantele pt unirea maghiarilor si unirea romanilor sa se alieze?

  • Cine nu ne place nouă, e cu rușii.
   Cine mai cumpără gaz de la ruși, e cu Putin.
   Mai puțin Maia Sandu, care cumpără gaz de la ruși, dar nu e cu rușii.
   Logica dublei măsuri funcționează perfect. 😛

  • UDMR nu e pro-rus, UDMR e pro-ban. Cit marca Orban banul Orban e baiat bun.
   AUR da, e pro-rus, e gindit de rusi, infiintat de rusi, condus de rusi.

 16. UDMR nu mai prinde pragul de intrare in parlament…

  • Au modificat legea. Dacă au peste 20% într-un județ, nu pe țară, vor intra in parlament. SM, CV, HR, MS.

 17. Domnule Tapalaga
  De ce nu mentionati ca Budapesta este de acord cu sanctiunile westului impotriva rusiei .
  O tineti toata ziua langa langa ca ce rau ii viktor . Dezvaluirile dumneavoastra se transforma in propaganda jobbik .

  • fa pasi! de bine ce sunt de acord nu taie alimentarea cu gaze de la rusi, nu lasa trupe sa le tranziteze tara, nu trimit ajutor ucrainei si tot asa? tu chiar crezi ca vb cu pacalicii cu care vb tu de obicei?

  • Io vorbeam cu Tapalaga nu cu tine pungasule
   Democratie inseamna sa nu fi de acord neaparat cu cel de langa tine . Daca ai auzit de asa ceva bolsevicule.

 18. Este timpul ca Ciolos să își facă un partid puternic și să câștige alegerile din 2024. Numai el a rămas speranța românilor de pretutindeni, acum când banda lui Soros a pierdut jalnic.

 19. E ultima noastra problema cu cine voteaza cetatenii altei tari. E treaba lor, alegerea lor.
  Mai degraba sa vedem cu cine mai votam noi daca mai avem cu cine. La alegerile urmatoare procentul de absenteism va fi cel mai mare din istorie.

 20. Gargara ieftina.
  Daca aveti sange in instalatie, faceti un referendum. Ce vor romanii (asa cu profunde sentimente anti-rusesti cum sunt): neutralitate sau implicare (in razboi si in sanctiuni totale)? Vor sa faca pasul de la implicarea extrem de clara in criza umanitara la implicarea in conflict?
  Daca asta nu e tema de interes major, atunci care?

  Pentru obiectivitate, Zelenski a fost primul care s-a bagat in seama fata de Orban, a vrut sa joace pe tot terenul. Iar tema razboiului a fost la fel de intens folosita de ambele tabere.
  Totusi, ca o remarca. Ce usor se trece de la „competitia pe muchie de cutit, 2 procente” pe care o tot propavaduiau crema analistilor pana ieri la „victoria zdrobitoare” de azi.

 21. Un alt popor de analfabeti funcțional. Ce sa facă România? Sa nu mai acorde cetățenie dublă. Sau vine Simionica si ii ia la bastoane. Si pe noi ne ia dracu.

 22. Popor de prosti, mai prosti chiar ca noi…….sa votezi un asemenea bufon nationalisto-rusofon……

  • Si poporul Roman care voteaza numa baliverne ce fel de popor este ? Ia spune

  • Astia au votat 65% cu gramada aia de kk_t pe nume viktor orban…..65%!!!
   La noi psd–ul nu sare de 35% oricat ar manevra astia sondajele.

  • @stefan
   doar 53%, restul pana la 2 treimi e datorat şmenurilor promovate deja ca lege electorala de Viktorash.
   Da, oricum e mult. Viktorash are un discurs atractiv pentru conservatori nu doar pentru descreierati si e un politician abil. Opozitia a fost divizata iar Marki-Zay nu a convins.

  • Desigur, niște proști ungurii, carburantul e 6,25 lei, gazul mult mai ieftin, electricitatea mult mai ieftină, vai de capul lor!

  • Compari psd’ul cu victor orban ? :)))))) hai ca asta a fost buna

  • Dar ia zi tu mintosule, cu cine trebuie comparat fidesz?

 23. orban insista pe discursul „de manual” al liderului autoritar: se lupta cu tot soiul de dusmani ai ungariei, el fiind singurul care le poate face fata.
  Romania ar trebui sa fie atenta la iudemere.
  Romania si UE ar trebui sa fie atente la stridentele iredentiste ale discursului.
  NATO ar trebui sa fie atenta la orientarea pro-rusa a ungariei lui orban.

  • Pai asta spune și Tăpălagă in articol, că toți europenii sunt împotriva lui. Deci măcar pe tema asta gay parade e de acord cu Orban.

 24. Au modificat legea. Dacă au peste 20% într-un județ, nu pe țară, vor intra in parlament. SM, CV, HR, MS.

 25. Pai in primul rand maghiarii din România nu ar trebui să aibă drept de vot…..ori votezi in Romania ori în ungaria. nu ar trebui sa fie acceptată dubla cetățenie.vrei aia ungară votezi doar acolo…și invers.

 26. Ei,până la la urmă ,Putin a câștigat- in Ungaria,in Serbia…mâine– poimâine – in Franta…nici Germania nu ar zice chiar „nu”…iar noi belim ochii la Zelenski (tot atât de amic al României precum Putin)

 27. Tăpălagă, nu mai bagă strâmbe. Se oftică” băieții” tăi că armata are buget mai mare? Lasă că au și ei destul.
  Orban e de 12 ani prim-ministru și nu s-a întâmplat nimic rău în România.
  Cu ultima parte a articolului îți dau dreptate.

 28. Mai terminați cu Serbia! Serbia este coada Europei, va rămâne o enclavă ofticoasă înconjoară de state UE și NATO. Inclusiv Kosovo!

 29. Cica un maghiar citeste 11 carti pe an iar un roman aproape una!
  Nu prea merge asta cu analfabetii!

  • Cica Constantin Noica, Mircea Eliade şi Emil Cioran au fost legionari in tinerete.

   Ce zici de asta? Niste analfabeti, nu-i asa? Cand Dumnezeu ia mintile unei natii, nu se mai uita la cate carti citesc locuitorii.

  • NEUTRALITATE, ziceți?
   Hai să vă dau un exemplu:
   Tu, cel care ești neutru și vrei să rămâi neutru, locuiești într-un apartament cu o cameră dintr-un bloc.
   La un moment dat, vecinul tău de palier, care e mai „bazat” decât tine , care are 4 camere și nu o cameră ca tine, intră la tine în apartament să facă el ordine pentru că, știe el ceva despre tine. Că tu asculți muzica aceea care nu-i place lui, ai tu niște prieteni care lui nu-i plac, de care știe el bine că vor vrea să-i facă lui rău. Are el sursele lui bune de informații. Și intră intr-o dimineață la tine, nu sună la ușă ca să-i deschizi, el intră cu forța. Că doar, na .., el e bazat și vrea să-ți arate el cine e el.
   Iar tu, fiind că nu ai cum să te opui și impune în fața unei astfel de namile , ce faci? Mă chemi pe mine și pe ceilalți vecini să te ajutăm să rămâi în casa ta stăpân. Singur, nu poți, dar ști că vecinii pot să te ajute.
   Însă, eu….Nu, frate….Eu sunt neutru, frate! Și vecinii tăi sunt neutrii. Ce treabă avem noi cu tine și cu celălalt vecin! E treaba voastră! Noi nu ne băgăm, îl lăsăm pe celălalt vecin să-ți rupă capul, că știe el mai bine ce ai voie să faci tu la tine în casă. E treaba voastră.
   Transpuneți, vă rog, un pic cu ceea ce se întâmplă la nord de al „nostru apartament”, și rămâneți în continuare neutrii.
   Și încă ceva :
   Vă rog să-mi spuneți oricare dintre voi, cu ce ați contribuit să vă nașteti în România și nu în Ucraina? Cu ce ați contribuit voi ca acum în locul în care sunteți, să aveți pace nu război, durere sau moarte ?
   Vă spun eu : CU NIMIC !
   Așa că, rămâneți în continuare neutrii, pentru că tot ce este a mai fost. Nimic nu e nou sub soare ! Ceea ce faci vei avea parte cândva … spune o vorbă din popor.
   Sănătate și pace !

  • Mda..problema e ca citesc degeaba..probabil pentru statistici.
   Ramane intrebarea : si la ce le foloseste ?…Ca sa voteze o caricatura ca Orban ?

 30. Da, citesc mai mult, poate, au o țară mai dezvoltată și civilizată , dar nu credeam să fie la fel de proști și să reacționeze doar instinctual, emoțional și elementar la sperietoarea ieftină a lui Orban cu „votați pentru pace sau pentru război”! Îi suspectam că sunt ceva mai evoluați!

  • Traiesc intre unguri-citesc mai mult,eu nu cred,dar sunt mult mai laudarosi.Un exempu puieril dar elocvent,cand intrebai o romanca „ce ai facut de mancare-raspundea simplu o supa de cartofi iar unguroaica raspunde -vai ce supa fina de cartofi am facut.

 31. Cam asta îmseamnă, corelația dintre corupție și

  Lupta anticorupție trebuie începută din mediul privat de sănătate. Spațiul, unde datele personale de sănatate ale pacienților, sunt stocate prin intermediul softului Medis, societatea comercială neavând licență de folosire din partea dezvoltatorului. Așa că despre ce a fost vorba în dosarul Microsoft????

  Și ați vrut să distrugeți sistemul național de sănătate….încă vreți…fără să respectați legile statului de drept român, cum se întâmplă pe tarlaua SANADOR , cu voia ciucameților de urlă după vreo țâță.

 32. Dacă rușii treceau prin Ucraina precum cuțitul prin unt acuma am fi avut probleme cu maghiarii. Dar, cum în războiul ăsta rușii își iau un blow job cu suspine, ungurii trebuie să rămână în vizuină și să-și mangâie cocofaxul. 😉
  Partea aia că au PPP-ul mai bun ca al nostru e un basm de Ispirescu… Adus la zi! Pentru că „nu știm” câți romani sânt prezenți pe teritoriul României! Din cauză de număr de senatori și deputați și alte socoteli. E esențial recensământul de anul ăsta și făcut pe bune.

 33. Rezultatul alegerilor din Ungaria a dar drumul la iepurași prin birourile din Bruxelles. Nu Orban e noul mesia, nici vorbă, facturile. Read my lips: Factura!

 34. Problema este ca guvernul maghiar va face investitii masive in Ardeal si in judetele unde traiesc maghiari. Vor investi in infrastructura, scoli si posibil vor atrage investitii si vor crea joburi, la fel cum fac prin Serbia. Plus ca, Ungaria va fi „poarta” de intrare in Europa a investitiilor chineze prin Noul Drum al Matasii. Ungurii deja construiesc o infrastructura intre Budapesta si Belgrad pentru tranzitul pe calea ferata a marfurilor ce provin din China. Este posibil ca in viitor sa antreneze si zonele din Transilvania in aceste investitii, iar atunci va exista pericolul unei autonomii din partea maghiarilor din Romania. Guvernul de la Bucuresti va trebui sa concureze cu Orban la capitolul investitii. Nu este suficient doar sa se pozitioneze pro sau contra, ci trebuie sa treaca si la fapte.

  • Investitii de carton. Judetele unguresti traditionale sunt printre cele mai sarace din Romania :))

 35. Inseamna ca Moldo-Vlahii isi iau adio de la Transilvania , daca Putinosul castiga razbelul in Ucraina Valahii isi pot lua adio si de la Moldova …

 36. @Clau (Investii străine vor mai fii?)
  +1 buna intrebare. De cat timp toti il balacaresc pe Orban? dar fabrica BMW se construieste, fabrica de baterii LG Chem la fel, etc. Pai cum se pupa una cu alta, investim in tari IIliberale conduse de dictatori? Dar daca nenea Orban se lauda la investitori ca el e frate cu Putin si very good friend cu uncle Sam si her Fritz atunci asta poate fi chiar un avantaj.( Nu mergeti in Romania ca vine Putin si va Kalibr-aza fabrica). Daca somajului generat de mutarea afacerilor din Ungaria era la cote mari sigur ii bagau gazul ieftin lui Orban undeva dar asa … tocmai au bagat inca 4 ani in traista personajului.

 37. Același eveniment, altă abordare

  https://t.me/turnulbabelro/445

  Dacă folosești Telegram, consideră abonarea

 38. „[…] în cazul unui conflict cu Rusia, maghiarii vor fi primii care ne vând” — de fapt, nu ne vând pe noi, ci își cumpără terenul de la Putin.

  ” liderii UDMR au subminat poziția statului român, pe care de altfel îl reprezintă în actul de guvernare. Ce poate fi mai schizoid decât atât? Cum se împacă una cu alta?” — de fapt, nu e schizoid, e politica UDMR (și, cu voia dvs., a celor care îi votează).

  Și dacă maghiarii nu au renunțat niciodată la Ardeal? Și dacă Orban de-asta îi cântă în strună lui Putin — pentru că ar vrea să facă și el la fel?
  Și dacă e politica pașilor mărunți? Toate chestiile alea culturale, cu limba maternă, cu plăcuțele bilingve, cu Ținutul Sexuiesc și steagul lui, investițiile Ungariei în Transilvania, școlile de vară, vizitele politicienilor maghiari — dacă toate astea nu sunt decât un mod de a ține focul aprins, să nu uite minoritatea că ei sunt ai Ungariei? Și că, din când în când, se mai întâmplă câte un frecuș de genul Târgu Mureș 1990, bombe artizanale de 1 Decembrie, cimitirul de la Valea Uzului, „Zelensky e dușmanul meu” — mici scăpări premature ale aparatului?
  Și dacă concesiile pe care noi le-am făcut minorității sunt luate drept semne de slăbiciune?

 39. Macar sa se faca federalizarea/regionalizarea, in felul asta nu o sa trebuiasca sa ii mai caram in spate in continuare pe cei din Transilvania. Oricum si ei sunt ca si vecinii nostri maghiari … dupa cum bate vantul si substanta zero.

  • Adică unguri vor tine in spate 6-8 milioane de romani care sunt in Transilvania , cate subvenții date de Orban au ajuns la romani , zero. Nu e mai buna o de-românizare ca la carte si e mai ieftina.

 40. Nimica.
  Sund atat de lasi incat au votat cu Orban de frica lui Putin, rahatiti mai, hai de capul meu cat de rahatiti sunt. 🙂

 41. – incorect(partial) ,hunor a condamnat „episodul BUCHA”;
  -faptul ca maghiarii au votat Fidesz,cred ca mai degraba a fost un „reflex”+promisiuni;
  -a-ti urmarit emisiunile/comentariile cu privire la razboiul din Ucraina ,in limba maghiara ?!?
  -ve-ti avea o surpriza….

 42. In primul rând România poate si trebuie sa pună problema loialității fata de România .
  In cazul radicalizării comunității maghiare aceasta trebuie pusă sa aleagă intre cetățenia română si cea maghiara.
  NU poți sluji la doi stăpâni , se stie de 2000 de ani ;).

  In al doile rând EU poate tăia fondurile Ungariei si le poate redistribui României si Slovaciei pentru susținerea minorităților si infrastructurii.

  Daca e vointa EXISTA SI SOLUTII!
  🇹🇩🇺🇸🇪🇺

 43. Intr-o tara normala, cu oameni normali, postari de acest gen ar fi pedepsite de legea penala. Sa nu vorbesc de cei care le gazduiesc si le incurajeaza.

 44. ”Suspecți că la o adică, în cazul unui conflict cu Rusia, maghiarii vor fi primii care ne vând?” Păi ce spune istoria? Ce au făcut sute de ani? Cine poate să aibă încredere în ei? Nu vedeți ce fac la granițe de mult timp? Dacă ar fi putut ne-ar fi vândut de mult. Chiar și mai rău.

 45. Servus, si eu impartasesc aceleasi temeri si sunt convins ca Ungaria se duce rapid in jos. Am totusi o corectie de facut la inducerea in eroare a unora, si anune ca muntii nu au bazine, doar apele curgatoare au bazine …

 46. Înseamnă să ne mobilizam la vot și sa i anulam. Ungurii nu vor vota decât cu cine li se spune.

 47. Speri ca ati vazut cu totii cu ce se ocupa monstrul Tanczos. Vrea sa distruga pana si cadrul natural al tarii. Paduri, rauri, plaje, orice, doar sa distruga.

 48. Legea NATO (una dintre ele) Daca o tară are pretentii territoriale către o altă tară trebuie sa iscălească un document oficial prin care î-si declara renuntarea revizionistă teritorială fată de statul care posedează acel teritoril. Numai atunci Poti intra în NATO. Amintiti-vă de ratatele iscălite cam prin 2007 cu Ukraina unde România renuntă oficial la teritoriile Romănesti din Ucraina. Cu alte cuvinte NATO nu intră în război pt revizionismul altor tară. De aceea ocupă Rusia Bucăti din statele mai mici vecine. (Georgia, Moldova, Ucraina s.a.m.d) Efiectul se poate vedea la Ucraina care deja declara că nu va intra în NATO…care pînă acum vreo 5-6 săptămâni avea inspectori militari NATO la fata locului! Salutari….cât despre Orban nu pot sa spun decât ca e un păcălici politic care este urmărit foarte atent de NATO.

 49. O sa faca fix pixu.
  Putin o sa le-o traga gratis iar UE plateste ca la bordel. 😀

 50. E bine că a ieșit Orban
  Acum UE și NATO au în cine să tragă sa simtă și unguri că nu mai merge cu trădarea pentrucă asta fac și nu oricum și oricând ci în timp de război.
  Și au slavă Domnului destule mijloace și metode
  Sancțiunile cele mai dure contra rușilor trebuie îndreptate și asupra Ungariei dacă continuă să calce în străchini
  Cât de nesimțit să fi să-ți trădezi aliații și să te alături celui mai hulit popor din istorie cum a reușit acest împuținat să-l transforme

 51. Lucrurile se rezolva simpli: excluderea Ungariei din NATO și UE. Atunci, Orban va chiar ca un șobolan prins în cursa.

 52. Nimic , fiecare cu treaba lui.

 53. Pentru noi inseamna sa-l bagi pe dracu in casa!
  Hai sa ne imaginam,ce s-ar fi intamplat,cu noi mai ales,daca Ucraina ar fi capitulat din prima zi,fara morti,fara pagube materiale.Cred ca bateam pasi de defilare prin fata UDMR-ului.

 54. Vrem neutralitate !

 55. Ce bine o duc ungurii ! Au gazul de 10 ori mai ieftin au benzina mai ieftina ii doare la patina bre tradatorilor care conduc tara asta. Da dar la ei nimeni nu trage pe nas , git si nici nu pupa vestul in fund…. am zis o ! Noi pupam orice dos de politician din vest …indiferent daca ala are diarre sau nu …traiasca Romania !

 56. Despre maestrul Puric ! Mare om mare caracter ! https://youtu.be/gzykUCgKnMc Vizionare placuta !

 57. Dacă pică Putin, pică și Orban.

 58. Când la aragaz vei avea pentru gătit doar propriul gaz, produs după ce mănânci fasole, nu vei mai fi așa vocal contra lui Orban. Sau tu crezi promisiunile guvernanților români?

 59. N-am nimic cu ungurii, ba chiar îi consider o națiune cu mult mai civilizată decât vom fi noi vreodată, dar de UDMR m-am săturat. Sunt singurul partid nonstop la putere în România din 90 încoace. Chiar nu mai scăpăm de ei, de Iliescu și de Isărescu? Nu se dau duși, frate!

 60. Din păcate, discursul naționalist, hiperagresiv şi revizionist câştigă teren în Europa, iar atitudinea pur interesată a partidelor româneşti aflate la putere, aliate cu Udmr, n-a făcut decât să favorizeze înstrăinarea multor clădiri şi terenuri cumpărate de diferite „fundații” cu banii guvernului maghiar. Ca să nu mai vorbim de avantajele pe care le primeşti luând cetățenie maghiară. Nu sunt panicard, dar în ritmul ăsta şi cu ajutorul dezinteresului statului român, Transilvania va fi – în câteva zeci de ani- mai mult pământ unguresc.
  Stați voi cuminți, noi lucrăm cu perseverență şi propagandă bine țintită. Vă promitem gaz ieftin şi câte un ruso-maghiar în fiecare gospodărie, să vă țină de urât.

 61. Tradatori nu sunt UDMR, tradatori sunt PNL si PSD care ii tin in brate la guvernare!

 62. Relax, Orban nu este o problema, usor il pui in lesa. Dar UDMR ar trebui inlocuit cu AUR ca partid balama. Bine, si AUR trebuie curatat un pic, era bine daca fuziona cu PMP, dar voi sunteti prosti de bubuiti, extremisti si voi, ca tot vb de extremisti toata ziua dar voi sunteti tot extremisti.

 63. Viktor Bombayorban (in Principiu) NU poate fi inlaturat de o Coalitie decat daca o sa Cuprinda si toate Partidele semnificative de Dreapta (partide de, sa zicem, peste 0,5%). Pentru ca, din Principiu, Ideologia lui Viktor Bombayorban e de Stanga !. (nu conteaza ca Viktor Bombayorban zice ca e de dreapta pentru ca e o minciuna !)._.Iar toate partidele din Alianta lui Marki-Zay (in afara de Jobik) sunt de stanga !._. Deci Marki-Zay a gresit GRAV cand a Acceptat sa Concureze intr-o Competitie Preliminara FARA ca sa intre Toate partidele de Dreapta (sa zicem de peste 0,3 %) in Coalitie._. Deci Marki-Zay , in decembrie anul trecut, in momentul cand a vazut ca nu intra toate formatile de dreapta in Coalitie (alungate fiind de alde stangistul Gyurcsany & compania) trebuia categoric sa Renunte sa mai participe la Alegeri pentru Functia de Prim Ministru. Asa ca, toate partidele ar fi candiat separat, si se inaltura efectele idioate ale Formarii unei asa zise ,,Mari Coalitii de Stanga „, si care NU avea NICI O Sansa sa invinga Fidesz-ul lui Viktor Bombayorban la alegeri !.

 64. O sa ma repet! Bun de ce maghiarii din Romania voteaza si pentru Romania si pentru Ungaria? Da au dubla cetatenie… sa aibe doar o singura cetatenie si unsingur drept de vot asa ori am scapa noi de UDMR care-si vad doar ciolanul lor in parlamentul Romaniei sau vor scapa Ungurii de maghiari si vor putea sa faca ce e mai bine pentru tara unde traiesc! Maghiarii ar face bine sa aleaga ce sunt! Unguri sau romani! PUNCT!! CA DEJA M-AM SATURAT DE PROSTIA ASTA!

  • Bogdane, ai luat-o razna. Maghiarii vor fi maghiari până mor, cum și românii vor rămâne români. Etnia este un fapt și nu o realizare personală, cu atât mai puțin o alegere. Ungurii care trăiesc aici, sunt cetățeni ai acestei țări, născuți aici și da, trebuie să respecte legile țării, cu drepturi și obligații. Din perspectivă istorică nici unul dintre ei nu este de vină că granițele s-au tot schimbat, în timp ce ei au trăit în acelaș loc. Sunt foarte mulți – din păcate nu destui ! – care nu participă la votul din Ungaria pentru că li se pare nașpa să intervină în politica unei țări în care nu trăiesc și nu plătesc impozite. Cei care participă la vot, sunt martorii lui Orban, fiind robii unui șantaj moral ( Orban ”ne-a dat” cetățenie, deci îl votăm ) . UDMR, prin președintele lui, Kelemen, este susținătorul lui Orban, a declarat acest lucru cu mult timp în urmă la Cluj, când în 2018 a refuzat să se intălnească cu opoziția de atunci. Pe mine personal mă înfurie în aceeași măsură faptul că sprijină legi și este părtaș la mânării de cea mai reacționară speță în politica cotidiană română, urmărind mereu să fie apropape de ciolan ( recte : în guvern ) în timp ce predică binele comun. Din acest punct de vedere nu este cu nimic mai prejos, decât toată garnitura de politicieni din ultimii 30 de ani care s-au cocoțat la putere. Dacă participarea la vot ar fi considerabil mai mare în România, probabil că udmr nu ar mai intra în parlament și, drept să spun, nu le-ar lipsi o vacanță mai lungă. Comunitatea maghiară din România nu are practic nici un avantaj din sinecura lor. Și românii au oile lor negre. Cu asta trebuie să trăim, nu putem să ”dăm cu ei de pământ” . Cazul Ungariei trebuie să fie un memento pentru orice nație. În 15 – 20 de ani poți să schimbi mentalitatea unui popor. Și nimeni nu este scutit de această posibilitate. Să luăm aminte !