G4Media.ro

Ce este și cum funcționează Intelligent Speed Assistence / Sistemul va fi…

Sursa foto: Unsplash / Dan Gold

Ce este și cum funcționează Intelligent Speed Assistence / Sistemul va fi obligatoriu pe toate mașinile vândute în UE de la 1 iulie

În podcastul video 4Auto al G4Media realizat de Ionuț Tăpălagă vorbim despre ce este si cum functionează Intelligent Speed Assistence sau prescurtat ISA, unul dintre noile sisteme de siguranță care vor deveni obligatorii pentru orice mașină vândută pe teritoriul Uniunii Europe începând cu luna iulie a acestui an.

Deși nu este un sistem complet nou, el fiind prezent pe multe mașini care se află în circulație, acesta devine obligatoriu. Deci toate mașinile vândute începând cu luna iulie 2024 vor avea acest echipament, indiferent de clasa de mașină sau de producător.

Sistemul va detecta limitele de viteză impuse pe tronsonul de drum pe care se află mașina, iar în cazul depășirii vitezei maxime admise, sistemul va atenționa șoferul.

Sistemul va atrage atenția șoferului asupra faptului că a depășit limita de viteză în diferite moduri. Prima forma de atenționare va apărea sub forma unei pictograme în câmpul vizual al șoferului, pe bord sau pe head-up display.

Al doilea avertisment va fi de tip acustic, sub forma unui sunet specific, iar cea de a treia formă de atenționare va veni sub forma unei vibrații în pedala de accelerație.

Cu toate acestea, secvența și durata acestor avertismente vor ramâne la latitudinea producătorilor.

Pentru o funcționare cât mai precisă a acestui sistem, vehiculul se va baza pe mai multe surse de informație: o cameră instalată care va putea recunoaște semnele de circulație, dar și pe sistemul GPS al mașinii.

Cu toate acestea, este de menționat faptul că sistemul nu va interveni sub nicio formă asupra sistemului de frânare. Adică mașina nu va frâna dacă este depășită limita de viteză. Cel mult, cu acordul șoferului, prin setarea din meniu, mașina nu te va lăsa să depășești viteza, prin întreruperea accelerației.

Prin concepție, sistemul va trebui să aibă posibilitatea să fie dezactivat complet la cerința șoferului. Dezactivarea se va face prin intermediul unui buton și/sau printr-o apăsare puternică a pedalei de accelerație. Totuși sistemul se va reactiva la fiecare pornire a mașinii, asemănător sistemului Start-Stop, și va trebui dezactivat de către cei care nu își doresc să îl folosească de fiecare dată.

Dar acest sistem ridică și câteva semne de întrebare. Specialiștii în domeniu atrag atenția asupra faptului că sistemul poate să nu funcționeze corect dacă pe un anumit tronson de drum indicatoarele rutiere sunt montate incorect sau vandalizate. De asemenea pot apărea probleme datorită întârzierii actualizării hărților de navigație sau în anumite situații din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si … cine plateste pentru sistemul asta? 20 de euro in plus pe luna la leasing?

  2. Depășești și te duci dr..