G4Media.ro

DECRIPTAJ Ce conține cu adevărat legea contestată de AUR cu argumentul fals…

Foto: Pixabay.com

DECRIPTAJ Ce conține cu adevărat legea contestată de AUR cu argumentul fals că se vor fura copiii: Mecanismul prin care statul va ajuta familiile în situații vulnerabile să nu instituționalizeze copiii este asemănător celui de sprijin pentru persoanele cu dizabilități

Proiectul de lege Plx145/2023 privind prevenirea separării copilului de familie, care a provocat protestul AUR de la Parlament din această dimineață a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 48 contra, 4 abțineri de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. S-a promovat în spațiul public ideea falsă că se pot lua copiii de lângă părinți sau că se fură copiii, dacă legea intra în vigoare. Ce prevede proiectul respectiv, ce este Observatorul Național al Copilului și care este mecanismul prin care statul vrea de fapt să evite separarea copilului de familie, pe motiv că familia este săracă – detalii mai jos.

  • Context: În grupuri de Facebook cu peste 100 de mii de persoane s-a ajuns la situații în care documentele primite de la școală pentru semnat să fie privite cu suspiciune de către părinți, sunt apeluri cu nu semnați acte legate de școală, inclusiv fișa psihopedagogică. Această fișă este necesară pentru încadrarea copiilor care frecventează școala de masă sau școala specială în grad de handicap, dar și pentru certificatul de orientare școlară pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

Certificatul de orientare școlară și certificatul de încadrare în grad de handicap asigură dreptul la educație al copiilor, dar și drepturi financiare: profesor de sprijin, alocație de hrană, cazarmament în cazul certificatului de orientare școlară și indemnizație de handicap, gratuitate la transport și alte beneficii în cazul încadrării în grad de handicap.

Ce conține proiectul plx145/2023?

Pe scurt, părinții care sunt în situații vulnerabile și copiii lor vor fi sprijiniți, tocmai pentru a ca părinții să nu mai fie nevoiți sa dea copilul în plasament din cauza sărăciei.

Ce înseamnă ca sunt în situații vulnerabile? Proiectul prezintă situațiile care duc la separarea copilului de familie, adică există posibilitatea ca familia sa plaseze copilul sub o măsură de protecție specială, să-l ducă în plasament. Aceste situații au fost interpretate eronat și fals ca fiind situațiile în care copiii vor fi luați din familie, cum s-a vehiculat în anumite grupuri de Facebook.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...