G4Media.ro

Ce caută Turcia în Siria? De ce amenință Erdogan Europa cu migranți?

Sursa: Facebook/ Ionuț Cojocaru

Ce caută Turcia în Siria? De ce amenință Erdogan Europa cu migranți?

Cei 36 de soldați (din alte surse numărul este mult mai mare) turci morți în Siria au dus la escaladarea tensiunilor între turci și ruși. De ce s-au confruntat cele două state, relativ prietene în Siria? De ce Donald Trump s-a retras din Siria pentru a-l lăsa pe Erdoğan să-și ducă la îndeplinire una dintre misiuni iar Vladimir Putin nu-l lasă să-și facă de cap așa cum dorește în țara vecină?

Mai poate gestiona președintele turc situația politică internă sau se va pierde în încercarea de a-și tempera societatea nemulțumită de știrile negative care vin din ce în ce mai dese din statul vecin? Ce le răspunde Recep Tayyip Erdoğan turcilor care-l întreabă ce caută ei în Siria?

Din păcate în Orientul Mijlociu găsim multe exemple de cum să distrugi o țară. Jocurile de putere ale statelor puternice s-au intersectat poate cel mai mult în această regiune. De la Acordul Sykes–Picot până în zilele noastre regiunea nu a reușit să se apropie de stabilitate democratică.

De consolidare nu poate fi vorba. Siria, de ani de zile este măcinată de război, de conflicte interne, de teroriști în adevăratul sens și nu numai. După retragerea Statelor Unite, Federația Rusă și Turcia acompaniate de Iran și-au împărțit sferele de influență în Siria.

Doar că viziunea și interesul rușilor nu coincide cu cel al turcilor. Influențat de propriul trecut, adept al doctrinei neo-otomaniste, președintele turc se consideră îndreptățit să fie vioara I în statul vecin. Pentru turci pare a fi de neînțeles de ce Rusia, State Unite sau Franța au un cuvânt important de spus în stabilitatea regiunii și ei nu.

Pentru acest lucru, statul turc s-a implicat într-un plan de reconstrucție a Siriei după înlăturarea lui Asad. Mai mult, îi reproșează președintelui sirian ceea ce el respinge în propria țară: că este dictator, că susține teroriștii, că nu permite un regim democratic în propria țară, etc. În consecință, Turcia, adeptă a democrației, o țară care consideră președintele turc a investit cel mai mult în campanii umanitare (vezi tabăra de emigranți de aprox. 4 milioane) se simte obligată a înlătura regimul Asad și a reinstaura democrația în regiune! Democrația în stil turcesc!

Faptul că Federația Rusă îl susține pe Asad constituie principala problemă pentru președintele turc. Fiind conștient că nu poate rezolva de unul sigur această problemă caută să o internaționalizeze apelând la instituțiile și statele criticate cu ceva luni în urmă: NATO, U.E., Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie.

Jocul cu migranții trimiși la poarta Europei face parte dintr-o strategie pragmatică și perfidă a Turciei. Pericolul nu constă doar în problema fizică a migranților (dacă sunt acceptați în U.E., de către cine, cu ce costuri) ci și în apariția mișcărilor extremiste în Europa pe fondul apariției acestor migranți.

Lipsa liderilor adevărați pe scena politicii mondiale se observă cu ochiul liber. Ca un paradox al istoriei, Europa este prinsă din nou nepregătită. În loc să vorbim de o Europă cât de cât unită, constatăm că unul dintre principalii actori de pe scena relațiilor internaționale, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană. În lipsa unor soluții certe, ieșirea M. B. din U.E. va produce și mai multe probleme.

Preocupați ca de obicei cu propriile probleme, majoritatea iluzorii, mulți europeni nu sunt preocupați cu adevărat de ceea ce se întâmplă la granițele lor. Făcându-se că nu știu că întâmplările din cotidian pot anula orice înțelegere între politicieni, europenii nu au fost preocupați să rezolve problema emigranților, cea care așteaptă o soluție viabilă de ani de zile.

Liderii europeni au mizat pe cuvântul lui Erdoğan. Mai mult, europenii l-au crezut că din dragoste pentru valorile umanității Turcia găzduiește aproximativ patru milioane de refugiați. Gândul că acești oameni sunt ținuți acolo doar pentru a fi folosiți ca masă de manevră li s-a părut europenilor prea inoportun pentru a-l lua în considerare. Azi înțeleg de ce s-a oferit Erdoğan să-i găzduiască pe toți cei prigoniți din orient.

Recep Tayyip Erdoğan se comportă în relațiile internaționale ca un bebeluș căruia îi sunt luate jucăriile. În deja previzibilele sale acțiune de a juca la două capete, azi asistăm la (a câta oară) la încercarea sa de a-și părăsi aliații actuali (vezi declarația: ”nici Trump, nici Putin nu și-au ținut cuvântul”) și de a se așeza liniștit sub cupola NATO și a U.E.

Zilele acestea nu se va mai auzi nimic de cumpărarea rachetelor S-400 cu peste 2.5 miliarde de $, nu veți mai auzi de faptul că NATO a discriminat Turcia prin faptul că americanii nu vor să le mai vândă rachetele cerute sau că Statele Unite îi găzduiesc pe cei mai căutați teroriști turci.

Dragostea Turciei față de U.E. are nevoie de un stimulent! Acest stimulent sunt cele câteva sute de mii (momentan, puțin peste 100 000 dar numărul este în creștere) de refugiați mutați la granița cu Grecia. Cu alte cuvinte, ca un rănit, Erdoğan se leagă de toate posibilitățile pentru a rezolva ceea ce și-a propus în Siria.

Până pe 5 martie când se va deplasa la Moscova, are nevoie de acțiuni care să-i confere o poziție de forță în discuțiile cu Vladimir Putin. De aceea, vrea de la NATO susținere și din partea U.E. cooperare.

În 2011, de la fratele Asad la dictatorul Asad lui Erdoğan i-a luat doar o noapte în a-l evalua pe președintele sirian. Scopul său este de a-l înlătura pe Asad iar din Siria să facă un vilayet otoman. Acea fâșie de 30 km adâncime și câteva sute lungime la granița cu Siria ar fi primul pas de a se instala în țara vecină. După modelul Republicii Hatay sau după cel al Ciprului de Nord.

Pentru cei care au uitat, după 15 iulie 2016, Turcia s-a apropiat foarte mult de Federația Rusă. Au încheiat acorduri de miliarde de dolari, au inaugurat de curând conducta de gaze pe sub Marea Neagră care a ajuns în Turcia cât și multe alte proiecte importante. Acordurile din domeniul apărării dintre cele două state au dus la tensiuni în alianța nord-atlantică.

Va reuși Turcia să scoată Federația Rusă din nordul Siriei? Va reuși președintele turc să rezolve această ecuație pe care și-a complicat-o de unul singur?

Foarte probabil, nu. Problema este cât timp societatea turcă va mai accepta să-și numere victimele. Cum Turcia și-a asumat rolul și mai mult nu poate pierde, Statele Unite și Federația Rusă nici atât, marele perdant este Uniunea Europeană prin criza imigranților căreia nu-i poate face față.

Notă: Ionuț Cojocaru este doctor în istorie, specializat în istoria relațiilor româno – turce și spațiul balcanic. A publicat studii și volume despre istoria contemporana a Turciei.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. ”Europa nu a fost la înălţimea aşteptărilor în gestionarea crizei migraţiei. Sper că această criză va fi un apel de trezire pentru fiecare să-şi asume responsabilităţile”. – declaratia zilei apartine premierului grec KYRIAKOS MITSOTAKIS. ( conform AGERPRES).

  P.S.
  Intrebare : De ce avem o criza a migratiei ?! DE CE popoare intregi fug/migreaza/invadeaza tari vecine/indepartate , ca la un semn , aducand/ provocand haos in vietile tuturor ?! …

  Raspuns: pentru ca exista razboaie, pt ca unii presedinti de tara doresc sa stapaneasca si sa ia teritorii/resurse ce nu le apartin !

  RASPUNSUL corect nu este gestionarea crizei pe moment , ci REZOLVAREA definitiva a CRIZEI prin instaurarea PACII in toate teritoriile si tarile supuse migratiei fortate prin razboi / tiranie /dictatura.( regimul Assad ).

  …PACE in SIRIA si reconstructia ei , ca poporul sirian sa-si regaseasca CASA si PACEA pt a trai fericit pe pamantul sau sfant !…Toti sefii de culte religioase TREBUIE sa se intalneasca si sa hotarasca frateste sa colaboreze si sa impuna prin intelepciune si harul lor luminat presedintilor lor de tari PACEA si CONLUCRAREA intre popoare pt A VINDECA PAMANTUL DE RAZBOAIE , SARACIE si BOLI !…

  …De ce sa nu existe PACE si PROSPERITATE pe PAMANT ?!…TOTI PAMANTENII merita sa traiasca sub cerul sub care s-au nascut , sa traiasca pasnic in libertate , democratie si prosperitate , dragi presedinti de tara dictatori sau nu , si sta in puterea VOASTRA sa va dovediti maretia de-a fi PRESEDINTI DE TARA adevarati sau NU !…

  …Cum vreti sa ramanti in ISTORIA LUMII dupa ce veti fi murit ?!…Vreti sa fiti detestati sau iubiti , respectati sau scuipati pe mormant ?!….DECIZIA VA APARTINE ( grabiti-va sa va asumati responsabilitatile corecte pt binele tuturor pamantenilor , va implor cu tot respectul !).

  • Frumos! Dar n-ai cu cine, nu mai exista oameni de stat!

  • Declarativ este foarte frumos ceea ce spui ,dar realitatea ne contrazice pe noi ce ne dorim asta . In momentul de fata presedintele turc Erdogan isi joaca intreaga cariera politica (daca exista asa ceva in Turcia )A deschis o lupta pe care nu o poate cistiga, nu o poate gestiona ,nu o poate nici explica cetatenilor turci . Europa a primit cu un an in urma un milion de migranti (multi dintre ei au fost reintorsi )Acum acest lucru nu mai este posibil si incercarile lui Erdogan sunt inutile . Indiferent cit de bine echipata ar fi armata turca si cite sisteme de aparare atac ar fi cumparat ,fara GLOANTE (ca sa ma exprim intr-un singur cuvint ) nu poti lupta . Intr-un razboi stocurile de armament, cu tot ceea ce cuprinde notiunea , se epuizeza rapid si daca cei care ti-au oferit suportul pina acum il opresc , totul se intoarce impotriva ta .Dusmanul din exterior te distruge la fel ca si cel din interior ce nu iti poate ierta greselile .

  • Amice, ești idiot! Războiul, jaful și furtul FAC PARTE DIN NATURA UMANA. Dacă visezi DOAR pacea nu cunoști, cu adevărat, bestialitate de care este capabil omul FĂRĂ CA SĂ FIE OBLIGAT.

 2. Prostiile din Siria au început cu primăvara arabă care a fost stimulată de americani, care sunt tare departe de Siria, Turcia de mult a vrut să-l scoată pe Asad din schema… Bieții oameni care sunt în taberele de refugiați, acasă nu e bine în Turcia nu e bine în UE e greu de ajuns.. Turcia ar trebui sa preseze regimul lui Asad sa pice ca oamenii sa se întoarcă acasă, nu epurări etnice cum au procedat cu kurzii

 3. inca ceva ,turcia a sprijit activ ISIS oferindule armament si munitie si tratandule raniti in spitale turcesti , iar occidentul a inchis ochii la asta

 4. Dar daca Rusia ia ceva din teritoriul Turciei ? Rusia a pierdut foarte mult teritoriu in 1918 in favoarea Turciei ( Armenia, Karsoblast)
  Turcia are oricum o armata de opereta si nu una de nivel european.
  Poate ar trebui ca si kurzii sa aiba o tara a lor- Kurdistan

 5. Parerea mea e ca nu trebuie ca Europa sa se alarmeze cu privire la migranti. Ar trebui sa adopte o politica clara de integrare a migrantilor. Si asa stam prost cu sporul demografic iar daca trendul e descendent, migrantii ne-ar ajuta sa rezolvam problema : „cine o sa ne plateasca pensiile”. Prefer sa traiesc intr-o tara multiculturala decat sa ajung la batranete intr-o tara curata etnic, dar fara posibilitatea de a mi se plati pensia. Dar pentru asta e nevoie de multa deschidere si renuntarea la populisme nationaliste gen Ditrau (desi ala e nationalism a la hongroise), dar tot un dreq e.

  • Vorbeste pentru tine. Eu prefer fix invers!

  • problema pensiilor poate fii platite si de robotii in viitor nu avem nevoie de imigranti

  • si nu cred ca romanii care ar putea sa moara din cauza unor atentate facute de musulmanii astia sant de acord cu tine doar sa ai tu pensie mai incolo

 6. Va framanta cum va percepe istoria diferite fapte.O va percepe ca si pana acum.Cei puternici o scriu,cei slabi o incuvinteaza.Cat despre migranti,solutia e simpla.Sa puna mitralierele pe ei.Credeti ca istoria va sughiti daca undeva va fi amintit ca europa pentru a se apara a ucis un milion de tuciurii?Nimenea nu ii vrea.Prin comparatie intrebati-va copii cati oameni a ucis Hitler sau Stalin.Va spun eu.Nu stiu si nu ii preocupa.

  • @georgel

   dar daca ai ajunge si tu in milionul ala de tuciurii?…
   sau daca ar izbucni si in .ro un razboi si ca orice om normal ai incerca sa-ti muti copii undeva in o tara mai la siguranta si ai fi intampinat cu pusca la granita?…
   copii nostrii trebuie invatati despre ororile pe care le-a facut razboiul (rusi, japonezi, nemti, etc..) si ajutati sa inteleaga si sa discearna faptul ca teme precum rasismul si homofobia sunt dintre cele mai mai pericole la adresa umanitatii.
   zici ca europa se apara de un milion de migranti de parca s-ar apara de un milion de tancuri. oamenii aceeia vin din zone in care se moare pe capete si multi dintre ei au pierdut mai multi memebrii ai familiei.
   ia incearca sa te pui un pic in locul lor.
   in noaptea de revelion, la focul de artificii, incearca sa inchizi ochii sau sa te afli undeva unde nu te poti uita pe o fereastra si sa vezi spectacolul de lumini, dar sa auzi f bine bubuielile.
   inchipuie-ti ca acesti oameni asta aud zi de zi in zonele de conflict, plus moarte la orice pas, cladiri darmate. si indura conditii fata de care, astia de la noi din puscarii de se vaita ca n-au una si alta, se pot considera norocosi…
   n-ai vrea sa iti inchipuii cum ar fi, ca pentru o zi sa fii de cealalta parte a sulitei pe care propui sa o folosim impotriva acestor napastuti ai soartei?