G4Media.ro

CCR: Legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

CCR: Legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli este neconstituțională

Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis împotriva legii care interzice referirile la identitatea de gen în școli, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Legea, inițiată de PMP și adoptată pe 16 iunie de Parlament, interzice în unităţile, instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, activităţile „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”, precum şi a activităţilor care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii 1/2011.

Președintele Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR pe 10 iulie, precizând acesta contravine unor prevederi constituţionale referitoare la statul de drept şi principiul separaţiei puterilor în stat, dar și articolului 29 privind libertatea conştiinţei din Legea fundamentală.

„Considerăm că prin legea dedusă controlului de constituţionalitate se impune un stereotip/clişeu în ceea ce priveşte rezultatul cercetării unor anumite teorii/opinii, care trebuie să fie unul şi acelaşi, să se încadreze într-un tipar şi să nu se orienteze într-un anumit sens sau scop, în caz contrar, sancţiunea fiind interzicerea activităţii de răspândire a respectivelor teorii/opinii în mediul specific educaţional. În cazul de faţă, învederăm că soluţia Parlamentului de a impune prin lege ce activităţi, teorii sau opinii şi cu ce scop se pot constitui acestea în activităţi educative care să poată fi desfăşurate în unităţile de învăţământ şi, prin urmare, ce discipline se pot studia în mediul şcolar sau academic contravine libertăţii individuale de conştiinţă întrucât, prin această formă, dispoziţia normativă este de natură să îngrădească libertatea de gândire şi a opiniilor”, a susținut Klaus Iohannis.

Şeful statului a amintit că, potrivit art. 29 alin. (1) şi (2) din Constituţie, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii şi opiniilor, libertatea conştiinţei fiind garantată.

„Întregul sistem educaţional trebuie să fie deschis pentru idei, opinii şi valori, statul trebuind să se abţină de la adoptarea unor soluţii legislative care pot fi interpretate ca lipsite de respect faţă de convingerile persoanelor, respectiv părinţilor sau tutorilor legali. În acest sens sunt şi dispoziţiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora idealul educaţional al şcolii româneşti constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetăţenească activă în societate, pentru incluziune socială şi pentru angajare pe piaţa muncii. De aceea, în organizarea activităţilor de învăţământ, statul trebuie să vegheze la respectarea acestor libertăţi, consacrând posibilitatea elevilor/studenţilor majori de a participa la studierea anumitor discipline, teorii sau opinii, ori de a înţelege sau gândi un anumit concept, respectiv rezultat, potrivit propriei lor convingeri”, se mai arată în sesizarea transmisă CCR.

Totodată, Iohannis a apreciat că legea în discuţie contravine şi prevederilor constituţionale referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, la cele privind asigurarea accesului la învăţătură, dar şi la prevederile Legii fundamentale cu privire la protecţia copiilor şi tinerilor.

„Prin impunerea unei condiţii pentru interzicerea, în unităţile de învăţământ, a activităţii în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, anume aceea ca această teorie/opinie să fie înţeleasă ca un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi, legea dedusă controlului Curţii Constituţionale este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educaţie pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identităţii de gen, circumstanţiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcţie de modul în care aceasta este înţeleasă”, a explicat preşedintele.

De asemenea, potrivit şefului statului, legea încalcă prevederile din Constituţie referitoare la autonomia universitară, dar şi articole privitoare la libertatea de exprimare şi interzicerea cenzurii.

În sesizarea transmisă CCR se arată că anumite prevederi ale legii „instituie o normă care este de natură să determine restrângerea dreptului la liberă exprimare, prin aceea că aplicarea sa se realizează în funcţie de criteriul subiectiv al exprimării unei anumite teorii/opinii, într-un anumit sens, expres prevăzut de lege”.

Mai mult, şeful statului a spus că prin modificările şi completările aduse Legii nr. 1/2011 „se creează un cadru legislativ confuz, cu reglementări şi condiţionări diferite pentru aceeaşi ipoteză normativă – materia identităţii de gen, ceea ce afectează claritatea şi predictibilitatea legii”, aspect contrar cerinţelor de calitate a legii, instituite prin Constituţie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Ce le mai place unora să mai interzică câte un drept, câte un drept… Bine că n-au intrat în parlament fariseii de pmpisti

 2. Amin ! prima victorie impotriva Aur !

  • Nu chiar, primul lor pas spre majoritate în parlament…
   Și al nu știu câtelea pas al userelgebetexyz spre pntcd!

 3. Ha,ha,ha!

 4. Să le dăm pensii speciale, că merită

 5. sunt aici pentru comentarii: – va rog baietii!

 6. Sa retinem acest episod pentru momentul cand noi sau cineva apropiat va dori sa voteze cu pnl (fara national).
  Legea daca se doreste cu adevarat sa treaca, se poate scrie corect si sa nu poata fi declarata neconstitutionala(sunt exemple prin Europa centrala si de est, zone mai putin progresist-stangiste), acuma depinde cine o scrie si poate in situatia actuala trebuie si aprobarea sistemul ultracorupt.

 7. Gata, acum pot veni fondurile UE pentru salvarea Romaniei. Baieteii-fetite si fetitele-baieti nu mai sunt discriminati si vor avea si ei/ele dreptul la libera exprimare. Doar ca nu stim cum sa ne adresam. Poate domnul Iohannis ne spune cum sa procedam. Dansul le are cu UE, genul, culorile , etc. Mai ramane sa desfiintam conductele de petrol si gaze si sa le inlocuim cu moristi de vant si panouri solare, iar Bruxellesul va fi in extaz ca a mai dresat un stat membru al „ghetoului comunitar”.

 8. Și uite așa România își ia locul meritat în UE.
  Poziția capră, desigur!
  Mulțumim iohannis pentru deosebita grijă față de cerințele oamenilor normali…

 9. Simpatizantii aur adica chivuțe si faianțari incep sa faca spume!E bine!

 10. Aceștia se luptă de fapt cu Dumnezeu care a creat omul de la început parte bărbătească și parte femeiască.
  „Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.”

  „Dar , dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare.”(marcu 9:42)
  Dumnezeu își va apăra cauza Lui și nimeni nu i se poate opune !
  „Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer contra oricărei dezonorări a lui Dumnezeu şi contra oricărei nelegiuiri a oamenilor, care înăduşă adevărul în nelegiuirea lor.”(romani 1:18)

  • „Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.”

   Hmm, adica Dumnezeu are chip si de barbat si de femeie, sau cum? Suna a bisexual.

  • @Vlad, Dumnezeu este Spirit. Deci, după spirit este omul asemănător cu Dumnezeu, adică cu voință liberă , cu rațiune, cu cugetare abstractă, cu inteligență, capabil să iubească , să se bucure.

 11. Total de acord…Ma gandesc cu groaza la vremurile in care va merge fetița mea la scoala…Ce drepturi le erau ingradite de fapt? Si drepturile si libertățile mele…?

 12. CIT MAI SUPORTA PAMINTUL ASTA ATITIA IDIOTI?
  NU PENTRU MULT TIMP ,DESIGUR

 13. S-ar putea sa ajungem in situatia ciudata si condamnabilă in care elevii vor trebui să studieze avantajele „nenaturalitatii” in fata normalului. In traducere „Dacă ești gay ai sanse mai mari sa promovezi” ! Se va ajunge la discriminare inversa. Rusine, domnule președinte, care te mai intititulezi profesor si creștin!