G4Media.ro

CCR dezbate pe 21 septembrie sesizarea USR privind legea avertizorilor de integritate

Foto: Pixabay

CCR dezbate pe 21 septembrie sesizarea USR privind legea avertizorilor de integritate

Curtea Constituţională a stabilit să dezbată pe 21 septembrie sesizarea formulată de USR în legătură cu legea avertizorilor de integritate, transmite News.ro.

USR a sesizat, luni, CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, lege care, în forma impusă de coaliţia PSD-PNL-UDMR, slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR, a transmis partidul, într-un comunicat de presă. În sesizarea către CCR, sunt invocate patru argumente de neconstituţionalitate, printre care încălcarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană şi lipsa de claritate şi predictibilitate a unor prevederi.

USR consideră că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii), mai indică sursa citată.

Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislaţia internă să se diminueze nivelul de protecţie acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecţia oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli.

În ceea ce priveşte lipsa de claritate, precizie şi predictibilitate a legii adoptate zilele trecute, observaţii şi recomandări în acest sens a formulat şi Consiliul Legislativ, doar că ele au fost ignorate de partidele aflate la putere. De exemplu, legea nu prevede concret, explicit, clar şi previzibil la art. 1 alin. (4) care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidenţa legii avertizorilor.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. IN CE AN ?

 2. Au mult de munca astia. Isi numara banii

 3. „Cenzura is lurking with us …”.

  Si-au luat baietii 50%+1 din ce misca aici, asa e ?

  Ce v-a zis Americanul ? S-o lasati mai usor ca ce misca in Romania e pe rit vechi, ‘totalitarism american’, d’ala cu mult zahar si acid fosforic, sa nu te prinzi cat de bolnavicios e totul.

 4. Instituția asta ar trebui sa se numească bordel, ar avea mai mult sens

 5. P.S. : Vreau si eu pensie mai mare ca salariul ! Pai, ce, e Neconstitutional ? Am mai incercat cu Logica dar nu merge …

  Oricum, San’ Pedro nu primeste, e Incoruptibil, la fel ca si Statul Corupt, Perfect Incoruptibil.

  Memento Mori, ca ard gunoaie in Lacul Morii !

 6. Se știe decizia ,e batjocură.
  Și cine judecă ,niste neica nimeni care nu au judecat o găinărie sau un divorț ,măcar un furt de cai .
  CCR nu mai este ce trebuie e Nufărul PSD,sau spălătoria Superioara Specială.