G4Media.ro

CCR a declarat neconstituțională prevederea legală pe baza căreia președintele Klaus Iohannis…

Foto: Inquam Photos/ Cristian Strelic

CCR a declarat neconstituțională prevederea legală pe baza căreia președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă

CCR a decis marți, cu unanimitate de voturi, că prevederea legală care îi permite președintelui României să prelungească cu până la un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, este neconstituțională, se arată într-un comunicat al Curții.

Potrivit unor surse judiciare consultate de G4Media.ro, decizia Curții Constituționale este aplicabilă în speța prelungirii de către președintele Iohannis a mandatului lui Nicolae Ciucă din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Comunicatul CCR: 

 • Plenul Curții Constituționale (…) s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale.
 • Dispoziţiile de lege criticate au următorul conţinut: „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.”
 • În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ”cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituțională.
 • Curtea a reținut, în esență, că sintagma menționată este lipsită de claritate și încalcă astfel dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării. Revine legiuitorului obligația de a stabili în mod clar aceste aspecte.
 • Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională.

Context:

Pe 1 martie, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate articolului din legea MApN care reglementează numirea șefului Statului Major General. Sesizarea CCR a fost dispusă în cadrul procesului în care Ministerul Apărării a solicitat anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă.

Sesizarea a fost invocată din oficiu de către judecătorul care s-a ocupat de caz, Silviu Barbu.

Pe 29 martie, Curtea de Apel a respins acțiunea prin care Ministerul Apărării cere anularea decretului de numire a generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Instanța de contencios administrativ a obligat Ministerul Apărării la plata sumei de 900 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 29 decembrie că a respins în cadrul ședinței CSAT propunerile ministerului apărării și că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. De fapt, propunerea nici măcar n-a ajuns să fie discutată, întrucât șeful statului s-a opus artificiului juridic propus de Guvern pentru ca generalul Dumitru Scarlat (53 de ani) să îndeplinească condițiile legale pentru a putea fi numit la șefia Statului Major al Armatei.

Decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei a fost publicat în Monitorul Oficial după o zi de blocaj la Camera Deputaților, condusă de liderul PSD, Liviu Dragnea.

În data de 9 ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leş, susţinea că decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă „s-a făcut ilegal”, adăugând că „instanţa este cea care va stabili” care este situaţia de drept.

„Am făcut o plângere prealabilă pentru a ataca acel decret, care din punctul nostru de vedere s-a făcut ilegal. Instanţa este cea care va stabili acest lucru. Nu ministrul Apărării doreşte schimbarea şefului Statului Major al Apărării, ci discutăm de o încetare a mandatului după patru ani de zile, cu posibilitatea prelungirii cu până la un an de zile. Experienţa pe care am urmărit-o în MApN, în ultimii 28 de ani – că s-a făcut o singură prelungire în toată această perioadă (…). S-a ajuns la încetarea unui mandat de drept dat de lege şi decizia mea a fost să nu prelungesc acest mandat, pe argumente cât se poate de obiective”, declara Gabriel Leş.

Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers „inoportun” şi „riscant” contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Cristian Strelic

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

 1. Gata? Au trecut alegerile! Suntem iarasi la fel ca inainte ! pzd a pierdut, pzd a castigat!

  • CCR e o mizerie PSDista folosita de partid pentru a apara hotii si a fura de la stat.

  • @mda este o sluga putinista si psedist sub acoperire si doreste doar sa distruga ce a reusit USRul la alegeri!

  • @Hasistat , organ , nu membru… onorific??? USR ?!?!!

   Bah lakenzonule Hobosit …
   HASISTAT=PE VECI LEGAT DE P$D – CIUMA RO$IE , prin mitingul de la Bucuresti , >100.000 de zombie , rupti in gura ca patentul, da, … mitingul ala … ANTI-Anticoruptie… imbracati in tricoruri albe si pantaloni plini de pishat si cacat de la atata bautura …

   Da, … ala dupa care s-a facut curat o saptamana si tot mirosea a HOITURI PUTUROASE DE ZOMBALAI , PRINCIPALII VOTANTI P$D … FLORICICA DANSATUAREA… ITI SPUNE CEVA? …

   Hai sa iti dau o MARE SI DIRECTA < , poate te apuca derect Frezoanili si dispari dreaq fr’o doo… trei zile… Ce zici ???

  • @ Admin, pt commentul meu anterior:
   Mare grija, asa a inceput si HN … azi un pic … maine 2 pici …

   https://youtu.be/C2t2ERWAJck = Parazitii/Jos cenzura !

   Ia sa vedem, asa merge ? …

   O MARE SI DIRECTA … <>

 2. Asta inseamna ca legea in vigoare din 2006 este neconstitutionala si nu ca presedintele a incalcat o lege. Din punct de vedere legal este ok. Daca vor sa schimbe ceva, trebuie sa schimbe legea.

  • Atunci sa schimbe legea parlamentul ,respectiv sa inlature sintagma gasita drept gresita de ccr! PANA STUNCI,TOTUL ESTE LEGAL, PRESEDINTELE A ACTIONAT CONFORM LEGII DOAR NU ERA SA O SCHIMBE EL! DECI NU PRESEDINTELE A INCALCAT LEGEA,LEGEA A FUNCTIONAT ASA DIN 2006 SI DINOZAURII ROSII DIN CCR ,CARE SE PARE AU STIUT DE EA ,FIIND LA VREMEA ACEEA IN PARLAMENT,ACUM,VEZI-DOAMNE AU DESCOPERIT GRESEALA!!

 3. Lua-v-aș dreptul pozitiv în benă, că de demnitatea, semnificația și răspunderea funcției n-ați auzit, mi-e clar. Curteni constituționali, nici măcar în timpul revoluției nu s-a întâmplat așa ceva.

 4. Domnilor ,CCRcr-isti , nu va mai jucati cu soarta Armatei si cu Apararea Tarii. Ati innebunit de-a binelea . Las ca va vine randul in curand. A fost un proces a carui rezultat i-a dat castig de cauza Presedintelui si acum veniti voi sa intoarceti Tara cu „fundul in sus”.pensionarii acasa , nu si cu pensie si salariu la Stat.

 5. Cata vreme in ccr taie si spanzura pesedistii de ieri(inainte de a fi parasutati la cc) si de poimaine(adica, dupa ce le expira mandatul de judecator), sa nu va asteptati la decizii corecte, rationale.
  ccr a ajuns prostituata pesedeilor: indiferent cat de agramat si de ingramadit e pesedistul reclamant, ccr-ul lui valer le va da dreptate, indiferent de tema pusa in discutie, adica se executa pe loc, plata fiind data in avans(vezi indemnizatiile si pensiile nesimtite votate pentru judecatorii ccr, plus imunitatea valabila impotriva oricaror acuzatii)
  Miercuri, 5 iunie a.c. prostituata ccr va trebui sa spuna daca ii da dreptate lui Ciordache, alta intrebare, sau o respinge ca inadmisibila.
  Pe cat punem pariu ca mintea zaluda a lui valer va cloci o decizie demna de guiness-book-ul matraprazlicurilor juridice?

 6. Se pare ca inainte de schimbare, trebuie sa se plateasca niste polite. Ca dhe, de unele ai timp, dar altele sunt „amanate”.

 7. Mama bunului…Mortaciunea de Dormeanu & pisdeul, s-au resuscitat…Daca initial au fost nitel ingrijorati dupa votul de duminica trecuta, mai apoi,(dupa o saptamana ) au constatat ca nu are rost sa „puna la inima”, pentru ca, nu-i asa.. ” Jana nu e moarta, Jana se transforma”…”Marele castigator”, domn’ mandolina ( rapsodul monstruoasei coalitii USL ), a inceput sa-si dea cu stangu-n dreptul, iar plus useristii inca nu si-au revenit din surpriza scorului…Mai meditati baieti, mai meditati…

  • Mai atamane, Orban n-are nicio legatura cu usl de altadata, el nu a votat tampenia respectiva, asadar nu i-o pune lui in carca.

  • Intrebarea e, mai dormim? Ca de la somnul nostru (ca natiune/majoritate cu drept de vot) s-a ajuns aici. Ce sa faca USR+? Au fost ei la numirea judecatorilor in majoritate in Parlament? Por ei sa faca acum ceva?!
   Mai dormim? Mai dormim?!!!

  • Doamna Gabriela, n-ar putea domnu Orban sa ne spuna asta singur, cu gura lui si sa le inchida gura tuturor detractorilor?
   Apropo, domnu Crin s-a fost lasat la vatra cu sanctiuni sau are scutire medicala, ca ani de zile a vorbit gura fara el, din varfu’ partidului. S-a tras cu banu daca merge dumnealui sau sotia dumnealui la PE… o decizie de ultim moment a facut sa nu mai piarda cateva procente
   Tot respectul pentru perseverenta si buna credinta cu care dumneavoastra va aparati partidul, dar o mie de vorbe nu fac cat o fapta buna – cum ar fi o delimitare clara, oficiala, de greselile trecutului si de ale prezentului (presedintii de consilii locale sunt iarasi in aceeasi barca cu PSD).
   Dupa ce ne-au luat voturile de mai multe ori si le-au facut cadou FSN-PDSR-PSD… greu sa obtina mai mult decat au acum.

 8. Totusi, a fost unanimitate.

 9. cam ciudat. adica tribunalul a dat definitiv ca presedintele are dreptul sa prelungeasca, si nu ministerul sa schimbe, iar CCR zice ca nu e constitutional sa prelungesti, desi scrie negru pe alb in lege. si mai ciudata unanimitatea. dar or avea dreptate, sa nu sarim sa ii condamnam. nu pricep insa ce ar trebui sa faca presedintele. si nu pricep de ce, ca principiu, ar fi neconstitutionala o prelungire de mandat de genul. asa, orice prelungire e neconstitutionala. dar de unde pana unde are asta legatura cu constitutia nu pricep. dar bine, la ce juristi sunt la CCR, n-ai ce sa intelegi.

  • Acesti domni si doamne din ccr transmit ca legea respectiva este neclara, de exemplu sintagma ”cu pana la un an”, si cer ca sa se intoarca la parlament si sa-i dea o forma explicita, nu vaga. Deciziile ccr actioneaza in viitor, nu in prezent nici in trecut, asadar presedintele nu are nicio treaba aici, la fel mandatul d-lui general Ciuca, el curge pana la sfarsitul anului.

  • Presedintele nu a facut nimic ne-legal in acest caz. A aplicat legea asa cum era iar tribunalul i-a dat dreptate pentru ca era conform legii.
   Data viitoare, daca legea nu se schimba, sau nu se revoca, va trebui sa actioneze la fel, conform cu aceasta lege.
   Nu este problema presedintelui

 10. Pai atunci sa il suspende daca a incalcat constitutia daca au tupeu.

  • Nu e vina presedintelui faptul ca s-a folosit de o lege declarata neconstitutionala la 13 ani dupa ce a fost adoptata in parlament.

 11. Ce dracu e neconstitutional??? Daca e deja in functie are deja criteriile de propunere al ministrului ap nationale si de aviz al priministrului indeplinite. Presedintele l-a numit la libera alegere si din lipsa altor optiuni acceptabile… poate prelungi 1 an. Acum au creat un alt precedent ca si in cazul LCK! Si vor continua pe aceeasi linie, adica forteaza presedintele sa accepte propunerea Guvernului. Altfel, ce se intampla, ramane statul in incapacitate se aparare?! Sau ramane in functie Seful Statului Major al Apararii pana la acceptarea unor noi propuneri (adica se poate prelungi mai mult de 1 an astfel)??
  #PSDCiumaRosie
  #NisteCiumati
  #YESitiLaVot

 12. Ce banda de nemernici! Niste carpe lesinate in loc de judecatori ai CCR. Asta se numeste inconstienta imecililor. Dovada vie ca Cutra Constituioanala este manipulata, manevrata, trasa de sfori din baile Rahova. Oc…Nasul nu doarme. Devotamentul oligofrenilor din ccr se numeste complicitate. Scarbe de judekkatori!!!

 13. 1. CCR a spus ca legea e neclara si ca trebuie clarificata.
  2. Presedintele nu a facut nimic ilegal, a castigat definitiv procesul.
  3. Generalul Ciuca ramane in functie.

  • Da,raspunsul este pt.psdisti,sintagma folosita in lege este neclara si aceea trebuie modificata in parlament!PROCESUL ESTE CASTIGAT DE PRESEDINTE,DECIZIA ESTE DEFINITIVA SI GENERALUL ESTE PUS LEGAL IN FUNCTIE,CLARIFICAREA LEGII ESTE PT.VIITOR!

  • Pentru care pesedisti, ăia din pnl?

  • Mai rau decat la balamuc. Cine respecta legea nu respecta Constitutia si cine respecta Constitutia nu respecta legea…

 14. Cum dracu sa fie neconstitutionala?
  Propunerea si avizul Guvernului sunt. Daca presedintele accepta urmatoarea propunere bine, daca nu se prelungeste mandatul actual. Altfel ramane Statul in incapacitate de aparare…
  #PSDCiumaRosie
  #NisteCiumati
  #YESitiLaVot acum si pentru totdeauna!!!!

  • Lucrul asta este cat se poate de clar,ciuma rosie nu a murit acum o saptamana,se regrupeaza!VIGILENTA MAXIMA,NU PNL ESTE DUSMANUL,PANA LA CADEREA CIUMEI TREBUIE SA NE TINEM TARE SI SA NU CADEM IN CAPCANA DE A NE CERTA INTRE NOI CINE CATE VOTURI A CASTIGAT!

 15. Din ce motiv mai toate legile sunt declarate neconstitutionale? Nu cumva ” legiuitorul de la seral” are vreun amestec? El se lauda ca nimeni nu cunoaste legile si constitutia mai bine decat el pentru ca pe majoritatea le-a scris chiar el. Bine, nici cu parlamentari precum Eba, Becali, fratii Cozma, etc…, nu aveau cum sa scrie ceva corect. Dupa cum am mai zis, adevaratii bugetari, cei care isi fac treaba cum trebuie si fara de care statul nu ar putea functiona reprezinta mai putin de 20% din totalul aparatului bugetar. Restul, umplutura. Obligatii.

 16. Am mai spus și repet: mizeria de fmmpsdalde udmr trebuie extirpata din radacini dar se va putea doar la alegeri. Sunt atât de nenorociți încât se vor bate la sânge pt putere și exact ca ISIS vor lăsa doar nenorocire în urmă. Doar iesind masiv la vot la anul acest cancer va dispare.

  • Fmm de imbecil, bă oligofrenule, care parte din „unanimitate” de voturi nu ai priceput-o? Cu alte cuvinte, toți judecătorii din CCR, inclusiv ăia puși de PNL și Iohannus au hotărât că președintele a acționat neconstituțional. Panimaieș?

  • @Marduk

   Au hotarat ca legea e neconstitutionala, nu faptul ca presedintele a actionat neconstitutional.

  • Marduk,un oligofren marca psd-alde,ce vreti de la el,asa sunt toti postacii lor!

 17. foc de paie, sa schimbe legea sa o faca mai clara.

  mandatul a fost prelungit in baza legii, ca acum e neconstitutional textul, s-al modifice astfel incat sa constitutional

 18. CCR a ajuns in contradictie cu legea.

 19. pai astia din CCR au facut-o tocmai acum cind se incep excercitii de amploare in cadrul NATO la Cincu. si care ar fi pasul urmator al astora din CCR ? sa-l puna pe teroristul rus Soigu la conducerea armateri Romane ? PSD si CCR foarte bine se descurca cu sarcina de la kremlin. oare cind Dorneanu o sa ne arate carnetul de membru kgb ? da unde sunt acele 4 corvete ? daca PSD fura minimum citeva sute de milioane de dolari pe luna si le scoate in offsoruri, pai cu banii astia in fiecare luna poti cumpara citeva F35, pe an citeva zeci de acioane, e necesar doar ca sa scapam definitiv de PSD ca sa avem cea mai inzestrata armata din Europa de sud est

 20. CU CINE SA TINA CCR-UL ? STITI CINE ESTE PRESEDINTE ? V.DORNEANU- PSD ,CAT VA STA ACOLO SUS VA SERVII POLITICA PSD. PE ACEST DOMN NU IL INTERESEAZA ROMANIA DESI ESTE PLATIT REGESTE DE POPORUL ROMAN !

 21. Sa nu ne inflamam. Putina lume stie ca o lege pentru a fi constitutionala trebuie sa indeplineasca si anumite criterii de calitate a formularii. Ea poate sa nu incalce niciun paragraf din Constitutie dar daca este formulata confuz este neconstitutionala. Iar pentru a fi constitutionala legea trebuie sa intruneasca anumite conditii de claritate, precizie , previzibilitate si accesibilitate. Ajunge ca un singur paragraf din lege sa fie formulat confuz pentru ca legea sa fie neconstitutionala. Dupa cum daca acel paragraf este reformulat cu maxima claritate, legea devine constitutionala. Dar acea reformulare nu o poate face decit cel ce a elaborat legea, adica Parlamentul. Deci, legea discutata aici se intoarce in Parlament pentru reformulare dar pina una, alta, toate deciziile luate in baza ei ramin perfect valabile. Generalul Ciuca ramine pe post iar presedintele Iohannis este absolvit de orice forma de culpa.

 22. Trebuie neapărat schimbat modul de funcționare a CCR.
  CCR numit politic acționează politic.
  Cel mai clar s-a văzut cânnd după interpretarea CCR președintele e notarul ministrului de justiție.

 23. Mai conteaza ce este constitutional intr-o tara in care seful statului este un hot marunt de case si un individ care avea peste 25 de dosare penale deschise pe numele sau in momentul in care a fost ales presedinte? Cum suna acea lozinca: Nu vrem, sa fim, o natie de hoti! Pai se pare ca vrem.

 24. CCR e un fel de „dă porumbu-ia porumbu” („Dacă aș fi Harap-Alb”, regia Ion Popescu-Gopo)

 25. Nu știu cum se întâmplă că mai întotdeauna se constată că o lege este dovedită ca neconstituțională doar atunci când trebuie pusă în practică. Asta înseamnă că adunătura de parlamentari care zac în scaun pe bani mulți din banii noștri nu cunosc mai deloc Constituția. Asta este o concluzie logică. Toată lumea se ceartă pe oameni, pe partide, pe instituții și nimeni nu vede cauza, ci comentează doar efectele. Cauza care transpare imediat este slaba pregătire a aleșilor noștri. În spatele acestei cauze se află alta cauză mult mai profundă. Aleșii sunt asemenea alegătorilor lor. Uitați-vă la distribuția pe categorii de pregătire a alegătorilor. Dar nici alegătorii înșiși nu sunt de vină. Suntem de vină cu toții că nu înțelegem care ar trebui să fie miza României. Lumea cășună pe Iohanis care este un tip înțelept și bine educat. România Educată este singura noastră miză ca popor. Elitele sunt cele care pot ridica valoarea unui popor. Chiar nu putem înțelege acest lucru. Mulți dintre noi cei care comentăm nu ne pricepem decât să aruncăm cu muci în cei care de bine de rău încearcă să facă ceva inteligent. Rămânem tot cu lozinca noi muncim nu gândim. Dar ferească Dumnezeu de hărnicia prostului! Papa ne-a transmis un mesaj providențial și noi ne certam pe nimicuri. Acesta este: „Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin, atunci va veni sfârșitul lumii”. Cărarea de la vecin la vecin este și comunicarea dintre noi, comunicarea și bunăvoință între popoare vecine. Când mai mulți oameni îți spun că ești beat te duci și te culci. Așa s-a întâmplat și cu PSD-ul când a dat cu tifla ambasadorilor occidentali și i-au facut plângere penală șefului socialiștilor europeni, așa s-a întâmplat când au găsit ca vinovațe de eșecul lor în guvernare Statele Unite și Uniunea Europeană. În Ungaria „viteazul” Victor Orban masează trupe paramilitare la granița cu Romania, țarul Putin ne amenință cu orice ocazie și nouă ne arde de glume? Țara noastră acum este Uniunea Europeană, ce nu pricepem? România este doar un stat component al UE. PSD-ului îi place să comunice cu bâta, gazând-și propriul popor fără nici o consecință penala pentru guvernanți, transformând legi în fărădelegi, dând ordonanțe de urgență in favoarea lor. Eu ma mir cum mai pot lua vreo hotărâre corectă cei de la CCR în așa bulibășeală de legi. Dacă nu ne revenim cât mai curând trimițând urgent acasă pe cei care au distrus această țară, România poate fi considerată un stat eșuat și Dumnezeu cu mila. Scăpa cine poate si pe unde poate. Nu e de glumă fraților. Să ne deșteptam, să ne trezim odată, să punem în practică îndemnul din imnul național. Treziți-vă până nu e prea tarziu!

 26. Scrie in constitutie ca nu ai voie sa conduci beat si fara carnet? Hai ccr, bag-o si p-asta la neconstitutionale cu tot cu completuri de 1,2,3,4 si 5 ca sa stim o treaba…300 de parlamentari consultativ in cur tea voastra, Brexit obligatoriu in alta curte ca aia e prosti si n-are constitutie ca voi. Ce noroc pe capul nostru…