G4Media.ro

CCR a amânat pentru anul viitor dezbaterea privind trecerea gratuită a terenului…

CCR a amânat pentru anul viitor dezbaterea privind trecerea gratuită a terenului de 46 de hectare de la Romexpo la Camera de Comerț

Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru 13 ianuarie 2021 sesizarea USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, transmite Agerpres.

USR a anunţat, în septembrie, că, alături de UDMR, a depus o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei propuneri legislative, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ.

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ‘tunuri imobiliare’. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul Cristina Prună, membră în Comisia pentru industrii şi servicii.

Potrivit USR, legea încalcă principiul bicameralismului. „În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator”, explica sursa citată.

USR semnalează, totodată, încălcarea art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii.

„Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, deşi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar şi economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie”, mai menţionează semnatarii sesizării.

Potrivit acestora, se încalcă şi art. 44 alin. (1) şi (2) şi art. 136 alin. (5) din Constituţie ca urmare a încălcării drepturilor de proprietate ale statului – înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului.

În opinia USR, nu se respectă nici art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurează un regim juridic „confuz” al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate, mai susţin semnatarii sesizării la CCR.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 2 septembrie, un proiect de lege care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de 46 hectare de la Romexpo.

Conform acestuia, Camera de Comerţ beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo.

Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

sursa foto: CCIR

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. A venit spaga?
    Dezbateti?

  2. Numai USR PLUS se gândeşte la Târgul de Carte Gaudeamus de la Romexpo.
    Această entitate, Camera de Comerţ, constituită din oameni, a primit în 2008 şi clădirea BCS (Biblioteca Centrală de Stat, fostă Palat al Bursei), în loc s-o lase ca bibliotecă a studenţilor de la Filologie, şi a scriitorilor şi artiştilor, cu fond de carte adus din toată lumea, încât România să conteze măcar cultural în UE.

  3. USR+ se chinuie degeaba nu te poti bate si cu PNL/PSD si cu BOR ( unii stiu de ce spun asta .. pentru ceilalti cautati legatura dintre Daniel si patronul iulius grup)

  4. Astept si eu ca multi altii ca , Avocatul Poporului si CCR sa se sesizeze si de faptul că muți din latifundiarii Romaniei si multi politicieni s-au improprietarit in baza unei legi dupa 1990 ,cu suprafete de pamant care nu le-au avut nicio data.Smecherii României cedau pământul avut in proprietate in localități din țară fără valoare si primeau suprafețe la Snagov, Sinaia, Mogoșoaia si multe alte localități unde ulterior si-au tras vile de milioane de euro.O lege data dupa o șmecherie cum numai in Romania o găsești.

  5. CCR, bataie de joc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.